Dodaj do ulubionych

Witam kobietki!!

31.01.06, 17:58
Sylwek, wielkie dzięki za wskazanie forum :-D

Witaj Byllo, z tobą już troszkę korespondowałam przez maila. Za dwa miesiące przeprowadzamy się
do Montrealu (właśnie kilka dni temu znaleźliśmy domek :-), obecnie mieszkamy w Bostonie. Więc
chyba mogę do Was dołączyć?

Baaardzo chętnie także dołączę się na kawkę w realu, oczywiście kiedy już tam będę...
Marta

PS. A może byśmy coś o sobie napisały?
Ja jestem z zawodu biologiem, mam 16-miesięcznego synka Mateuszka, wychowałam się w
Krakowie, ale wiele lat już minęło od naszego wyjazdu (ponad 20). A Wy?
Obserwuj wątek
    • byllo Re: Witam kobietki!! 01.02.06, 16:40
      No wreszcie sie odezwalas ja tak naprawde to czekalam na e-mail od Cibie
      niestety nic nie otrzymalam.Juz myslalam ,ze zrezygnowalas i sie nie
      przeprowadzasz.
      To bardzo sie ciesze ,ze juz tu bedzie za niedlugo i mam nadzieje ,ze sie
      spotkamy .Ja rowniez mam dzieci niewiele starsze od Twojego syncia takze beda
      sie mogli razem bawic:)))
      Pozdrawiam i witam na forum.
      • kotorybka Re: Witam kobietki!! 01.02.06, 18:25
        Czesc!

Ja też sie baaaardzo cieszę że jedziemy do Montrealu :-)
        A ile czasu już tam mieszkasz i w jakiej części miasta jesteś? Czy na codzień mówisz po angielsku czy
        po francusku? My będziemy mieszkać w Cote des Neiges, niedaleko NDG i Westmount.

Czy orientujesz się czy są w Montrealu jakieś polskie przedszkola (niekoniecznie "full time")? - już mnie
        ta kwestia ciekawi chociaż Matti ma dopiero 16 miesięcy :-) Mój mąż nie jest Polakiem, więc na codzień
        mały nie słyszy za dużo polskiego (chociaż teraz ma polską nianię, ale niedługo chcę go wysłać
        "między ludzi"). A bardzo mi zależy, aby mówił po polsku...

Dzięki za odpowiedź!
        Matti na sankach :-)a
        • renata.k5 Re: Witam kobietki!! 01.02.06, 23:16
          Czesc dziewczyny, ja rowniez bardzo sie ciesze, ze niedlugo do nas dolaczysz i
          mam nadzieje na szybkie spotkanie. Nie ukrywam, ze mimo ponad 3-letniego pobytu
          tutaj bardzo brakuje mi tutaj bratniej duszy, kolezanki do pogadania o
          wszystkim i o niczym. Jestem mama 2 dziewczynek w wieku 5 i 10 lat. Byllo
          poznalam telefonicznie i mam nadzieja rozwinac ta znajomosc, tak wiec czekaj na
          moj telefon. Jesli chodzi o polskie przedszkola to z tego, co mi wiadomo jest
          jedno prowadzone przez polski siostry zakonne, ale czy jest ono calkowicie
          polskie to trudno mi powiedziec. Natomiast przy wiekszosci polskich szkol
          sobotnich sa rowniez przedszkola, ale chyba dopiero od 3 roku zycia. Pozdrawiam
          serdecznie. Renata
    • byllo Re: Witam kobietki!! 02.02.06, 03:15
      nie pokazuje mi waszych postow ,takze nie wiem co piszecie :)))))
      Pozdrawiam.
      • kotorybka Re: Witam kobietki!! 03.02.06, 03:22
        A w których częściach miasta mieszkacie? Może będziemy sąsiadkami???
        Matti na sankach :-)
        • byllo Re: Witam kobietki!! 05.02.06, 22:23
          Ja mieszkam w Montreal Nord ,takze nie wydaje mi sie ,zr bedziemy blisko siebie
          mieszkac.Nic sie nie mart i tak sie bedziemy wszystkie spotykac.
          Ja z mezem rozmawiam po angielsku w domu ,francuskiego chyba bede sie musiala
          zaczac uczyc :(bo niestety zyjac tutaj to jednak trzeba znac.
          Wydaje mi sie ze to dobra dzielnica w ktorej bedziesz mieszkac.
          Pozdrawiam :))
          • kotorybka Re: Witam kobietki!! 06.02.06, 02:52
            Byllo, dzięki za odpowiedź :-)

Czy Twój mąż jest Kanadyjczykiem? Jeśli tak, to czy dzieci mówia po polsku? Ja od jakiegoś czasu (w
            sumie od samego początku naszej znajomości) próbuję go uczyć polskiego, nawet nieźle mu idzie,
            chociaż niesamowicie trudny jest ten nasz język...

A ile lat już mieszkasz w Montrealu?
            • byllo Re: Witam kobietki!! 07.02.06, 16:06
              Witaj Marto!!!
              W montrealu mieszkam 4 lata ,moj maz jest z Pakistanu , cos potrafi powiedzic
              po polsku ,chociaz naprawde nie mamy za bardzo czasu na nauke:)))
              Napisz kiedy dokladnie sie tutaj przenosisz?
              Pozdrawiam:))
              • kotorybka Re: Witam kobietki!! 07.02.06, 16:44
                Czesc!

Bedziemy sie przenosic w samym koncu marca, niestety dom trzeba troche remontowac (kuchnia!!),
                wiec jakis czas chyba bedziemy troche koczowac, ale mam nadzieje ze wszystko szybko pojdzie.

Mam do Ciebie pytanie nie zwiazane z nasza dyskusja do teraz: czy odczuwasz zmiane polityczna w
                Montrealu? Jak teraz wyglada cala kwestia separacji? Czy o tym sie wciaz mowi? A tak ogolnie, jaki jest
                tam teraz klimat z praca (bede jej niedlugo szukac, w sektorze biotechnologii :-O)?

Dzieki i pozdrawiam!
                • tuszek32 Re: Witam kobietki!! 03.03.06, 04:41
                  Czesc kotorybka polecam wsoje uslugi w zakresie remontow.Np.noweszawki do
                  kuchni ceramika itp. Poazdrowionka i witamy w montrealu a marcu.
                  • sylwek07 Re: Witam kobietki!! 03.03.06, 09:35
                    tez swoje uslugi polecam (jak dolece do Montrealu :))
                    • kotorybka Dzięki... 04.03.06, 13:54
                      ... Tuszek, Sylwek...
                      Udało nam się już znaleźć "złotą rączkę" Darka który ze swoją ekipą już się zabrał do roboty (tu kuchnia):

img103.imageshack.us/img103/3808/remont2av.jpg
                      Pozdrawiam!
                      PS. Sylwek, czy to znaczy że wracasz? Kiedy?
                      • sylwek07 Re: Dzięki... 04.03.06, 15:06
                        widze ze ladny remont sie szykuje :)
                        co do przylotu narazie nie planuje ale kto wie co moze byc za pare miesiecy :)
                      • tuszek32 Re: Dzięki... 07.03.06, 04:30
                        Czesc kotorybka jakis granat tam wybuchl??.Czy burzymy dom??hehe nietakie
                        rzeczy sie robilo jutro porobie zdjecia z domku w ktorym obecnie robie remoncik
                        maly hehe.A to juz kuchnia po remonciku w zeszlym roku
                        img480.imageshack.us/img480/9998/1323233img8pr.jpg
                        pozdrowionka
                        • kotorybka Re: Dzięki... 07.03.06, 18:31
                          Cześć Tuszek,

Na szczęście tylko kuchnię tak traktujemy, resztę domu zostawiamy mniej więcej tak jak jest...
                          Co widać na zdjęciu to burzenie ściany (kiedyś zewnętrznej domu, z pustaków/cegieł grubości prawie
                          40-cm!) pomiędzy kuchnią i kącikiem śniadaniowym (w głębi na zdjęciu). W następnej kolejce będzie
                          burzona ściana pomiędzy kuchnią i jadalnią (po prawej na zdjęciu). Dopiero na sam koniec będziemy
                          urządzać kuchnię...

Chętnie zobaczę zdjęcia twojego obecnego remontu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka