Dodaj do ulubionych

zwolnienie lekarskie w Stanach

12.02.07, 19:43
Czesc,

w kwietniu wyjezdzam do Stanów na kilka lat. Bede wtedy w 6 miesiacu ciazy. W
tej chwili jestem zatrudniona na stale w Polsce i nie chce na razie zwalniac
sie z pracy. Chcialabym skorzystac z urlopu macierzynskiego.
Moje pytanie dotyczy zwolnienia lekarskiego. Jak to wyglada w Stanach? Czy w
8,9 miesiacu ciazy mozna dostac zwolnienie lekarskie? Na ile dni moze lekarz
wystawic zwolnienie? Czy nie pracujac wtedy w Stanach, bede mogla takie
zwolnienie otrzymac?
Kolejne pytanie jest zwiazane z aktem urodzenia? Ile kopii aktu urodzenia
wystawia szpital?
Moze ktoras z Was miala podobne doswiadczenia?
Wielkie dzieki z gory za odpowiedzi

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: zwolnienie lekarskie w Stanach 12.02.07, 21:53
      wasia55 napisała:

> Moje pytanie dotyczy zwolnienia lekarskiego. Jak to wyglada w Stanach? Czy w
      > 8,9 miesiacu ciazy mozna dostac zwolnienie lekarskie?

nie bardzo rozumiem, nigdy tu nie pracowalas, pracowac nie bedziesz a zwolnienie chcesz?

>Na ile dni moze lekarz
      > wystawic zwolnienie? Czy nie pracujac wtedy w Stanach, bede mogla takie
      > zwolnienie otrzymac?

mysle ze nie

> Kolejne pytanie jest zwiazane z aktem urodzenia? Ile kopii aktu urodzenia
      > wystawia szpital?

z tego co pamietam nawet oryginalu w szpitalu nie dostaniesz a co tu mowic o kopiach
      • kaszka13 Re: zwolnienie lekarskie w Stanach 12.02.07, 22:08
        aktu urodzenia nie wystawia szpital a urzad miasta, w ktorym sie dziecko
        urodzilo. u nas kazda kopia odpisu kosztuje $5. jesli chodzi o zwolnienie
        lekarskie to bardzo zalezy od firmy, w ktorej sie pracuje (ale skoro nie
        bedziesz pracowac to nie wiem o co chodzi). panstwo nie placi podczas
        macierzynskiego, przysluguje tylko bezplatny 12 tygodniowy urlop przy czym w
        danej firmie trzeba pracowac przynajmniej 12 miesiecy. prawo stanowe (w MA)
        mowi, ze musisz przepracowac przynajmniej 6 miesiecy, zeby dostac 8 tygodni
        bezplatnego urlopu. w takim przypadku pracodawca jest zobowiazany przyjac Cie na
        to samo lub podobne stanowisko pracy. nie rozumiem o co chodzi z tym
        zwolnieniem? po co Ci ono skoro nie bedziesz pracowac. sprecyzuj o co chodzi, to
        moze bede mogla cos wiecej powiedziec:)
      • wasia55 Re: zwolnienie lekarskie w Stanach 12.02.07, 22:10
        Moze sie nieprecyzyjnie wyrazilam.

zwolnienie potrzebuje, zeby wysłac do mojej firmy w Polsce. Nie zamierzam go w
        Stanach nigdzie wykorzystywac.
        W Polsce w 8,9 miesiacu prawdopodobnie tez juz bym nie pracowala. Tylko wtedy
        przynioslabym zwolnienie od mojego lekarza z Polski.

Przeciez teoretycznie, jesli mialabym jakis zagraniczny wyjazd sluzbowy i na
        nim bym zachorowala, wtedy tez potrzebowalam zwolnienie lekarskie.

Pozdrawiam

• kaszka13 Re: zwolnienie lekarskie w Stanach 12.02.07, 22:17
          mysle, ze lekarz wypisze Ci zwolenienie jesli beda ku temu powody. moja kumpela
          wlasnie konczy 8 miesiac i z powodu boli podwozia bedzie siedziec w domu:)
          • wasia55 Re: zwolnienie lekarskie w Stanach 12.02.07, 22:24
            dzieki za info
    • wasia55 Re: zwolnienie lekarskie w Stanach 12.02.07, 22:21
      Jeszcze jedno zdanie dla pewnosci. Chodzi mi o urlop macierzynski, ktory mi
      przysluguje w Polsce w zwiazku z urodzeniem dziecka, wyplacany przez polski ZUS.

Jesli bym zostala w Polsce nie byloby problemu, poniewaz zwolnienie lekarskie
      oraz akt urodzenia sa na standardowych drukach, po polsku itd. W wypadku, jesli
      wyjezdzam do Stanow, troche sie to mi komplikuje. Nie wiem, jak polski ZUS do
      tego podchodzi, jaka jest procedura itd.

Duzo mi pomoze sama informacja, czy bede mogla otrzymac zwolnienie lekarskie od
      lekarza w Stanach.

• aneta05 Re: zwolnienie lekarskie w Stanach 12.02.07, 22:25
        nie sadze, ze jakis lekarz wystawi Ci zwolnienie TYLKO dlatego, ze jestes w
        ciazy..tu nie Polska.
        Rowniez tradycyjne polskie L4 tu nie istnieja (przynajmniej takie na pare dni),
        jak jestes chora to dzwonisz do pracy, ze nie przychodzisz i zadnych swistkow
        papierow od lekarza nie przynosisz. Oczywiscie gdy w gre wchodzi dluga choroba
        czy pobyt w szpitalu to juz jest inna sprawa.
      • bea_mama Re: zwolnienie lekarskie w Stanach 13.02.07, 00:53
        Chyba prosciej byloby spytac o to w ZUS-ie.
        Tez watpie zeby jakis lekarz w Stanach dal ci zwolnienie tylko dlatego ze
        jestes w ciazy, to tylko w Polsce ciaza jest "choroba". Wez po prostu jak
        najdluzsze zwolnienie od lekarza z Polski.
        Bedac za granica mozna dostawac zasiłek macierzynski z Polski? Fajnie:)
    • kisiulak Re: zwolnienie lekarskie w Stanach 12.02.07, 23:26
      W firmie w której pracuje macierzyński jest jako "benefit" i przysługuje dopiero
      po roku pracy w tej firmie. Nie myśle żeby w innych firmach było inaczej. Też
      nie bardzo rozumiem na jakiej zasadzie firma da "zwolnienie". Mozesz dostać
      potwierdzenie od lekarza ze urodziłaś.

Pozdrawiam,
      Kaśka
    • asia2512 Re: zwolnienie lekarskie w Stanach 13.02.07, 13:01
      Odp do wasia55
      moja kolezanka byla w ciazy w 7 miesiacu(zatrudniona na stale w Polsce w
      urzedzie)i poleciala do usa do meza. Wylatywala na urlopie zeby nie bylo
      nieporozumienia, ze w czasie zwolnienia lata za granice. Mial wziete 5 tyg
      urlopu, W miedzy czasie cos ok 4 tyg trwania urlopu wypoczynkowego poszla do
      polskiego lekarza i dal jej zwolnienie najpierw na 2 tyg, i drugi raz na 2 tyg.
      Miala obrzeki nog, skurcze-nadmienie ze byl to ogolny lekarz polski, wczesniej
      robila u nigo wyniki krwi i zanim dostala zwolnienie byla ze 2 razy na
      wizytach, mowila ze zle sie czuje i ze nie da rady wrocic samolotem do polski
      wiec prosi o zwolnienie. Wystawil je na zwyklej kartce z pieczeciami tegoz
      gabinetu, swoja pieczatka czasem trwania zwolnienia, choroba po lacinie, nipem
      pracy adresem firmy w polsce-takie sa wymogi zusu. Wyslaam do Polski i musiala
      rodzina przetlumaczyc u tlum przysieglego. Zabezpieczyla sie najpierw faxem,
      zeby nie bylo problemu z zaginieciem, a potem oryginal. Tak wykorzystala
      niecale tyg i 2 tyg przed terminem ur dziecko. Wyslalam zaswiadczenie ze
      szpitala takie jak daja i to przekazala do zakl pracy, pozniej jak mieli akt ur
      to tez wyslala,-musial tez przetlumaczyc tl przysiegly. Zaklad policzyl jej
      urlop macierzynski od daty porodu, potem wziela reszte wypoczynkowego i
      wychowawczy 8 miesiecy. Teraz wrocili i wszystko jest ok-wychow mozna wziac do
      4 lat. To tyle to sprawdzone wiadomosci ze stanu new jersey
      • kisiulak do asia2512 13.02.07, 16:47
        Nie bardzo rozumiem:
        "Teraz wrocili i wszystko jest ok-wychow mozna wziac do
        4 lat"

W stanie Maryland mozesz byc na chorobowym/macierzynskim (short term disability)
        do 12 tygodni. Tyle wedlug prawa zaklad pracy ma trzymac stanowisko. Nie bardzo
        rozumiem o co chodzi z tymi 4 latami.
      • wasia55 Re: zwolnienie lekarskie w Stanach 13.02.07, 18:20
        dzieki Asia za podpowiedz, dokladnie w takiej sytuacji jestem.

Dowiadywałam sie w ZUSie, jak traktuje takie przypadki, ale odpowiedzi byly
        sprzeczne i oczywiscie nie na pismie. Jedna z nich potwierdza to, co piszesz.
        Czyli tlumaczenie przysiegle zwolnien lekarskich i aktu urodzenia. Inna
        odpowiedz to taka, ze ZUS traktuje indywidualnie takie sutuacje.

Odpowiadajac na pozostale uwagi:
        - nie moge wziac zwolnienia jak nadluzszego od lekarza z Polski i w jego
        trakcie wyleciec do Stanow. Mogloby to byc wykorzystane przeciwko mnie przez
        ZUS lub firme i nie chce ryzykowac.
        - wydaje mi sie, ze mozna przybywac w Stanach i brac zasilek macierzynski z
        Polski. Zasilek macierzynski otrzymuje sie w Polsce, jesli spelnia sie
        konkretne warunki do otrzymania takiego zasilku. Ja je spelniam (m.in. mam
        umowe na stale) Nie jest warunkiem urodzenie dziecka w Polsce. Teraz probuje
        sie dowiedziec, jak techniczne to rozwiazac.
        - oczywiscie, ze ciaza to nie choroba. Nie chodzi mi o zwolnienie na cala
        ciaze, tylko na 8,9 miesiac lub przynajmniej sam 9 miesiac.

Dzieki za uwagi, jesli mozecie jeszcze mi cos podpowiedziec, bede wdzieczna.
        pozdr

-
        • kisiulak Re: zwolnienie lekarskie w Stanach 13.02.07, 19:18
          To upewnij sie że idziesz do Polskiego lekarza. Nigdy nie słyszałam że takie
          rzeczy można robić, ale to wcale nie znaczy że nie można. :)

Jeszcze raz przeczytałam Twój orginalny post, i już bardziej rozumiem. Na
          początku myślałam że chcesz żeby jakaś firma Ci dała macierzyński. Sorry ;)
        • asia2512 Re: zwolnienie lekarskie w Stanach 14.02.07, 11:29
          a gdzie bedziesz mieszkac moze na poczte napiszesz, bo wkrotce znowu leci
          znajoma to bedziecie mogly miec kontakt jesli chcesz??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka