Gość: michalo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.03, 00:16 mam pytanko ktoto jest ten rezydent.moglby mi ktos to wytlumaczyc bede wdzieczny.dzieki pa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peter_b Re: rezydent 14.05.03, 18:32 Legalny Rezydent to posiadacz zielonej karty - lub jakies wizy emigracyjnej uprawniajacej do stalego pobytu... Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwe_bydle W Kanadzie... 15.05.03, 19:31 Gość portalu: michalo napisał(a): > mam pytanko ktoto jest ten rezydent.moglby mi ktos to wytlumaczyc bede > wdzieczny.dzieki pa Staly mieszkaniec Kanady, nie posiadajacy jednak obywatelstwa. Po okreslonym okresie (3 lata) moze ubiegac sie o nadanie obywatelstwa. Jesli nie chce przyjac obywatelstwa, moze pozostac stalym mieszkancem (rezydentem) bezterminowo). Od obywatela roznia go pewne ograniczenia (nie ma praw wyborczych, nie moze wykonywac pewnych prac - b. specjalne przypadki, etc.). Na codzien jego status nie rozni sie niczym od obywatela (sprawy socjalne, etc.). Do chwili obecnej poslugiwal sie formularzem "landed immigrant" jako dowodem prawa stalego pobytu. Od 1 stycznia 2004, zamiast tego formularza bedzie uzywana obowiazkowo plastykowa, kodowana elektronicznie karta ze zdjeciem "Permanent Resident Card". Rezydent, ktory przyjmuje obywatelstwo przestaje byc rezydentem, a staje sie obywatelem, heheh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michalo Re: W Kanadzie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.03, 23:32 Dzieki za informacje!! Odpowiedz Link Zgłoś