Dodaj do ulubionych

pytanie do mam chlopcow

22.12.06, 23:48
Obrzezalyscie synkow czy nie? My nie mozemy podjac decyzji. Najpierw bylismy
na nie, bo niepotrzebny bol. Teraz wyszly rezultaty nowego badania, ze
obrzezanie zmniejsza zachorowalnosc na AIDS. Poza tym dochodzi jeszcze kwestia
presji rowiesnikow, krorzy nadal w wiekszosci sa obrzezani choc odsetek jest
mniejszy niz kiedys.
Jak decyzje podjelyscie z Waszymi M i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • aniutek Re: pytanie do mam chlopcow 23.12.06, 02:18
      heh drazliwe pytanie ;)
      my zdecydowalismy na nie, kierujac sie glownie tym co tata mial do powiedzenia na ten temat, krotko
      mowiac obciac mozna zawsze a raz obciete juz takie pozostanie.
      presja rowiesnikow nie przejmowalabym sie zbytnio, to w koncu bardzo prywatna sprawa.
    • zapomnialamnicka Re: pytanie do mam chlopcow 23.12.06, 02:55
      nie
      mimo to ze bylam sklonna obrzezac malego
      nie obrzezalismy gdyz stwierdzilismy ze lepiej zeby mial to samo co tata,
      reszta podobnie jak u Aniutka
      • claudia207 Re: pytanie do mam chlopcow 23.12.06, 04:06
        Rowiesnicy moga podpatrzyc jeden drugiego przebierejac sie po np zajeciach na
        basenie. Mam nadzieje, ze moj synek nie da sobie dmuchac w kasze, gdy jakis
        klasowy gbur bedzie go sie czepiac, bo wyglada inaczej, ale charakteru dziecka
        nie wybiera sie. Moze przesadzam, ale troche naogladalam sie o bullies w
        szkolach i nie chcialabym prowokowac ewentualnego problemu. Z drugiej strony,
        jesli bully ma sie czego czepic, to zawsze znajdzie sobie jakis powod...
        Mielismy spotkanie z pediatra, ktory nam namacil troche w glowach.

Czy Wasi chlopcy nigdy nie mieli problemw z rowiesnikami z powodu nieobrzezania?
        • edytais Re: pytanie do mam chlopcow 23.12.06, 04:18
          Ja nie obrzezalam. Niepotrzebny bol dla dziecka, moze byc infekcja. Zabieg
          zupelnie niepotrzebny i nieodwracalny. Podobno ok 20% chlopcow w USA jest
          nieobrzezanych i liczba idzie do gory. Jesli chodzi o zagrozenie AIDS, nie ma
          co liczyc na skorke, niech tata uczy, ze prezerwatywa lepiej zabezpiecza ;)

• majenkir Re: pytanie do mam chlopcow 23.12.06, 16:56
            edytais napisała:
            > Ja nie obrzezalam. Niepotrzebny bol dla dziecka, moze byc infekcja. Zabieg
            > zupelnie niepotrzebny i nieodwracalny.

Ejmen!
            A poza tym, obrzezany gorzej wyglada - taki nieubrany :P.
    • happy_woman Re: pytanie do mam chlopcow 23.12.06, 04:14
      Nasz syn w Polsce urodzony,nie obrzezany .W ogole nie bylo takiej mozliwosci
      prawie 10 lat temu(moze gdzies w prawatnych klinikach?).Synowie mojej kolezanki
      tutaj rodzeni i tez nie obrzezani. Sama nie wiem jaka bym podjela decyzje na
      dzien dzisiejszy,pewnie tez pediatra bylby autorytetem w tej sprawie.
    • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 23.12.06, 06:53
      Ja bym obrzezala. Gdy bylam w ciazy z Alexandra, gdy jeszcze nie wiedzialam ze bedzie dziewczynka
      wyszukalam co moglam na temat obrzezania i stad moja decyzja. Zauwazylam ze zazwyczaj
      dziewczyny ktore maja obrzezanych partnerow chca synow obrzezac a te ktorych partnerzy maja z
      czym sie urodzili nie poddaja dzieci zabiegowi. Z tego co pamietam (o AIDS tez niedawno czytalam, w
      Afryce mysla nad przymusowym obrzezaniem z tego powodu) obrzezani mezczyzni o wiele rzadziej
      przechodza infekcje a tym samym ryzyko zarazenia partnerki czymkolwiek jest mniejsze (jak
      dowiedziono u partnerek mezczyzn obrzezanych jest mniejsze ryzyko wystapienia raka szyjki macicy).
      Jesli chodzi o estetyke to moim zdaniem nieobrzezany penis jest obrzydliwy (i nie tylko ja tak uwazam),
      natomiast w sferze seksualnej podobno kobieta ma wiecej satysfakcji gdy penis jest obrzezany (ja
      osobiscie nie mam powodow do narzekan ;)).
      • marcysiaw1 Re: pytanie do mam chlopcow 23.12.06, 14:32
        z tego co piszesz Twoj partner jest obrzezany i trudno sie dziwic, ze gdybys
        miala chlopca to pewnie tez byc go obrzezala! Ja gdy urodzilam Filipa nawet nie
        bralam tego pod uwage. Uwazam (zreszta tak jak moje przedmowczynie), ze niech
        ma to co tatus poza tym nie jestem pozytywnie nastawiona na obrzezanie! Moze ze
        wzgledow religijnych tez??? A! I ja tez nie mam powodow do narzekan - heheheehhe
        pozdrawiam
        marta
        • aniutek Re: pytanie do mam chlopcow 23.12.06, 16:48
          Nie, Lukasz nie mial zadnych problemow z rowiesnikami z tego powodu, ale nie mial tez z zadnych
          innych powodow, cale szczescie ominal nas problem z bullies. ( 14 lat 6'2" i 190lbs i blue eyes ) teraz
          obawiam sie o dziewczyny.... napadna nas :=)
          ( wiem wiem, dumna mama przezemnie przemawia)
      • bluedream edyta wspolczuje Ci ..... 23.12.06, 21:13
        Myslalam, ze jestes rozsadna kobieta, ale Twoj post zwalil mnie z nog.....

Jesli chodzi o estetyke to moim zdaniem nieobrzezany penis jest obrzydliwy (i n
        > ie tylko ja tak uwazam),

bzdura do potegi i moje pytanie kto jeszcze tak uwaza ???Kolezanki z ....

natomiast w sferze seksualnej podobno kobieta ma wiecej satysfakcji gdy penis j
        > est obrzezany (ja
        > osobiscie nie mam powodow do narzekan ;)).

Kobieto ile Ty masz lat ???
        Nie wiesz co dobre - kazdy mezczyzna pochodzenia arabskiego lub zydowskiego
        MUSI byc obrzezany....a wiesz czemu?

Oni musza wmieszac sie w inne nacje i dlatego tak szeroko oferowane jest
        obrzezanie.
        Mam syna i nigdy nie zgodzilabym sie na obrzezanie.

Zazdroszcze C Twojego Twojego dobrego samopoczucia :)
        • edytkus Re: edyta wspolczuje Ci ..... 25.12.06, 06:48
          bluedream napisała:

> Jesli chodzi o estetyke to moim zdaniem nieobrzezany penis jest obrzydliwy (i
          > n
          > > ie tylko ja tak uwazam),
          >
          >
          > bzdura do potegi i moje pytanie kto jeszcze tak uwaza ???Kolezanki z ....

to Twoja odpowiedz jest bzdura, nie masz i nie mozesz miec absolutnie zadnego wplywu na moje
          upodobania estetyczne

> Kobieto ile Ty masz lat ???
          > Nie wiesz co dobre

nie rozsmieszaj, na anatomii sie nie znasz? badania i statystyki nie od dzis dowodza ze obrzezany
          penis lasts longer a tym samym kobieta ma wiecej czasu na osiagniecie wlasnej przyjemnosci (bo
          przeciez przecietnej kobiecie zajmuje conajmniej dwa razy tyle czasu co mezczyznie). Podejrzewam ze
          masz raczej ubogie zycie seksualne wiec to ja moge Tobie wspolczuc ale na to jestem zbyt mean.

- kazdy mezczyzna pochodzenia arabskiego lub zydowskiego
          > MUSI byc obrzezany....a wiesz czemu?
          > Oni musza wmieszac sie w inne nacje i dlatego tak szeroko oferowane jest
          > obrzezanie.

HA HA HA HA HA HA HA HA HA a to dopiero teoria :)))))))))))))))))))))

> Mam syna i nigdy nie zgodzilabym sie na obrzezanie.

masz prawo do wlasnych upodoban, pogladow i wyborow, ja tez!

> Zazdroszcze C Twojego Twojego dobrego samopoczucia :)

co ma moje samopoczucie do obrzezania?!

pare cytatow z:
          Women's Preferences for Penile Circumcision In Sexual Partners

Marvel L. Williamson, Ph.D., R.N.
          Assistant Professor, College of Nursing
          The University of Iowa
          Iowa City, IA 52242

Paul S. Williamson, M.D.
          Associate Professor, College of Medicine
          The University of Iowa
          Iowa City, IA

Regardless of pediatricians' attempts to negate routine newborn circumcision, U.S. circumcision rates
          remain constant. This study hypothesized that, because circumcision is usually a maternal choice and
          the circumcised penises are perceived by young women as more attractive, most women prefer
          circumcision for sexual reasons.

Of 145 new mothers of sons responding to this survey, 71-83% preferred circumcised penises for each
          sexual activity listed.

Visual appeal and sexual hygiene were predominate reasons for favoring circumcised sexual partners.
          Even among women having sexual experience only with uncircumcised partners, only half preferred
          uncircumcised penises for sexual partners. Eighty-nine percent of the sample had had their sons
          circumcised. This study furthers debate over whether circumcision decisions should be based solely on
          medical considerations limited to the newborn period.

In spite of recent attempt by the American Academy of Pediatrics and other organizations to persuade
          the public to abandon the practice of routine newborn circumcision, new parents have continued to
          request the procedure at the same high rates. In the United States, approximately 75-90% of newborn
          males are circumcised, compared to only 10% of Europeans and 20% of males in general worldwide
          (populacja USA to tyle co niemal polowa populacji europejskiej).

Inadequate penile hygiene, which is more likely in uncircumcised men, is resurfacing again as a
          predictor of carcinoma of the penis. After the proclamation by the American Academy of Pediatrics
          against circumcision, studies have since begun reporting a relationship between uncircumcision and
          the incidence of urinary tract infection in male children.

A study of female preference for certain male body parts showed that 89% of woman students at a
          southern college preferred pictures of circumcised penises over uncircumcised ones.

However, of the group with dual experience (N =3D 24), two-thirds favored circumcision exclusively
          and a significantly greater proportion preferred circumcised partners for all the sexual activities listed
          in Table 1 (p < 0.01).

Among those women who had sexual experience only with uncircumcised partners (N =3D 8), their
          past was more clearly correlated to their preferences. For each of the sexual activities presented,
          approximately half of this sub-group desired an uncircumcised penis and the other half said that penis
          type did not matter.

Evidently, almost any sexual exposure to a circumcised swayed women to sexually prefer circumcision.
          That is only 1% of the entire sample consistently preferred uncircumcised partners for all sexual
          activities, and those subjects came entirely from the group which had had sexual experience only with
          uncircumcised penises.

When asked "Why do you prefer one penis type over another for sex?", subjects were instructed to mark
          all options that applied to them.

Among those preferring a circumcised penis, the reasons they indicated appeared in the following
          ranked order from most frequent to least:

Stays cleaner (92 %)

Looks sexier (90%)

Feels nicer to touch (85%)

Seems more natural (77%)

Smells more pleasant (55%)

Stays softer (54%)

wiecej tu: www.geocities.com/hotsprings/2754/index.html

Acha, Edytais, co innego obrzezanie niemowlecia a co innego doroslego mezczyzny, tymbardziej
          takiego ktory i tak mial problemy z penisem (kto wie, moze wlasnie dlatego ze nie zostal odpowiednio
          wczesnie obrzezany).
        • eve77 Re: edyta wspolczuje Ci ..... 26.12.06, 16:56
          bluedream napisała:

> Myslalam, ze jestes rozsadna kobieta, ale Twoj post zwalil mnie z nog.....
          >
          >
          > Jesli chodzi o estetyke to moim zdaniem nieobrzezany penis jest obrzydliwy (i
          > n
          > > ie tylko ja tak uwazam),
          >
          >
          > bzdura do potegi i moje pytanie kto jeszcze tak uwaza ???Kolezanki z ....

ja podpisuje sie pod pod postem Edytkus....mam dokladnie identyczne odczucia.

Mam dwoch chlopcow i odbydwoje obrzezani.
          Bylo to dla nas oczywiste, ze beda obrzezani., tak jak tato. Pamietam ja mi
          masz powiedzial , ze w meskiej szatni w szkole, collegu wszyscy sa
          obrzezani....,a dzieci, mlodziez potrafi byc okrutna. Nawet sie nie
          zastanawialam, pewnie w Polsce obrzezanie nie wchodziloby w gre.
          Wiem jedno z wlasnego doswiaczenia , ze utrzyamnie higieny jest duzo , duzo
          latwiejsze i wygodniejsze, a z wiekiem oczywiste jest, ze mamasiusiaka myc nie
          bedzie.
          Bede miala przynajmniej swiadomosc, ze bedzie im latwiej utrzymac siusiaki w
          czystosci.
          Z moich obserwacji wynika, ze wiekszosc infekcji kobiecych grzybica itp sa
          przenoszone przez facetow..tych nieobrzezanych......ale to moja opinia.
          Dzieki Bogu przez ostatnie lata, zadnej infekcji nie mialam a 2 ciaze za
          saoba...

• mka16 Re: pytanie do mam chlopcow 05.01.07, 02:09
        w medycynie nie ma jednoznacznego stanowiska na ten temat, wiec uznalam to za
        sprawe bardziej kulturowa, oboje jestesmy Polakami, nie czulismy potrzeby
        obrzezania, ani nie mielismy problemow z podjeciem tej decyzji
    • jagoda_k Re: pytanie do mam chlopcow 23.12.06, 19:49
      Nie obrzezalam syna i szczerze mowiac dziwie sie, ze czesc z Was nawet
      rozwazala taka mozliwosc. Przeciez wychowane bylyscie w kulturze, gdzie niemal
      nikt takich zabiegow nie wykonuje. Tak naprawde rutynowe obrzezanie wykonywane
      jest niemal tylko w USA, nie liczac obrzezania z powodow religijnych u Zydow i
      Muzulmanow. Polecam ponizszy link, ktory swietnie to obrazuje:
      www.circumstitions.com/Maps.html
      Czy to oznacza, ze cala reszta swiata, lacznie ze wszystkimi rozwinietymi
      krajami Europy ignoruje tak wazne medyczne korzysci dla swoich obywateli? Moim
      zdaniem to daje wiele do myslenia w temacie tzw. "skuteczniosci" tego zabiegu.

Zreszta American Academy of Pediatrics tez zmienilo swoje stanowisko w tej
      sprawie i teraz twierdza, ze medyczne wskazania do obrzezania (mniejsza ilosc
      infekcji, zachorowan na AIDS itd) nie sa na tyle istotne, zeby mogly wplywac na
      jego rutynowe zalecanie. Roznice w ilosci zachorowan sa naprawde minimalne.

Ja uwazam obrzezanie za okaleczenie i tyle. Przeciez na chlopski rozum, jesli
      kazdy mezczyzna na swiecie rodzi sie z napletkiem, to raczej do czegos on sie
      przydaje, prawda? Ja mysle, ze niemozliwym jest, zeby tak wrazliwy na dotyk
      organ, jak meska zoladz nie stracil czesci wrazliwosci na bodzce, jesli
      nieustannie jest odkryty i obcierany przez bielizne, spodnie.

A i jeszcze jedno. Nieobrzezany penis nie jest "obrzydliwy". Jest naturalny,
      podobnie jak na przyklad male piersi. Moim zdaniem kobiete tak twierdzaca mozna
      porownac do faceta wybierajacego silikonowe balony ponad prawdziwy, nie zawsze
      perfekcyjny biust.
      • fogo Re: pytanie do mam chlopcow 23.12.06, 22:15
        Czesc Dziewczyny,
        Dawno nie zagladalam na to forum wiec witam ponownie. Ja tez mam syna ze
        zwiazku mieszanego - polsko-amerykanskiego. MOj maz oczywiscie jest obrzezany,
        bo dawniej w Stanach bez pytania poddawano obrzezaniu wszystkie meskie
        nowowrodki i nikt sie nad tym nie zastanawial. Moj synek nie jest obrzezany,
        dlatego, ze urodzil sie w Polsce i dlatego, ze nigdy bym sie na to nie
        zgodzila. W Stanach jest po prostu bardzo mocno zakorzeniona tradycja
        obrzezania ze wzgledu na duzy wplyw purytan w poprzednich stuleciach.
        Twierdzili oni, ze obrzezanie uniemozliwia lub utrudnia masturbacje i zapobiega
        tym samym rozwiazlosci chlopcow. Ile w tym prawdy nie wiem, ale faktem jest ze
        teoria ta spowodowala masowe obrzezania nie bedace elementem obrzedu
        religijnego. Dla mnie najgorsze jest, ze oni to robia lub mam nadzieje robili
        na zywca w kilka godzin po urodzeniu. Czyli straszny bol dla dziecka zupelnie
        bez powodu i bez znieczulenia miejcowego. Tak jak dziewczyny pisaly wczesniej
        powody medyczne naprawde nie sa przekonujace i AAP juz dawno sie z koniecznosci
        obrzezywania wycofala.
        Faktem jest tez jak napisala jagoda_k, ze zoladz bedacy przez wiele lat odkryty
        staje sie mniej wrazliwy. Jesli sobie poszperacie w internecie to powstaly juz
        w USA grupy wsparcia dla mezczyzn, ktorzy chca odzyskac napletek i procesuja
        sie ze szpitalami, ktore pozbawily ich prawidlowego odczuwania bodzcow
        seksualnych. Podobnie powiedzial mi lekarz w Polsce, gdy sie zastanawialam nad
        obrzezaniem syna, zeby nie pozbawiac go mozliwosci odczuwania tego co czuc
        powinien :)
        Kiedys jeden madry Zyd powidzial mi, ze tradycja ta wywodzi sie ze
        starozytnosci, kiedy to obrzezanie bylo jedynym sposobem na utrzymanie penisa w
        czystosci i ograniczeniu liczby chorob - bo po prostu kiedys ludzie nie brali
        prysznica codziennie rano.
        Anyway koncze i pozdrawiam pokojowo
        ps. i nie chodzi o to co odczuwa kobieta tylko o to co czuje mezczyzna. Ten
        obrzezany nie wie co by czul w czasie stosunku gdyby nie byl obrzezany.
        • edytais Re: pytanie do mam chlopcow 24.12.06, 00:29
          Dopisze sie jeszcze raz skoro juz uczucia seksualne zostaly wspomniane. Mojego
          meza najlepszy przyjaciel obrzezany zostal w wieku 25 lat (czy cos kolo tego).
          Jak bylam w pierwszej ciazy to czytaalm za i przeciw bo nie bylam pewna czy to
          zrobic czy nie. Moj maz wtedy wspomnial swojego kolege (Niemca). On byl
          obrzezany ze wzgledow medycznych. Nie znam szczegolow. Ten kolega wolal
          swojego penisa nieobrzezanego (to tak nawiazujac do jakosci seksu...)
        • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 25.12.06, 07:08
          fogo napisała:
          > ps. i nie chodzi o to co odczuwa kobieta tylko o to co czuje mezczyzna.

z przytoczonego wczesniej przez mnie badania wynika ze preferencji kobiet w tej mierze nie powinno
          sie ignorowac, na miejscu Claudii nie balabym sie o szkolnych dreczycieli a o to czy zostanie kiedys
          babcia (chyba ze syn trafi na panne wychowana w Polsce) ;)) Osobiscie nawet na x-rated filmie nie
          spotkalam sie z nieobrzezanym penisem, a w wielu magazynach itp. oraz w internecie mozna spotkac
          sie z wypowiedziami kobiet negatywnie zaskoczonych wygladem nieobrzezanego penisa u partnera.
          Nie zapominajmy ze zyjemy w kraju gdzie seks jest bardzo wazny, kobiety w USA to nie sa jakies
          matrony przy garach ktore zaczerwienione spelniaja malzenskie powinnosci i wychowane tu Wasze
          corki czy przyszle partnerki Waszych synow raczej zasila szeregi preferujacych obrzezanie.

Ten
          > obrzezany nie wie co by czul w czasie stosunku gdyby nie byl obrzezany.

i nawzajem, nieprawdaz?
          • aniutek Re: pytanie do mam chlopcow 25.12.06, 15:37
            heheheheheheh
            "not the size (circumsized or not) of the boat but the motion of the ocean"
            jak mawiaja starzy gorale ;)
          • fogo Re: pytanie do mam chlopcow 25.12.06, 22:34
            Hej, Witam swiatecznie :)
            Nie wiem o co chodzi z tymi pannami w Polsce i watkiem na temat zostania babcia
            lub nie - chyba chodzilo o to ze obrzezanie zwieksza plodnosc - ale to pewnie
            jakas nowosc medyczna. A moze o to, ze amerykanska panna ucieknie na widok
            niobrzezanego penisa. No zabawne po prostu:))) A propos kobiet w USA - to
            spotkalam wiele matron przy garach, ktore biegaja na spotkania przy kosciolach
            i wymieniaja sie przepisami :) a slowo penis przyprawia je o epilepsje :)))
            Ja nie sadze, zeby nalezalo kaleczyc dziecko tylko dlatego, ze robi to
            wiekszosc - w koncu nie jestesmy w Afryce i nikt nas nie zmusza do obrzezan.
            Zreszta, czy my bylybysmy zadowolone, gdyby przy urodzeniu dokonywano
            obrzezania naszych narzadow plciowych - no nie sadze. A w zwiazku z tym, ze moj
            maz jest obrzezany moge napisac tylko, ze naprawde dla kobiety nie ma to
            roznicy podczas stosunku. Wszystko zalezy od faceta, bo przeciez przy wzwodzie
            kazdy penis ma odlsonieta zoladz i albo ktos jest dobry w lozku albo nie.
            Prawdopodobnie ma to jednak znaczenie dla wlasciciela penisa, no ale o tym moga
            powiedziec tylko mezczyzni.
            A propos waznosci seksu w USA, to troche jestem zadziwiona, bo ten kraj jest
            naprawde purytanski - w panstwowej telewizji nie zobaczysz odslonietego biustu,
            bo to zgorszenie. Moj maz jak przyjechal do Polski kilka lat temu to byl w
            ciezkim szoku, ze u nas na ekranie tyle damskich biustow i nie tylko... A ja
            nawet nie zwracalam na to uwagi. Oczywiscie jest i druga strona medalu, czyli
            zalew pornografii - ale nic oficjalnie.
            Ja rozumiem, ze edytkus uwielbia Stany i dla niej wszystko co jest tutaj to
            jest super, a wszystko co jest w Polsce to jest "be". Z taka postawa
            bezgranicznej milosci trudno polemizowac, ale trzeba tez miec swoj rozum i nie
            poddawac sie - zanikajacej zreszta - modzie na okaleczanie chlopcow w imie nie
            wiadomo czego - zle pojetej estetyki... A skoro AAP wycofala sie z zalecania
            obrzezania to chyba z powodu przeciwskazan medycznych i to chyba powinien byc
            koniec tej dyskusji.
            pozdrawiam

• fogo Re: pytanie do mam chlopcow 25.12.06, 22:46
              A propos powyzszego jeszcze co napisala edytkus, ze obrzezany moze dluzej...
              zapewne jest to fakt medyczny. Mniej wrazliwa na dotyk zoladz potrzebuje
              dluzszej stymulacji. Tylko nie wiem dlaczego nie zawsze sie ta teoria
              sprawdza :)) tu bym raczej liczyla na mozliwosci partnera a nie na fakt
              obrzezania lub nie :)
            • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 26.12.06, 01:38
              fogo napisała:

> Hej, Witam swiatecznie :)
              > Nie wiem o co chodzi z tymi pannami w Polsce i watkiem na temat zostania babcia
              >
              > lub nie - chyba chodzilo o to ze obrzezanie zwieksza plodnosc - ale to pewnie
              > jakas nowosc medyczna.

oh dziz, nie chodzilo o plodnosc a estetyke, wiekszosc kobiet tu wychowanych pod wzgledem
              estetycznym woli penis obrzezany - jesli nieobrzezany powoduje u nich obrzydzenie to sie beda raczej
              trzymac z dala, proste jak slonce

>A moze o to, ze amerykanska panna ucieknie na widok
              > niobrzezanego penisa. No zabawne po prostu:)))

nie ma w tym nic zabawnego, takie sa realia

> Ja nie sadze, zeby nalezalo kaleczyc dziecko tylko dlatego, ze robi to
              > wiekszosc

prawde mowiac nie interesuje mnie co robi wiekszosc, przeanalizowalam za i przeciw i gdybym miala
              syna zostalby obrzezany, tyle ze przynajmniej w najblizszej przyszlosci nie planuje wiecej potomstwa

> Zreszta, czy my bylybysmy zadowolone, gdyby przy urodzeniu dokonywano
              > obrzezania naszych narzadow plciowych - no nie sadze.

a czy rodzice pytaja np. male dziewczynki o ich zdanie przy przekluwaniu uszu?

>A w zwiazku z tym, ze moj
              > maz jest obrzezany moge napisac tylko, ze naprawde dla kobiety nie ma to
              > roznicy podczas stosunku.

jak rozumiem masz doswiadzczenia w obydwu przypadkach?

>Wszystko zalezy od faceta, bo przeciez przy wzwodzie
              > kazdy penis ma odlsonieta zoladz i albo ktos jest dobry w lozku albo nie.

masz racje, ale sex oralny to inna para kaloszy - w tym wypadku (gdy mezczyzna jest odbiorca)
              technika ma znaczenie zerowe

> Ja rozumiem, ze edytkus uwielbia Stany i dla niej wszystko co jest tutaj to
              > jest super, a wszystko co jest w Polsce to jest "be".

a co to ma w ogole do rzeczy?! taa, ostateczny kontrargument na odmienne zdanie

> w imie nie
              > wiadomo czego - zle pojetej estetyki...

zabawne, szczegolnie w odniesieniu do mojego zawodu :)

>A skoro AAP wycofala sie z zalecania
              > obrzezania to chyba z powodu przeciwskazan medycznych i to chyba powinien byc
              > koniec tej dyskusji.

to bylo 10 lat temu, DZIESIEC!! bosz, nawet termometry byly wtedy inne, a tak w ogole przeczytaj
              dokladnie podane przeze mnie cytaty czy strone, nikt nie zaprzecza ze jednak jest zaleznosc miedzy
              obrzezaniem a pewnymi aspektami medycznymi
              • claudia207 Re: pytanie do mam chlopcow 26.12.06, 02:00
                edytkus napisała:

> fogo napisała:
                >
                > > Hej, Witam swiatecznie :)
                > > Nie wiem o co chodzi z tymi pannami w Polsce i watkiem na temat zostania
                > babcia
                > >
                > > lub nie - chyba chodzilo o to ze obrzezanie zwieksza plodnosc - ale to pe
                > wnie
                > > jakas nowosc medyczna.
                >
                > oh dziz, nie chodzilo o plodnosc a estetyke, wiekszosc kobiet tu wychowanych po
                > d wzgledem
                > estetycznym woli penis obrzezany - jesli nieobrzezany powoduje u nich obrzydzen
                > ie to sie beda raczej
                > trzymac z dala, proste jak slonce
                >
                > >A moze o to, ze amerykanska panna ucieknie na widok
                > > niobrzezanego penisa. No zabawne po prostu:)))
                >
                > nie ma w tym nic zabawnego, takie sa realia

Jesli tylko z takiego powodu dziewczyna mialaby uciekac od faceta, to bardzo
                dobrze, ze zalezy jej tylko na krotkotrwalym romansie bez angazowania sie. Nie
                moge uwierzyc, ze dla dziewczyny, ktorej zalezy na trwalszym zwiazku,
                decydujacym faktem w podejmowaniu decyzja bycia albo nie z inna ososba, jest
                wyglad penisa partnera.

A co do tego, co sie pokazuje na filmach x-rated, nikt nie stosuje tam gumek a
                kobiety zawsze sa dokladnie wygolone i ostrzyzone, co nie znaczy, ze to jest
                wyznacznik upodoban spoleczentwa. Wiekszosc filmow (nie tylko tego typu) jak
                zwykle uproszcza, uogolnia i powiela schematy.
                • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 26.12.06, 03:14
                  claudia207 napisała:

> Jesli tylko z takiego powodu dziewczyna mialaby uciekac od faceta, to bardzo
                  > dobrze, ze zalezy jej tylko na krotkotrwalym romansie bez angazowania sie.

a ty gdy poznalas swego meza na co zwrocilas napierw uwage jesli nie na jego wyglad? tylko
                  zwierzetom nie zalezy na wygladzie (a i to nie zawsze). My ludzie w pierwszej kolejnosci jestesmy
                  wzrokowcami, uczucie przychodzi pozniej a w dzisiejszych czasach nie czeka sie do nocy poslubnej z
                  tzw. skonsumownaiem zwiazku ;)

Nie
                  > moge uwierzyc, ze dla dziewczyny, ktorej zalezy na trwalszym zwiazku,
                  > decydujacym faktem w podejmowaniu decyzja bycia albo nie z inna ososba, jest
                  > wyglad penisa partnera.

moze nie decydujacym ale waznym, poza tym przecietna kobieta tu wychowana ma w zyciu wiecej niz
                  jednego partnera czyli ma w czym wybierac. To ze my zostalysmy wychowane w okreslony sposob nie
                  oznacza ze tak jest na calym swiecie.

> A co do tego, co sie pokazuje na filmach x-rated, nikt nie stosuje tam gumek a
                  > kobiety zawsze sa dokladnie wygolone i ostrzyzone, co nie znaczy, ze to jest
                  > wyznacznik upodoban spoleczentwa.

I tu sie bardzo mylisz, prezerwatywy sa czesto uzywane, "aktorzy" musza pokazywac zaswiadczenia o
                  badaniach (oczywiscie inaczej sprawa sie ma w przyp. filmow amatorskich) a kobiety sa wygolone bo
                  taki jest ogolny wymog odbiorcy. Jesli chcesz zobaczyc film z zarosnieta babka mozesz znalezc tego
                  pelno chociazby w internecie w zbiorach dla osob o "nietypowych" upodobaniach. Ja sama nie
                  pokazalybym sie mezowi z wlosami gdziekolwiek indziej niz na glowie czy brwiach. Tak samo nie chce
                  ogladac ani w TV ani w realu cudzych nieogolonych nog, pach czy innych czesci ciala (szczegolnie gdy
                  wlascicielka nie dba o higiene).
                  • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 26.12.06, 08:11
                    www.circlist.com/preferences/uncutintercourse.html
                    American women's preference, according to surveys described in Reuben's Everything You Always
                    Wanted to Know About Sex, is a circumcised penis, which the women say is cleaner, sexier and nicer to
                    handle.

Jesli chodzi o AAP (statement o obrzezaniu z 1999) to AUA ma inne zdanie (statement na rok 2003):
                    www.auanet.org/about/policy/services.cfm#circumcision A rutynowego obrzezania AAP nie
                    zaleca i nie zaleci z powodu wlasnie wpsomnianych wyzej procesow o odszkodowania - coz, zyjemy w
                    czasach i miejscu gdzie ludzie sadza sie bez powodu o byle co byle zapelnic konto - ktore zaczely sie
                    wlasnie pod koniec lat 90tych.

porownywanie obrzezania kobiet i mezczyzn to jak porownywanie nieba z ziemia, kompletnie nie ma
                    sensu (zarowno cel, sposob, jak i sam organ oraz efekt sa diametralnie rozne)
                    • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 26.12.06, 08:42
                      cytaty z pewnego forum na temat Do women prefer circumcised or uncircumcised men?:

My husband is circumcised and I would have it no other way. I think that circumcised penis are just
                      more pleasing to the eye and mouth. I can imagine that if I were born and raised outside of America I
                      may have a different opinion. If I have a male child I will save him the uncomfortable stares and have
                      him circumcised as well.

I am 16 yrs. old and i am uncircumcised. I am still a virgin because i am afraid of what women will think
                      when they see my penis. Because most of my friends have had sex already it feels like im gay or
                      something because i have never really been close to a girl. I am seriously thinking of going to the
                      doctors to ask him a few questions about being circumcised and the side effects associated with it. If i
                      could choose i would have been circumcised just to avoid the embarrassment even though statistically
                      uncut guys are preferred by most women.

I diffinitely think circumsized is better. Maybe it is because I hate to have to work hard to give a
                      uncircumsized men oral pleasure. And if any woman has actually looked as their uncircumsized men
                      they will see a not so pretty picture. If you try to even pull back the foreskin you will see this thin
                      looking snake try to come out. Almost like looking at a male dog about to hump a bitch. Though, I do
                      agree that size doesn't matter it all depends if they now how to use their tool, tongue and fingers. But it
                      is ALL ABOUT circumsized PENISES.

As a gay man who was very active before AIDS came along, I had lots of "upclose and personal"
                      experience with both. I definitely prefer circumcised. There is just no question it is cleaner. Now,
                      individuals who are intact can claim all they want that they, themselves, are squeaky clean and all it
                      takes is to pull it back and wash it to keep it clean. I counter with this: I can't tell you how many times I
                      went down on an uncut guy and was repulsed by the smell of stale and smegma, or I was with an intact
                      guy whose skin didn't retract, strangled the glans, or caused discomfort or pain when manipulated
                      when erect. None of this ever happened with a circumcised guy! As far as hygiene is concerned, I've
                      known guys who got smegma within hours of cleaning it, guys who complained about hairs, lint, and
                      other debris getting worked in under the skin, guys who would and spend lots of time trying to milk the
                      last drops out before putting it away but still ending up with the smell of stale down there. I am so glad
                      my parents had me circumcised, as are all the males of all generations in my extended family. I
                      encourage all parents to make the decision for good hygiene and preventative health care and
                      circumcise their newborn sons.

I was circumcised at 25, my choice. Do I wish it was done at birth? Yes. Why wasn't I? For all the same
                      reasons most boys are, to look like their fathers. How many times did I see my father naked? Not
                      enough for me not to be done, I saw far more of my friend's naked and they all were.

OK, so what were MY experiences?

Problems with foreskins? Oh yes. Growing up in a society where most of my age group were
                      circumcised, one notices those who weren't. Also in that young and ' sexually exploring phase', I also
                      saw a fair mix. Of all those that I saw that weren't circumcised, over 60% had serious cases of Phismosis
                      (where the foreskin can not be retracted) that needed to be surgically corrected in some way. Also, my
                      father at about 40 developed serious and very painful infections due to his foreskin, despite us being a
                      hygienic family. I myself developed sores/small ulcers from intercourse where the movement of the
                      foreskin tore the inner skin and the trapped fluids caused minor infections. Having a foreskin is more
                      work and can be problematic.What do I prefer? 25 years with a foreskin, 10 years without. I hands down
                      prefer being circumcised. Here's why:
                      - No matter how often you wash when you have a foreskin, your penis develops a smell.; whether or
                      not that smell is unpleasant depends on who you are. Smegma does build up if you do not wash every
                      day and it does smell and smell unpleasant. Sorry, that's the truth and sexual encounters, intercourse,
                      oral or hand, can more spontaneous if you are not worried about whether your penis is going to smell
                      or be slimy.
                      - Depending on the length of your foreskin (some are long, some are short, some are tight some are
                      loose), sex with a condom is unpleasant and messy. The condom does not sit in place and with the
                      glans (head of the penis) wanting to move in and out of the foreskin, the condom becomes very loose
                      and stretched out. Not only that, but the condom also prevents the natural movement of the glans
                      through the foreskin, so sex can be less than spectacular, more akin to wearing a rubber boot. The only
                      way to do it is to retract the foreskin, apply the condom and hope for the best.
                      - Things get trapped under the foreskin. Form pubic hair and urine to body fluids during intercourse,
                      they all get trapped under the foreskin. Trapped pubes are painful, trapped fluids, especially the next
                      morning, are just gross. Waking up to spontaneous morning oral or sex is less than common when
                      there is a unpleasant paste from the previous evening under the foreskin. Trapped urine is smelly! A
                      circumcised penis is cleaner and easier to deal with.
                      - Sex is better. Yes, very selfish but sex with no foreskin, despite what all the anti circ lobby try to tell
                      you, IS better for the man. This is not my imagined state of mind, it's fact. A doctor during a check up
                      once asked what I thought and when I said it was better, he said that that was interesting because every
                      man he encountered, circumcised in latter life, all said the same thing. But bare with me on this one, as
                      I have to explain why it's better, based on lots of research, talking to doctors and having played
                      extensively with my own penis before and after =):
                      The anti circ lobby digs up some pretty fanciful evidence about the foreskin, though I wonder how
                      many of them actually have one? The foreskin has two sides, the inner and the outer. The outer is just
                      like skin on the rest of your body, no more sensitive, no less.
                      So there is my view. We are about to have a son and despite it now being the unpopular choice, we have
                      decided that we are going to have him circumcised. Not to look like me, as I know that is the lamest
                      excuse to do anything, but because from all the reading I have done and through my own personal
                      experience, I know that there are benefits to circumcision.

Circumsised for me. I cannot even consider the idea of having sex with an uncircumsised man. It looks
                      like the man has on a turtleneck sweater, for starters. Secondly, I think it is unclean. I just read a report
                      about German women having higher rates of cancer, and that it was due to the Germen men generally
                      not being circumsised...It's a lot to think about. If I have a son, he will definitely be circumsised.

I've always been with men who were uncircumcised, until now. As far as straight intercourse, I can't tell
                      any difference. The difference comes with giving oral sex or hand jobs, it's much easier to work it on a
                      man who is uncircumcised. But I am quiet happy with the circumcised man I'm with now and wouldn't
                      trade the sex with him for any that's I've had with the uncircumcised men I've been with.

My opinion is that women who have had the experience of both, tend to prefer men who are
                      circumcised. I think this is much more to do with psychological issues than physical ones. I believe that
                      the most likely reason for this is because when circumcised, a penis looks as it would in its sexually
                      excited state, with the glans (head) of the penis exposed and this is more sexually desirable and
                      exciting from a female point of view. Anecdotally, it is als
                      • vickyxw Re: pytanie do mam chlopcow 27.12.06, 00:10
                        edytkus, dlaczego ty musisz kazda dyskusje zamieniac w walke na smierc i zycie?
                        mowisz ze kazdy ma prawo do wlasnej opinii ale nie mozesz przezyc jesli ktos ma
                        inne poglady na dana sprawe.
                        A co do obrzezania to zdecydowalismy sie tego nie robic. Duzo czytalismy na ten
                        temat i rzeczywiscie kazda z opcji ma swoje minusy i plusy. Jako rodzice
                        podjelismy decyzje za nasze dziecko. A takich waznych decyzji rodzice musza
                        podjac wiele - np imie dla dziecka. kazdy wie ze imie tez moze byc pretekstem
                        to zartow.

Oprocz tego niby jest to prosty zabieg ale nigdy nie wiadomo jak sie moze
                        skonczyc, zawsze jest ryzyko. Jesli kiedys w zyciu bedzie mial problemy ze
                        znalezieniem dziewczyn to bedzie mogl sam zdecydowac sie na zabieg. Napewno
                        bolesny ale bedzie to jego wlasny swiadomy wybor.
                        • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 27.12.06, 02:06
                          vickyxw napisała:

> edytkus, dlaczego ty musisz kazda dyskusje zamieniac w walke na smierc i zycie?
                          >
                          > mowisz ze kazdy ma prawo do wlasnej opinii ale nie mozesz przezyc jesli ktos ma
                          >
                          > inne poglady na dana sprawe.

tak, zwal na mnie, nie zdarzylam napisac co mysle a natychmiast rozlegly sie glosy sprzeciwu
                  • eve77 Re: pytanie do mam chlopcow 27.12.06, 03:47
                    Facet nie obrzezany to jak facet z wasami.....ustawiczne wrazenie, ze ciagle
                    sa "tam" pod skorka albo miedzy tymi wlasami zarostu jakies bakterie.:-)
                    • aniutek Re: pytanie do mam chlopcow 27.12.06, 16:21
                      pocieszajace jest to, ze bakterie sa wszedzie, TAM i tam tez hehehehehehehe
                      LOL
                      ten watek stla sie moim rozsmieszaczem, jak to bylo z tak kura co swoje jajko chwalila???

i odpowiem Edycie za ktoras z dziewczyn- TAK probowalam i takiego i takiego i ta nieszczesna skora
                      ma naprawde niewielkie ( IMO zadne) znacznie w sexie.
                      • claudia207 Re: pytanie do mam chlopcow 27.12.06, 16:55
                        Jeszcze troche a dyskusja skreci do tematu: lepszy maly czy duzy, krotki czy
                        dlugi ;-D
                      • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 27.12.06, 17:40
                        aniutek napisała:

> pocieszajace jest to, ze bakterie sa wszedzie, TAM i tam tez hehehehehehehe
                        > LOL

siedze z krajanami przy stole, temat zszedl na penisy ;), no i znajomy opowiada jak w mlodosci z
                        kumplami porownywali ilosc "sera" na penisach, malo pawia nie puscilam, a potem ten watek, blee

> i odpowiem Edycie za ktoras z dziewczyn- TAK probowalam i takiego i takiego i t
                        > a nieszczesna skora
                        > ma naprawde niewielkie ( IMO zadne) znacznie w sexie.

to sa Twoje wnioski, inne kobiety moga miec inne doswiadczenia, szczegolnie jesli chodzi o seks oralny
                        (mieszkamy tu i teraz, statystyki mowia same za siebie)
                        • majenkir Re: pytanie do mam chlopcow 27.12.06, 22:32
                          edytkus napisała:

> siedze z krajanami przy stole, temat zszedl na penisy ;), no i znajomy
                          >opowiada jak w mlodosci z kumplami porownywali ilosc "sera" na penisach

fajnych znajomych masz..... :/
                          • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 28.12.06, 04:23
                            majenkir napisała:

> fajnych znajomych masz..... :/

doskonala uwaga, to jest tzw. polska klasa wyzsza, po studiach, co to nie oni a Amerykanie tacy be
    • kathiekp Re: pytanie do mam chlopcow 26.12.06, 15:41
      Hallo Claudia,
      wiem ze ciezka decyzja. Mysmy obrzezali, w sumie mialo byc bez, maz chcial ale
      zgodzil sie ze mna ze nie. pod koniec ciazy stwierdzono ze maly ma powiekszone
      nerki i lekarz radzil obrzezanie by w razie czego zmniejszyc mozliwosc infekcji
      ukladu moczowego. Zgodzilam sie tylko pod warunkiem ze bedzie znieczulenie i
      maz bedzie przy zabiegu.
      Kasia
    • staua Re: pytanie do mam chlopcow 28.12.06, 19:36
      Sledze te dyskusje z zainteresowaniem, chociaz w zasadzie odpowiedz jest jedna -
      kazdy decyduje za siebie.
      Argumenty higieniczne i zdrowotne sa niestety bez sensu; jak ktos sie myje, to
      obrzezany czy nie - i tak sie umyje, sciaganie napletka nie jest zbyt
      skomplikowane. Jesli chodzi o AIDS, to wybaczcie, ale sa inne metody
      profilaktyki; w propagowaniu obrzezania w Afryce chodzi o to, ze ludzie, ktorzy
      nie maja innej mozliwosci ochrony przed zetknieciem sie z wirusem HIV moga
      (statystycznie) zwiekszyc swoje szanse, chociaz, tak naprawde, badania na ten
      temat sa dwuznaczne (polecam PubMed, a na poczatek dobry jest wyczerpujacy
      przegladowy artykul w The Lancet, z 5 sierpnia tego roku, autorstwa RK Lie, EJ
      Emanuel, C Grady, ktory cytuje oryginalne prace).
      Argument estetyczny to kwestia gustu, z wyjatkiem czegos, co napisala Edytkus,
      mianowicie, ze nikt nie pyta malych dziewczynek, czy chca miec przekute uszy.
      Alez wlasnie rodzice powinni je pytac! Czyli czekac z przekluwaniem do
      mozliwosci podjecia przez dziecko swiadomej decyzji. Tak samo (choc to
      powazniejszy zabieg; uszy moga zarosnac, napletek sie sam nie regeneruje, choc
      istnieja zabiegi jego rekonstrukcji) powinno byc, wedlug mnie, z obrzezaniem.
      Argument kulturowy... hmmm.. polecam serdecznie ksiazke Peggy O'Mara "Natural
      Family Living", gdzie jest dosc spory rodzial poswiecony temu problemowi.

A pozatym chcialam sie przywitac, moze pare osob mnie kojarzy z Polek w
      Stanach, choc dosc dawno tam nie pisalam; mam termin na 9 sierpnia.

Pozdrawiam!
      • bluedream Staua :) 28.12.06, 21:05
        Fajnie, ze do nas dolaczylas :)
        Moze Twoimi madrymi radami ostudzisz zapedy co niektorych...

Gratuluje raz jeszcze i pozdrawiam serdecznie:)

J.
        • staua Re: Staua :) 29.12.06, 01:47
          Dzieki :-)
          Juz od dawna zagladalam na to forum i wydaje mi sie, ze wiele tutejszych rad bardzo mi sie przyda!
    • beatamc Re: pytanie do mam chlopcow 29.12.06, 05:03
      Bardzo ciekawa dyskusja. Ja juz jednak od paru miesiecy mam uksztaltowane
      zdanie na ten temat. Nigy nikogo bym nie obrzezala. Pare miesiecy temu ten
      temat malo mnie obchodzil. Poprostu w Polsce obrzezanie znalam tylko z
      telewizji i pare razy slyszalam , ze ktos musial... Tutaj jednak obejzalam
      progrm dokumentalny o 2 blizniakach, jeden z nich nie mial szczescia i podczas
      zabiegu lekarz popelnil blad. Ustawil za duza dawke pradu (bylo to w latach
      60tych). Skonczylo sie to bardzo tragicznie dla calej rodziny. Chlopca
      postanowiono wychowac na dziewczynke. Jak mozna sie domyslec akcja sie nie
      powiodla. Kiedy chlopcy zaczeli dojzewac, dziewczynka sie zbuntowala i nie
      chciala chodzic juz do 'swira' psychiatry. Rodzice postanowili wyjawic
      tajemnice. Blizniak chlopiec nie poradzil sobie z nowina, efektem stala sie
      schizofrenia. Blizniak 'dziewczynka' odetchnela z ulga, bo wreszcie zdala sobie
      sprawe, ze nie jest 'zboczona'. Po paru latach ten chory na schizofrenie
      popelnil samobojstwo, potem dolaczyl do niego ten drugi.... to tak w skrocie.
      Oczywisce bylo to bardzo dawno temu, medycyna i technika sa teraz na tak
      wspanialym poziomie... nigdy jednak nie zapomne twazy tego okaleczonego
      czlowieka. Zdalam sobie sprawe jak bolesnie czlowiek moze przegrac w walce z
      natura.
      Tak z drugiej strony argumenty za obrzezaniem wydaja mi sie
      nieprzekonywujace. #1 higiena nie jest az tak skomplikowana... #2 wyglad jest
      sprawa malo istotna, jezeli facet wie jak sie instrumentem posluzyc. #3 nie
      slyszalam zeby Zydowki , czy Arabki byly bardzo zadowolone z sexu... ale to juz
      inna sprawa. #4...moglabym jeszcze tak wyliczac, ale to nie ma sensu.
      Poprostu ,jezeli nie ma takiej koniecznosci nie powinnismy nic zmieniac w
      naszych cialach, a szczegolnie w cialach naszych bliskich.
      • beatamc przeczytajcie to 29.12.06, 05:42
        Ciekawa jestem czy po przeczytaniu tej wypowiedzi nadal wyglad i czystosc beda
        dla was na 1 miejscu. www.fathermag.com/health/circ/gmas/
        Pobieznie przejrzalam tez te strony
        www.sexuallymutilatedchild.org/deaths-d.htm www.norm-
        uk.org/circumcision_lost.html (Circumcision performed during infancy disrupts
        the bonding process between child and mother...)
        Najlepiej wpiszcie w wyszukiwarce 'circumcision accidents' lub cos w tym
        stylu. Jezeli matka decyduje sie na obrzezanie syna powinna tez wiedziec jakie
        moga byc skutki uboczne tego zabiegu, a czasami 'okaleczenia'.
        • fogo Re: przeczytajcie to 30.12.06, 05:47
          Dzieki beatamc za przeslanie ponizszych linkow. Przeczytalam wiekszosc
          pierwszego, ale nie moglam go doczytac do konca, bo zrobilo mi sie niedobrze.
          Mamy tu po prostu do czynienia z XIX wiecznymi praktykami w XXI wieku. I nie ma
          co ukrywac, ze dokonywanie zabiegu obrzezania na zywo bez znieczulenia jest
          zwyklym okrucienstwem i barbarzynstwem.
          Mysle, ze ta cala dyskusja na temat estetyki penisa obrzezanego nie ma
          kompletnie sensu, jesli podejdziemy do sprawy od strony interesow dziecka. Mam
          nadzieje, ze edytkus przeczytala uwaznie te artykuly i ze nie bedzie juz pisac
          o obrzydliwych nieobrzezanych penisach(!) i o statystkach. Bo fakt dokonywania
          obrzezan chlopcow w USA jest powodem do wstydu a nie do dumy.
          A mnie matke chlopca Amerykanina guzik obchodzi czy statystyczna Amerykanka
          bedzie zadowolona czy nie. Mam nadzieje, ze syn wybierze na zone Europejke, bo
          one sa ladniejsze, lepiej wyksztalcone i maja szersze horyzonty myslowe:)
          I jak napisala jedna z dziewczyn - wazna jest milosc do mezczyzny a nie wyglad
          jego penisa:) i niech tak zostanie.

• edytkus Re: przeczytajcie to 30.12.06, 11:29
            fogo napisała:

>> Europejke, bo
            > one sa ladniejsze, lepiej wyksztalcone i maja szersze horyzonty myslowe:)

Po twojej wypowiedzi niestety trudno w to uwierzyc. Co do linkow to napisalam juz wyzej ze zrobilam
            dokladny research na temat obrzezania, z video wlacznie, z wszelkimi za i przeciw i jestem jak
            najbardziej za. Natomiast powolywanie sie na jeden przypadek z lat szesciedziesiatych minionego
            stulecia jest wrecz tragiczne (rzeczywiscie wspanialy przyklad szerszych horyzontow myslowych). W
            kontekscie higieny to czysta logika, jesli mezczyzna bierze prysznic dwa razy dziennie to ktory penis
            zostanie "swiezszy" dluzej? Zreszta, dotad zadna z Was nie odpowiedziala na moje pytanie czy jej
            partner uzywa meskiego plynu do higieny intymnej? Inna sprawa to problemy zwiazane z obrzezaniem
            - zdarzaja sie o WIELE RZADZIEJ niz problemy u chlopcow/mezczyzn nieobrzezanych. Kurde, nawet
            zrobienie tatuazu tez wiaze sie z ryzykiem infekcji, alergii czy ogolnego niezadowolenia.
            • fogo Re: przeczytajcie to 30.12.06, 16:19
              Edytkus, jak kazdy masz prawo do swoich opinii, ale przy okazji nie powinnas
              obrazac, bo to takie nieamerykanskie.
              Jesli przeczytalas wszystko uwaznie, to powinnas wiedziec, ze i teraz zdarzaja
              sie przypadki powiklan po obrzezaniu ze skutkiem smiertelnym. Jedna z dziewczyn
              podala przyklad z lat 60 tych dlatego, ze byl on jednym z bardziej
              spektakularnych.
              Argument higieniczny zupelnie do mnie nie przemawia, bo jak ktos dba o siebie -
              niezaleznie czy jest to kobieta czy mezczyzna - to jest czysty tam gdzie trzeba
              i kiedy trzeba. Poza tym, gdyby sie tak zastanowic powaznie nad estetyka
              meskich i zenskich narzadow plciowych, to moim zdaniem najlepiej wygladaja one
              na greckich i rzymskich marmurowych posagach :)
              A propos horyzontow myslowych - to nalezy pamietac skad sie wzielo obrzezanie
              bez znieczulenia w Stanach. Na poczatku XX wieku pokutowalo wsrod lekarzy
              przekonanie, ze noworodki nie odczuwaja bolu w takim stopniu jak ludzie
              dorosli. I dlatego wiele zabiegow medycznych na dzieciach bylo przeprowadzanych
              na zywca. Jednymi z najdrastyczniejszych byly operacje na otwartym sercu -
              trudne do uwierzenia, ale tak bylo. Obrzezanie jest pozostaloscia takiego
              myslenia. Nie sadze, zeby znalazl sie mezczyzna, ktory pozwolilby na obciecie
              napletka, a juz na pewno nie zrobilby tego bez znieczulenia. W koncu jak
              wyrywamy zeby to dostajemy znieczulenie i nikomu do glowy nie przyjdzie odmowic
              podania. Rowniez przy porodzie nikt nam nie odmawia prawa do epiduralu.
              Zabieg obrzezania jest nieodwracalnym okaleczeniem a zrobienie tego bez
              znieczulenia jest po prostu barbarzynstwem i zacofaniem. Porownac to mozna
              jedynie do przymusowego obrzezywania dziewczynek w Afryce.
              Ja nie wiem dlaczego w USA psy i koty maja wiecej praw niz nowo narodzeni
              chlopcy. Ale ma nadzieje, ze za kilka lat taka dyskusja nie bedzie potrzebna,
              bo w koncu ktos madry do zakazu okaleczania dziewczynek i zwierzat dopisze
              zakaz okaleczania chlopcow. A poki co jedynie rodzice moga powiedziec nie i na
              szczescie wiekszosc mam na tym forum tak zrobila.
              P.s.Zrobienie tatuazu czy przeklucie uszu to jednak nie jest uszkodzenie
              narzadow plciowych i chyba nie nalezy stawiac tych zabiegow obok siebie. W
              koncu tatuaze robimy sobie swiadomie - przynajmniej wiekszosc :) a przeklucie
              uszu u dzieci to po prostu glupota, ktora mozna naprawic, bo uszy zarastaja po
              jakims czasie.
              • edytkus Re: przeczytajcie to 30.12.06, 18:20
                fogo napisała:

> Edytkus, jak kazdy masz prawo do swoich opinii, ale przy okazji nie powinnas
                > obrazac, bo to takie nieamerykanskie.

?!

> Jesli przeczytalas wszystko uwaznie, to powinnas wiedziec, ze i teraz zdarzaja
                > sie przypadki powiklan po obrzezaniu ze skutkiem smiertelnym.

alez ja to dobrze wiem, tak samo jak wiem ze nieobrzezanie moze doprowadzic do tony przeroznych
                problemow zarowno u posiadacza nieobrzezanego penisa jak i jego partnerki (nawet smierci wywolanej
                np. rakiem szyjki macicy)

)
                > A propos horyzontow myslowych - to nalezy pamietac skad sie wzielo obrzezanie
                > bez znieczulenia w Stanach.

oh dziz, przeciez obrzezanie bez znieczulenia nie jest przymusowe

>Porownac to mozna
                > jedynie do przymusowego obrzezywania dziewczynek w Afryce.

nie mozna

> Ja nie wiem dlaczego w USA psy i koty maja wiecej praw niz nowo narodzeni
                > chlopcy.

co ty wiesz o prawach kotow w USA nawet tu nie mieszkajac?

> P.s.Zrobienie tatuazu czy przeklucie uszu to jednak nie jest uszkodzenie
                > narzadow plciowych

uszkodzony bylby gdyby nie dzialal jak nalezy
                • fogo Re: przeczytajcie to 30.12.06, 22:54
                  Oj rece opadaja po prostu. Chyba zaczynamy wylewac dziecko z kapiela...
                  Rak szyjki macicy moze przydarzyc sie partnerce faceta z obrzezanym penisem.
                  Wiele kobiet umiera tez na raka piersi i mase innych chorob.
                  Niestety obrzezanie w USA to zabieg bez znieczulenia w wiekszosci, bo rodzice
                  sa niewyedukowani i nie egzekwuja znieczulenia od lekarzy - tak jest po prostu
                  szybciej i taniej. Nikomu nie chce sie placic za anestezjologa i za sale do
                  operacji - a to juz naprawde spory koszt.
                  Nie musze mieszkac w Stanach przez 12 miesiecy w roku, zeby miec opinie na
                  pewne sprawy. Wystarczy mi 5 - co i tak jest czasami za duzo. Tak sie sklada,
                  ze sporo podrozujemy - a jak wiesz podroze ksztalca. Siedzenie w jednym miejscu
                  nie jest chyba jakims wyznacznikiem madrosci zyciowej zwlaszcza w dzisiejszym
                  swiecie.

A propos obrzezania dziewczynek w Afryce i chlopcow w Stanach, to chyba jest to
                  oczywiste, ze oba zabiegi mieszcza sie w grupie przymusowego obrzezania
                  narzadow plciowych - tzn. bez zgody osob obrzezywanych. Do zrozumienia tego
                  faktu nie potrzeba specjalnych pokladow inteligencji.

Jak napisala jedna z dziewczyn - obrzezany penis nie zawsze dziala jak nalezy,
                  bo osiagniecie satysfakcji przez mezczyzne jest trudniejsze i czasmi wymaga
                  wspomagania :). Ja wiem, ze edytkus to nie interesuje, bo reprezentuje interesy
                  kobiet wyzwolonych :) Jednak matki synow na pewno wola, zeby ich chlopcy w
                  przyszlosci cieszyli sie pelnia doznan seksualnych, a nie sluzyli jedynie
                  kobietom, bo przeciez przyjemnosc powinna byc obustronna.
                  Moj maz jest obrzezany, ale poprzedni partner nie byl i jakos nie moge
                  specjalnie narzekac na jednego lub drugiego. Jesli w gre wchodzi milosc, to
                  wyglad narzadow plciowych kompletnie nie ma znaczenia.
                  Mezczyzna, ktory jest obrzezany nie wie, co by czul podczas stosunku, gdyby
                  mial napletek. Ale kogo to obchodzi, prawda? No coz mnie obchodzi, bo zycze
                  mojemu dziecku jak najlepiej.

A co do komentarza jednej dziewczyn o tym jacy to z facetow sa brudasy - owszem
                  statystyczny facet (uwielbiam to slowo :/) myje sie rzadziej niz kobieta, ale
                  tez faktem jest, ze brudasowi brak napletka nie pomoze w utrzymaniu higieny. No
                  chyba, ze jest inaczej...

ps. tekst "musi to na Rusi" jest boski :) ostatnio slyszalam go w podstawowce.
                  Ciesze sie, ze wraca pod strzechy :))) W przypadku obrzezania trzeba ulozyc
                  jakis rym do "musi w USA"
                  • edytkus Re: przeczytajcie to 31.12.06, 00:37
                    fogo napisała:

> Rak szyjki macicy moze przydarzyc sie partnerce faceta z obrzezanym penisem.

jeju, poszerz te swoje horyzonty myslowe i przyjmij w koncu do wiadomosci ze partnerki mezczyzn
                    nieobrzeznacyh statystycznie choruja czesciej!!! nawet w podanym wczesniej przeze mnie linku
                    napisano ze w Polsce rak szyjki macicy jest na drugim miejscu pod wzgeldem czestotliwosci
                    zachorowan gdy w Izraelu dopiero na 19.

> Wiele kobiet umiera tez na raka piersi i mase innych chorob.

a jakie powiazania ma rak piersi z obrzezaniem?!

> Niestety obrzezanie w USA to zabieg bez znieczulenia w wiekszosci, bo rodzice
                    > sa niewyedukowani i nie egzekwuja znieczulenia od lekarzy - tak jest po prostu
                    > szybciej i taniej.

daj spokoj juz z tym niewyedukowaniem, jesli wiem o znieczuleniu, ktos wyzej tez o tym pisal tzn. ze
                    nie jest to jakis wyjatek

>Nikomu nie chce sie placic za anestezjologa i za sale do
                    > operacji - a to juz naprawde spory koszt.

szczegolnie jak rodzi na koszt panstwa, nie?

> Nie musze mieszkac w Stanach przez 12 miesiecy w roku, zeby miec opinie na
                    > pewne sprawy.

smiac sie czy plakac? az strach pomyslec jakie zdanie masz na temat innych krajow

Wystarczy mi 5 - co i tak jest czasami za duzo. Tak sie sklada,
                    > ze sporo podrozujemy - a jak wiesz podroze ksztalca. Siedzenie w jednym miejscu
                    >
                    > nie jest chyba jakims wyznacznikiem madrosci zyciowej zwlaszcza w dzisiejszym
                    > swiecie.

fajne, wg twego rozumowania madrosc Gate'sa jest niczym w porownaniu do madrosci kierowcy TIR'a :)

>
                    > A propos obrzezania dziewczynek w Afryce i chlopcow w Stanach, to chyba jest to
                    >
                    > oczywiste, ze oba zabiegi mieszcza sie w grupie przymusowego obrzezania
                    > narzadow plciowych - tzn. bez zgody osob obrzezywanych. Do zrozumienia tego
                    > faktu nie potrzeba specjalnych pokladow inteligencji.

ale porowanie, jak to sie w takim razie ma do swiadomego wlasnowolnego obrzezania doroslych
                    mezczyzn?

>
                    > Jak napisala jedna z dziewczyn - obrzezany penis nie zawsze dziala jak nalezy,
                    > bo osiagniecie satysfakcji przez mezczyzne jest trudniejsze i czasmi wymaga
                    > wspomagania :).

BS, zerknij na cytat ponizej

> Moj maz jest obrzezany, ale poprzedni partner nie byl i jakos nie moge
                    > specjalnie narzekac na jednego lub drugiego.

> Mezczyzna, ktory jest obrzezany nie wie, co by czul podczas stosunku, gdyby
                    > mial napletek.

moze czytaj posty calosciowo a nie wybiorczo? juz raz zaznaczylam ze nieobrzezany nie wie jak jest
                    bez zbednych dodatkow
      • eve77 Re: pytanie do mam chlopcow 30.12.06, 20:45
        #1 higiena nie jest az tak skomplikowana...

Masz racje nie jest skomplikowana jak mamusia myje dziecko do 4-5 roku zycia a
        potem dziecko nie chce mamusi przy kapieli i chce brac prysznic sam i nie chce
        zeby mamusia myla.
        Nie czarujmy sie faceci nie sa czyscioszkami, ile to sie slyszy np na innych
        forach ze facet w skarpetkach potrafi tydzien chodzic, w majtkach, koszuli tej
        samej nawet bialej!!! dwa razy mu nie zaszkodzi ubrac itp

#2 wyglad jest
        > sprawa malo istotna, jezeli facet wie jak sie instrumentem posluzyc.
        kazdy jest wzrokowcem i ten wyglad jest wazny.....

#3 nie
        > slyszalam zeby Zydowki , czy Arabki byly bardzo zadowolone z sexu...
        szkoda wymagac od nich skoro w wiekszosci przypadkow jest to sex wymuszony
    • winter.wind Re: pytanie do mam chlopcow 30.12.06, 16:51
      Obrzezany penis "last longer" - jak pisze edytkus - o.k., ale jak ten obrzezany
      penis konczy cala akcje??? Czy jest w stanie dokonac tego tak jak nieobrzezany,
      tzn. mowiac wprost - w kobiecie? Czy tez posiadacz owego obrzezanego musi pomoc
      sobie na finiszu reka? A moze kobieta musi to zrobic (obojetnie reka czy ustami)?
      To, ze odslonieta zoladz penisa jest przez tyle lat drazniona przez bielizne i
      spodnie musi miec w konsekwencji jakis skutek. Skutkiem tym jest obnizenie
      wrazliwosci - czasem bardzo duze - na bodzce. Czy w takim wypadku pochwa
      wystarcza, aby facet doswiadczyl pelni satysfakcji z seksu???

Porownywanie obrzezania do przebicia uszu u dziewczynek jest kompletnie
      bezsensowne - co ma piernik do wiatraka (poza niepytaniem dziecka o zgode)???
      Jak wogole mozna myslec o tych dwoch "zabiegach" w tej samej kategorii i stawiac
      je w jednym rzedzie???
      • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 30.12.06, 18:01
        winter.wind napisała:

> Obrzezany penis "last longer" - jak pisze edytkus - o.k., ale jak ten obrzezany
        > penis konczy cala akcje??? Czy jest w stanie dokonac tego tak jak nieobrzezany,
        > tzn. mowiac wprost - w kobiecie? Czy tez posiadacz owego obrzezanego musi pomoc
        > sobie na finiszu reka? A moze kobieta musi to zrobic (obojetnie reka czy ustami
        > )?

to ma byc zart czy kolejny przyklad na "szerokie horyzonty myslowe"?

> To, ze odslonieta zoladz penisa jest przez tyle lat drazniona przez bielizne i
        > spodnie musi miec w konsekwencji jakis skutek.

Musi to na Rusi ;))

> Porownywanie obrzezania do przebicia uszu u dziewczynek jest kompletnie
        > bezsensowne - co ma piernik do wiatraka (poza niepytaniem dziecka o zgode)???
        > Jak wogole mozna myslec o tych dwoch "zabiegach" w tej samej kategorii i stawia
        > c
        > je w jednym rzedzie???

i to i to to zabieg kosmetyczny, jak mozna porownac za to obrzezanie kobiet do obrzezania mezczyzn?
        • winter.wind Re: pytanie do mam chlopcow 30.12.06, 20:04
          edytkus napisała:
          > to ma byc zart czy kolejny przyklad na "szerokie horyzonty myslowe"?

czysta logika, nic wiecej

edytkus napisała:
          > Musi to na Rusi ;))

No, no - wyjatkowo inteligentny komentarz...
          Czyzby skonczyly sie pomysly na riposty?

edytkus napisała:
          jak mozna porownac za to obrzezanie kobiet do
          > obrzezania mezczyzn?

W taki oto sposob: i tu i tu jest to dzialanie w obrebie narzadow plciowych, w
          obu przypadkach nieodwracalne okaleczenie.
          • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 31.12.06, 00:42
            winter.wind napisała:

> edytkus napisała:
            > > to ma byc zart czy kolejny przyklad na "szerokie horyzonty myslowe"?
            >
            > czysta logika, nic wiecej

logika?! czy wiedze na temat seksu pobieralas z filmu Jancio Wodnik?

> edytkus napisała:
            > > Musi to na Rusi ;))
            >
            > No, no - wyjatkowo inteligentny komentarz...
            > Czyzby skonczyly sie pomysly na riposty?

a wiesz co to jest emotikon?
            > W taki oto sposob: i tu i tu jest to dzialanie w obrebie narzadow plciowych, w
            > obu przypadkach nieodwracalne okaleczenie.

okaleczenie tak, ale tylko w przypadku kobiet, zanim sie wypowiesz nastepnym razem poszerz
            horyzonty w tym temacie ;))
            • lilazw Re: pytanie do mam chlopcow 31.12.06, 02:28
              Claudia207,
              Doskonale rozumiem Twoj problem poniewaz 10 lat temu tez zastanawialam sie jaka
              decyzje podjac. Nie jest to prosta decyzja zwazywszy na fakt, ze jest to proces
              nieodwracalny. Staralam sie znalezc jak najwiecej informacji na temat
              obrzezania poniewaz jak kazdej matce zalezalo mi na dobrze mojego dziecka. Nie
              zdecydowalismy sie na obrzezanie poniewaz argumenty "za" nie byly dla nas
              wystarczajaco przekonywujace. Jak do tej pory nie zalujemy swojej decyzji. Od
              najmlodszych lat uczylismy syna dbalosci o higiene a w szczegolnosci miejsc
              intymnych wiec skoro 10 latek swietnie sobie radzi w tym temacie nie rozumiem
              dlaczego dorosly mezczyzna mialby miec problemy. Sprawa higieny jest sprawa
              bardzo osobista i albo jej ktos przestrzega albo nie. Jesli chodzi o choroby
              weneryczne i AIDS to argument, ze obrzezany penis jest bezpieczniejszy niz
              nieobrzezany po prostu mnie smieszy i wierzyc mi sie nie chce, ze w XXI wieku
              ludzie wierza w takie bzdety. Sa tylko trzy sposoby zeby uchronic sie przed
              chorobami wenerycznymi: wstrzemiezliwosc, prezerwatywa i wspolzycie ze stalym
              partnerem (zakladajac, ze mozemy mu zaufac). Zycze powodzenia tym dla ktorych
              obrzezany jest bezpieczny:)Bardzo ubawil mnie rowniez argument z uciekajacymi
              dziewczynami. Szczerze mowiac nie bralam takiej mozliwosci rozpatrujac
              wszystkie "za" i "przeciw". Jak dla mnie bylyby to tylko argument przeciw
              obrzezaniu. Mam nadzieje, ze moj syn spotka na swojej drodze wartosciowe
              dziewczyny a nie takie ktore przy pierwszym spotkaniu wskakuja do lozka. Moze
              mam staroswieckie poglady ale dla mnie sex bez milosci nie istnieje wiec kiedy
              zakochalam sie w moim mezu nie mialo dla mnie zadnego znaczenia czy jest
              obrzezany czy tez nie.
              Reasumujac dla nas decyzja by zachowac cialo naszego syna w stanie jakim
              storzyla go natura byla jedyna sluszna decyzja. Jesli kiedys w przyszlosci
              stwierdzi, ze chce poddac sie obrzezaniu nie bede miala z tym problemu przede
              wszystkim dlatego, ze bedzie to jego swiadoma decyzja.
              • fogo Re: pytanie do mam chlopcow 31.12.06, 02:36
                Dzieki lilazw za wypowiedz, bo juz sie zalamalam czytajac teksty edytkus. Na
                szczescie sa jeszcze na swiecie madre i rozsadne kobiety. Pozdrawiam wszystkie
                mamy chlopcow i nie tylko i zycze, aby dzieci byly w Nowym Roku przede
                wszystkim zdrowe.
                I jak to mowi moja babcia - "jesli Pan Bog chce kogos ukarac to mu rozum
                odbiera".
                Zycze wiec nam przede wszystkim pozostania przy zdrowych zmyslach :)
                • aniutek Re: pytanie do mam chlopcow 31.12.06, 04:19
                  przeczytalam opowiesc jak z horrou o obrzezaniu i musze Wam powiedziec, ze troche autor przesadzil
                  . wiedzialam na wlasne oczy 2 krotnie te operacje, raz rytualna wykonana przez rzezaka w synagodze-
                  jeden ruch czyms ostrym po nim krotki wrzask dziecka. drugi raz w szpitalu gdzie urodzil sie moj
                  synek, zauwazylam kolejke bassinets a w niej mego synka ciekawosc zaprowadzila mnie do pokoju
                  gdzie drobny lekarz azjata, z lupa w oku, malym skalpelem i czyms co przypomina obcinacz do cygar
                  wlasnie rzezal chlopca. Dziecko lekko plakalo. Nie wiem jak to boli ale reakcja dzieci nie wskazywala na
                  straszliwy bol, ja skusilabym sie o porownanie do obcinania pempowiny.
                  Mnie zniechecila glownie permanentnosc co juz wyluszczylam w moim pierwszym poscie.
                  Pozdrawiam :)
                  dobrego Nowego Roku
                  anka
    • hannamay Re: pytanie do mam chlopcow 31.12.06, 06:17
      dajcie spokoj kobiety z tym przekomarzaniem sie i w dodatku w tak
      wspanialej "atosferze bozonarodzeniowej" ..

edytkus powiedziala co swoje, stwierdzajac "moim zdaniem" ( czy nie ma prawa
      sadzic ze jej zdanie cos jest obrzydliwego? pewno ze ma i chwala jej za to),
      powolala sie w dodatku na znane wszystki fakty dla jednych istotne dla innych
      nie, za co niestety uwazam ze zostala nieslusznie zupelnie zaatakowana przez
      bluedreamn i wywolalo to lawine dalszych juz mniej/bardziej racjonalnych
      postow.

Bluedream ja w duzo wiekszej mierze zgadza sie z edytkus z jej znajomoscia
      faktow,niz z twoja zajadla teoria na temat koniecznosci "wieszania sie w inne
      nacje".

osobiscie uwaza wszelkei podane fakty - higiena, zdrowotne i kulturowe takze za
      bardzo wazne. to czy ktos jest zdecydowany za czy tez przeciw w duzej mierze
      uwazam wynika z tego z jakim partnerem zyje plus w jakim kraju. zapewne
      mieszkajac w Polsce i majac meza polaka nie zastanawialabym sie nad tym temate
      wiele, ale zyje tu i z mezem nie polakiem i pewnie gdybym urodzila ( co moze
      sie podwojnei wydarzyc za 5 miesiecy) chlopca zdecydowalaby sie na obrzezanie.

mowienie o okaleczaniu, o smiertelnych przypadkach jest zupelnei nie na
      miejscu, uwazam. bledy sa zawsze popelniane i kazdy jest tego swiadomy nawet
      lykajac aspiryne mozesz zejsc ze swiata, w terazniejszej dobie podawane sa
      srodki miejscowe znieczulajace dla maluszka i wiekszosc szpitali tak tez czyni.
      jeden z rodzicow jest obecny przy zabiegu a malenstwo po kilku dniach jest w
      pelni zaleczone. nie taki wilk straszny jak go maluja. jeszcze nam - matkom
      przyjdzie wiele istotnych decyzji podjac za nasze dzieci i czesto ich
      rezultaty sa bardziej istotne i stanowia o ich osobowosci, o ich zdrowiu
      ogolnym i samostanowieniu. oby wszystki byly zawsze podjete zgodnie ze swoim
      sumieniem, wowczas i dziecko i pozniej dorosly czlowiek bedzie czul sie
      zaakceptowany, kochany i wartosciowy bez wzgledu na wszystko!

• edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 31.12.06, 18:24
        No nareszczed, dzieki Hannamay :)

Fogo przestan przeczyc sama sobie, moze wtedy zaczne cie powaznie traktowac:

>Edytkus, jak kazdy masz prawo do swoich opinii, ale przy okazji nie powinnas
        obrazac
        VS.
        >juz sie zalamalam czytajac teksty edytkus. Na
        szczescie sa jeszcze na swiecie madre i rozsadne kobiety.
        • fogo Re: pytanie do mam chlopcow 31.12.06, 22:56
          Edytkus, nie musisz mnie powaznie traktowac - bo jak napisala kolezanka - to
          nie moj poziom. Twoje teksty sa dla mnie zalamujace, ale nie tylko dla mnie i
          to zadna nowosc. Obrazanie i zacietosc to tez twoja specjalnosc, wiec bycie po
          stronie przeciwnej to dla mnie komplement :)
          A teraz mozesz zaczac strzelac jadem... powodzenia
          • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 01.01.07, 07:52
            fogo napisała:

>
            > A teraz mozesz zaczac strzelac jadem... powodzenia

jadem sie nie strzela (nie ma jak szerokie horyzonty myslowe ;)))
            • fogo Re: pytanie do mam chlopcow 01.01.07, 15:53
              :)))
              Zmije strzelaja jadem - to przenosnia literacka. Poczytaj cos wiecej niz forum,
              to moze znajdziesz takie okreslenie.
              • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 01.01.07, 21:27
                fogo napisała:

> :)))
                > Zmije strzelaja jadem - to przenosnia literacka. Poczytaj cos wiecej niz forum,
                >
                > to moze znajdziesz takie okreslenie.

czytam, a jakze, i wiem ze jadem sie pluje, kompromituj sie dalej ;)
                • fogo Re: pytanie do mam chlopcow 01.01.07, 22:19
                  Poczytaj jeszcze troche nie zaszkodzi :)
                  No chyba, ze wiesz juz wszystko jak "wszystkowiedzaca wiedzma ple ple"
    • beatamc Re: pytanie do mam chlopcow 31.12.06, 21:02
      February 16, 1996

Dr. Peter Rappo
      Committee on Practice & Ambulatory Medicine
      American Academy of Pediatrics

As representatives of the American Cancer Society, we would like to
      discourage the American Academy of Pediatrics from promoting routine
      circumcision as a preventive measure for penile or cervical cancer.....

Na komentarze dotyczace mojej pierwszej wypowiedzi nie bede reagowac, nie
      moj poziom.
      Walki pogladowe, byly i zawsze beda, przez to zycie jest ciekawsze :)
      Jezeli chodzi o moje decyzje zyciowe to staram sie dokladnie przemyslec, w
      szczegolnosci jezeli dotycza one drugiego czlowieka. Daze do tego zeby byly
      moimi decyzjami a nie decyzjami kleru, politykow, lekarzy itp... Mama nauczyla
      mnie jednej waznej rzeczy jezeli chodzi o lekarzy. Nalezy im nie ufac. Stosowac
      ich zalecenia wtedy kiedy wydaja nam sie trafne albo wtedy kiedy nie mamy
      innego wyjscia. Jezeli chodzi o obrzezanie to jest nic innego jak bezmyslna
      walka o penisa. Tak, jak z wiekszoscia opinii lekarskich, jednego roku krzycza
      TAK, innego roku NIE. Do podejmowania decyzji o obrzezaniu zazwyczaj nas nikt
      nie zmusza, wiec po co to robic? Dzieci bardzo szybko rosna, nie zdazymy sie
      obejrzec a beda sami w stanie podjac decyzje czy to zrobic.
      Zastanawialam sie jeszcze nad znieczuleniem podczas obrzezania. Bylam
      niedawno u dentysty, ktory zaproponowal mi leczenie bez miejscowego
      znieczulenia (chyba ze nie bede mogla wytrzymac. Wytrzymalam). Jaki jest z tego
      dla mnie wniosek? Znieczulenie miejscowe noworodka musi byc bardziej szkodliwe
      niz znieczulenie ciezarnej.

• hannamay Re: pytanie do mam chlopcow 01.01.07, 00:04
        beatamc --

kazdy podejmuje decyzje najlepiej jak potrafi i to czy ktos obrzeza czy nie
        jest wynikiem zapewne glebokich przemyslen i bilansem za i przeciw. dla mnei
        szokujace jest to jak bardzo zajadliwie sie do siebie nawzaje
        odnosicie,przeciez nei wszystko jest biale czy czarne.dla jednych karmienie
        piersia do conajniejm 2 roku zycia jest podstawa,dla inych jak tutaj na forum
        zostalo wyrazone jest to zboczenie,dla jednych podanie wszystkich szepionek
        jest ok,dla innych straszne okrucienstwo w stosunku do swojego dziecka, czy
        porod z czy bez epiduralu i innych medycznych srodkow. widzisz swiat nei jest
        taki prosty i warto miec szacunek dla tych ktorzy podejmuja inne nie zawsze
        zgodne z naszym suienie decyzje. warto wierzyc ze sa one zawsze podejowane
        najlepiej jak dana osoba potrafi.

ja zapewne bede strasznie szczesliwa jak sie okaze ze moje dwojaczki sa
        dziewczynkami.jesli bede przekonana do obrzezania to zapewne uczynimy to z
        wielka ostroznoscia podajac srodki znieczulajace topical - ktore nie
        przedostaja sie do systemu dziecka i stad sa bardzo ostrozne. i wiesz,strasze
        jest to ze niektore matki musza sie czuc naminowane przez inne ktore widza
        swiat tylko w kolorach bialo czarnych.

ty opowiadasz o leczeniu zeba, ktos inny przechodzi teraz bardzo trudny porod
        bez srodkow znieczulajacych,czy to daje tobie i inny prawo aby decydowac cojest
        dobre a co zle za innych?
        • beatamc Re: pytanie do mam chlopcow 01.01.07, 00:30
          W ktorej z moich wypowiedzi widzisz zajadliwosc?
        • beatamc Re: pytanie do mam chlopcow 01.01.07, 00:37
          hannamay : "...mowienie o okaleczaniu, o smiertelnych przypadkach jest
          zupelnei nie na miejscu..."
          Czy moglbys mi to wyjasnic, bo naprawde nie wiem dlaczego moja wypowiedz i
          przyklady nie sa na miejscu?
      • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 01.01.07, 07:51
        beatamc napisała:

> As representatives of the American Cancer Society, we would like to
        > discourage the American Academy of Pediatrics from promoting routine
        > circumcision as a preventive measure for penile or cervical cancer.....

biorac pod uwage twoje zdanie na temat obrzezania albo nie znasz angielskeigo albo pomylilas cytaty

> nie
        > moj poziom.
        Mama nauczyla
        > mnie jednej waznej rzeczy jezeli chodzi o lekarzy. Nalezy im nie ufac. Stosowac
        > ich zalecenia wtedy kiedy wydaja nam sie trafne albo wtedy kiedy nie mamy
        > innego wyjscia.

zdecydowanie nie tam sam poziom - ignorancja ma to do siebie ze dotyczy mas i ciezko sie z nia
        walczy

>Do podejmowania decyzji o obrzezaniu zazwyczaj nas nikt
        > nie zmusza, wiec po co to robic?

po co obcinac wlosy, paznokcie, po co golic nogi, myc zeby, lykac witaminy...

> Zastanawialam sie jeszcze nad znieczuleniem podczas obrzezania. Bylam
        > niedawno u dentysty, ktory zaproponowal mi leczenie bez miejscowego
        > znieczulenia. Jaki jest z tego dla mnie wniosek?

ze obrzezanie jest jak zaleczenie zeba? i jedno i drugie da sie przezyc i to z korzyscia dla organizmu
        LOL
        • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 01.01.07, 08:04
          Pewna refleksja. Hipotetyczna. Piszecie ze chcialybyscie aby wasi synowie trafili na parnterki dla ktorych
          wyglad penisa nie ma znaczenia dajac do zrozumienia ze stawiacie na uczucie. Jak bedzie sie czuc
          nieobrzezany mezczyzna zakochany jak Oliver w Love Story wiedzac ze jego ukochana partnerka
          umiera na raka szyjki macicy ktorego najprawdopodobniej dostala od niego w prezencie?

Circumcision is not essential to a child's well-being at birth, even though >>it does have some
          potential medical benefits<<. These benefits are not compelling enough to warrant the AAP to
          recommend routine newborn circumcision. Instead, >>we encourage parents to discuss the benefits
          and risks << of circumcision with their pediatrician, and then make an informed decision about what is
          in the best interest of their child,? says Carole Lannon, M.D., MPH, FAAP, chair of the AAP's Task Force
          on Circumcision.(Marzec 1999)

PS. moje pytanie dotyczace uzywalnosci meskich srodkow do higieny intymnej wciaz bez odpowiedzi,
          dlaczego mnie to nie dziwi?
          • claudia207 odp 01.01.07, 14:43
            Edytkus, odpowiem na Twoje pytanie w PS. Ani ja ani moj M nie uzywamy srodkow do
            higieny intymnej. Nawet nie mamy pojecia, jakie sa na rynku. Mydlo albo plyn do
            kompieli nam wystarcza. Na czym polega wyzszosc plynu do higieny intymnej nad
            mydlem?
            • eve77 Re: odp 01.01.07, 16:57
              Chodzi o ochrone naturalnej flory bakteryjnej. Zwykle mydlo niszczy.
              • claudia207 Re: odp 02.01.07, 00:15
                Czyli zwyczajne mydlo zabija wszystkie bakterie a plyn do intymnej higieny
                wybiorczo. No i co z tego?

Edytkus, nadal nie rozumiem, dlaczego to pytanie albo odpowiedz na nie jest
                takie wazne.
          • magdamajewski Re: pytanie do mam chlopcow 01.01.07, 23:36
            rak szyjki macicy wczesnie wykryty jest praktycznie calkowicie uleczalny. Kazda kobieta choc troche dbajaca o siebie wie ze powinno sie chodzic na regularna wiztyte do ginekologa przynajmniej raz do roku jesli nie co pol.
            Teraz to juz chyba przesadzilas.
        • beatamc Re: pytanie do mam chlopcow 01.01.07, 18:40
          edytkus napisała:

> beatamc napisała:
          >
          >
          > > As representatives of the American Cancer Society, we would like to
          > > discourage the American Academy of Pediatrics from promoting routine
          > > circumcision as a preventive measure for penile or cervical cancer.....
          >
          > biorac pod uwage twoje zdanie na temat obrzezania albo nie znasz angielskeigo
          a
          > lbo pomylilas cytaty
          >
          Wez z laski swojej przeczytaj pare razy i zrozum moje podejscie do obrzezania.
          Potem wez slownik angielskiego i przetlumacz slowo po slowie cytat, ktory
          podalam. Moze Ci sie uda... powodzenia.

> > nie
          > > moj poziom.
          > Mama nauczyla
          > > mnie jednej waznej rzeczy jezeli chodzi o lekarzy. Nalezy im nie ufac. St
          > osowac
          > > ich zalecenia wtedy kiedy wydaja nam sie trafne albo wtedy kiedy nie mamy
          >
          > > innego wyjscia.
          >
          > zdecydowanie nie tam sam poziom - ignorancja ma to do siebie ze dotyczy mas i
          c
          > iezko sie z nia
          > walczy
          >
          Chociaz raz, trafne slowa samokrytyki z Twojej strony.

> >Do podejmowania decyzji o obrzezaniu zazwyczaj nas nikt
          > > nie zmusza, wiec po co to robic?
          >
          > po co obcinac wlosy, paznokcie, po co golic nogi, myc zeby, lykac witaminy...
          >
          Skoro porownujesz obrzezanie do obciecia wlosow to sie nie dziwie,ze
          jestes za. :DDDDDDD
          Z takim podejsciem spoleczenstwo powinno zlecic usowanie dziewczynkom warg
          sromowych, poniewaz kobiety cierpia duzo czesciej na infekcje drog moczowo
          rodnych. Po 40 powinno sie amputowac piersi kobietom ze wzgledu na rosnace
          zachorowanie na raka piersi i ze wzgledow estetycznych. Obcinac koncowki palcow
          u nog, z powodu grzybicy ....itp.... prewencja nasza wspaniala
          przyszloscia!!!!:DDD
          • edytkus Re: pytanie do mam chlopcow 01.01.07, 21:29
            Beata, czy ty sie dobrze czujesz? Przeciez ty ompletnie nie rozumiesz co czytasz :O
          • lilazw Re: pytanie do mam chlopcow 01.01.07, 22:10
            Nie widze powodu dla ktorego mamy ktore zdecydowaly sie na obrzezanie synow
            powinny czuc sie napietnowane. Decyzja o obrzezaniu lub tez nie jest bardzo
            osobista decyzja i nie podlega dyskusji natomiast argumenty ktore do tej
            decyzji doprowadzily zdecydowanie tak. Przede wszystkim ze wzgledu na to, ze
            maja byc pomocne claudia207 w podjeciu decyzji. Moge zrozumiec, ze ktos ma
            preferencje odnosnie wygladu penisa (sprawa bardzo osobista) ale nie piszmy
            glupot, ze obrzezanie zapobiega roznoszeniu chorob wenerycznych. Zakladajac na
            chwile, ze takie myslenie jest prawidlowe jak to ma sie do statystyki. Zalozmy,
            ze mamy dwoch mezczyzn chorych na AIDS. Jeden jest obrzezany a drugi nie. Ten
            nieobrzezany zarazi 9 kobiet z 10 a obrzezany 7 lub nawet 5. Czy doprawdy ma to
            takie znaczenie? Rozwiazlosc seksualna i nie uzywanie prezerwatyw prowadzi do
            chorob wenerycznych a nie nieobrzezane penisy. Jest jeszcze jeden fakt ktory
            obala ta teorie. Obecnie w USA grupa w ktorej obserwuje sie najwieksza
            zachorowalnosc na choryby weneryczne sa nastolatkowie. Zakladajac, ze 80% z
            nich jest obrzezanych mozna wysunac dwie teorie: pierwsza to, ze pozostale 20%
            zaraza wszystkich wokol a druga: stwierdzenie, ze obrzezane penisy sa
            bezpieczne jest nieprawdziwe. Ja proponuje wpajanie od najmlodszych lat pewnych
            wartosci moralnych a nie liczyc na to, ze moze sie nic nie przytrafi.
            Wychowywanie dzieci to dlugi i ciezki proces. Mozna pojsc na latwizne, posadzic
            przed telewizorem i liczyc na to, ze czegos z TV sie naucza lub poswieci troche
            wlasnego czasu aby wszystko dokladnie wytlumaczyc.

Edytkus, nie czuje najmniejszej potrzeby zeby zwierzac ci sie z intymnych
            zwyczajow mojego meza. Ile razy sie myje, czym i dlaczego nie jest zupelnie
            twoja sprawa. Szczerze mowiac nie podalabym ci imienia swojego psa gdybym go
            nawet miala. Wedlug mnie nie zaslugujesz na tego typu zaufanie. Szkoda, ze twoi
            znajomi nie moga sie o tym przekonac. Jestem pewna, ze byliby zachwyceni
            czytajac twoje komentarze o nich. Musze przyznac, ze dawno nie widzialam nic
            bardziej zenujacego. Naciagasz znajomych na rozmowe (jestem pewna, ze rozmowa o
            penisach wyszla od ciebie) aby pozniej nasmiewac sie z nich na forum. Nie
            zazdroszcze im kolezani:(
            Zarzucasz dziewczynom, ze nie znaja angielskiego a sama chyba nie potrafisz
            czytac ze zrozumieniem po polsku. Pytanie jak sam temat wskazuje bylo do mam
            chlopcow a ty chyba do nas na szczescie nie nalezysz. Jest taki wiersz Brzechwy
            ktory swietnie do ciebie pasuje. Moze sie domyslisz ktory ale jesli to okaze
            sie zbyt trudne to chetnie ci tytul przeliteruje.
    • sqtek Re: pytanie do mam chlopcow 01.01.07, 21:49
      Trzeci raz zaczynam pisac i za kazdym razem widze, ze nie wiem jakich slow uzyc,
      zeby nie wzbudzic ogromnych emocji u piszacych na tym watku. Jakis zapalny
      temat, nie rozumiem czemu.
      Obrzezanie ot tak "dla urody" wydaje mi sie bezsensowne. Kobiety amerykanskie (a
      czy ja chce synowa Amerykanke???) rzeczywiscie sa przyzwyczajone do obrzezanych
      penisow u swoich partnerow (tez ogladalam "Sex and the City" :-) ), ale za pare
      lat zmieni sie moda (i procent obrzezanych chlopcow) i moze nieobrzezani
      mezczyzni stana sie bardziej atrakcyjni. Mam to w nosie absolutnie. Jesli nie
      mam przeslanek zdrowotnych (nie bede cytowac wypowiedzi wczesniejszych, a na
      przyklad przeciwko rakowi szyjki macicy mozna sie juz zaszczepic) to nie zrobie
      tego. Przeslanki religijne do obrzezania sa dla mnie wytlumaczeniem, rozumiem
      je, ale traktuje je podobnie jak obrzezanie dziewczynek w Afryce (czyli jestem
      przeciw). I chyba tyle.
      Ciekawe dlaczego ten temat wywoluje tyle emocji. W koncu chyba nie chodzi o
      wprowadzenie obowiazkowego obrzezania, albo zakazu obrzezania. Kazdy decyduje o
      swoim losie i o losie swojego dziecka. Jest to ogromna odpowiedzialnosc i kazda
      z nas to swietnie rozumie i robi jak najlepiej potrafi we wlasnym stylu. I niech
      tak zostanie. A opiniami zawsze mozna sie podzielic.
      • onlymama Re: pytanie do mam chlopcow 02.01.07, 04:46
        Jaka ciekawa dyskusja :) Ja mialam kilka boyfriends wczeszniej nim poznalam
        mojego meza i kilku bylo circumcised ale kilku nie. My o tym rozmawialysmy z
        dziewczetami w klasie w high school co lepsze. Ja nie myslalam ze jak bede
        dorosla to jeszcze ktos bedzie o tym dyskutowal :))) Moj maz byl circumcised z
        powodu religi ale moj synek sie urodzil premie i kazdy jeden doktor nam mowil
        zeby nie circumcise bo to extra trauma i moze byc infekcia. I Edgar nie jest
        circumcised i On nie ma problemu ze wyglada nie tak jak tata. U moich znajomych
        wielu chlopcow nie jest teraz circumcised bo kazdy mowi ze to takie old
        fashion. No i duzo panow mowi publicznie ze to zle dla nich i ich performance i
        maja zal do rodziny wiec nikt nie chce zeby syn kiedys mial zal.
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka