Dodaj do ulubionych

Gotujecie mleko???

10.10.05, 15:39
Dziewczyny,
Potrzebuje Waszej rady..Che juz zaczac dawac malemu mleko organiczne i zaprzestaje dawania
formuly ale mam pytanie, czy trzeba przed podaniem te mleko ugotowac czy wystarczy podgrzac w
mikrofali?
Moja kolezanka mi mowi ze ona nigdy nie gotowala ale jakos troche sie boje podawac tak bez
gotowania. Jak Wy robicie?
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Gotujecie mleko??? 10.10.05, 16:10
      Nigdy nie gotowalam mleka krowiego, w mikrofalowce podgrzewam tylko tyle zeby bylo cieple.

Czytalam w prasie ze w NYC nie ma roznicy czy kupuje sie mleko zwykle czy organiczne poniewaz
      obydwa rodzaje nie pochodza z wielkich hodowli a od malych farmerow.
      • edytais Re: Gotujecie mleko??? 10.10.05, 17:33
        Mleko zwykle pochodzi zarowno od malych farmerow jak i wielkich.
        Nasz znajomy wychowal sie na farmie mleczarskiej i powiem, po tym co opowiadal
        to moje usta nie tkna zwyklego mleka. Nie bede opisywac, zeby nikomu nie
        zbrzydzic. To samo slyszalam od znajomej od ktorej ja kupuje swieze mleko kozie
        (jej sasiadka ma taka farme mleczarska: krowia)
        Mleko organiczne nie zawiera antybiotykow i hormonow, do mleka zwyklego sa
        dodawane antybiotyki (to przeczytalam w magazynie Dr.Shultze w artykule
        napisanym przez weterynarza, ktory zmuszony jest dodawac antybiotyki do mleka,
        zeby zapobiec rozmnazaniu sie chorob).
        Tak na temat to dodam, ze mleko takie z kartonu jest juz pasteryzowane (moze
        nawet ultrapasteryzowane czyli gotowane), wiec nie ma potrzeby jeszcze raz
        gotowac. Gotowanie mleka jest raczej po to, zeby zabic bakterie w mleku swiezym.
        Wiem, ze nie powinno sie podgrzewac formuly w mikrofalowce podajac dziecku
        ponizej roku, ale nie slyszalam o tym, zeby w ten sposob nie podgrzewac mleka
        juz starszemu dziecku...
    • ivi26 Re: Gotujecie mleko??? 10.10.05, 17:20
      Ja czytalam, ze nie powinno sie podgrzewac dziecku mleka w mikrofalowce-
      szkodliwe fale itd.....

IVI
    • louiza Re: Gotujecie mleko??? 10.10.05, 23:39
      mleka krowiego sie nie powinno zagotowywac poniewac traci swoje wartosci, mozna
      je tylko podrzac. Nie dalabym dziecku mleka z mikrofali, bo fale rozbijaja
      bialko i mleko jest nic nie warte, jak i inne jedzenie.
    • aniutek Re: Gotujecie mleko??? 11.10.05, 03:17
      nie gotuje - mleko jest pasteryzowane wiec juz przegotowane, podgrzewam w mikrofalowce.
      dzieci mam zdrowe oby tylko chcialy te mleko pic......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka