Gość: ToeToe IP: *.world-net.co.nz 01.01.03, 04:47 Najpiekniejsza czesc Kanady Waszym zdaniem, to.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dodo Re: Kanada IP: *.sympatico.ca 01.01.03, 18:18 Gość portalu: ToeToe napisał(a): > Najpiekniejsza czesc Kanady Waszym zdaniem, to.. newfoundland pieknych podrozy w nowym roku zycze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Kanada IP: *.client.attbi.com 02.01.03, 06:42 No way Vancouver i British Columbia choc Alberta tez nie jest zla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gnat Re: Najpiekniejsza czesc Kanady IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.01.03, 18:25 Gość portalu: johnny napisał(a): > No way > Vancouver i British Columbia choc Alberta tez nie jest zla Think again. Hamilton, Ontario to je ono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToeToe Re: Najpiekniejsza czesc Kanady IP: *.adsl.ihug.co.nz 05.01.03, 22:04 A Quebec?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: Najpiekniejsza czesc Kanady IP: *.sympatico.ca 06.01.03, 02:27 w prowincji quebec dodo kocha mozliwosc jezdzenia na nartach, zakola st.lawrence river w drodze do new brunswick. polnoc quebecu jest piekna choc smutna (przesmutne widoki w rezerwatach, wysoki poziom samobojstw i uzaleznien) ale jesli ktos lubi np. tydzien na psich zaprzegach to mam stamtad lepsze wspomnienia niz z polnocnego ontario czy z manitoby. dla mnie wciaz najpiekniejsza jest newfoundland - w ogole wschodnie wybrzeze ma ten urok i atmosfere za jaka tesknie gdy powoli zaczynam planowac emeryture. ktos napisal vancouver i bc. hmmm... ja bym sie tam nie przeprowadzila choc na narty warto wybrac sie choc raz :-) podobnie zreszta jak do alberty - ach, rockies - mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToeToe Re: Najpiekniejsza czesc Kanady IP: *.adsl.ihug.co.nz 06.01.03, 03:26 Dodo, a sam Montreal, Quebec City.. Co o nich sadzisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: Najpiekniejsza czesc Kanady IP: 209.226.65.* 06.01.03, 17:33 montreal i quebec city sa najczesciej opisywane jako "europejskie miasta kontynentu amerykanskiego". i jest to podawane jako komplement w stosunku do tych miast. coz, kazdy ma swoja opinie, prawda :-) quebec city jest maly i prowincjonalny choc faktycznie pelen uroku i... amerykanskich turystow, zwlaszcza w lecie. jest to jedyne miasto otoczone murami obronnymi na kontynencie amerykanskim, ludzie mowia po francusku, jest niezla kuchnia i wymiana dolarow bardzo korzystna dla amerykanow wiec... taka bezpieczna egzotyka kusi i neci. jest to jednak male miasto z mala iloscia imigrantow, znikomym przemyslem wiec jesli planujesz tam zamieszkac - badz pewny, ze bedzie praca. montreal jest wielkim, pieknym miastem o urodzie starzejacej sie spiewaczki operowej ;-) to zdanie mojego montrealskiego przyjaciela, ktorego odwiedzam srednio 3-4 razy do roku glownie z mysla o nartach i wystawach w musee des beax arts. bo wystawy maja faktycznie wysmienite, wielokrotnie lepsze niz toronto czy ottawa, czesto konkurencyjne z nowojorskimi. w montrealu wyczuwa sie pewna schylkowosc (lata swietnosci tego miasta to czasy expo i olimpiady, za ktorej obiekty montrealczycy wciaz placa dlugi) i mimo wdzieku tego miasta, widac rozne niedostatki nawet w rejonach nawiedzanych glownie przez turystow (fatalna kanalizacja w restauracjach starego miasta, kiepska jakosc hoteli nawet tych drozszych, kiepska organizacja w biodom i innych obiektach po-sportowych przerobionych na atrakcje turystyczne). o prace w montrealu na pewno latwiej niz w quebec city choc miasto ma zdecydowanie wyrazniejsze podzialy "klasowe" niz np. toronto. najpiekniejsze z montrealu to bliskosc masywu mount tremblant ale to moje bardzo prywatne zdanie :-) jest jeszcze pare urokliwych miejscowosci quebeckich, glownie wzdluz rzeki sw. wawrzynca - trois riviers, trois pistoles, shawinigan etc. warto pojezdzic po quebecu ale to mozna powiedziec o wszystkich kanadyjskich prowincjach :-) milych podrozy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToeToe Re: Najpiekniejsza czesc Kanady IP: *.adsl.ihug.co.nz 06.01.03, 21:06 Dzieki bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gnat Do DoDo IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.01.03, 22:19 Gość portalu: ToeToe napisał(a): > Dzieki bardzo. Hej, a Hamilton to huj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: Do DoDo IP: 209.226.65.* 06.01.03, 22:24 Gość portalu: Gnat napisał(a): > > Hej, a Hamilton to huj? hamilton, mowisz? piekny ogrod botaniczny ulubiony szczegolnie przez chinskie pary mlode na zdjecia slubne. w drodze do niagary - przyjemna swiadomosc, ze hamilton mamy juz soba ;-) w drodze powrotnej - "o, juz hamilton - zaraz bedzie toronto", poza tym kiedys mowiono, ze to "pacha ontario" ale az tak strasznie tam nie smierdzi ;-) gnat - ty sie zawodowo zajmujesz marketingiem w hutnictwie, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gnat Re: Do DoDo IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.01.03, 17:11 Gość portalu: dodo napisał(a): > gnat - ty sie zawodowo zajmujesz marketingiem w hutnictwie, czy jak? Hamilton to praca dla ludzi. Hamilton to solidna podstawa kanadyjskiej gospodarki. Czyz to nie jest piekne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Do DoDo IP: *.proxy.aol.com 09.01.03, 08:06 Gość portalu: Gnat napisał(a): > Hej, a Hamilton to huj? Sam to napisales. Zgadzam sie z toba Cheers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Do DoDo IP: *.gv.shawcable.net 13.01.03, 08:19 Gnat - przestan tak przeklinac. Czy sprawia ci to taka przyjemnosc aby tak klnac. Pokaz troche klasy i zamnij swoja buzie jesli nic konkretnego nie mozesz powiedziec!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Kanada IP: *.broadcom.com 08.01.03, 17:14 Zdecydowanie Gory Skaliste w Albercie i BC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Kanada IP: *.proxy.aol.com 09.01.03, 08:13 Ja bym wymienil dwa miejsca: 1. Wybrzeze Pacyfiku, gleboko wrzynajace sie w lad fiordy, droga miedzy Vancouver a Whistler, zachodni brzeg Vancouver Island ze stolica B.C. Victoria i tzw Gulf Islands. 2. Quebec City. Cheers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gnat Re: Do (glupiego) Jasia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.01.03, 20:05 Gość portalu: Jasio napisał(a): > Ja bym wymienil dwa miejsca: > 1. Wybrzeze Pacyfiku, gleboko wrzynajace sie w lad fiordy, droga miedzy > Vancouver a Whistler, zachodni brzeg Vancouver Island ze stolica B.C. Victoria > i tzw Gulf Islands. > 2. Quebec City. > Cheers > A ty nie wiesz what B.C. stands for? Bring Cash Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Do (glupiego) Jasia IP: *.proxy.aol.com 11.01.03, 08:45 Gnacie, nie spodziewalem sie, ze jestes taki "komplemenciaz". Widze, ze nie jestes zbyt dlugo w tym kraju (Kanadzie), skoro nie nabrales jeszcze wlasciwych manier, a niektore twoje wypowiedzi swiadcza ewidentnie o braku kultury. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gnat kanadyjskie maniery IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.01.03, 16:40 Gość portalu: Jasio napisał(a): > Gnacie, nie spodziewalem sie, ze jestes taki "komplemenciaz". Widze, ze nie > jestes zbyt dlugo w tym kraju (Kanadzie), skoro nie nabrales jeszcze wlasciwych > > manier, a niektore twoje wypowiedzi swiadcza ewidentnie o braku kultury. > Pozdrowienia Jasio, Sugerujesz, ze z Polski to przyjezdzaja chamy, ktore dopiero TUTAJ ucza sie manier. Z moich obserwacji wynika, ze jest raczej odwrotnie. Za wyjatkiem kultury prowadzenia samochodu. W tym wypadku zgodze sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: kanadyjskie maniery IP: *.proxy.aol.com 11.01.03, 19:47 Przepraszam, ja tylko luzno skomentowalem twoja wypowiedz. Jak to mowia: udez w stol, a nozyce same sie odezwa. cheers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karma Re: Kanada IP: *.proxy.aol.com 01.02.03, 07:09 Gość portalu: ToeToe napisał(a): > Najpiekniejsza czesc Kanady Waszym zdaniem, to.. > W kazdym zakatku Kanady znajdziesz cos ciekawego, ladnego i interesujacego. > W Montrealu mieszkam od 1974 roku ale moim marzeniem jest zyc i mieszkac w > Vancouver BC. To jest najlepsze miejsce do zycia w Kanadzie przynajmiej dla > mnie. Obecnie mieszkam czasowo w USA w Atlancie GA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gnat Re: Vancouver BC IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.02.03, 20:00 Gość portalu: Karma napisał(a): > moim marzeniem jest zyc i mieszkac w > > > Vancouver BC. To jest najlepsze miejsce do zycia w Kanadzie przynajmiej dl > a > > mnie. To ty chyba jestes Zaba a nie Karma. W Vancouver deszcz pada 364 dni w roku. O kant dupy taka pieknosc sobie potluc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToeToe Re: Vancouver BC IP: *.jetstream.xtra.co.nz 07.02.03, 23:17 Ale za to cera jak pupa niemowlaka:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Vancouver BC do Gnata IP: *.vf.shawcable.net 17.02.03, 20:28 Nie plec bzdur. Nie mieszkasz tu, to nie mow. Utarlo sie, ze Vancouver to deszczowe miasto. W tym roku (i nie tylko) bylo piekne, sloneczne lato , a dni deszczowe mozna bylo policzyc na palcach. Wiecej deszczu jest przewaznie w zimie, bo gdy w gorach jest snieg, w Vancouver przewaznie pada deszcz. W tym roku zima jest dosc sucha. A poza tym tutaj zawsze jest pieknie, nawet, gdy pada deszcz. A najpiekniej jest w maju, gdy kwitnie setki rododendronow i innych kwiatow, a gory sa jeszcze osniezone, jest jak w bajce. Pozdrowienia. Anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.. Re: Vancouver BC do Gnata IP: *.vc.shawcable.net 05.03.03, 04:19 Gość portalu: Anka napisał(a): > Nie plec bzdur. Nie mieszkasz tu, to nie mow. Utarlo sie, ze Vancouver to > deszczowe miasto. W tym roku (i nie tylko) bylo piekne, sloneczne lato , a > dni deszczowe mozna bylo policzyc na palcach. Wiecej deszczu jest przewaznie > w zimie, bo gdy w gorach jest snieg, w Vancouver przewaznie pada deszcz. W > tym roku zima jest dosc sucha. A poza tym tutaj zawsze jest pieknie, nawet, > gdy pada deszcz. A najpiekniej jest w maju, gdy kwitnie setki rododendronow i > innych kwiatow, a gory sa jeszcze osniezone, jest jak w bajce. > Pozdrowienia. > Anka Anka ma racje,mieszkam tu 15 lat i naprawde to najwspanialsze miejsce w Canadzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Vancouver BC do Gnata IP: *.client.attbi.com 05.03.03, 16:39 Wczoraj ogloszono, ze Vancouver jest drugim najlepszym miastem na swiecie po Zurichu w Szwajcarji. To chyba wszystko tlumaczy. Wedlug mojego zdania to Zurichowi bardzo daleko jeszcze do Vancouver no ale ja nie glosowalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carl Re: Vancouver BC do Johnnego IP: *.proxy.aol.com 28.03.03, 06:44 Gość portalu: johnny napisał(a): > Wczoraj ogloszono, ze Vancouver jest drugim najlepszym miastem na swiecie po > Zurichu w Szwajcarji. > To chyba wszystko tlumaczy. > Wedlug mojego zdania to Zurichowi bardzo daleko jeszcze do Vancouver no ale ja > nie glosowalem > A w Zurychu byl, ze tak sie wypowiada i dlaczego nie glosowal?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BD Re: Vancouver BC do Gnata IP: 195.136.36.* 09.04.03, 16:12 Witam, pozwolę sobię podnieść jeden wątek Gość portalu: Anka napisał(a): > w zimie, bo gdy w gorach jest snieg, w Vancouver przewaznie pada deszcz. W > tym roku zima jest dosc sucha. A poza tym tutaj zawsze jest pieknie, nawet, > gdy pada deszcz. A najpiekniej jest w maju, gdy kwitnie setki rododendronow > i innych kwiatow, a gory sa jeszcze osniezone, jest jak w bajce. Wow, w tym roku jadę po raz pierwszy do Kanady, i to w maju do Vancouver, twój opis narobił mi smaku, nie powiem. Czy mieszkający w Vancuver Polacy mogliby się odezwać na forum lub na priva bd_007(at)gazeta.pl, bo miałbym parę pytań. Przy okazji podzilę się swoimi doświaczeniami z wizą kanadyjską, które są dość różne od tego co się tu pisze. Jestem naukowcem, miałem zaproszenie na konferencję naukową, mam też stałą pracę - dostałem wizę wielokrotna na trzy lata i to bez rozmowy. Nie jest więc tak źle... pozdrawiam, BD Odpowiedz Link Zgłoś