khaern Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? 04.04.06, 14:52 ehh przepraszam ale enter za szybko mi sie nacisneło, także tu wyjaśnię o co mi dokładnie chodzi: Chcę starać się o obywatelstwo amerykańskie, proszę o informacje jak to zrobić, gdzie składać odpowiednie dokumenty i jakie to dokumenty powinny być: O mnie: 30 lat, ukończone studia inżynierskie, znajomość angielskiego na poziomie FCE ( zdany certyfikat ), kawaler - bezdzietny, mam za sobą także kilkumiesięczny, legalny pobyt w USA ( 2 lata temu w ramach wyzy J1 dla studentów ), gdzie przez 4 miesiące pracowałem oficjalnie w kasynie, posiadam także w związku z tym Social Security Number Co mnie uprawnia do starań o obywatelstwo ( mam taka nadzieję ): mój ojciec 25 lat temu wyemigrował do stanów, i gdzieś około 1983r uzyskał obywatelstwo amerykańskie, miał je i mieszkał w USA do chwili śmierci w 1999r. Chodzi mi głównie o wskazówki dotyczące potrzebnych dokumentów i gdzie je składać ( zapewne ambasada w Warszawie ale np jakiś konkretny dział czy ... ? ) a może ktoś już z użytkowników tego forum mial ( ma ) podobną sytuację i podzieli się ze mną swoją wiedzą pozdrawiam i czekam pilnie na Wasze odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
de.chelly a co to ma wspolnego z turystyka? 04.04.06, 15:53 a poza tym to nie uwazasz, mimo twojego inzynierskiego wyksztalcenia, ze najlepiej na takie pytania odpowiedziano by w ambasadzie USA? Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? 04.04.06, 16:12 wydaje mi sie (zaznaczam --> wydaje) ze nie masz zadnych podstaw na obywatelstwo w tym momencie, ale nic ci nie zaszkodzi aby umowic sie z kims w ambasadzie i spytac, chyba po to ta ambasada jest... Odpowiedz Link Zgłoś
cher.okee Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? 04.04.06, 16:17 zerknij tutaj www.attheforum.com/forums/viewtopic.php?t=35&mforum=forumpolonia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franio Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 04.04.06, 18:59 najpierw nalezy chyba byc sponsorowanym, pozniej wjechac do usa i jakis czas przebywac a dopiero pozniej ubiegac sie o obywatelstwo, obecny okres to chyba 5 lat. ale zawsze warto sie upewnic. Odpowiedz Link Zgłoś
peter_b Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? 04.04.06, 23:10 j-23 chyba ma racje - ale ja takze proponuje Tobie przekrecic do Ambasady/Konsulatu USA albo jakims adwokatem emigracyjnym... podkladem Twoim jest prawo chyba z 2001 ktore mowi ze dziecko obywatela USA z automatu ma tez obywatelstwo USA i gdzie na tej podstawie moze sie starac o paszport USA ... odrazu zaznaczam ze konkretow tu nie znam i o wiecej info powinienes poprosic kogos kopetentnego... tylko ze mowa jest o niepelnoletnim a takze sa pewne daty ... tu troche znajdziesz info na start -> uscis.gov/graphics/services/natz/Special.htm uscis.gov/graphics/services/natz/bio_resmowa jest o osobach nie pelnoletnich iding_us.htm problem wydaje mi sie Twoj wiek, oraz rok w ktorym ojciec zmarl - no ALE ja jak i pewnie wiekszosc na tym forum dokladnie i kompetentnie tego Ci nie powiem... tez zwroc uwage na 2 formy N-400 oraz N-600K ... Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jp.hi Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? 06.04.06, 10:02 W momencie smierci ojca nie miescisz sie juz w zadnej grupie preferencyjnej do uzyskania zielonej karty. Oczywiscie tylko zielonej karty bo obywatelstwo, natychmiast, moze otrzymac jedynie niezamezne/niezonate dziecko, ktore nie ukonczylo 18 lat. Nikt nie dostaje obywatelstwa z automatu, jak tu sie ktos wyrazil. Nawet na to maloletnie dziecko sponsor musi wypelnic podanie. Takze petycje o zielona karte moze wypelnic tylko sponsor. Czyli najblizsza rodzina lub pracodawca. Nie mozna byc sponsorem samego siebie. Wyjatki to osoby znane z osiagniec, popularne w swiecie jak artysci, sportowcy, itd a takze osoby ktore zainwestuja w USA min. $500tys. Pozostaje ci szukanie sponsora przez prace. Nowe prawo ktore ma sie lada chwila pojawic ma ta sprawe ulatwic. Wszelkie informacje znajdziesz tu. travel.state.gov/index.html travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1310.html Odpowiedz Link Zgłoś
peter_b Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? 09.04.06, 19:43 jp.hi napisał: > bo obywatelstwo, > natychmiast, moze otrzymac jedynie niezamezne/niezonate dziecko, ktore nie > ukonczylo 18 lat. Nikt nie dostaje obywatelstwa z automatu, jak tu sie ktos > wyrazil. Nawet na to maloletnie dziecko sponsor musi wypelnic podanie. tu byly zmiany w prawie - i jest mozliwe aby osoba ponizej 18lat staral sie o paszport USA TYLKO na podstawie tego ze jedno z rodzicow (tych prawnych) ma obywatelstwo ... ZALECA sie wypelnienie formy N-600 lub N-600K ale nie jest to wymagane ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0-[.,6 9we Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 05.04.06, 07:50 "...Hope is the first step on the road to disappointment ..." Tu sobie samemu trafnie odpowiedziales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: khaern Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? IP: *.gazownia.szczecin.pl 05.04.06, 08:42 haha no masz racje co do tej odpowiedzi :) dziekuje wszystkim za pomoc i wskazowki lub linki do innych stron, jesli ktos sie jeszcze ze mna zechce podzielic wiedza, bede bardzo wdzieczny Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? 05.04.06, 18:35 a co z ruletka na green card? nie wystarczy? musi byc obywatelstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Nie masz żadnych podstaw 06.04.06, 05:08 Gdyby twój ojciec zył to byłaby duża szansa na otrzymanie zielonej karty w terminie 3-6 miesięcy. Teraz takiej podstawy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
captain.america Ozen sie z Amerykanka 06.04.06, 05:29 Wtedy dostaniesz obywatelstwo w mniej niz 4 lata (kilka miesiecy do zielonej karty + 3 lata z zielona karta). Albo znajdz sponsora-pracodawce w USA i za kilka lat dostaniesz zielona, a za kilkanascie obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś