Dodaj do ulubionych

aplikacja o wize f1

23.09.05, 00:24
witam wszystkich forumiczow!
obecnie przebywam w stanach na j1 i zamierzam pozostac tu troche dluzej. zapisalem sie wlasnie do collegu i czeka mnie procedura zmiany statusu na f1. czy ktos byl w takiej sytuacji i wie jak taka procedura wyglada?
dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • samo F-1 23.09.05, 00:55
      Co prawda przepisy mówią że
      należy występować o F-1 z Polski, ale jeśli umotywujesz swoją decyzję i
      zaznaczysz że nie przyjechałeś tu z zamiarem studiowania ale dopiero będąc tutaj
      zobaczyłeś jakie możliwości oferowane są studentom itd. zechciałeś podjąć naukę
      to nie powinno być problemów. Jednak żeby otrzymać wizę studencką musisz mieć na
      koncie (lub być upoważnionym do używania cudzego konta) kilka- zwykle
      kilkanaście
      tysięcy dolarów- kwota jest ustalana odrębne przez każdą uczelnię i zwykle
      podana na ich stronie pod linkiem "international students"-jeśli nie ma- wyślij
      mejla do Student Services.Powinieneś dostać od szkoły formę I-20, którą
      wysyłasz do USCIS wraz z
      formularzem DS-156, DS-157 i DS-158, plus zdjęcie.Ucząc się na wizie
      studenckiej musisz
      studiować full-time, nie masz prawa do pomocy finansowej ani do pracy poza 20
      godzinami tygodniowo na terenie campusu. Tu znajdziesz również wiele informacji:
      www.pso-usa.org/Polish/

Potrzebne formy sciągniesz tutaj:

travel.state.gov/visa/frvi/forms/forms_1342.html
      Wymagania co do zdjęcia:
      travel.state.gov/visa/temp/info/info_1287.html
      Wszystkie ważne informacje w jednym miejscu:
      travel.state.gov/visa/temp/types/types_1268.html
      • kameleon1420 Re: F-1 23.09.05, 19:43
        dziekuje bardzo za odpowiedz.
        ja wlasnie zapisalem sie do szkoly i czekam na I-20. czy uscis bedzie wymagal ponownie przedstawienia gwarancji pienieznych i czy na pewno upowaznienia do uzycia tego konta? jeszcze jedno, wiza konczy mi sie w listopadzie a szkola zaczyna sie w styczniu... wiem ze kiedy rozpatrzana jest moja aplikacja to moge pozostac tutaj legalnie. moze wiesz jak dlugo trwa zalatwianie zmiany statusu?
        • samo Re: F-1 24.09.05, 06:26
          Q: "Dostalem I-20 z uczelni i musze udac sie do konsulatu USA po wize
          studencka. Kazano mi przyniesc dokumentacje finansowa. Po co, skoro juz raz
          udowadnilem uczelni, ze mam sponsora?"

A:Warunkiem otrzymania wizy jest przekonanie konsula amerykanskiego, ze jest
          sie bona fide studentem i ze nie ma sie zamiaru emigrowac do USA (jest to
          imputowane kazdej osobie starajacej sie o nieimigracyjna wize amerykanska).
          Konsul moze odmówic wydania wizy studenckiej, jesli uzna, ze kandydat na
          studenta nie zna wystarczajaco dobrze jezyka angielskiego; ze nie ma
          wystarczajacych srodków na pokrycie kosztów nauki lub ze pochodza one z
          podejrzanego zródla (tego szkola nie weryfikuje); lub ze nauka w USA nie ma
          sensu w kontekscie planów zyciowych zwiazanych z krajem ojczystym kandydata.

Zeby uniknac nieprzyjemnych chwil w konsulacie USA, lepiej wziac ze soba pelna
          dokumentacje zwiazków z uczelnia (I-20, list o przyjeciu, korespondencja z
          wydzialem itp), raport wyników TOEFLa, nawet jesli teoretycznie to szkola
          potwierdza stopien znajomosci jezyka, pelna dokumentacje finansowa (wlacznie z
          wyjasnieniem zwiazków rodzinnych lub innych z naszym sponsorem) oraz zastanowic
          sie, jak przekonac konsula, ze wyksztalcenie w USA ma nam sluzyc w robieniu
          kariery w Polsce.

Cytat pochodzi z pso-usa.org

Polecam ci tę stronę. Skopiowałam to pytanie, żeby nie musieć się znowu
          rozpisywać.
          • samo Re: F-1 24.09.05, 06:39
            Zapomniałam o formularzu I-539 (Application to Extend/Change Nonimmigrant
            Status) który wysyłasz wraz z obustronną kopią I-94.Link do formy tutaj:

uscis.gov/graphics/formsfee/forms/i-539.htm
            Tu sobie jeszcze poczytaj;
            uscis.gov/graphics/howdoi/academic.htm
            Zmiana statusu może trwać do 6 miesięcy-zależnie od miejsca pobytu. Przez ten
            czas jesteś w US legalnie.Mogę zapytać czy podejmujesz studia (jeśli tak, to
            gdzie), czy to tylko j.angielski?

powodzenia
            ---
            Don't confuse shit with chocolate.
            • kameleon1420 Re: F-1 26.09.05, 18:37
              zaczynam od kursu angielskiego potem czeka mnie TOEFL test i jezeli wszystko pojdzie dobrze to zaczne studia. to jest college of marin, kentfield CA.

czyli zaraz po tym jak dostane I-20 musze udac sie do konsulatu i wyslac formularze do USCIS, czy inaczej to wyglada?

dziekuje
              • samo Re: F-1 28.09.05, 06:46
                Nie musisz udawać się do konsulatu, za to powinieneś się udać do Foreign
                Students Advisor w swojej szkole, który wyda ci wszystkie potrzebne dokumenty i
                pomoże w ich wypełnieniu.To znalazlam na stronie twojej szkoly:

"International students enrolled at College of Marin all receive free student
                services including orientation, specialized counseling with an individualized
                educational plan as well as assistance with transfer and answers to immigration
                questions."

Kentfield Campus
                Student Services Center, Room 254
                415. 457. 8811, ext 8822

Monday 9:00 am - 3:00 pm
                Tuesday 9:00 am - 3:00 pm
                Wednesday 9:00 am - 3:00 pm
                Thursday 9:00 am - 3:00 pm
                Friday 9:00 am - 12 noon

• kameleon1420 Re: F-1 29.09.05, 18:58
                  dzieki bardzo za pomoc!

dostalem wlasnie dokumenty od szkoly i przystepuje do zalatwiania wizy
                  • kameleon1420 Re: F-1 29.09.05, 20:20
                    co oprocz I-20, I-539 i kopii I-59 musze wyslac do uscic? fotki? co jeszcze powinienem zrobic na poczatku tej procedury?
                    • samo Re: F-1 30.09.05, 08:20
                      Obustronna kopia I-94
    • Gość: ny Re: aplikacja o wize f1 IP: *.promax.media.pl 27.09.05, 12:19
      a ja bym chcial zrobc tak samo.podpowiedz mi ile taki collage kosztuje na
      semest,zalezy mi zeby byl tani.i jak sie nazywa.dziekuje z gory za odpowiedz.
      • kameleon1420 Re: aplikacja o wize f1 27.09.05, 18:34
        intensive english program w college of marin to koszt 2000$ z tymze trzeba miec gwarancje na 10000$ na semestr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka