Dodaj do ulubionych

Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ?

04.04.06, 14:42

Obserwuj wątek
    • khaern Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? 04.04.06, 14:52
      ehh przepraszam ale enter za szybko mi sie nacisneło, także tu wyjaśnię o co mi
      dokładnie chodzi:

Chcę starać się o obywatelstwo amerykańskie, proszę o informacje jak to zrobić,
      gdzie składać odpowiednie dokumenty i jakie to dokumenty powinny być:

O mnie:

30 lat, ukończone studia inżynierskie, znajomość angielskiego na poziomie FCE (
      zdany certyfikat ), kawaler - bezdzietny, mam za sobą także kilkumiesięczny,
      legalny pobyt w USA ( 2 lata temu w ramach wyzy J1 dla studentów ), gdzie przez
      4 miesiące pracowałem oficjalnie w kasynie, posiadam także w związku z tym
      Social Security Number

Co mnie uprawnia do starań o obywatelstwo ( mam taka nadzieję ):

mój ojciec 25 lat temu wyemigrował do stanów, i gdzieś około 1983r uzyskał
      obywatelstwo amerykańskie, miał je i mieszkał w USA do chwili śmierci w 1999r.

Chodzi mi głównie o wskazówki dotyczące potrzebnych dokumentów i gdzie je
      składać ( zapewne ambasada w Warszawie ale np jakiś konkretny dział czy ... ? )
      a może ktoś już z użytkowników tego forum mial ( ma ) podobną sytuację i
      podzieli się ze mną swoją wiedzą

pozdrawiam i czekam pilnie na Wasze odpowiedzi
      • de.chelly a co to ma wspolnego z turystyka? 04.04.06, 15:53
        a poza tym to nie uwazasz, mimo twojego inzynierskiego wyksztalcenia, ze
        najlepiej na takie pytania odpowiedziano by w ambasadzie USA?
      • jot-23 Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? 04.04.06, 16:12
        wydaje mi sie (zaznaczam --> wydaje) ze nie masz zadnych podstaw na
        obywatelstwo w tym momencie, ale nic ci nie zaszkodzi aby umowic sie z kims w
        ambasadzie i spytac, chyba po to ta ambasada jest...
      • cher.okee Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? 04.04.06, 16:17
        zerknij tutaj
        www.attheforum.com/forums/viewtopic.php?t=35&mforum=forumpolonia
      • Gość: franio Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 04.04.06, 18:59
        najpierw nalezy chyba byc sponsorowanym, pozniej wjechac do usa i jakis czas
        przebywac a dopiero pozniej ubiegac sie o obywatelstwo, obecny okres to chyba 5
        lat. ale zawsze warto sie upewnic.
      • peter_b Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? 04.04.06, 23:10
        j-23 chyba ma racje - ale ja takze proponuje Tobie przekrecic do
        Ambasady/Konsulatu USA albo jakims adwokatem emigracyjnym...

podkladem Twoim jest prawo chyba z 2001 ktore mowi ze dziecko obywatela USA z
        automatu ma tez obywatelstwo USA i gdzie na tej podstawie moze sie starac o
        paszport USA ... odrazu zaznaczam ze konkretow tu nie znam i o wiecej info
        powinienes poprosic kogos kopetentnego...

tylko ze mowa jest o niepelnoletnim a takze sa pewne daty ...

tu troche znajdziesz info na start ->
        uscis.gov/graphics/services/natz/Special.htm
        uscis.gov/graphics/services/natz/bio_resmowa jest o osobach nie
        pelnoletnich iding_us.htm

problem wydaje mi sie Twoj wiek, oraz rok w ktorym ojciec zmarl - no ALE ja jak
        i pewnie wiekszosc na tym forum dokladnie i kompetentnie tego Ci nie powiem...

tez zwroc uwage na 2 formy N-400 oraz N-600K ...

Powodzenia.
      • jp.hi Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? 06.04.06, 10:02
        W momencie smierci ojca nie miescisz sie juz w zadnej grupie preferencyjnej do
        uzyskania zielonej karty. Oczywiscie tylko zielonej karty bo obywatelstwo,
        natychmiast, moze otrzymac jedynie niezamezne/niezonate dziecko, ktore nie
        ukonczylo 18 lat. Nikt nie dostaje obywatelstwa z automatu, jak tu sie ktos
        wyrazil. Nawet na to maloletnie dziecko sponsor musi wypelnic podanie.

Takze petycje o zielona karte moze wypelnic tylko sponsor. Czyli najblizsza
        rodzina lub pracodawca. Nie mozna byc sponsorem samego siebie. Wyjatki to osoby
        znane z osiagniec, popularne w swiecie jak artysci, sportowcy, itd a takze
        osoby ktore zainwestuja w USA min. $500tys.

Pozostaje ci szukanie sponsora przez prace. Nowe prawo ktore ma sie lada chwila
        pojawic ma ta sprawe ulatwic.

Wszelkie informacje znajdziesz tu.
        travel.state.gov/index.html
        travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1310.html
        • peter_b Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? 09.04.06, 19:43
          jp.hi napisał:

> bo obywatelstwo,
          > natychmiast, moze otrzymac jedynie niezamezne/niezonate dziecko, ktore nie
          > ukonczylo 18 lat. Nikt nie dostaje obywatelstwa z automatu, jak tu sie ktos
          > wyrazil. Nawet na to maloletnie dziecko sponsor musi wypelnic podanie.

tu byly zmiany w prawie - i jest mozliwe aby osoba ponizej 18lat staral sie o
          paszport USA TYLKO na podstawie tego ze jedno z rodzicow (tych prawnych) ma
          obywatelstwo ... ZALECA sie wypelnienie formy N-600 lub N-600K ale nie jest to
          wymagane ...
    • Gość: 0-[.,6 9we Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 05.04.06, 07:50
      "...Hope is the first step on the road to disappointment ..."

Tu sobie samemu trafnie odpowiedziales.
      • Gość: khaern Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? IP: *.gazownia.szczecin.pl 05.04.06, 08:42
        haha no masz racje co do tej odpowiedzi :)

dziekuje wszystkim za pomoc i wskazowki lub linki do innych stron, jesli ktos
        sie jeszcze ze mna zechce podzielic wiedza, bede bardzo wdzieczny
        • liloom Re: Obywatelstwo amerykańskie - jak załatwić ? 05.04.06, 18:35
          a co z ruletka na green card? nie wystarczy? musi byc obywatelstwo?
    • felusiak1 Nie masz żadnych podstaw 06.04.06, 05:08
      Gdyby twój ojciec zył to byłaby duża szansa na otrzymanie zielonej karty w
      terminie 3-6 miesięcy. Teraz takiej podstawy nie ma.
    • captain.america Ozen sie z Amerykanka 06.04.06, 05:29
      Wtedy dostaniesz obywatelstwo w mniej niz 4 lata (kilka miesiecy do zielonej
      karty + 3 lata z zielona karta).

Albo znajdz sponsora-pracodawce w USA i za kilka lat dostaniesz zielona, a za
      kilkanascie obywatelstwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka