25.07.06, 01:24
Jestem chora na celiakie i chetnie porozmawiam o jej wystepowaniu zarowno
wsrod dzieci jak i doroslych.
Wiem, ze doris-ek ma celiakie, czy ktos jeszcze?
Obserwuj wątek
    • bea_mama Re: Celiakia 25.07.06, 03:05
      Czy dopiero teraz ja zdiagnozowano, czy wiedzialas o tym od dawna? Na podstawie
      jakiego badania postawiono diagnoze? Jakie mialas objawy? Moja 2,5-letnia corka
      ma alergie m.in na gluten i podejrzewalismy, ze moze miec rowniez celiakie.
      Pediatra zlecil jakies badania krwi (nie pamietam jakie) gdy miala roczek i
      stwierdzil ze to nie celiakia i sie wlasnie zastanawiam czy to bylo wiarygodne,
      bo ona w sumie do czasu badania miala stycznosc z glutenem zaledwie pare razy.
      • greeneyes27 Re: Celiakia 26.07.06, 20:04
        Hej Beata,
        celiakie zdiagnozowano u mnie po raz pierwszy ok. pierwszego roku zycia. Nie
        wiem, na podstawie jakich badan, jak chcesz podpytam mame, moze bedzie
        pamietac. Objawem byla ciagla biegunka, a co za tym idzie odwodnienie i
        oslabienie organizmu oraz wydety brzuch. Wtedy nie wiedziano jeszcze, ze diete
        bezglutenowa trzeba stosowac cale zycie, wiec lekarz powiedziac, ze mam na niej
        byc przez kilka lat a potem mozna sprobowac karmic mnie normalnie.
        Nie mialam zadnych reakcji wiec jadlam normalnie przez prawie 30 lat. Ok. 2
        lata temu zaczelam miec bardzo ostre bole zoladka, zainteresowalam sie celiakia
        i dowiedzialam sie, ze ta diete trzeba stosowac cale zycie. Lekarka w Polsce
        calkowicie zlekcewazyla ten problem, cale szczescie lekarz Amerykanin podszedl
        do tego powaznie i stwierdzil, ze moje problemy z tarczyca sa na pewno
        powiazane z celiakia.
        Zrobili mi najpierw badanie krwi,, ktore okazaly sie niestety pozytywne ale
        powiedziano, ze aby miec calkowita pewnosc trzeba zrobic gastroskopie.
        Podczas pobierania biopsji lekarzowi wydawalo sie, ze kosmki jelitowe nie byly
        uszkodzone, lecz badania mikroskopowe wykazaly czesciowe uszkodzenie tych
        kosmkow, co oznacza celiakie.
        Po przejsciu na diete bezglutenowa bole zoladka przeszly.
        Martwie sie teraz o moja 4-miesieczna coreczke, mam nadzieje, ze nie
        odziedziczyla choroby po mnie.
        A czy Ty bylas badana?
        • bea_mama Re: Celiakia 26.07.06, 22:47
          greeneyes27 napisała:

> Martwie sie teraz o moja 4-miesieczna coreczke, mam nadzieje, ze nie
          > odziedziczyla choroby po mnie.

A to sie dziedziczy?

> A czy Ty bylas badana?

Ja nie, bo nigdy u nas nikogo z alergia i celiakia nie bylo, na bole zoladka
          tez sie nie skarze, wiec mysle ze zdrowa jestem. Mam tez nadzieje, ze u Zuzy to
          tylko alergia i ze te badania ktore jej zrobiono byly wiarygodne.
          Znam natomiast dziewczyne, chora na celiakie, ktora majac 25 lat wyladowala w
          szpitalu w ciezkim stanie ze zniszczonymi kosmkami i dopiero wtedy rozpoznano
          chorobe.
      • 4me1 Re: Celiakia 28.07.06, 03:42
        jak nie brzuch,Dobrze sie zastanow czy nie isc z Zuzia do specjalisty, takiego
        od celiaki. Jesli ma nietolerancje glutenu ( to troche co innego jak alergia)to
        wazne jest wiedziec dokladnie. Mnostwo ludzi to ma, choruja na rozne choroby, a
        powodem jest celiakia.Moze sie ona manifestowac niekoneicznie dratsycznie. jak
        sie ma nietolerancje glutenu to jest to na cale zycie i trzeba wylaczyc go z
        diety. Trudne to dosyc, bo ukryty gluten jest nawet w ketchupie. Dodaje sie go
        nie malze wsedzie dla poprawy smaku,czy konsystencji.
        Powinna miec Zuzka badanie kalu, wazne jest czy ma wystarczajaco dobra flore
        bakteryjna, plus badanie krwi.Jest bardzo drogie i robi je tylko kilka labow w
        kraju. Te zwykle ,ktore robia wszystko z reguly nie potrafia . Jesli mala miala
        w czasie kiedy bylo robione badanie niewielka stycznosc z glutenem, badanie nie
        bylo wiarygodne.
        Podejrzewamy,ze moze miec nietolerancje glutenu ansz coreczka. Bylismy z nia juz
        u specjalisty, ale co sie okazalo, po godzinnym wywiadze ze mna kazal najpierw
        mnie zrobic badanie krwi. Annice nie robil, bo ja podejrzewajac wyrugowalam
        calkowicie gluten, wiec badanie nic by nie wykazalo, nie mialaby przeciwcial.
        Moja znajoma dorosla juz dziewczyna stale choruje, czesto ma bole brzucha, raz
        zatwardzenie, raz rozwolnienie, stale sie zaziebia. Podsunelam jej,ze mzoe to
        celiakia. Alez skad , przeciez bylabym jak szkielet itd. Okazalo sie,ze tak,plus
        ma nietolerancje na bialko mleka,ktore uwielbia. Jak zastosowala diete tak odzyla.
        • bea_mama Re: Celiakia 28.07.06, 06:57
          4me1 napisał:

> Mnostwo ludzi to ma, choruja na rozne choroby, a
          > powodem jest celiakia.Moze sie ona manifestowac niekoneicznie dratsycznie.

Zuza nie je glutenu, miala z nim stycznosc sporadycznie gdy chcielismy
          wprowadzic kaszke jeczmienna i wszystko za kazdym razem zwymiotowala. Czytam
          sklad wszystkich produktow ktore jej daje i na pewno w tym co je nie ma glutenu.

Ona nie ma zadnych objaw celiakii, nie boli ja brzuszek, kupa raz dziennie o
          normalnym wygladzie, zadnych zatwardzien czy biegunek, przybiera na wadze
          (wciaz jest na najnizszych centylach, ale rowno sie pnie do gory), rosnie tez
          calkiem dobrze, nie choruje (nawet sie nie przeziebia).

> Powinna miec Zuzka badanie kalu, wazne jest czy ma wystarczajaco dobra flore
          > bakteryjna, plus badanie krwi.

Kal i krew badali. Nie wiem jednak na ile to wiarygodne. Sprawdzalismy nawet
          czy ma pasozyty.

> Jesli mala miala w czasie kiedy bylo robione badanie niewielka stycznosc z
          glutenem, badanie nie bylo wiarygodne.

Gdy jej robili te badania to stycznosc z glutenem miala bardzo niewielka.
          Dlatego tez powatpiewam w te wiarygodnosc. Teraz jednak tez nie moge jej zrobic
          tych badan, bo i tak glutenu nie je, a wynik i tak mi na razie nic mi nie da,
          bo i tak glutenu jej dawac nie bede, bo od razu wszystko zwraca.
          W przyszlosci porozmawiam o tym badaniu z lekarka z kliniki alergii i astmy w
          Denver - to dosyc dobra klinika i mamy sie tam stawic jak Zuzka skonczy 3 latka
          wiec wtedy spytam tez o te wiarygodnosc.

> ale co sie okazalo, po godzinnym wywiadze ze mna kazal najpierw
          > mnie zrobic badanie krwi.

Dlaczego tobie? Beda sprawdzac czy ty masz celiakie?
          • 4me1 Re: Celiakia 28.07.06, 07:44
            Nie,nie sadzi,ze mam celiakie,ael chce sie upewnic ,no i glownie chodzi o
            gluten. Od lat mam czesto wzdecia, no i te dziwne raz zatwardzenia, raz na
            granicy zbyt luzne. Lekarz ten odkryl,ze ma celiakie jak studiowal medycyne.
            Nikr wczesniej nie zwrocil uwagi na rozne jego problemy, bo nie manifestowaly
            sie zbyt drastycznie. Sprawdza tez jak u mnie z mlekiem,ktore niesamowicie
            lubie,ale nie moge teraz pic ,bo karmie mala i wyskakiwaly jej od rau jakies
            krostki na buzi, no i miewala bole brzucha. Ona miala tzw. kolke, koszmarne gazy
            i reflux. Ten lekarz mowi,ze wlasnie dzieci z kolka musza byc przebadane, bo jak
            sie okazuje wieksozsc kolek to po prostu alergia pokarmowa.
            Ja mialam straszna jako niemowle, mama mowi ,ze do 4 mies. niemalze nie
            sypiala,bo tak sie darlam. Bylam tez zawsze ponizje wagi,ale byc moze dlatego,ze
            bylam zawsze duzo wyzsza od rowiesnikow, z grubsza stale o 5cm. A urodzilam sie
            mala, 49cm i 3 kg. Zawsze bylam jak tyczka, az do teraz, do urodzenia Anniki.
            Aby Zuzanka nie miala celaiki,ale za jakis czas jednak zrobcie dokladne badania.
            Moja mama ma znajoma , zreszta naukowca, jest biocehmikiem, ktora dopiero kilka
            lat temu sama odkryla,ze ma celiakie. Sypala sie jak mowila rowno, wszystko,
            stawy , zoladek, tarczyca,kiszki, leczyli ja na wszystko po kolei,az odkryla,ze
            to celiakia. Wiekszosc ludzi z tzw. IBS to albo maja celiakie,albo nietolerancje
            glutenu.
            Nikt nie wpadl na to,ze moze to celiakia. Ona jest w tej chwili skarbnica
            wiedzy na ten temat. A teraz moja przyjaciolka Slowaczka zbadala sie za moja
            rada i wynik, celiakia. No,ale odzyla, juz wie co ma jesc, czego nie. Ale jelita
            ma w okropnym stanie.
            Nie wszedzie sa piekarnie dla celiakow, my tu mamy super, nawet torcik moja
            coreczka na I urodzinki miala bez glutenu. Pyszny!
            • bella41 Re: Celiakia 28.07.06, 15:46
              moj syn tez mial reflux, biegunke, ale okolo 2 miesiaca zaczelam podawac mu
              mleko lactose free i problemy sie skonczyly
    • greeneyes27 Polecam ksiazke 08.08.06, 20:05
      "Living Gluten-Free" autorka Danna Korn, ksiazka jest z serii "for dummies" :)

Napisana oczywiscie bardzo przystepnie, dla zachety podaje tytuly wiekszosci
      rozdzialow:
      1. Going Gluten-free: who, what, why and how
      2. Planning and preparing: the preludes to cooking
      3. From Menus to meals: recipes for the gluten-free gastronome
      4. Living and loving the gluten-free lifestyle 24/7.
    • greeneyes27 doris-ek 08.08.06, 20:13
      Kingo, czy moglabys napisac cos o zywieniu niemawlat (malych dzieci) zwiazanym
      z celiakia? Wiem, ze Twoje dzieci sa na diecie bezglutenowej - czy byly na niej
      od urodzenia?
      W poleconej przeze mnie ksiazce jest napisane, ze wg naukowcow z Uniwersytetu
      Kolorado podawanie glutenu niemowletom w wieku miedzy 4 a 6 miesiacem zycia
      zmniejsza ryzyko rozwiniecia celiakii w pozniejszym wieku.
      Moja coreczka ma 5 miesiecy, na razie daje jej kleik ryzowy i zastanawiam sie
      nad wprowadzeniem glutenu, nie wiem, co mam robic?
      • bea_mama Re: doris-ek 08.08.06, 22:57
        Ja co prawda nie jestem Kinga, ale moze pomoge:)

Wedlug polskich pediatrow gluten mozna wprowadzac dopiero po 9 miesiacu, a w
        przypadku podejrzenia alergii dopiero po roku. Najlepiej zaczac od najmniej
        uczulajacych zboz, a wiec najpierw owies, jeczmien, zyto i na koncu pszenica.

Wedlug amerykanskich pediatrow juz w 6 miesiacu mozna podawac pszenice
        (najbardziej uczulajace zboze).
        Mysle ze na poczatek najlepiej wprowadzac ryz i kasze bezglutenowe oraz
        wiekszosc warzyw i owocow, a dopiero potem pomyslec o glutenie:)
        :)
        • greeneyes27 niemowle a gluten 10.08.06, 03:42
          bea_mama napisała:
          > Mysle ze na poczatek najlepiej wprowadzac ryz i kasze bezglutenowe oraz
          > wiekszosc warzyw i owocow, a dopiero potem pomyslec o glutenie:)

Tylko ze wg tych naukowcow wprowadzenie glutenu w 7 miesiacu zycia podwyzsza
          ryzyko celiakii, czyli wg nich najpozniej po raz pierwszy mozna podac do 6
          miesiaca.
          Nasz pediatra powiedzial, zebym czekala przynajmniej do 1 roku a gdy mu
          powiedzialam o wynikach badan tych naukowcow to stwierdzil, ze moge to
          wyprobowac.
          Tylko boje sie tak eksperymentowac na wlasnym dziecku!
          • doris-ek Re: niemowle a gluten 29.09.06, 23:34
            Zadne z moich dzieci nie je zyta, jeczmienia ani pszenicy. Po roku wprowadzilam
            owies ale nadal trzymam obu facetow na scislej diecie bezglutenowej. Rosna mi
            chlopy na schwal:o))) Jak dorosna sami zdecyduja. Teraz decyduje ja. Kupuje
            produkty na www.kinnikinnick.com (English muffins, pizza, muffins, raisin
            bagels) i na www.glutensolutions.com (bread, pasta and mixes) reszta w Whole
            Foods. Jedzenie jest pyszne, nie czuc ze bezglutenowe. Moge zrobic liste
            produktow i wyslac jakby ktos chcial.
      • bea_mama Re: greeneyes27 05.12.06, 04:23
        greeneyes27 napisała:

> W poleconej przeze mnie ksiazce jest napisane, ze wg naukowcow z Uniwersytetu
        > Kolorado podawanie glutenu niemowletom w wieku miedzy 4 a 6 miesiacem zycia
        > zmniejsza ryzyko rozwiniecia celiakii w pozniejszym wieku.

No i jak? Wprowadzilas jej gluten czy jednak czekasz?

Bylam dzisiaj z Zuzka w National Jewish Allergy Clinic w Denver i spytalam o te
        nowe hipotezy. Lekarka powiedziala ze owszem, slyszala o tym (nawet ich
        instytut na ten temat cos pisal), ale ze to nic pewnego i ze dopiero robi sie
        na ten temat badania.

I sie tez dowiedzialam ze te badania na celiakie, ktore Zuzce zrobili gdy miala
        1,5 roku, to sobie moge wsadzic... i ze mogly dac falszywy wynik ujemny
        poniewaz Zuza nie jadla wtedy glutenu.
    • greeneyes27 menu bezglutenowe w restauracji 29.09.06, 17:33
      Np. Outback steakhouse
      www.outback.com/ourmenu/pdf/glutenfree.pdf
      Czy znacie jakies inne restauracje, w ktorych mozna dostac bezglutenowe menu?
      • doris-ek Re: menu bezglutenowe w restauracji 29.09.06, 23:22
        www.pfchangs.com/cuisine/menu/GlutenIntolerantMenu.pdf
        Bylam tam wczoraj. P.F. Chang's jest super.
        Jest jeszcze Carrabas ale nie we wszystkich lokacjach. Najlatwiej na diecie GF
        jesc w prawdziwych steakhousach (prosisz o prawdziwe maslo a nie te ich steak
        butter ktore ma margaryne czeto w sobie), tex-mex (kukurydziane tortille),
        wietnamskich (ryzowe pho)i tajskich (sos sojowy tajski a nie kikkoman) i w
        poludniowo hinduskich (maka ryzowa, i maka z soczewicy a nie pszenna, zapytaj
        sie przed zamowieniem, a na deser carrot halva lub rice pudding).
        • greeneyes27 Re: menu bezglutenowe w restauracji 30.09.06, 19:49
          Carrabba's Italian Grill @ www.carrabbas.com

Bonefish Grill @ www.bonefishgrill.com

Cheeseburger in Paradise @ www.cheeseburgerinparadise.com
          • doris-ek Re: menu bezglutenowe w restauracji 30.09.06, 20:00
            Tych ktore podalas nie ma w Texasie ale zapisalam sobie na prodroze sluzbowe.
            A w PF Chang's bylas? Polecam.
    • marta2777 pytanie 29.09.06, 18:58
      Moj maly ma reflux (chyba), bo strasznie zyga jedzeniem od urodzenia.
      Oczywiscie tutejsi lekarze to porazke. Jak do tej pory slyszalam tylko , ze to
      przechodzi. Maly juz ma 8 miesiecy a zyga dalej niz widzi. Jest coraz gozrej.
      Dla mnie tez to jest meczace bo wszystko smierdzi lacznie ze mna. Nie nadazam z
      wycieraniem. Ostatnio moj maz wybral sie do piediatry, ktory kazal zrobic
      badanie krwi na celiakie i rentgena z kontrastem. Na razie nie mamy jeszce
      wynikow.
      Dziewczyny, mozecie mi powiedziec jakie objawy mialy Wasze dzieci w zwiazku z
      clekiakia? Strasznie sie zaczelam martwic o malego , ze moze ma jakas alergie
      pokarmowa, o ktorej nie wiemy i podajac mu to niszcze jego zdrowie. Moze
      dalybyscie pare wskazowek jakie badania trzeba wykonac przy takich objawach jak
      ona ma zeby do czegosc dojsc? Nieststy jak ja nie zasugeruje pewnych testow to
      na zadna inicjatywe ci lekarze sie nie zdobeda.
    • greeneyes27 doris-ek 02.10.06, 14:52
      Nie bylam jeszcze w PF Chang's, ale wiem, gdzie jest i juz nastawilam sie na
      pojscie tam, ale dowiedzialam sie wczoraj od tescia, ze zamykaja! Mam nadzieje,
      ze tylko zmieniaja lokalizacje.
      Kingo, prosze o przeslanie tej listy produktow. Napisalam do Ciebie na poczte
      gazetowa, podajac swoj prywatny e-mail.
    • greeneyes27 Cheesecake Factory 25.11.06, 03:57
      Nie maja co prawda menu bezglutenowego, ale otrzymalam od nich informacje, ze
      ich sernik "Godiva" nie zawiera glutenu.
    • greeneyes27 marta2777 25.11.06, 04:05
      W polowie grudnia idze z moim dzieckiem do pediatry na szczepienia i przy
      okazji poprosze o zrobienie jej badan genetycznych dot. wykrycia celiakii
      (rozmawialam juz z ta lekarka o tym i ona nawet sama to zaproponowala). Zapisze
      dokladnie, co zleci i dam Ci znac.
      A teraz podaje strony o celiakii w obu jezykach:
      www.celiac.org/
      www.celiakia.pl/
    • greeneyes27 Re: Celiakia 12.12.06, 19:44
      bea_mama napisała:

> No i jak? Wprowadzilas jej gluten czy jednak czekasz?

Jeszcze nie, nie chce eksperymentowac. Czekam az skonczy co najmniej 1 rok.
    • maruda78 Re: Celiakia 04.01.07, 19:42
      Co prawda nie jestem (jeszcze?:-) mama, ale temat celiakii bardzo mnie interesuje.

Baaaardzo polecam ta ksiazke kucharska:

www.amazon.com/Gluten-free-Sugar-free-Cooking-Delicious-Allergy-Free/dp/1569242933/sr=8-1/qid=1167935627/ref=pd_bbs_sr_1/104-4694037-8117539?ie=UTF8&s=books
      Jest to jedyna znana mi ksiazka, ktora jest nie tylko gluten-free ale i
      sugar-free. Ja jestem na diecie bezglutenowej, ale tez postanowilam jak
      najbardziej ograniczyc/wyeliminowac rowniez cukier, a niestety zdecydowana
      wiekszosc produktow GF, jest bardzo wysoko w tabeli GI (glycemic index) -
      zazwyczaj pelne sa maki z bialego ryzu, kukurydzy, ziemniakow, ze o dodatku
      cukru nie wspomne.
      Ksiazka jest naprawde super - moja jest cala zachlapana i pomieta )slady
      czestego uzytkowania) - naprawde polecam.
      M.

• doris-ek Maruda, dzieki, jak zwykle jestes kochana! n/t 16.01.07, 02:52

• maruda78 Dorisku! 31.01.07, 00:17
          Wykasowalo mi w hotmailu caly inbox, wszystkie adresy - w tym Twoj tez :-/.
          Mialam do Ciebie zamailowac zeby polecic Ci ta ksiazke, ale w zwiazku z
          powyzszym oczywiscie nic z tego nie wyszlo...

Sciskow moc
          M.
          • doris-ek Re: Dorisku! 06.02.07, 04:07
            Dobrze sie stalo bo mam nowa prace!

adres:

kdoris@prideinternational.com

Duzo podrozuje po swiecie ale w marcu bede w NY na 2 dni:o)
    • greeneyes27 Trader Joe's 16.01.07, 20:22
      W tym supermarkecie maja wydrukowane wykazy sprzedawanych przez nich produktow
      bezglutenowych, jest ich sporo i ten wykaz naprawde ulatwia zakupy.
      Maja tez liste produktow koszernych.
    • lilazw zywnosc bezglutenowa 19.01.07, 16:16
      Dziewczyny,
      polecam wam strone www.enjoylifefoods.com Sa tam wylacznie produkty
      bezglutenowe. Kupilam 2 paczki ciastek (w sklepie nie ze strony). Jak dla mnie
      koszmar ale moje dzieci sie zajadaly:)My nie mamy problemu z glutenem (no moze
      jedyny problem to taki, ze ja spozywam go w nadmierych ilosciach co niestety da
      sie zauwazyc:( )natomiast moj syn ma alergie na mleko i jego produkty, jajka,
      orzechy a szczegolnie ziemne oraz 100.000 innych produktow wiec ciagle
      poszukuje nowe produkty i przepisy zeby ta jego uboga diete urozmaicic.
      Zazwyczaj konczy sie to porazka bo mlody nawet nie chce sprobowac :( ale mam
      nadzieje, ze wkrotce to sie zmieni. Dajcie znac czy strona okazala sie
      przydatna.
    • greeneyes27 Test. 17.06.07, 17:30
      Chcialam dopisac, ze moja corka miala test z krwi o nazwie "celiac genetics" i
      wynik okazal sie negatywny - co za ulga! Zaczelismy powoli wprowadzac do jej
      menu produkty zawierajace gluten i jak na razie - odpukac - nie ma zlych
      reakcji.
    • jolkapolka1 Re: Celiakia 23.06.07, 11:22
      lilazw, widze ze Twoj syn ma identyczna pokarmowke do mojego...ile ma lat? moj
      ma piec i tez kiepsko jadl, ale od jakiegos czasu naprawde je dobrze, pieke
      prawie wszystko sama, chleb, muffins, doughnuts. Nie mialam wyjscia, zakupilam
      bread machine, frytkownice i do kuchni, ale sa efekty. Mam tez 2 letnia
      coreczke i tez ma alergie. bylam u nutritionist i dostalam wiele cennych rad.
      Podaje tez probiotyki i wszedzie szmugluje liwke, olej, smalec, gdzie sie da,
      zeby te moje dzieci podtuczyc, bo sa na mleku ryzowym, a tam wiadomo zero
      tluszczu. Kupilam oststnio paczke Enjoy life ale jeszcze nie zrobilam. Na
      razie jestesmy w Polsce na wakacjech u babci i odzywiamy sie zdrowo (warzywka z
      babci ogrodu i mieso z gospodarstw sa niesamowite w smaku i dzieciaki jedza! co
      najwazniejsze) Nalezysz do jakiejc allergy supprort group? czytalas reporttaz
      w Child magazine o alergiach, jak nie to odszukam i przesle na priv., byl
      bardzo dobry.
      • lilazw Re: Celiakia 26.06.07, 05:36
        jolkapolka1 odezwij sie jak wrocisz z Polandu to pogadamy :) Moj syn ma 10 lat
        i alergie na orzechy, jajka, mleko i jego przetwory i jeszcze 100 tys. roznych
        innych rzeczy. Moja 4 -letnia corka nie ma zadnych alergii (przynajmniej do tej
        pory nic sie nie ujawnilo). Nie naleze do zadnej support group bo troche mnie
        one smiesza. Artykulow i ksiazek przeczytalam juz tyle o alergiach, ze chyba
        sama moglabym pare napisac :)Przyjemnych wakacji Wam zycze (bez reakcji
        alergicznych :))
    • greeneyes27 Strony www: 31.07.07, 03:06
      Kilka dni temu był w mojej lokalnej stacji TV program o celiakii i podano
      ciekawe strony www, może Wam się przydadzą:
      www.csaceliacs.org/
      www.gluten.net/
      www.celiaccentral.org/
      www.naspghan.org/
      digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/celiac/
    • greeneyes27 A ta polecona przez mojego gastrologa: 31.07.07, 03:09
      www.celiaccenter.org/
    • sklepbezglutenowy Re: Celiakia 10.07.13, 16:35
      Witam,

prowadzę sklep bezglutenowy w Polsce. Jakiś czas temu została u mnie zdiagnozowana Celiakia, jeśli potrzebujecie porady specjalisty proszę o konatkt.

Na stronie sklepu bezglutenowego można przeczytać ciekawe artykuły.

Serdecznie zapraszam: www.sklepbezglutenowy.com.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka