Dodaj do ulubionych

Marian na swiecie

12.06.06, 20:55
Witam wszystkie mamusie na forum.
Wkoncu pisze, przegladam watki juz od kilku miesiecy, duzo sie dowiedzialam
od WAs, co kupic dla niemowlaka, co wziasc do szpitala itp.
Rodzilam w St. Mary w Chicago.
Porod mialam bardzo ciezki, Marian w ostatniej chwili przekrecil glowke w bok
i nie chcial wyjsc, probowali wszystkiego, odkurzacza, kleszczy i w koncu po
4 godz boli partych , ktore czulam bo odlaczyli mi epidural wyladowalam na
stole operacyjnym. Zrobili mi cesarke, mam okropna blizne od pepka w dol,
ale powoli juz o tym zapominam.
Marian jest narazie grzeczny, je i spi, tylko ja sie denerwuje ze mam malo
pokarmu, dwa razy go dokarmilam formula.

Powiedzcie mi czy duzo jadlyscie gdy karmilyscie tylko piersia, moze sa
jakies dobre tabletki albo herbatki na laktacje ,prosze napiszcie.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hannamay Re: Marian na swiecie 12.06.06, 22:34

gratulacje wielkie! zawsze mi zal tych mam ktore tak musialy sie nameczyc
      okrutnie i po tylu godzinach musza wyladowac na stole operacyjnym. to takie
      niesprawiedliwe. niemniej jednak masz teraz swoja ukochana coreczke,jest
      grzeczna i zdrowa i to chyba najbardziej wazne.

co do karmienia i braku pokarmu to poczytaj tutaj watek: Urodzilam coreczke!

i raz jeszce powiem, nie stresuj sie i nie mysl jak wiele pokarmu masz a
      szczegolnei nie rozmyslaj jak malo masz pokarmu. to bardzo pomaga!

jesli chcesz dodatkowo pobudzic laktacje to polecam herbatke:
      www.amazon.com/gp/product/B0009F3SFA/102-1597508-8130510?v=glance&n=16310101
    • aniutek Re: Marian na swiecie 12.06.06, 22:35
      Gratulacje !!! dobrze, ze wszystko sie dobrze skonczylo dla was obojga!

laktacje mozesz wspomagac pijac herbatki o tej nazwie - do nabycia w polonijnych sklepach.
      poczatki nie sa latwe i troche to trwa zanim oboje sie nauczycie i rozpocznie sie prwdziwa produkcja
      mleka ;) podawaj piers jak najczesciej bo ssanie wywoluje mleko :0
      ja jadlam normalnie, wszystko oprocz kawy z kofeina, wzdymajacych straczkowych i kapustnych i
      bardzo sotrych przypraw, ilosciowo w sumie tez normalnie, pamietaj o przyjmowaniu vitamin dla kobiet
      karmiacych.
      kiedy zobaczymy zdjecia synka?
      pozdr
      anka
    • kashunda Re: Marian na swiecie 12.06.06, 23:52
      Gratuluje !O ile dobrze przeczytalam to urodzil sie synek?Polskie imie Marian
      jest imieniem meskim , tutaj o ile sie nie myle takie imie jest typowo zenskie
      www.babynamesworld.com/meaning_of_Marian.html
      • edytkus Re: Marian na swiecie 13.06.06, 03:28
        kashunda napisała:

> Polskie imie Marian
        > jest imieniem meskim , tutaj o ile sie nie myle takie imie jest typowo zenskie

Znajomi znajomych nazwali syna Seweryn, zaloze sie ze chlopak sam kiedys wystapi o zmiane imienia
        (chyba ze tak jak rodzice nigdy nie wysunie nosa poza polskie srodowisko).
    • bea_mama Re: Marian na swiecie 13.06.06, 00:18
      Gratulacje! Ciezko bylo, ale dobrze ze wszystko sie dobrze skonczylo. Widze, ze
      stare imiona wracaja do lask. W moim najblizszym otoczeniu pojawily sie teraz
      Krysie, Helenki, Hanie, Basie, Franki:)
      O pokarmie to raczej nic nowego nie napisze, sama mialam duze problemy i
      dokarmialam przez dwa pierwsze tygodnie, ale potem bylo juz ok (nigdy nie
      mialam duzo) i Zuzka byla na samej piersi pierwsze 6 m-cy (a karmilam do 15
      miesiaca), wiec sie nie zalamuj, poczatki sa zawsze najtrudniejsze. Poczytaj
      watek o karmieniu, bylo tam bardzo duzo ciekawych informacji.
    • gosiaelusz Re: Marian na swiecie 13.06.06, 00:19
      Tak to chlopiec, Imie dostal po dziadku mojego meza, chcielismy zeby imie bylo
      typowo polskie.
      Zdjecia wysle jak tylko bede miala wiecej czasu.
      pozdrawiam
    • nanuk24 Re: Marian na swiecie 13.06.06, 02:35
      Gratuluje syna!:-)

Co do karmienia. mnie mleko pojawilo sie po 6 dniach, wiec do tego czasu
      dokarmialam butelka.Jest tylko jedna zasada:-) przed podaniem synkowi butelki,
      daj mu piers. SSanie wyrabia laktacje. Jezeli po piersi bedzie glodne, wtedy
      podaj butelke.
      Pij duzo plynow(woda, soki). Plyny sa bardzo wazne w w produkcji mleka. bardzo
      dobry jest sok jablkowy:-) Moim zdaniem wszelkie herbatki, tabletki na laktacje
      sa zbyteczne. najwazniejsze jest czeste podawanie piersi dziecku, nawet co
      godzine i powinien ssac przez 15 minut z jednej piersi, jesli syn odmowi wez
      laktator, a gwarantowane masz, ze po jednym dwoch dniach mleko bedzie lalo sie
      strumieniami. Wprawdzie moze byc nawal, ale tym sie nie martw, bo syn juz sobie
      sam unormuje.
      Pamietaj nie stresuj sie i nie denerwuj, a pojdzie gladko:-))

jezeli chodzi o jedzenie . Jadlam doslownie wszystko. Owoce cytrusowe,
      pestkowe, truskawki, czosnek cebule, brokuly, fasole i kawe tez pilam raz
      dziennie ze smietanka i z cukrem. Jedz na co masz ochote, ale obserwuj syna,
      czy nie ma objawow swiadczacych o uczuleniu.

• zanetaub Re: Marian na swiecie 13.06.06, 20:53
      gratulacje :))
      karmienie piersia jest jak taniec-potrzeba dwoje i trzeba sie nauczyc krokow,...
      gdzies to przeczytalam i mi sie spodobalo :)
      nadal karmie Kasie piersia(Kasia ma prawie 7 miesiecy) i jest moim drugim
      dzieckiem, na poczatku tez bylo trudno(pomimo ze to drugie dziecko) ale po 2
      tygodniach wszystko sie unormowalo- i ja i ona nauczylysmy sie "krokow do tanca
      zwanego Karmienie Piersia"
      jedyne co mage dodac do poprzednich wpisow to to ze Kasia miala uczulenie na
      moje witaminy(wysypke do okola ust) wiec wrocilam do tych ktore bralam podczas
      ciazy-Puritan's Pride Pre-Natal Complex.

powodzenia , duzo pij i odpoczywaj.....i napisz jak Wam idzie
      • 4me1 Re: Marian na swiecie 14.06.06, 15:56
        Gratuluje syneczka! Niech rosnie Wam zdrowo!
        Laktacje wspomga najbardziej (mam przyjaciolke, ktora naukwoa pracuje nad
        wlasnie laktacja) jak najczestsze przystawianie dziecka do piersi. Malo ktore
        dziecko wymaga wtedy dokarmiania. Pij duzo, glownie wody, bo soki maja mnostwo
        cukru, ktory nikomu z was nie jest potrzebny w takich ilosciach. Kobiety wtedy
        tyja. Ja jadlam wszystko, normalne porcje, z tym,ze staralam sie,zeby to co na
        talezru bylo jak najbardziej wartosciowe. Okazalo sie,ze nie moge pic mleka,bo
        mala miala makabryczne gazy i wysypki. Ale to pewno z racji genow po tatusiu.
        Przystawiaj synka jak najczesciej do piersi, a zobaczysz jak bedziesz miala
        duzo pokarmu.
        Co do imienia, to moze na zewnatrz miec jakis "nick", bo Marian tu nie brzmi
        mesko. Trzeba myslec glownie o dziecku,jesli tu macie zyc. Wiem co mowie, bo
        znajomi znajomych dali dziecku na imie Karol. Meskie imie dla Polakow, a
        tu "babskie" i dziecko z rykiem wracalo do domu,ze go przezywaja. Nie chcial
        isc do szkoly, wyjsc do dzieci. Musieli mu imiona przestawic, uzywa swego
        drugiego. Pozdrawiam serdecznie.D.
    • netmarta a mnie dziwi post o Marianie 14.06.06, 04:51
      szczerze, przegladajac ostatnio watki na "polkach w stanach", troche mi sie
      post o marianie wydaje dziwny. 1) swieza mama zazwyczaj uzywa wszelkiego
      rodzaju zdrobnien na swoje dziecko, 2) samo imie wydaje sie wybrane jakby z
      premedytacja do prowokacji - ok, mozliwe, ze ktos nadaje dziecku obecnie
      nietypowe imie ze wzgledu na np. dziadka, ale wowczas pewnie matka przynajmniej
      by takie imie zdrobnila (patrz punkt 1)
      3) od kiedy to uzywa sie odkurzacza przy porodzie; sorry, ale chyba kazda
      rodzaca wie, co to proznociag, i nie nazywa tego odkurzaczem
      4) hm, ciecie pionowe jest mozliwe, ale wlasciwie takich sie juz nie wykonuje
      5) jakos sie mama mariana wiecej nie odzywa

ale moze jestem przewrazliwiona...
      • kashunda Re: a mnie dziwi post o Marianie 14.06.06, 05:32
        Ja nie mysle zeby tu do nas troll przywedrowal,ale nigdy nic niewiadomo .Byc
        moze nawet sama andrea vel radiowoz u nas zagoscila. Co do twoich podejrzen to
        rozne imiona ludzie potomstwu nadaja ,mnie to chyba juz nic nie zdziwi.Tutaj
        masz najlepsze z najlepszych
        www.vh1.com/shows/dyn/vh1_all_access/93352/episode_featured_copy.jhtml
        NR 3 byc moze mama Mariana przetlumaczyla bezposredno z angielskiego vacuum-
        odkurzacz,ja czesto lapie sie na tym ze nieznam wielu polskich terminow
        medycznych .Ciecie pionowe w przypadku emergency cc bardzo mozliwe ,mam
        kolezanke ktora rodzila dwa lata temu i ma wlasnie taka pionowa blizne.NR5 byc
        moze mama Mariana jest tak zajeta pielegnacja maluszka ze nielatwo jej znalezc
        czas na internet.
      • hannamay Re: a mnie dziwi post o Marianie 14.06.06, 06:10
        hey hey kobiety - dajcie spokoj z ta paranoja kto kim i dlaczego .. wowczas nie
        ma sensu zadna dyskusja i pogawedki.

no i co ze dziecko ma imie Marian ( oryginalne imie - ja zostawilam swoje
        panienskie nazwisko - jakze okropne - cale zycie czulam sie niemal przekleta z
        powodu tego nazwiska a sytuacja tak spowodowala ze wciaz je nosze dorzucajac
        drugie po mezu :)) ,nie kazdy musi uzywac zdrobnien, nawet najbardziej kochajaca
        mama. co do terminow - kurcze ile to razy czlowiek sie myli w najbardziej
        prostych sprawach.

co to za radocha niby pytac nas o wspomaganie laktacji? rozumiem botoksy i
        zmarszczki i kontrowersyjne posiadanie/neiposiadanie dzieci ..ale karmienei
        piersia? e ... tam :)

dobranoc!

• netmarta :) 14.06.06, 12:33
          pewnie macie racje :)
          niezle te imiona dzieci slawnych osobistosci. mieli rodzice fantazje...
          • zanetaub Re: :) 14.06.06, 16:18
            netmarta napisała:

> pewnie macie racje :)
            > niezle te imiona dzieci slawnych osobistosci. mieli rodzice fantazje...

ale dzieciaki beda mialy przechlapane jesli musialyby pojsc do "normalnej
            szkoly"......a kto wie "fortuna kolem sie toczy"
            • gosiaelusz Re: :) 14.06.06, 17:55
              Sama przyzwyczajalam sie do tego imienia kilka miesiecy i teraz mi sie bardzo
              podoba . Wiem ze tutaj moze uzywac np.imienia Mario jak pojdzie do szkoly.
              Zdrabniam imie jak mowie do niego, a nie jak pisze do Was.

Wydaje mi sie ze z laktacja juz sobie poradzilismy , chyba sie wszystko
              unormowalo, ale mamy inny problem- ulewanie. Wydaje mi sie ze Marian, co zje to
              wszystko ulewa. Poradzccie co robic
              • kashunda Re: :) 14.06.06, 18:21
                Niemowleta do 6 -7miesiaca zycia ulewaja bo ich uklad pokarmowy nie jest
                jeszcze w pelni rozwiniety.Jezeli maly prawidlowo przybywa na wadze to znaczy
                ze wszystko jest o.k
                • netmarta sorry mamo Mariana 15.06.06, 00:54
                  :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
              • doris-ek Re: :) 16.06.06, 02:11

Karmisz, przerywasz i ustwiasz pionowo, potem lekkie klepniecie po plecach i w kolko masowanie cala
                dlonia, i znowu karminie (z drugiej piersi) klepniecie i masowanie. Na obu moich synkach skutkowalo.
                Chociaz bylam na poczatku sceptyczna. Na mojej siostrze (teraz doroslej kobiecie) nic nie skutkowalo.
    • zapomnialamnicka Re: Marian na swiecie 15.06.06, 05:03
      gratulacje!!!

marian imie jak kaze inne mi sie podoba ;D
      • edytkus Re: Marian na swiecie 15.06.06, 05:36
        zapomnialamnicka napisała:

> marian imie jak kaze inne mi sie podoba ;D

drobna uwaga: zadna z nas nie napisala ze jej sie nie podoba :)
    • greeneyes27 Re: Marian na swiecie 16.06.06, 03:46
      Gratulacje!!! :)
    • madziabd1 Re: Marian na swiecie 16.06.06, 05:35
      Gratuluje malenstwa!!! Moj synek ma na imie Karol, wiec jakby co w przyszlosci
      mozemy miec podobne problemy
      Magda
      • gosiaelusz Re: Marian na swiecie 16.06.06, 19:39
        Ja mam nadzieje ze duzego problemu z imieniem nie bedzie , a w ostatecznosci
        zawsze mozna zmienic.
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka