Dodaj do ulubionych

Jaki samochod do wypozyczyc w USA

IP: 212.35.121.* 22.08.06, 13:42
Wybieram sie na 9-dniowy obiazd pd-zach USA (2 osoby). Jaki samochod mozecie
polecic do wypozyczenia. Chcemy przejechac ponad 2000 mil (moze 3000) wiec
istotny bedzie zarowno komfort jak i spalanie Aktualnie rozwazam nastepujace:
Chevrolet Cobalt -
+tani
+malo pali
Toyota Corolla -
-troche drozszy
+mniej spali
Dodge Magnum -
+w razie noclegu na campingu nie trzeba rozkladac namiotu i sie przespac w
srodku
+ duzy
-troche wiecej spali
Chrysler PT Cruiser-
+cabrio
-spalanie

Jezeli mieliscie przyjemnosc prowadzic ktorys z powyzszych samochodow lub
mieli inne sugestie bede wdzieczny za opinie.
Zastanawia mnie rowniez jak jezdzic automatem po gorach aby nie spalic
hamulcow. Moze macie jakies wskazowki.
Obserwuj wątek
    • canadoll Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA 22.08.06, 14:45
      Jezeli jedziesz turystycznie, nawet tylko 2 osoby, ale z bagazem, to najlepszy
      samochod to minivan.
      Na spalaniu duzo nie zaoszczedzisz, male samochody zawsze pala wiecej niz
      obiecuja w danych technicznych. Male samochody sa glosne, wiecej sie kiwaja i
      trzesa na drogach, maja slabe przyspieszenie i slaba widocznosc, siedzi sie
      mniej wygodnie, szybciej sie meczysz, AC nie dziala tak dobrze itd.
      Jednym slowem maly samochod to nie jest samochod na dlugie amerykanskie trasy i
      dlatego jest rzadkoscia w USA.
      Maly samochod taki jak Corolla w USA, to odpowiednik malego fiatka w PL,
      bedziesz sie wyroznial i czul zagrozony, przytloczony duzymi SUV, trucks i
      minivans, ktore opanowaly amerykanskie freeways i highways.

Na 3000mil zakladajac $3/G zaoszczedzisz moze ok 7 MPG czyli w sumie okolo $100.
      Na calosci wyprawy to jest nic, to sa 2 obiady w przecietnej restauracji
      przydroznej dla 2 osob. Natomiast roznica w komforcie i zmeczeniu olbrzymia, o
      czym sie przekonasz juz pod koniec pierwszego dnia jazdy.
      • Gość: Norimek Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA IP: 212.35.121.* 22.08.06, 15:09
        Dzieki!
        Nie myslalem o minivanie. Wydawal sie byc za duzy jak dla 2 osob.
        Wizualnie najbardziej podoba mi sie troche mniejszy od vana Dodge Magnum a
        wciaz duzy porownujac z pospolitymi europejskimi kompaktami.
      • celicaman Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA 22.08.06, 16:29
        > Male samochody ... maja slabe przyspieszenie
        Bzdura, np. taki Cobalt ma od prawie 150 KM do ponad 200KM mocy
        www.chevrolet.com/cobalt/
        wiec przyspieszenie to akurat to autko będzie miało super, nawet jesli w
        wyporzyczalni będzie tylko ta najsłabsza wersja
        > AC nie dziala tak dobrze
        Akurat w małych autach działa zwykle dobrze. Najmocniej mrożące AC spotykałem
        zwykle w pick-up'ach (mała kabina, więc łatwo ją schłodzić), najgorzej było ze
        schłodzeniem minivanów
        • canadoll Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA 22.08.06, 17:18
          celicaman napisał:

> > Male samochody ... maja slabe przyspieszenie
          > Bzdura, np. taki Cobalt ma od prawie 150 KM do ponad 200KM mocy
          > www.chevrolet.com/cobalt/
          > wiec przyspieszenie to akurat to autko będzie miało super, nawet jesli w
          > wyporzyczalni będzie tylko ta najsłabsza wersja
          zawsze jest kilka "autek" z niesamowitym przyspieszeniem, nawet nie trzeba
          wielkiego silnika, np honda s2000, ale
          ogolnie im tansze autko, tym mniejsze, tym mniejszy cherlawy silniczek, tym
          slabsze przyspieszenie wliczajac nawet zmniejszajaca sie wage autka.
          W wypozyczalni male autka sa nie ze wzgledu na wielkie silniki i odurzajace
          przyspieszenie tylko ze wzgledu na niska cene, czyli wszystko jest basic basic
          wlacznie z przyspieszeniem, co przy pierwszym wlaczaniu sie do ruchu na
          zatloczonej freeway pelnej truckow wyciska od razu krople potu na czole

> > AC nie dziala tak dobrze
          > Akurat w małych autach działa zwykle dobrze. Najmocniej mrożące AC spotykałem
          > zwykle w pick-up'ach (mała kabina, więc łatwo ją schłodzić), najgorzej było ze
          > schłodzeniem minivanów
          tu mozemy miec inne doswiadczenia z innymi samochodami.
          Znowu trudno uwierzyc, ze w tanszych samochodach jest lepiej dziajace AC???
          Urok a/c nie polega na tym aby czuc powiew mrozu; tak jest faktycznie w malych
          kabinach i malych "autkach", tylko aby nie czuc goraca, czyli lagodny,
          relaksujacy chlod dajacy poczucie komfortu i (samo-)zadowolenie zyciowego ;)
          Taki lagodny chlod jest do osiagniecia tylko w duzych samochodach gdzie jest
          duzo miejsca dla cyrkulacji powietrza i duzo miejsca na rozplanowanie wielu
          wlotow chlodnego powietrza.
          Tanie i stare minivany jak "magic wagon" wszystko bylo mozliwe, te nowsze z
          dobrych firm jak Honda, Toyota i Nissan a nawet niektore Chrysler sa
          niedoscignione jezeli chodzi of A/C, maja np dwa systemy AC z przodu i tylu i
          komputerki, ktore rzadza przeplywem temperatura, wloty z kazdej mozliwej strony
          wlacznie z dachem itd.
          • celicaman Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA 22.08.06, 18:25
            > ogolnie im tansze autko, tym mniejsze, tym mniejszy cherlawy silniczek, tym
            > slabsze przyspieszenie wliczajac nawet zmniejszajaca sie wage autka.
            > W wypozyczalni male autka sa nie ze wzgledu na wielkie silniki i odurzajace
            > przyspieszenie tylko ze wzgledu na niska cene, czyli wszystko jest basic basic
            > wlacznie z przyspieszeniem, co przy pierwszym wlaczaniu sie do ruchu na
            > zatloczonej freeway pelnej truckow wyciska od razu krople potu na czole
            No więc niezupełnie. Faktycznie, auta w wypożyczalniach są zwykle w slabszych
            (co najwyżej srednich) wersjach silnikowych, ale w USA nawet te słabe silniki
            maja zwykle ponad 100 koni, co w połaczeniu z małą masa daje zupelnie
            wystarczajace przyspieszenie. Norimek zapytał o Cobalta i Corollę, ten pierwszy
            ma w najsłabszej wersji 149 KM, a Toyota trochę ponad 120 koni. Ty polecasz
            minivana, a np.Dodge Caravan w najsłabszej wersji (a taka pewnie będzie w
            wypożyczalni) ma 150KM, czyli bedzie przyspieszal jak muł w porownaniu z tymi
            pierwszymi.
            > Urok a/c nie polega na tym aby czuc powiew mrozu; tak jest faktycznie w malych
            > kabinach i malych "autkach", tylko aby nie czuc goraca, czyli lagodny,
            > relaksujacy chlod dajacy poczucie komfortu i (samo-)zadowolenie zyciowego ;)
            > Taki lagodny chlod jest do osiagniecia tylko w duzych samochodach gdzie jest
            > duzo miejsca dla cyrkulacji powietrza i duzo miejsca na rozplanowanie wielu
            > wlotow chlodnego powietrza.
            Tu sie absolutnie zgadzam. Tylko, pytanie, czy sie auto z taka klima dostanie.
            Nie jeździłem wprawdzie minivanami z wypożyczalni, ale zwykle brałem SUV.
            Wszystkie Blazery czy Jimmie jakie miałem miały zwykłą manualna klime włączana
            niebieskim guziczkiem, zaden też nie miał klimy wielostrefowej. Bo jak sam
            napisałeś, zwykle w wypożyczalniach nie ma najlepiej wyposażonych modeli.
            • Gość: l. Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA IP: 70.88.171.* 22.08.06, 18:34
              No widzisz Celicman, nie jezdziles minivanem, a juz wiesz najlepiej, ze sa
              zle...

Do zalozyciela watku - bierz minivana - na dlugie trasy jest naj-wy-god-niejszy!
              Male autka dobre sa, jak lecisz na dzien-dwa, dojechac do hotelu, knajpy i na
              lotnisko. Na dluga trase tylko i wylacznie liczy sie komfort i wygoda.
              • celicaman Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA 22.08.06, 18:48
                > No widzisz Celicman, nie jezdziles minivanem, a juz wiesz najlepiej, ze sa
                > zle...
                Proponuje dokładnie czytać, to co pisze...
                Po pierwsze, to napisałem, ze małe auta maja wystarczajaco dobre przyspieszenia
                Po drugie, to napisałem, że AC w małych autach często działa bardziej wydajnie
                niż w dużych.
                A po trzecie, to napisałem, że nie jeździłem minivanem Z WYPOŻYCZALNI, co nie
                znaczy ze wcale nim nie jezdziłem. Bo jeżdziłem. I nigdzie nie napisałem, że są
                złe. Napisałem tylko, ze maja gorsze przyspieszenie niż małe auta. Bo mają.
                Podobnie zreszta jak SUV o mniejszych silnikach. Ale na tyle doceniam zalety
                duzego auta, ze przy dłuższych trasach zawsze brałem te większe.
            • canadoll Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA 22.08.06, 18:57
              minivany podobaja mi sie jak calosc, najbardziej: wygodna pozycja siedzenia,
              przestronnosc wnetrza, dobra widocznosc, przyciemnione spadziste szyby, co jest
              szczegolnie wazne w klimatach na poludniu USA.
              Jezeli chodzi o przyspieszenie to niestety jest to pieta achillesowa minivanow
              i pierwsza lepsza toyotka moze wyrolowac minivan, najtansze rentals, czyli z
              reguly amerykanskie compacts tradycyjnie nigdy nie grzeszyly dobrym
              przyspieszeniem.
              Na dluzsza trase, wybralbym minivana, na jazde po miescie jeden dzien, z
              lotniska do centrum i z powrotem Corolla bylaby ok. Amerykanskich compactow
              raczej bym unikal, mialem kiepskie doswiadczenie z amerykanskimi compacts jako
              rentals, mimo malego przebiegu byly niebezpieczne przy ok 70mph, pokrecone
              zawieszenie, rozregulowane ustawienie przednich kol, sciaganie na jedna strone,
              niepewne hamulce itd.

Co jest tego lata w wypozyczalniach to dokladnie nie wiem, ale mozna szybko
              sprawdzic na internecie lub zadzwonic, krolowaly niestety z reguly amerykanskie
              marki. Jak ktos chce cos lepszego, jakis konkretny japonski lub europejski model
              to trzeba sie naszukac i specjalnie zarezerwowac a i to nie daje 100% gwarancji.
              Jezeli ktorakolwiek wypozyczalnia oferuje Dodge Caravan ze slabym 4-cyl
              silnikiem to bylbym omijal ja duzym lukiem, taki minivan to kara boska i nie
              bardzo wiem dlaczego Dodge, jako jedyna(?) firma, upiera sie aby sprzedawac taki
              bubel
    • Gość: souls_hunter Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 12:19
      Jechalem kiedys z Chicago 2 dlugie trasy - jedna na Floryde, druga do Mesa Verde. W pierwszym przypadku jechalismy 3 dorosle osoby + dziecko Dodge Interpid, w drugim Pontiac Grand Am. Intrepid byl rewelacyjny zadnego zmeczenia samochodem i nawet mozna bylo sie wygodnie przespac. Grand Amem jechalismy w 2 osoby tez byl OK. Generalnie wez cos co ma silnik 6-ke (bedzie ciszej).
      Zjezdzajac z gory dajesz dzwignie zmiany biegow na 3,2 lub 1 w zaleznosci jak bardzo stroma jest gora. Podobnie przy stromym podjezdzie. Hamujac silnikiem nie potrzeba uzywac hamulca noznego, chyba ze pomimo hamowania biegami bedzie nadal za szybko. Nie patrz na przyspieszenie bo w USA to sprawa marginalna. Nie
      bedziesz sie przeciez scigac z nikim ani wyprzedzac tak jak sie to robi w krau.
      • Gość: Norimek Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA IP: 212.35.121.* 23.08.06, 13:30
        Dzieki,

Z tego co wiem to lepiej nie naduzywac w Stanach gazu.
        Dochodze do wniosku ze najlepszy bedzie dodge magnum.
        Jest conajmniej V6 200KM wiec powinno byc ok w kazdych warunkach.
        Na codzien jezdze golfem 1.4 z 75KM wiec 200 bedzie odlotem :)
        • Gość: kasia Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA IP: *.66.14.17.67.gte.net 23.08.06, 16:46
          Magnum bedzie na pewno najladniejszym wyborem:)
    • Gość: ania Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA IP: 62.87.106.* 23.08.06, 17:55
      Zapraszam na www.sungo.com Telefon do rentacar 48(2293896447
      • Gość: :-P Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 19:23
        Ale póki co, to USA nie leżą w Europie, więc mozesz sie wypchac ze swoim sungo
    • Gość: tomek Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA IP: *.chello.pl 23.08.06, 20:17
      no i jaki samochod wybrales?
      • voyager747 Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA 23.08.06, 20:37
        my jeździliśmy Cobaltem a ostatnio Dodge stratus i były ok. Stratus ma tempomat
        i to się przydaje na autostradach. W wypożyczalniach czasami dają samochód klasę
        wyższy niż się rezerwuje( dollar np.)
        • Gość: tomek Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA IP: *.chello.pl 23.08.06, 20:40
          no wlasnie.
          zerkalem na ceny w wypozyczalniach i tak sam sie zastanawiam, czy dodge stratus
          nie wystarczy?
          my szukamy na podroz po wschodnim wybrzezu i wydaje mi sie, ze stratus jest
          wystarczajacy
    • voyager747 Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA 23.08.06, 20:39
      automatem jeździ się bardzo przjemnie, zwłaszcza z tempomatem.
      • Gość: :) Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA IP: *.66.14.17.67.gte.net 23.08.06, 21:46
        Tempomat? co to? liczy tempo?:)
        • voyager747 Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA 23.08.06, 23:26
          ha ha ha tak się to nazywa. Stratus jest spoko, zrobiliśmy nim ostatnio sporo
          kilometrów i było całkiem sympatycznie.
          link dla tych co nie wiedzą co to tempomat:
          pl.wikipedia.org/wiki/Tempomat
          • dradam2 tempomat 24.08.06, 00:26
            dziwne, zawsze myslelem , ze nazywa sie to to "cruise control".

Pozdrawiam

dradam 1/2

• Gość: ... Re: tempomat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 08:51
              No fakt, po polsku dziwnie sie to nazywa. Chociaz z drugiej strony cruise
              control to się raczej kojarzy z autopilotem, a tym na pewno nie jest,za to
              tempomat czyli automat do utrzymywania tempa faktycznie dobrze określa, co to
              urzadzenie robi
              • Gość: koles Re: tempomat IP: *.bltmmd.east.verizon.net 24.08.06, 09:01
                a to sie nie nazywa over drive ? :)
                • Gość: ... Re: tempomat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 09:39
                  Over drive? Nie spotkałem sie z tym okresleniem. W stanch zawsze widziałem
                  cruise
                  • Gość: anoni, Re: tempomat IP: *.hsd1.ma.comcast.net 03.09.06, 04:44
                    over drive to tzw. nadbieg w samochodach z automatyczna skrzynia biegow (nie
                    wszystkich). Wlacza sie go takim malym przyciskiem z boku dzwigni zmiany biegow.
                    Over drive sluzy glownie do zmniejszenia zuzycia paliwa, szczegolnie podczas
                    jazdy na autostradach.
          • Gość: Norimek Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA IP: 212.35.121.* 24.08.06, 11:02
            Znalazlem ciekawe miejsce do wypozyczania aut.
            dollar.co.uk
            Porownajcie ceny z dollar.com
            W moim przypadku dodge magnum 189GBP ze wszystkimi ubezpieczeniami, pelnym
            bakiem i dodatkowymi kierowcami za free (pakiet platinum).
            Na dollar.com 250$ + bak plaiwa+ dodatkowy kierowca + ubezpieczenia =~600$

Dzieki za wszystkie rady.
    • atamanek Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA 03.09.06, 11:11
      Witam :)

> +w razie noclegu na campingu nie trzeba rozkladac namiotu i sie przespac w
      > srodku

To jest raczej nielegalne w USA, wiec sie zastanow :)
      • Gość: artur Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA IP: *.pkobp.pl 04.09.06, 11:26
        Norimek napisał

"Znalazlem ciekawe miejsce do wypozyczania aut.
        dollar.co.uk
        Porownajcie ceny z dollar.com
        W moim przypadku dodge magnum 189GBP ze wszystkimi ubezpieczeniami, pelnym
        bakiem i dodatkowymi kierowcami za free (pakiet platinum).
        Na dollar.com 250$ + bak plaiwa+ dodatkowy kierowca + ubezpieczenia =~600$"

Norimek, myslisz ze nie bedzie problemu z wykupieniem uslugi w oddziale
        brytyjskim zamiast oddzialu amerykanskiego? Kurcze, roznica rzeczywiscie jest.
        Wyliczylem sobie na 4 dni (bo na taki okres zamierzam wykorzystac samochod):

- 300 $ w .com
        - 120 funtow w .co.uk

Cena za sam samochod (wiem ze do tego musze doliczyc dodatkowe oplaty), ale i
        tak jest roznica.

Pozdrawiam
        artur
        • Gość: anna Re: Jaki samochod do wypozyczyc w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 14:01
          www.sungo.es Telefon 48(22)3896447
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka