Dodaj do ulubionych

Wyrobienie historii kredytowej

IP: *.nycmny.east.verizon.net 30.09.05, 16:08
Jestem nowy w US i nie wiem jak wyglada wyrobienie sobie historii kredytowej.
Czy tutejsze banki zaakceptuja moja historie z Polski (mam juz karte
kredytowa VISA) i czy istnieje mozliwosc przniesienia tej linii kedytowej?
Chcial bym tu kupic na poczatek laptopa na kredyt. Moge wplacic polowe
wartosci ale jak wyglada splata tego. Czy np. SEARS daje mi karte do splaty
tego? czy wysylam co miesiac czekiem rate? czy moge zrobic splat jak w
Polskim LUKAS Banku - placac przelew przez internet? Z gory dziekuje za rady.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mAGGIE Re: Wyrobienie historii kredytowej IP: *.chcgilgm.dynamic.covad.net 30.09.05, 16:12
      hej hej
      no wiec z Polski nie liczy sie nic! niestety.. my przyjechalismy rok temu i
      nawet kupujac komorke musielismy wplacic depozyt. Ja zaczelam od wynjecia
      mieszkania i oplat za gaz, prad i telefon. Po jakis 6-7 miesiacach wyslaam o
      karte kredytowa Chase i dostalam z limitem 300 stowki a potem juz poszlo. Best
      Buy daje karty, warto sprobowac, ze sklepami typu Sears roznie to bywa. Nie
      mozna przesadic zeby nie narobic sobie minusow bo jak Cie za czesto sprawdzaja
      to tez niedobrze. A jak kupisz laptopa to dostaniesz normalna ksiazeczke ze
      splatami i mozesz splacac albo czekiem albo on line, nie ma zadnego znaczenia.
      Powodzenia!
      • joe.six.pack Re: Wyrobienie historii kredytowej 30.09.05, 16:21
        Tak jak wyzej. Polska to juz historia. Szkoda, ze nie kredytowa :).
        Z historia troche cierpliwosci. Sama sie utworzy. Sprobuj kupic cos
        na kredyt w sklepach oferujacych swoje karty kredytowe. I splacaj
        raty na czas. Po pol roku dostaniesz albo sam wyslesz oferte
        otrzymania karty kredytowej i wpiszesz swoje Department Stores karty.
        Dobrze byloby aby telefon i rachunki za utilities byly w Twoim imieniu.
        Tak za okolo pol roku bedziesz mial swoja pierwsza karte. Nastepne to pikus.
        Pozdroofka,
        j6p.
    • Gość: maja1234 Re: Wyrobienie historii kredytowej IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 30.09.05, 19:57
      Polecam ci zalozenie otwarcie karty kredytowej w Bank Of America - tzw. Secured
      Credit Card. Nie musisz miec konta w tym banku, wystarczy ze wypelnisz
      aplikacje, dolaczysz czek na dowolna sume (od $200 wzwyz). Po klku dniach
      dostaniesz karte kredytowa Visa z limitem takim na jak kwote wystawiles czek.
      Pieniadze z czeku sa skladane na nowym koncie Savings otwartym na twoje
      nazwisko i sluza jako zabezbieczenie dla banku w razie gdybys nie robil
      miesiecznych platnosci.
      Po kilku miesiacach regularnego splacani karty, przychodzi ci pismo z banku ze
      depozyt zostaje uwolniony i jest do twojej dyspozycji a twoja karta jet juz
      normalna karta kredytowa. Zazwyczaj ponosza tez limit kredytu - mi podniesli z
      $1000 (moj depozyt) na $1500.
      W ten sposob stajesz sie bezbolesnie dumnym posiadaczem swojej pierwszej karty.
      Nastepne same ci znajda :)
      Aha, uwazaj z kartami w sklepach bo czasami nie jest je dostac tak latwo jak
      sie wydaje a kazda odrzucona aplikacja powoduje spadek twoich punktow w
      historii kredytowej.
      Proponuje wiec sprobowac np. w 1 lub dwoch sklepach i jak nie dostaniesz to
      wiecej nie aplikuj dopoki nie bedziesz mial troche lepszej historii.
      Polecam ci GAP, tam mozna zaaplikowac przez internet, odpowiedz w ciagu 2 min.
      Ja tak dostalam swoja pierwsza karte sklepowa.
      Powodzenia!
      • Gość: Jerry Re: Wyrobienie historii kredytowej IP: *.nycmny.east.verizon.net 30.09.05, 20:24
        Dzieki wielkie za rady. Pytanie czy zakladac to konto w NYC czy poczekac i
        zalozyc w Atlanata GA? Nie chce byc potem wzywany z byle powodu do miejsca
        gdzie zakladalem swoje konto a jednoczesnie nie chce sie wozic z gotowka.
        Pozdrawiam
        • samo Re: Wyrobienie historii kredytowej 01.10.05, 02:02
          Jeśli założysz konto w banku mającym swoje siedziby zarówno w NYC jak i
          Atlancie, to po przeprowadzce pójdziesz do oddziału w Atlancie i zakomunikujesz
          im,że zmieniłeś adres i prosić o przesyłanie statements na nowy. Nie będziesz
          wzywany do NYC z żadnego powodu.
      • Gość: nata Re: Wyrobienie historii kredytowej IP: *.pn.at.cox.net 01.10.05, 18:59
        sec.card sie dostaje po 2-3 tygodniach a nie dniach, poza tym powiedziano mi w
        american, ze na kredytowke przychodzi czas nie po kilku miesiacach a po okolo
        roku.Pomijajc juz to,ze mi w koncu tej karty nie dali, bo jak sprawdzili ze
        wiza na 1,5 roku to w odpowiedzi bylo: alien...
        W Gapie i Best Buy tez odrzucili, a wsyztskie rachunki i wynajem domu jest na
        moje nazwisko.
    • Gość: SS Re: Wyrobienie historii kredytowej IP: *.dyn.optonline.net 01.10.05, 19:05
      a numerek SS masz??? Jezeli nie to mozesz sobie podarowac karty kredytowe...
      • Gość: nata Re: Wyrobienie historii kredytowej IP: *.pn.at.cox.net 05.11.05, 19:10
        oczywiscie,ze mam SSN!!! pierwsza rzecz jaka zrobilam to aplikowalam o SSN,
        jestem absolutnie legalnie, zreszta jak mozna aplikowac w karte bedac
        nielegalnie bez SSNa/? nie wiem...no ale odrzucili...
    • ampolion Re: Wyrobienie historii kredytowej 02.10.05, 22:44
      Jeśli znasz angielski:
      soccussa.notlong.com
      • Gość: Jerry Re: Wyrobienie historii kredytowej IP: *.hsd1.ga.comcast.net 30.10.05, 03:27
        Bardzo dziekuje wszystkim przychylnym za info. Zalozylem konto w Bank of
        America oraz karte "Secured Credit Card" Przyslali ja po niespelna 14 dniach,
        debetowa po 3-ch :)) mam tyklo jeszcze pytanko o przelewy na inne konta.
        Chcialem wyslac pare "zlotych" znajomym z NYC za ciepla goscine. O czywiscie
        moge wyslac czek ale pewnie mozna i elektronicznie. Czy potrzebuje znac ich
        numer konta czy wystarczy adres + nazwisko? Pozdrawiam cieplo z Atlanty
        • Gość: kris Re: Wyrobienie historii kredytowej IP: *.dyn.optonline.net 04.11.05, 06:01
          jerry- dali ci karte bez SS ????
        • Gość: nata Re: Wyrobienie historii kredytowej IP: *.pn.at.cox.net 05.11.05, 19:13
          Jerry, no to napisz mi tylko jeszcze gdy ie pytali czy jestes american czy
          alien co powiedziales? czy Twoj status mial znaczenie ( w takim razie jaki?)?
          bo moj kolega tez na krotkiej wizie aplikowal powiedzieli mu ze nie potem
          poszedl raz jeszcze powiedzial,ze jest,,tutejszy'' (nie sprawdzali????) i po
          raz drugi dostal, co jest dla mnie baaardzo dziwne - pozdrawiam
          • Gość: maja1234 Do Nata IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 10.11.05, 16:24
            Nata, zeby cie nie sprawdzali a propo statusu to proponuje wyslac aplikacje o
            karte poczta - bo rozumiem ze pytasz sie o Secured Visa w BoA?
            Wejdz na strone internetowa, znajdziesz tam informacje odnoscie tej karty i tam
            jest miejsce gdzie mozna podac swoj adres pocztowy pod ktory przysla ci
            aplikacje. Aplikacje wypelniasz, wysylasz i wszystko odbywa sie bez "wzywania"
            do banku.
            Sprobuj tak bo oni rzeczywscie nie sprawdzaja nic - dlatego twoj kolega dostal
            ta karte.
            Powodzenia
            • Gość: Jerry Re: IP: *.hsd1.ga.comcast.net 14.11.05, 02:08
              po koleii. Nr SS dostalem w 1999 roku jak bylem w US na pobycie turystycznym w
              Chicago. W owych czasach wystarczylo przyniesc 2 listy zaadresowane na siebie w
              Ch-go i pojsc do biura prawa jazdy i zlozyc pismo (3 stronicowa aplikacja) w
              biurze SS. Po tygodniu przyslali (oczywiscie bez prawa do pracy). W 2005 roku
              wygralem zielona korte i od poczatku juz w ambasadzie jak sie pytali czy mam SS
              to mowilem, ze oczywiscie mam. Bez problemu po przekroczeniu granicy w NYC
              przyslali mi druga koperte z moim (niezmienionym) numerem tylko oczywiscie nie
              ma tu zadnej adnotacji o zakazie pracy. Nikt mnie nigdzie o nic nie pytal. :|
              pozdrawiam
            • Gość: nata Re: Do Nata IP: *.pn.at.cox.net 15.11.05, 05:32
              hej, no dziekuje wszytskim za madre odpowiedzi i za pomoc(nie takie jak jeden z
              poprezdnich watkow powyzej...)
              W sumie tojestem jeszcze bardziej zdezorientowana, bo jedni mowia tak, drudzy
              inaczej i teraz naprawde nie wiem co tam pisac w tej aplikacji o security
              card...Pamietam jak moim banku AMSOUTH mi mowili o loan-achjak wlasnie pytaam o
              karte, tylko ja sie zastanawiam czy to nie jest zamkniete kolo, bo niby jak
              aplikowac o te wsyztskie loan? tosa np karty searsa, best buya prawda? ja
              aplikowalam w best buyu, nie dostalam pomimo,ze robilam tam jakies powazne
              zakupy, ale jeslisprawdzali historie to na jakiej zasadzie ja budowac skoro
              karty nie dali? za duzo aplikowac tez nie mozna, bo odejmuje sie prawda?
              wlasnie dzis kupilma telefon, sprzedawca tez mi po raz kolejny powteirdzil,ze
              ten telefon bedzie mi budowac historie, i ze on tez sobie buduje swoja:) czyli
              to jest to, co w ostatniej odpowiedzi , to ochyba jak najbardziej
              prawda...teraz mam zamiar kupic jakis uzywany samochodale jak wtakim razie
              otrzymac jakis loan na to? kupujac u jakiegos dealera? to musze isc do banku
              prawda? no a le w banku mi powiedza,ze nie mam historii...ale mnie to wkurza,
              mowie Wam (haha)...
              NATA
          • Gość: Jerry Re: Wyrobienie historii kredytowej IP: *.hsd1.ga.comcast.net 14.11.05, 02:21
            jesli chodzi o SCC to nie wiem dlaczego odmowili, przeciez wydajesz ciagle
            swoje pieniadze. Bank nic nie kredytuje. Ty ustalasz limit (ja na poczatek
            ustawilem 1000$, ktory szybko podnioslem do 2k). Podobno przez 6 m-cy beda mnie
            obserwowac, jak wydaje swoje pieniadze, jak nimi dysponuje, czy splacam na czas
            platnosci, czy nie zalegam, etc. Po tym jak oni uznaja, ze jestem wart ich
            zaufania to pozwola mi wycofac te moje 2k$ a i czesto podnosza jeszcze limit
            np. do 3000$. To bedzie zalezalo od tego jak wypadne w ich ocenie. Pozdrawiam
            • w357 CREDIT AGENCY 14.11.05, 02:44
              Nie wiem , czy słyszeliście o czymś takim jak "Credit Agency"???
              Jest ich kilka w całym USA !
              Oni zajmują się zbieraniem danych osobowych/finansowych wszyyyystkich osób w
              USA, które mają coś do czynienia z bankami (konta, kredyty).
              Jeżeli napiszesz jakąkolwiek application o pożyczkę/kartę nawet o 1'go dolara,
              to jest, to weryfikowane i wprowadzane w komputer tejże Agencji!!!

Pewnie , że najłatwiej uzyskać Secured Credit Card.
              Odpowiedzialność finansową w takim przypadku bierze na siebie BANK który kartę
              wydał.
              Jeżeli komuś chodzi o realną "Credit History" z myślą o np. kupnie domu,to
              takie duperele się nie liczą!!!

Jak legalnie wyrobić DOBRĄ Historie Kredytową???
              Sposób jest dość prosty.

Jeżeli pracujesz i wpłacasz pieniądze na konto, to po prostu poproś o
              maksymalnie wysoką pożyczkę z 'Twojego' banku pod zastaw własnych pieniędzy(na
              koncie)!!!
              Niby bzdura, ale działa!
              Pożyczone pieniądze wpłacasz spowrotem na oprocentowane konto, a zaległości
              spłacasz na bieżąco z zarobków! (proste?)
              Bank który udzielił pożyczki pisze raport do Credit Agency co 1-2 miesiące,że
              Ty to taka uczciwa istota......

I to wszystko !!!

ps.
              Nie wiem dlaczego, ale z tzw. Utility Bills, tylko rachunki za telefon są
              ważne!!!
              Inne tylko wtedy, gdy masz zadłużenie :-)
              • Gość: Jerry Re: credit score IP: *.hsd1.ga.comcast.net 14.11.05, 07:29
                O naszym życiu w Ameryce może decydować tzw. credit score
                Konsument w punktach
                Jarosław Armatys

Każdemu konsumentowi w Ameryce został przyporządkowany tzw. credit score. Jest
                to wartość punktowa, na podstawie której ewentualny pożyczkodawca określa
                zarówno wysokość kredytu możliwego do przyznania konsumentowi, jaki i jego
                oprocentowanie. Punkty identyfikują konsumenta wobec banków oraz innych
                instytucji, nie tylko finansowych.

Wartość danego konsumenta ustala najczęściej program komputerowy firmy Fair,
                Isaac & Co, z którego korzysta 90 proc. amerykańskich instytucji finansowych,
                zajmujących się udzielaniem kredytów. Przez wiele lat firma stanowczo
                twierdziła, że tego rodzaju informacje powinny być dostępne wyłącznie dla
                kredytodawców. Odpierała ataki prawników oraz organizacji ochrony konsumentów
                domagających się ujawnienia, w jaki sposób ocenia się to, co jest często
                najważniejsze dla losów mieszkańca Ameryki - jego zdolność kredytową. Firma
                musiała jednak ustąpić wobec zdecydowanej ofensywy, do której włączało się
                coraz więcej polityków z najwyższych szczebli władz.

700 dla najlepszych

Program komputerowy zamienia w liczby informacje zawarte w raportach
                kredytowych konsumenta - opracowywanych przez trzy ogólnoamerykańskie biura
                kredytowe. Przy określaniu wartości liczbowych credit scores brane są pod uwagę
                takie fakty, jak liczba posiadanych przez konsumenta kart kredytowych, okres
                czasu, w jakim spłaca otrzymane wcześniej pożyczki, całkowitą wartość kredytu
                udzielonego mu przez instytucje finansowe (zarówno potencjalną, jak i
                efektywnie wykorzystywaną), przypadki spóźniania się z zapłatą kolejnych rat
                itd. Osoby, które ogłosiły bankructwo, wypadają w takim rankingu oczywiście
                najgorzej. Na wartość credit scores mają wpływ również prośby o refinansowanie
                pożyczek motywowane niemożnością spłaty wcześniej ustalonych rat itd.

Zgodnie z informacjami Fair, Isaac & Co wartość credit scores danego konsumenta
                waha się od ok. 300 do 900 punktów. Jeżeli wartość punktowa jest wyższa od 700
                punktów, może on liczyć na otrzymanie najlepszych - to jest najniżej
                oprocentowanych - kredytów oraz najszybszy okres zaaprobowania wniosków o ich
                udzielenie.

Jeżeli konsumentowi przypisze się mniej niż 600 punktów, instytucje finansowe
                klasyfikują go do grupy podwyższonego ryzyka, co sprawia, że otrzyma propozycje
                najwyżej oprocentowanych pożyczek - albo nie otrzyma ich w ogóle.

Z praktyki wynika, że instytucje finansowe udzielające pożyczek na zakup
                nieruchomości - a więc hipotecznie zabezpieczonych - wolą mieć do czynienia z
                konsumentami, których wartość jest wyższa niż 620 punktów.

Konsumenci posiadający mniejsze wartości punktowe credit scores zostają
                przydzieleni do grup o wyższym stopniu kredytowego ryzyka, proponowane im
                kredyty będą wyżej oprocentowane, co oznacza, że - podczas wieloletniego okresu
                spłacania pożyczki - będą zmuszeni przekazać bankowi przynajmniej o kilkanaście
                tysięcy dolarów więcej.

Przykład: w przypadku otrzymania pożyczki hipotecznej o wartości 100 tysięcy
                dolarów każdy dodatkowy procent spłacanych rat przekłada się na sumę 850
                dolarów rocznie. Jeżeli spłata pożyczki rozłożona jest na 30 lat, oznacza to,
                że konsument - którego roczne oprocentowanie pożyczki jest wyższe o jeden
                procent - będzie musiał zapłacić bankowi dodatkowo 25 tysięcy dolarów.

Kto często pyta - ryzykuje!

Na obniżenie wartości kredytowej może wpłynąć zbyt częste dowiadywanie się
                przez konsumenta o możliwości otrzymania kredytu. Każdy może dowiadywać się o
                samych kredytach i ich oprocentowaniu, przeglądając ogłoszenia prasowe albo
                wchodząc na strony internetowe banków i innych udzielających pożyczek
                instytucji finansowych. Takie starania nie pozostawiają śladu w jego historii
                kredytowej. Jeżeli jednak konsument otrzymuje tego rodzaju informacji
                bezpośrednio od pracowników banku, podając swoje dane osobowe, to starania te
                zakończą się - najprawdopodobniej - poproszeniem któregoś z biur kredytowych o
                przesłanie informacji o potencjalnym kliencie. Bankowcy zajmujący się
                udzielaniem kredytów chcą po prostu wiedzieć, z kim mają do czynienia.
                Niestety, każda ich prośba o przesłanie informacji odnotowywana jest w
                prowadzonych przez biura kredytowe aktach konsumenta.

Zbyt wiele adnotacji informujących o poszukiwaniu nowych kredytów może sprawić,
                że konsument staje się - z punktu widzenia instytucji finansowych - podejrzany.
                Jego starania będą interpretowane jako dowód na to, że znalazł się w kłopotach
                finansowych, z których próbuje się wydostać, starając się o zaciągnięcie
                kolejnych pożyczek.

Opracowany przez Fair, Isaac & Co program komputerowy służący do ustalania
                credit scores konsumentów interpretuje częste dowiadywanie się o warunki
                udzielania pożyczek, dokonywane w okresie 30 dni - jako faktyczne poszukiwanie
                jednego, najkorzystniej oprocentowanego kredytu. Tego rodzaju działania
                konsumenta - zwłaszcza gdy dowiaduje się o warunki udzielania kredytów
                hipotecznych albo na zakup samochodu - nie wpłyną na obniżenie wartości jego
                credit scores. Jeżeli jednak konsument dowiaduje się o warunki udzielania
                kredytów przez dłuższy okres czasu, jego działania nie zostają zakwalifikowane
                jako starania o przyznanie jednej pożyczki, ale próby pozyskania możliwie dużej
                ilości nowych pożyczek - co wpłynie na obniżenie jego credit scores. Zdaniem
                firmy Fair, Isaac & Co - nawet o 10 procent.

Dowiedz się, ile masz punktów

Jak obejść ten problem? Przede wszystkim należy się zorientować, ile ma się
                punktów credit scores. Można tego dokonać korzystając z oprogramowania firmy
                Fair, Isaac - a więc takiego samego, z którego korzystają potencjalni
                kredytodawcy - wchodząc na strony internetowe o adresach: www.myfico.com
                (strona założona przez Fair, Isaac) albo www.equifax.com (strona założona przez
                Equifax, jedno z trzech biur kredytowych gromadzących dane o konsumentach).
                Koszt skorzystania z profesjonalnego oprogramowania wynosi 12,95 dol., a więc
                stosunkowo niewiele.

Można to również zrobić bezpłatnie, korzystając z programu zawartego na stronie
                pod adresem: www.eloan.com. Nie jest to wprawdzie oprogramowanie Fair, Isaac &
                Co, ale działa na podobnych zasadach i daje zbliżone rezultaty.

Poznanie wartości swojego credit scores pozwala konsumentowi zorientować się,
                do jakiej grupy pożyczkobiorców zostanie zakwalifikowany przez instytucje
                finansowe, a więc na jakich zasadach zostanie mu udzielony ewentualny kredyt.
                Na tej podstawie można skalkulować, czy o pożyczkę warto się starać w danej
                chwili, czy też wypracować lepszy credit scores, przejść do wyższej kategorii
                pożyczkobiorców i dopiero wtedy starać się o otwarcie linii kredytowej.

Jak zwiększyć wartość credit scores?

* Przynajmniej raz w roku zamawiaj i sprawdzaj raporty o swojej historii
                kredytowej sporządzane przez trzy działające w Ameryce biura gromadzące tego
                rodzaju informacje o konsumentach. Można skontaktować się tylko z jednym z
                nich - raporty pozostałych mogą się różnić w szczegółach, ale będą podobne.
                Jeżeli stwierdzi się, że w raportach występują błędy, można wnioskować do biur
                o ich skorygowanie.

Przypominamy adresy stron internetowych biur kredytowych:

Experian - www.experian.com
                Trans Union - www.transunion.com
                Equifax - www.equifax.com

Za kopię raportu kredytowego konsumenta każde z tych biur pobiera ok. 8 dol.
                Warto pamiętać o tym, że jeżeli nasza prośba o przyznanie kredytu została
                odrzucona, mamy prawo do otrzymania bezpłatnego raportu z każdego z
                wymienionych biur.

* Zrezygnuj z nieużywanych kart kredytowych - ale tylko tych, które otrzymało
                się stosunkowo niedawno. Warto również pamiętać o tym, że punktacja credit
                scores konsumenta może być obniżona przez, zdaniem instytucji finansowych, zbyt
                wysokie - w stosunku do zarobków - obciążenie kart kredytowych.

* Nie rezygnuj z kart kredyto
                • Gość: nata Re: credit score IP: *.pn.at.cox.net 15.11.05, 05:38
                  hejka, dziekuje za wypracowanie? haha
                  probowalam sprawdzic na tej darmoej stronie no ale utknelam bo w pewnym
                  momencie trezba podac numer kart...kredytowej
                  Sie zalamie...
                  buziaki - natalia
              • Gość: nata Re: CREDIT AGENCY IP: *.pn.at.cox.net 15.11.05, 05:35
                hej w357, nie nie chce zdnej pozayczki na kupno domu, po protu chcialabym tylko
                te kredytowke, bo to ulatwia na przyszlosc wlasnie...a myslisz ze w bankudadza
                m pozyczke jako nieamerykancowi? (acha, no i ja nie mam zielonej karty, czekam
                na 3-letnia dopeiro...) ale ilez mozna czekac?
                • Gość: Jerry Re: CREDIT AGENCY IP: *.hsd1.ga.comcast.net 15.11.05, 17:23
                  u mnie wyskoczyla informacja w tym "www.FreeCreditReport.com" zaraz po tym jak
                  zamowilem kablowke i internet od Comcastu. Pozdrawiam
                  • Gość: nata Re: CREDIT AGENCY IP: *.pn.at.cox.net 16.11.05, 05:16
                    sprawidzilam sobie te punkty JERRY i nic, same wzrowki tam wyskoczyly, czyli
                    nadal nie wiem o co chodzi...:(
                    chyb anigb=dy nic nie uzbieram:(
                    • Gość: Jerry Re: CREDIT AGENCY IP: *.hsd1.ga.comcast.net 16.11.05, 16:54
                      hmm... pewnie u mnie tez... szczerze to mysle, ze nie moglem zbudowac sobie
                      wielkiej historii kredytowej przez 1~1,5 miesiaca - nawet w Ameryce - poczekam
                      z pol roku jak bede zmienial samochod i wtedy sie zaczne tym bardziej
                      interesowac. Na chwile obecna jestem obkupiony i nie planuje zadnych pozyczek.
                      Zobaczymy. Pozdr. PS1 Reklame tej strony powyzej widzialem w TV i oni podaja,
                      ze punkty wyrazane sa w wartosciach od 350 do 950 a nie jak w art. od 300 do
                      900. Nie wiem czy to ma wieksze znaczenie, ale podaje to gwoli scislosci. PS2
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=436&w=30380389
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka