IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 11:59
Marzę o odwiedzeniu Nowego Jorku. Czy ktoś zorganizował sobie taki wyjazd sam
czy może korzystał z jakichś ofert??Proszę o radę i jakiekolwiek informacje.
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • voyager747 Re: Nowy Jork 25.10.06, 19:29
      Ja organizowałem sam, kupujesz bilet na samolot, rezerwujesz hotel i lecisz.
      A masz już wizę? Bilet na samolot można kupić za ok. 1700-1800 pln z opłatami,
      hotele są niestety dość drogie na Manhattanie. Ja mieszkałem w Edisonie( okolice
      Time Square), przyzwity i niezbyt drogi, a lokalizacja super.
    • Gość: ^ Re: Nowy Jork IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 26.10.06, 03:56
      Rozczarujesz sie!
      • voyager747 Re: Nowy Jork 26.10.06, 11:20
        bez przesady, ja się nie rozczarowałem i na 100% pojadę tam jeszcze.
      • jot-23 Re: Nowy Jork 26.10.06, 19:35
        rozczaruje sie jak bedzie "zwiedzal" w polskim stylu....czyli spal w tej
        dziurze u wylotu Holland Tunnel i karmil sie w Blimpie.
        • exmiller Zwiedzanie Nowego Jorku. 26.10.06, 21:12
          Zgadzam sie :). W wiekszosci polski styl "zwiedzania"
          Nowego Jorku rozczarowywuje zwiedzajacych umeczy bardzo.
          Stad te odglosy niezadowolenia :).
    • Gość: Kolbet Re: Nowy Jork IP: *.cable.mindspring.com 05.11.06, 20:24
      Zarezerwuj sobie hotel.
      W kiosku kup "Tine out" - gazeta o tym co na miescie sie dzieje. Jak nie masz
      kasy, to na Manhattanie znajdz budke z prasa i wez "L" to jest darmowe.
      Jakis przewodnik ksiazke se kup.
      Chcesz zobaczyc miasto czy cos konkretnego?
      Miasto meczy do zwiedzania. Jak ktos nie byl w swiecie dalej gdzies, to mu sie
      bedzie podobac.
      Z miast w USA mi sie najbardziej podoba LA. Ma powera wiekszego niz NY.

Kolbet
    • Gość: nisat Re: Nowy Jork IP: 212.244.126.* 09.11.06, 09:44
      O gustach się nie dyskutuje. Jednym Nowy Jork się podoba, drugim nie i nie wiem
      co ma do tego "polski styl zwiedzania"
      Mnie rozczarował choć zwiedzałem go w swoim stylu tak jak wiele miast na swiecie.
      Slużę informacjami praktycznymi szczególnie transport miejski, metro, autobusy
      /np.jak najtaniej z JFK do Manhattanu/ itp.
      • jot-23 Re: Nowy Jork 09.11.06, 15:42
        Gość portalu: nisat napisał(a):

> /np.jak najtaniej z JFK do Manhattanu/ itp.

niech zgadne? na piechote?
        • golema Tania taniosc w Nowym Jorku. 09.11.06, 17:08
          Wszyscy rozczarowani Nowym Jorkiem widza miasto przez pryzmat cen.
          Tez by mi sie nie podobalo miasto gdybym z buta szedl
          z lotniska do centrum i mieszkal w dziurze. To takie rozczarowanie :).
          Pot zalewa oczy i nic ladnego wowczas nie widac.
          • voyager747 Re: Tania taniosc w Nowym Jorku. 09.11.06, 19:24
            Nie wszyscy, ja nie jestem i jeszcze kilka razy tam wrócę.
          • soniak4 Re: Tania taniosc w Nowym Jorku. 16.11.06, 21:39
            Golema napisał: To takie rozczarowanie :).
            > Pot zalewa oczy i nic ladnego wowczas nie widac

Świetnie ujęte...
            W każdym razie znajomy wrócił ostatnio z NYC (facet z forsą) i podsumował:
            TO JEST WŁAŚNIE TO !!!
    • Gość: Jus Re: Nowy Jork IP: *.aster.pl 16.11.06, 12:48
      Ja jechalam ze znajomymi na wlasna reke.Zalezy jeszcze kiedy chcesz sie tam
      wybrac,bo w wakacje sa rozne promocje jesli bys lecial np LOTem.A nocleg zawsze
      mozna znalezc na miejscu ale lepiej zacznij szukac czegos jeszcze przed
      wyjazdem i zarezerwuj sobie nocleg w hostelu na kilka dni.W tym czasie poszukaj
      czegos lepszego i tanszego.Fajne miejscowy sa na Queensie i Brooklynie,poza tym
      tansze niz na Manhattanie:)
      • soniak4 Re: Nowy Jork 16.11.06, 21:42
        Największa głupota szukać czegoś na miejscu...
        i marnować cenny czas.
        Jak już się tam jest, to się zwiedza, a nie szuka noclegów!
        • liloom Re: Nowy Jork 20.11.06, 11:36
          Przeciez tu juz byl ten temat sto razy. Poszukaj w wyszukiwarce.
          Dojazd z JFK taksowka na Manhattan to chyba jakies 50 usd z tego co pamietam.
          Mi sie NY bardzo podobal, bylam 2 razy krotko, ale koniecznie chcialam mieszkac
          na Manhattanie, bo nie mialam czasu zeby go tracic na dojazdy, ale podobno
          Brooklyn jest hotelowo tanszy.
          Hotele mozesz wyszukac np. na ORBITZ lub innych stronkach wyspecjalizowanych,
          jest tego naprawde pelno. Dobre sieci to BestWestern lub Ramada, ceny ocyluja
          dookola stowki - zaleznie od miejsca.
          Dla mniej zasobnych i mniej wymagajacych dobre sa HOSTELE np. Hostel Big Apple.
          Ktos tu gdzies podawal fajny hotel na Broadwayu i stosunkowo niedrogi /tzn co
          dal kogo:)
          System komunikacji jest latwy jesli znasz angielski. NYorczycy sa uczynni i
          chetnie pomagaja i tlumacza droge.
          Jedzenie - jest mnostwo sieci w roznych granicach cenowych, tylko na szukanie
          czasem sie traci czas;)
          Ale przygotuj sie a przynajmniej zastanow sie co bys chcial zobaczyc.
          • voyager747 Re: Nowy Jork 20.11.06, 21:24
            Jeśli ma być tanio, to zamiast jechać taxi za 50 usd można jechać metrem. Jedzie
            się dość długo, bo z JFK ok. 1 godziny ale dużo taniej( JFK train+ bilet na
            metro), to chyba 7 usd kosztuje, jeśli dobrze pamiętam.
            • liloom Re: Nowy Jork 22.11.06, 08:40
              Tak, masz racje, gdy ja pytalam o dojazd tez ktos mi dal te informacje. Jak sie
              jedzie w max. 2 osoby to moze i ma sens.
              • crex New York City 27.11.06, 20:02
                O czym wy piszecie? Szukacie jakichs dziwnych srodkow transportu, chcecie zeby
                bylo szybko i tanio, a przeciez najszybszym i najtanszym srodkiem transportu
                jest Subway. Jednorazowy przejazd kosztuje $2, a to znaczy ze mozesz jezdzic
                wieloma Subway'ami (przesiadajac sie), dopuki nie wyjdziesz za bramki. To jest
                miasto wiecznego traffiku. NY Subway skonczyl 102lata i az trudno pomyslec ze
                ci panowie w kapelusikach byli w stanie wymyslec i wybudowac cos tak
                wspanialego (ze wzgledu technicznego). Mieszkam w NYC i chcetnie udziele
                konkretnych porad. PZDR
                • voyager747 Re: New York City 27.11.06, 22:41
                  Toż o tym właśnie piszę,ale jeśli chcesz wyjechać z JFK metrem to trzeba kupić
                  bilet na JFK train+ subway i taka kombinacja kosztuje 7 usd( 5+2), właśnie o tym
                  pisałem. Ja tak jeździłem 4 razy w NYC. Potem w mieście kupowałem kartę na
                  tydzień, nie pamiętam za ile, ale Ty pewnie to wiesz, 29 usd czy coś koło tego.
                  • Gość: CREX Re: New York City IP: *.nyc.res.rr.com 29.11.06, 04:34
                    Tak, masz racje. Kupujesz uniwersalna karte "MetroCard" i w przypadku JFK Train
                    przejazd kosztuje cie $5, Subway $2, a NJ Train $1,5, w przypadku przesiadki na
                    bus jest transfer o ile przesiadasz sie w czasie mniejszym niz 2h. Generalnie,
                    to wszystko jest proste, rowniez znajomosc sieci Subway'ow, wystarczy znac
                    pewne zasady. Uwazam, ze poruszanie sie warszawskimi tramwajami jest bardziej
                    skomplikowane, niz NYC Subway.
                    P.S. MTA zamierza przedluzyc linie G (przecinajaca Greenpoint). A dokad? Do
                    Lomzy!!! Hahaha.... (nie dziwie sie jesli was to nie smieszy, to dowcip
                    polonijny :) pzdr
                    • Gość: igor Re: New York City IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 12:47
                      NY jest zwyczajna metropolia, przynajmniej dla mnie. Zawsze mozna znalezc
                      pozytywne strony ale rowniez i te ciemne. Najlepiej zwiedzic osobiscie i miec
                      wlasne zdanie.
                      Jednemu podoba sie wielkomiejski brud innemu godzinne stanie przed wjazdem na
                      most a innemu mieszkanie na wsi.

Nie zgadzam sie z tymi ktorzy pisza o horrendalnych cenach, wystarczy zrobic
                      sobie baze w New Jersey.
                      Hotel.
                      Dobra siec gwarantujaca przyzwoity standart tylko za ok. 60$ za dobe. Razem 7
                      dni 420$ (1200 zl.)
                      tiny.pl/r3zf
                      Wynajem samochodu na tydzien w klasie compact za jedyne 205$ (600 zl.)
                      tiny.pl/r3zj

Do tego nalzey doliczyc dwa bilety lotnicze za ok. 1900 zl. na osobe = 3800 zl.

Podsumowujac dla dwoch osob bilety lot. 3800 + hotel 1200 + wynajem sam. 600 zl.
                      = 5600 zl. na dwie osoby.
                      Jesli porowna sie to z ofertami biur podrozy na 7 dni dla dwoch osob (koszt ok
                      11000 zl) to wychodzi polowa ceny.

• voyager747 Re: New York City 03.12.06, 20:42
                        Bilet można nawet kupić taniej, bo z WAW nawet za 1600 pln od osoby z opłatami.
                        Jeśli chodzi o samochód w NYC, to jest kłopot z parkowaniem, lepiej chyba
                        jeździć metrem.
                        • crex Re: New York City 04.12.06, 01:32
                          $400 miesiecznie kosztuje wynajecie pokoju na Queens'ie, w domu prywatnym. Nie
                          widze sensu mieszkania w hotelu, jesli za posilki trzeba placic oddzielnie. New
                          Jersey tez jest dobrym rozwiazaniem, od manhatanu stan dzieli tylko rzeczka,
                          ale ceny tam sa zblizone do cen z Queens lub Brooklyn. Nie widze rowniez sensu
                          mieszkania na Manhattanie, gdyz sredni dojazd tam to kilkanascie minut, a
                          wkoncu przejazdzka Subway'em rowniez dostarczy wielu wrazen dla turysty :)
                          Zreszta mieszkajac na Manhattanie i tak bedzie sie uzywac metra, gdyz
                          poruszanie sie pieszo czasem jest zbyt wielkim wyzwaniem. Wybierajac sie do
                          NYC, naprawde radze przeczytac jakis przewodnik. Ja tu tylko mieszkam i
                          pracuje, a zwiedzam przy okazji i musze powiedziec, ze conajmniej raz w
                          tygodniu cos mnie zaskakuje, o czym nie mialem pojecia, gdyz przewodnika nie
                          czytalem. O cenach biletow nie mam pojecia, ale moge jedynie polecic, zebyscie
                          nie lecieli do JFK w NYC, ale do Newark w NJ. Mniej wiecej ta sama odleglosc od
                          Manhattanu, do NYC dowiezie was NJ Train, a na Newark sa mniejsze kontrole,
                          spokojniejsza atmosfera i generalnie jakos mniej czlowieka traktuja jako
                          terroryste. PZDR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka