mika_1 23.11.05, 19:43 Zgodnie z sugestią Staua proponuję tu kontynuować wątek o książkach, których akcja rozgrywa się w Nowym Jorku Początek dyskusji jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32693&w=28756252 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bigapple1 Re: Książki o NYC 24.11.05, 03:37 praktycznie nie czytuje beletrystyki, ale chetnie podziele sie rekomendacjami jesli chodzi o non-fiction: ostatnio wpadlo mi w rece pare pieknych ksiazek, ktore poglebia wiedze zainteresowanych, aponadto sa pieknie napisane. bardzo wielka przyjemnosc sprawilo m przeczytanie 'celluloid skyline' - wielgachnego tomu autorstwa jamesa sandersa, poswieconego zagadnieniu filmowego wizerunku nowego jorku. mniej cierpliwi zamiast studiowac te 3000+ znakomicie opacowanychs tron moga sobie pospacerowac z dwuczesciowym przewpdnikiem chucka katza 'manhattan on film' - mala zecz, a jak mozna zaimponowac gosciom, wskazujac na mijany budynek i mowiac 'oo, tu krecili 'seven years' itch' z marylin monroe...' sliczna ksiazka jest 'downtow' petera hamilla: to taki osobisty przewodnik po szeroko rozumianym dolnym manhattanie (bo wedle emocjonalnej geografii autora do downtown zalicza sie tez... times square!). nie czytalam jego poprzednich ksiazek - ale wiem, ze bestsellerowy 'forever' tez dzial sie w NYC i bardzo sie podobal. moj absolutny nr 1 - maly zbior niezwykle impresyjnych i pieknie napisanych esejow o Miescie zatytulowany "colossus of new york'; autorem jest colson whitehead. mala rzecz, a jaka poetycka! a w ogole to polecam czytanie wierszy walta whitmana ('leaves of grass' konczy wlasnie sto lat w tym roku!) oraz 'the tree grows in brooklyn' betty smith. to ostatnie to szczegolnei odna polecenia lektura dla tych, comieszkaja na williamsburgu i greenpoincie - to niesamowite, jak sie zmienily te okolice przez niespelna sto lat... no i to by bylo na tyle. wesolego indyczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zuziczka Re: Książki o NYC 24.11.05, 10:30 "Relikt" i "Relikwiarz" Douglas Prestn i Lincoln Child, gorąco polecam, akcja tych książek dzieje się w NY, a drugiej z nich, w tych , ciemnych, mrocznych podziemiach NY:) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Książki o NYC 24.11.05, 14:23 Zadałam pytanie na forum Książki. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=32445511 Odpowiedz Link Zgłoś