Dodaj do ulubionych

wyprawka dla dzidzi, zakupy "dzieciece"

30.11.05, 01:19
drogie mamy, przeczytalam watek o sudokremie, i troche mnie oswiecilo. a juz
robilam liste rzeczy, o ktore poprosze z Polski, sudokrem tez tam byl. dzieki
za rade o innych kremach i masciach.
w zwiazku z tym mam pytanie. tutaj mieszkam zaledwie od 3 lat, ponadto,
nigdy nie interesowalam sie produktami i sklepami dzieciecymi. na razie mam
jeszcze troszke czasu, jestem w 21 tyg. ciazy, ale juz zrobilam liste
wyprawkowa, i rozmyslam, co i gdzie moglabym kupic, plus robie rozeznanie w
sklepach.
jakie sklepy polecacie? jakie artukuly?
moze tutaj zrobilybysmy cos na zasadzie porad : udane zakupy, co warto, a co
nie. oczywiscie chodzi mi o rzeczy dla dzieci, w szczegolnosci dla niemowlat.
wielkie dzieki!!!!
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: wyprawka dla dzidzi, zakupy "dzieciece" 30.11.05, 05:52
      w zasadzie wsyzstko oprocz ubran dostaniesz w BabiesR US. Z Polski ja mialam przywozone mokre
      chusteczki Nivea, kremy Nivea (do ciala, na kazda pogode - dobry na mroz i wiatr, bardzo dobry
      francuski krem dla niemowlat z filtrem przeciwslonecznym na lato - niestety nie pamietam nazwy),
      oraz sloiczki Gerbera - inny wybor, oraz herbatki Hipp - polecam rumiankowa. Ubranek polskich nie
      polecam, te ktore dostawalam w prezencie byly ladne i sprawialy wrazenie dobrej jakosci ale w praniu
      zawsze pekaly szwy; podobny problem opisywal na innym forum ktos ze Szwecji ;)) wiec to nie tylko
      moj pech.
      Wiesz, cokolwiek bysmy nie napisaly powoli sama do wszystkiego dojdziesz, czesc polecanych rzeczy
      Tobie nigdy sie nie przyda, albo okaze sie ze pasuje Wam cos zupelnie innego. Juz byl tutaj watek
      wyprawce, poszukaj ;)
      • netmarta Re: wyprawka dla dzidzi, zakupy "dzieciece" 30.11.05, 13:14
        dzieki za odpowiedz :) niestety, tutaj o wyprawce nie znalazlam wiele, tylko o
        organizacji baby shower np. duzo jest bardzo o wyprawkach na innych forach, ale
        tam dziewczyny pisza o polskich produktach. a mnie sie np. bardzo spodobal post
        o kremach zamiast sudokremu.
        np. wszedzie podaje sie, ze trzeba mniec w domu sol fizjologiczna do
        przemywania oczu dzidziusia, czy tutaj tez jest cos takiego?
        i czy sa jakies dobre herbaltki laktacyjne i na kolke, czy jednak sciagnac te z
        Polski?
        • edytkus Re: wyprawka dla dzidzi, zakupy "dzieciece" 30.11.05, 16:05
          netmarta napisała:

> > np. wszedzie podaje sie, ze trzeba mniec w domu sol fizjologiczna do
          > przemywania oczu dzidziusia, czy tutaj tez jest cos takiego?

Jest, ale ja nigdy nie potrzebowalam. Zreszta to raczej do nosa gdy jest zapchany a oczy przemywalam
          zwykla herbata z rumianku.

> i czy sa jakies dobre herbaltki laktacyjne i na kolke, czy jednak sciagnac te z
          >
          > Polski?

Na temat laktacji nie mam nic do powiedzenia. W kolki nie wierze ;) Moje dziecko kolek nie mialo
          chociaz wiele osob twierdzilo ze tak a ona plakala bo miala za duzo wrazen - wystarczylo zmienic
          harmonogram dnia i po klopocie. A na problemy z brzuchem pomagala herbata rumiankowa Hipp a
          wczesniej zwykla herbata z rumianku z dodatkiem corn syrup (to samo co Hipp, moze nawet zdrowsza,
          ale zachodu z parzeniem wiecej).

Kiedys myslalam ze w Polsce jest lepiej bo maja rzeczy polskie, europejskie i amerykanskie. Ale jak
          poszukasz w internecie to znajdziesz tu taki wybor ze padniesz jako ten osiolek z wiersza ;))
        • dagst Re: wyprawka dla dzidzi, zakupy "dzieciece" 30.11.05, 20:51
          Czesc Marta,
          Ja w sumie jedyne co z Polski sobie przywiozłam to sudocream, a cala wyprawke
          kupowalismy wlasnie w Baby'r'us i w sumie wszystko tam znalazlam co bylo
          potrzebne. A sol fizjologiczna sie przyda na zatkany nosek i wtedy latwiej jest
          go przeczyscic, albo gdy jest suche powietrze to tez "fukam" Maksiowi. Mysle
          ze w polskeij aptece napewno jest.
          jesli masz jakies pytania konkretnie o jakies rzeczy chetnie ci odpowiem.
          pozdrawiam,
    • hannamay Re: moje hity!! 30.11.05, 21:27

ja juz kiedys myslalam sobei o tym co najbardziej przydalo mi sie przy dziecku :

1. baby sling - rewelacja bez niego nei wiem jak potrafilabym cokolwiek zrobic
      kiedy Ola byla malenka, a teraz to chyba nie utrzymalabym jej na dluzsza mete na
      rekach - taka ciezka albo ja nei mam sily :)
      www.askdrsears.com/store/products.asp?cat=34
      2. monitor - z racji tego ze mamy 2 poziomowy dom - trudno gonic co 5 min i
      sprawdzac czy dziecko spi - safety1st jest idealny!

3. odciagacz do pokarmu - super sprawa bo maz moze karmic!
      www.thefirstyears.com/products/product.asp?pValue=1190

4. Olejek do masazu i body wash i szampon ( innych kosmetykow nei uzywamy):
      www.betterbotanicals.com/ProductPage/Baby/ShowAll.stm
      dostepny w sklepach ze zdrowa zywnoscia.

5. herbatka dla mam karmiacych piersia :
      yogitea.com/Herbal-Tea/Tea.asp?Tea_ID=WT04
      6. ksiazka The baby book - www.askdrsears.com/store/detail.asp?pid=10

7. kosz na pampersy - the diaper champ - nei musisz kupowac specjalnych
      woreczkow - te na smieci sa w sam raz :
      www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B00003TL7P/103-9068481-6075808?v=glance
      8. dla malenkiego dziecka oparcie do nosidelka
      www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B00005BT37/103-9068481-6075808?v=glance
      9. Krem na odparzenia - bardzo naturalny z wysiagiem z nagietka
      www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B0006V1FWU/qid=1133382237/sr=1-8/ref=sr_1_8/103-9068481-6075808?v=glance&s=baby
      10. Spiworek dla maluskza ktory juz potrafi sie duzo poruszac kiedy spi
      www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B0007PHO6Q/103-9068481-6075808?v=glance

to chyba wszystko co mi sie najbardziej przydalo i przydaje. Ogolnie to
      najlepiej stosowac zasade im mniej, tym lepiej. sprawdza sie idealnie!

powodzenia
      • hannamay Re: moje hity!! 30.11.05, 21:42

11. jeszce "little noses" spray - do przetykania zatkanego noska
        www.drugstore.com/products/prod.asp?pid=73349&catid=10&brand=5117&trx=PLST-0-BRAND&trxp1=10&trxp2=73349&trxp3=1&trxp4=0&btrx=BUY-PLST-0-BRAND
        12. i jeszce dla siebie - krem na obolale sutki - Nipple Cream i sitz bath po
        porodzie ( szwy super szybko sie wygoily i nei mialam zadnego dyskomfortu)
        motherlove.com/products_salves.php
        to juz chyba tyle ;) nazwieralo sie jednak troche :)

Ps. w 8. mialo byc oparcie do fotelika.
    • bea_mama Re: wyprawka dla dzidzi, zakupy "dzieciece" 30.11.05, 22:23
      Nie bede pisac co kupic, jakiej firmy i w jakim sklepie, ale czego zaluje ze
      nie kupilam albo kupilam i okazalo sie niewypalem:

1. nosidlo dla dziecka - kupilam takie ze z ledwoscia dawalam sobie rade z
      ulokowaniem w nim Zuzki. Trzeba w sklepie je wyprobowac, samemu bejbika do
      niego wlozyc i wyjac i sprawdzic czy jest to w ogole wykonalne w pojedynke.
      2. Nie kupowac wozka z fotelikiem samochodowym w komplecie. Ja kupilam, bo
      sugerowalam sie ze wyjdzie taniej, ale w sumie ani fotelik mi pozniej zbytnio
      nie pasowal ani wozek, a fotelika na wozek chyba nigdy nie zakladalam bo nie
      bylo takiej potrzeby. Tak wiec kupic wozek ktory sie podoba, ktory bedzie dobry
      na drogi jakimi zamierzamy jezdzic (duze kola na plaze, po trawie itp.) i
      wygodny fotelik.
      3. Kupilam zwykle drewanine lozeczko i pozniej zalowalam, ze nie kupilam
      turystycznego. Wiele podrozujemy i nie zawsze w hotelu maja lozeczka. Nawet
      wyjazd do znajomych czy rodziny na kilka dni jest o wiele latwiejszy gdy
      zabierze sie wlasne lozeczko (przynajmniej dla nas). I zlozone nie zajmuje
      wiele miejsca.
      To tyle na razie, jak mi sie jeszcze cos przypomni to napisze.
      • edytais Re: wyprawka dla dzidzi, zakupy "dzieciece" 01.12.05, 00:13
        Bouncer.
        Nie mialam go przy pierwszym dziecku, a przy drugim nie wiem jak bym sie obyla.
        Latwo tez zabrac do znajomych. Mozna pisac na forum i kiwac malucha noga :)
        (wlasnie tak teraz pisze). W nocy tez sie przydaje jak trzeba troche pokiwac,
        ja to stawiam na podlodze przy lozku i reka lekko dotykam, zeby malego pokiwac.
        Maly zasypia zanim ja sama zasne po paru minutach.

Hustawka u nas dla niemowlat nie zdala egzaminu, ale inni znajomi twierdza, ze
        by nie przezyli bez niej. Moja starsza corka nie lubila hustawki, mlodsza
        bardzo lubila i w niej nieraz zasypiala (takie kiwanie i bujanie chyba bardzo
        jej odpowiadalo, bo tez lubila bouncer seat).

Po narodzinach dzidziusia jesli bedziesz karmila piersia to potrzebne beda ci
        odpowiednie do tego biustonosze. Te co do tej pory nosisz moga byc za male.

Juz mam trzeciego dzidziusia, wiec myslalam, ze juz jestem wystarczajaco
        doswiadczona jesli chodzi o leczenie odparzen pupy itp. szczegolnie, ze Nicole
        ma bardzo wrazliwa skore. Tym razem wszystkie kremy, ktore swietnie pomagaly
        wczesniej (zarowno amerykanskie jak i niemieckie) zawiodly zupelnie.
        W koncu uzylam olejek z oliwki bo mi juz pomyslow zabraklo i zanim polece do
        lekarza to sprobowalam i zadzialal super!
        • netmarta Re: wyprawka dla dzidzi, zakupy "dzieciece" 01.12.05, 00:52
          dzieki wszystkim za wypowiedzi i czekam na dalsze porady. ja zrobilam sobie
          taka przedwstepna liste wyprawkowa, wzorowalam sie na wielu wypowiedziach
          forum "ciaza i porod", ale tam dziewczyny bardzo czesto polecaja sobie
          konkretne produkty, polskie oczywiscie. moze macie tez jakies swoje ulubione
          firmy, marki, tutaj?
        • kashunda Re: wyprawka dla dzidzi, zakupy "dzieciece" 01.12.05, 01:14
          U nas bujaczka dla niemowlat byla wielkim hitem,mala pieknie w niej
          zasypiala,polecam www.fisher-price.com/fp.aspx?
          st=2001&e=detail&site=us&pid=31332&selcat=bgsw. Co do wozka to wybierz taki
          ktory bedzie sie lekko skladal,i nie zajmowal duzo miejsca w bagazniku.Polecam
          rowniez www.bumboseat.com/adwords/bumbowords1.html ,my nie mielismy ale
          widzialam u kolezanki i mysle ze jest naprawde godny polecenia.Jezeli planujesz
          karmic piersia potrzebny bedzie Ci dobry biustonosz ,(w moim przypadku
          sprawdzily sie zwykle biustonosze sportowe), i oczywiscie wkladki laktacyjne
          polecam firmy lansinoh ,sa cienkie a zarazem superchlonne.Z kosmetykow
          dzieciecych moje ulubione to baby bee firmy burt's bees,najlepszy jest olejek
          morelowy i balsam do ciala z maslanka,pieknie pachna i szybko sie
          wchlaniaja.Duzo jest produktow ktore w naszym przypadku okazaly sie
          nieprzydatne np diaper genie( takie cos na brudne pieluchy),poduszka
          boopy,lozeczko uzywamy dopiero od paru miesiecy ,wczesniej mala spala
          znami.Pamietaj wszystkie dzieci sa inne ,co sprawdzilo sie w moim przypadku
          moze nie przypasc do gustu twojemu maluchowi.
          • edytais Re: wyprawka dla dzidzi, zakupy "dzieciece" 01.12.05, 02:51
            Dopisze sie tez do diaper genie. Mielismy 3 rodzaje. Najlepiej sprawdza sie
            mala zamykana smietniczka, oprozniana codziennie wieczorem :)
            Reszta to strata pieniedzy i nieciekawy zapach w pokoju (moze nie na poczatku,
            ale jak wprowadzi sie jedzenie inne niz z cycka to dzieki).
            Boopy u nas sie sprawdza, fajne do karmienia, ale najlepsze bylo dla mnie do
            spania bo moglam spac na brzuchu dosc dlugo w czasie ciazy.
            • aniutek Re: wyprawka dla dzidzi, zakupy "dzieciece" 02.12.05, 03:58
              u nas super sprawdzila sie hustawka dla niemowlecia, bez niej chyba padlibysmy z niewyspania, ale u
              koleznaki Bozenki :) sie nie sprawdzila, Patryk nie lubil jej a ukochal bouncer.
              siedzonko do kapieli ( to juz jak malutkie siedzi ale jest rewelacja dla kregoslupa)
              wanienka mieszczaca sie na zlewie kuchennym, jest na odpowiedniej wysokosci, latwo wlac i wylac
              wode, w razie potrzeby dolac cieplej etc.
              polski sudokrem do pupy u nas okazal sie jedynym potrzebnym, mielismy jeszcze cos pt mustela
              vitamin bebe cream ale strasznie trudno sie zmywal
              do mycia baby johnson zolty lub lawendowy
              dla Ciebie- mustela krem na brzuszek i piersi, wkladki laktacyjne chyba najlepiej lubilam johnsona
              ale... nie pamietam na 100% byly cienkie i niesamowicie chlonne, 1 biustonosz do karmienia, jak
              dojdiesz do wprawy nie bedzie Ci potrzebny a drogie sa i.....okropne.... jak namioty, szkoda forsy.
              Kup duzo oonzsies, czyli koszulek zapinanych w kroku, najlepsze IMH sa gerbera w innych wyciecie na
              glowe jest za duze i po wlozeniu rozlazi sie strasznie i cala klata gola ;)
              PJ ja lubilam najbardziej jednoczesciowe po naszemu spiochy rozpinane w kroku, w nocy mozna
              szybko zmienic pieluche bez halasu, swiatla etc
              po 1 urodzinach przeszlismy na 2 czesciowe PJ bo Zazul sie taaaak strasznie wierci, ze zapiecie
              zatrzaskow stalo sie niemozliwe.
              polecam ( a raczej moj M ) nosidelko Baby Björn
              wozek "na miasto" lekki, latwo skladajacy sie moj miesci sie bez skaldania w bagazniku taxowki :)
              na dlugie spacery tradycyjny europejski ( ... ta wozki to moja powazna slabosc)
              do wozka spiworek sa takie kompatybilne do siedzonka i do wozka z polaru, bardzo fajne :)
              siodelko samochodowe- tu expertem jest Edytkus :)
              posluchalam sie jej i nie zaluje :)

a tak poza tym Hannamay ma bardzo fajna zasade im mniej tym lepiej :)
              a na zakupy bardzo, bardzo , bardzo polecam ebay raz, ze forsy wydasz znacznie mniej,jest to swoisty
              recycling bo dziecko nie jest w stanie zniszczyc w ciagu kilku mieisecy swojego zycia hustawki na
              przyklad, czy bouncera, czy bassinet, czy tych malutkich spodenek, koszulek .....

oj chyba postawie kropke :)
              powodzenia i milych przygotowan ,
              anka

ps. baby genie tzn kubel na pieluchy nam nie potrzebny wcale, lepiej czesciej wywalic smiecie
              • kashunda Re: wyprawka dla dzidzi, zakupy "dzieciece" 02.12.05, 04:44
                Tak jak aniutek mysle ze na pierwsze miesiace zycia zaopatrz sie w duza ilosc
                onsies,i spiochow,carters robi fajne niedrogie zapinane na suwak.Teraz na zime
                kupilam spory zapas takich pizamek z polarku, sa super.Na poczatek nie kupuj
                duzo ubranek typu wyjsciowego,najwazniejsze zeby latwo sie maluszka
                przebieralo,pozatym dziecko chwila i wyrasta ze wszystkiego.
                • netmarta wozek i przybory kosmetyczne 28.12.05, 14:23
                  jestem na etapie rozgladania sie za wozkami, i znow potrzebuje waszej rady.
                  wszedzie zachwala sie wozki 3-funkcyjne, taki travel system; nosidelko
                  zakladane na wozek, ktory jest potem spacerowka, i rozklada sie tez do pozycji
                  lezacej. jakie wy macie doswiadczenia z wozkami, jakie firmy polecacie?
                  drugie moje pytanie dotyczy przyborow kosmetycznych typu cazki do paznokci,
                  szczoteczka, termometr. jakie polecacie? w sklepach wiele jest z firmy "safety
                  first", ale np. szczoteczka wydaje mi sie za twarda.
                  wielkie dzieki za rady.
                  • edytais Re: wozek i przybory kosmetyczne 28.12.05, 19:23
                    A propos ubranek i spiochow, ja osobiscie polecam takie albo na zatrzaski z
                    przodu z gory do samego dolu i jeszcze w nogawkach, albo na zamek (mniej
                    ulubione). Nie lubie takich, ktore maja zatrzaski na plecach bo trudno je
                    zalozyc i zatrzaski moga w plecy gniesc, oraz takich zakladanych przez glowe
                    (zwykle z 1-2 zatrzaskami na plecach i tylko otwor miedzy nogami na zmiane
                    pieluch). Moj maly drze sie w niebo glosy jak cos zakladam przez glowe!
                    Inne przebieranie mu nie przeszkadza.
                    Nie inwestuj zbyt duzo w ubranka takie 0-3 miesiecy. Bardzo szybko z nich sie
                    wyrasta. Moj teraz 6cio tygodniowy synek juz od tygodnia ma 3-6 miesieczna
                    garderobe, bo 0-3 jest juz za mala. Ubrania wyjsciowe mielismy na sobie tylko 2
                    razy, najlepsze sa onsies i spiochy.

Mozesz sporo oszczedzic na onsies jesli kupisz przedluzacze. To jest taki
                    kwadracik z materialu z zatrzaskami, ktory mozna przyczepic miedzy nogami. W
                    ten sposob onsies sa na dluzej. Mi znajoma pozyczyla, a kupila w onestepahead
                    Nazywa sie to false bottoms www.onestepahead.com/product/85197/17/117.html
                    W ogole to polecam strone one step ahead.

> jestem na etapie rozgladania sie za wozkami, i znow potrzebuje waszej rady.
                    > wszedzie zachwala sie wozki 3-funkcyjne, taki travel system; nosidelko
                    > zakladane na wozek, ktory jest potem spacerowka, i rozklada sie tez do pozycji
                    > lezacej. jakie wy macie doswiadczenia z wozkami, jakie firmy polecacie?

Nie polecam. Sa ciezkie, zajmuja duzo miejsca w bagazniku. Ja taki mialam i po
                    roku sie pozbylam, kupilam inny, lekki. Jesli nie chcesz dziecka wyciagac z
                    fotela samochodowego bo np.spi to lepsze do tego jest tylko ramka na kolkach
                    specjalnie do fotelika samochodowego (car seat carrier)
                    www.walmart.com/catalog/product.do?product_id=3536358&cat=91366&type=1&dept=5427&path=0%3A5427%3A91365%3A91366
                    > drugie moje pytanie dotyczy przyborow kosmetycznych typu cazki do paznokci,
                    > szczoteczka, termometr. jakie polecacie? w sklepach wiele jest z firmy "safety
                    > first", ale np. szczoteczka wydaje mi sie za twarda.

Ja uzywam takie malutkie cazki do paznokci i zwykly cyfrowy temometr. Mam
                    grzebyk i szczoteczke do wloskow i przy zadnym z 3 dzieci nie uzyte. Moje
                    pierwszie dwie coreczki mialy 2 wloski na krzyz, maly teraz ma duzo, ale one nie
                    sa rozczochrane, i sa tak miekkie, ze czesanie jest bez sensu. Grzebyk moze ci
                    sie jedynie przydac jak bedzie ciemieniucha (chyba tak to sie nazywa) i bedziesz
                    wyczesywac. Grzebyk ja bym kupila juz pozniej jesli zajdzie potrzeba.
                    • aniutek Re: wozek i przybory kosmetyczne 28.12.05, 20:10
                      wozek to jest bardzo skomplikowana sprawa i wielka (ale bardzo przyjemna :) decyzja, ach ile my juz z
                      e mamami na wozkowe tematy godzin przegadalysmy hehehehe
                      no ale ad meritum
                      te 3 funkcyjne pt travel system IMO odpadaja kompletnie, w ogole amerykanskie ( mylse o graco etc)
                      wozki oglednie mowiac sa takie sobie, ani ladne ani wygodne i ciezkie okropnie. polecam wozki
                      maclarena - na przyklad techno, lubie bardzo wozki combi - leciutkie, zwrotne i starczaja na
                      baaaardzo dlugo, swietne sa.
                      www.babyuniverse.com/man/baby/60/customman/yes/manuprod//manucat/0/manusec/33/custom/no/cusmanid/110/CombiSingle,DoubleTravelSystemStrollers.html
                      fajny jest pomysl ze stelarzem na kolkach do nosidelka- teraz wiem,ze kupilabym wlasnie cos takiego a
                      pozniej maclarena techno
                      www.maclarenbaby.com/US/pages/productimages.html
                      przybory kosmetyczne i u nas sie nie przydaly, cazki i maly dorosly obcinacz
                      szczotka- nasza wlosiana, grzebien normalny do rozczesywania koltunow ;)

termometr 0- zwykly cyfrowy - taki pod pache -lekarka powiedziala nam ,ze te douszne sa czesto
                      niedokladne.
                      w ubraniach zero zapinania na plecach- wszytsko co takie mialam nie zostalo nigdy zalozone
                      • edytkus Re: wozek i przybory kosmetyczne 28.12.05, 21:20
                        aniutek napisała:

> wozek to jest bardzo skomplikowana sprawa

no wlasnie, zalezy gdzie mieszkasz, czy bedziesz chodzic na spacery i gdzie, jaki masz bagaznik, czy
                        bedziesz musiala wciagac wozek po schodach etc etc.

> polecam wozki
                        > maclarena - na przyklad techno, lubie bardzo wozki combi - leciutkie, zwrotne i
                        > starczaja na
                        > baaaardzo dlugo, swietne sa.

ja osobiscie uwazam ze maclareny nie nadaja sie dla noworodkow, ani zadne inne parasolki nawet jesli
                        sa super wypasione. Moim zdaniem dopoki dziecko nie nauczy sie siedziec powinno jezdzic w wozku z
                        dobra amortyzacja i pompowanymi kolami. Parasolka to dobre rozwiazanie jako wozek dodatkowy,
                        podstawowy dopiero gdzies od poltora roku.
                        W wozek warto zainwestowac, dostaje apopleksji gdy widze niemowle w takiej zwyklej parasolce za
                        $10.

> w ubraniach zero zapinania na plecach- wszytsko co takie mialam nie zostalo nig
                        > dy zalozone

zgadzam sie z poprzedniczkami, nic co zapina sie na plecach, musi byc wkladane przez glowe a nie ma
                        rozciec na ramionach, ani nic co ma kolnierzyki (szczegolnie szyte z podwojnej warstwy grubego
                        materialu)
                        • aniutek Re: wozek i przybory kosmetyczne 28.12.05, 22:47
                          > ja osobiscie uwazam ze maclareny nie nadaja sie dla noworodkow, ani zadne inne
                          > parasolki nawet jesli
                          > sa super wypasione
                          nie wyrazilam sie precyzyjnie, tez uwazam , ze dla noworodkow sie nie nadaja, mialam na mysli nieco
                          starsze niemowle.
                          Zuza na pierwsze spacery jezdzila emmaljunga, nie polecalam bo nie do dostania w USA no i
                          wielgachny to wozek
                          • netmarta Re: wozek i przybory kosmetyczne 29.12.05, 02:40
                            dzieki za wasze wypowiedzi, naprawde nie ma to jak praktyka innych mam!
                            co do wozkow jeszcze, no wlasnie, wiem, ze noworodek- niemowle, powinnien
                            lezec, dlatego myslalam o takim 3-funkcyjnym wozku.
                            powiedzcie, czy fotelik moze zastapic tzw. gondole? tzn. czy jest dla
                            dzidziusia wygodny? sama czytalam, ze dziecko nie powinno pozostawac w foteliku
                            dluzej niz 2 godziny; ale jak obserwuje, sporo matek w ogole nie ma plaskich
                            wozkow, tylko woza niemowleta w fotelikach wlasnie, tzn. w takich nosidelkach.
                            ja mam taki dylemat, ze my tutaj nie mamy samochodu, fotelik bylby wiec
                            wykorzystywany do przenoszenia dziecka. ale bedziemy lecieli do polski, gdy
                            dzidzia bedzie miala 4,5 miesiaca, i tam juz bedziemy korzystali z auta.
                            nie wiem wiec, czy kupowac nosidelko, do przenoszenia kilka razy i do lotu
                            samolotem, no a potem do polski, czy sie wstrzymac, i pozniej w polsce kupic od
                            razu wieksze? jak uwazacie?
                            • aniutek Re: wozek i przybory kosmetyczne 29.12.05, 06:21
                              wiesz z nosidelkiem to jest taka sprawa,ze szpital bez niego moze nie pozwolic Ci wyjsc za jego drzwi.

fotelik na pewno nie zastapi gondoli, IMO dziecku w foteliku ciasno, moje bylo stosunkowo malutkim
                              noworodkiem a fotelika nie znosilo i wydaje mi sie, ze wlasnie nie bylo jej w nim wygodnie, po za tym
                              goraco....
                              to moze kup jakis dosyc tani wozek ale plaski a w Pl juz sobie kupisz cos naprawde fajnego?
                              przespie sie z tym ;) moze cos wymysle, wszak wozkowy temat interesujacy jest :)
                              pozdr
                              anka
                            • edytkus Re: wozek i przybory kosmetyczne 30.12.05, 00:53
                              netmarta napisała:

> dzieki za wasze wypowiedzi, naprawde nie ma to jak praktyka innych mam!
                              > co do wozkow jeszcze, no wlasnie, wiem, ze noworodek- niemowle, powinnien
                              > lezec, dlatego myslalam o takim 3-funkcyjnym wozku.

Ja mialam wozek wielofukncyjny, ale skorzystalam tylko z dwoch opcji (gomdola i spacerowka), a fotelik
                              kupilam inny (wlasciwie maz kupil - ale za pierwszym razem przywiozl do szpitala "fotel" ;)))

> powiedzcie, czy fotelik moze zastapic tzw. gondole? tzn. czy jest dla
                              > dzidziusia wygodny? sama czytalam, ze dziecko nie powinno pozostawac w foteliku
                              >
                              > dluzej niz 2 godziny;

tak naprawde opinie sa rozne, jedni twierdza ze dlugotrwale przebywanie w foteliku jest niezdrowe a
                              inni ze na odwrot - dizekco jest w takiej pozycji jak w czasie ciazy. U nas byl taki okres ze dziecko nie
                              chcialo spac nigdzie oprocz fotelika i jakos nic jej nie jest. Ogolnie nosidlo jest bardzo przydatne, ale
                              na pewno nie zastapi gondoli, wlasciwie to nawet nie powinno sie ich porownywac. Gondole (wystarcza
                              na ok. 8 m-cy) mozna sobie odpuscic jesli sie ma bardzo dobra spacerowke a dziecko urodzi sie latem
                              w jakims cieplym rejonie.

> bedziemy lecieli do polski, gdy
                              > dzidzia bedzie miala 4,5 miesiaca,

4-6 m-cy to wiek gdy dziecko z nosidla wyrasta

i tam juz bedziemy korzystali z auta.
                              > nie wiem wiec, czy kupowac nosidelko, do przenoszenia kilka razy i do lotu
                              > samolotem, no a potem do polski, czy sie wstrzymac, i pozniej w polsce kupic od
                              >
                              > razu wieksze? jak uwazacie?

jesli masz zamiar mieszkac w Polsce mozesz kupic fotelik tam, jesli jednak pobyt ma byc tymczasowy
                              mysle ze lepiej kupic fotelik z amerykanskim atestem.
                              • netmarta dzieki za praktyczne porady 30.12.05, 14:46
                                dzieki raz jeszcze!
                                • edytkus Re: dzieki za praktyczne porady 30.12.05, 22:40
                                  netmarta napisała:

> dzieki raz jeszcze!

nie ma sprawy, rachunek wysle poczta ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka