Dodaj do ulubionych

dosc intymne pytanie...

06.04.07, 20:29
Kiedy dostalyscie pierwszy okres po ciazy?WYdawalo mi sie ,ze jak sie karmi
piersia to nie ma sie miesiaczki.Moja Emma bedzie miala 4 miesiace a ja juz 3
okres -regularnie jak w zegarku.Caly czas karmie i sciagam pokarm
Obserwuj wątek
    • bea_mama Re: dosc intymne pytanie... 06.04.07, 20:35
      Ja karmilam do 15 m-ca, a okres dostalam okolo rok po porodzie, nie pamietam
      dokladnie.
    • claudia207 Re: dosc intymne pytanie... 06.04.07, 20:47
      Czytalam w ksiazce o laktacji, ze wplyw ma tez dlugosc przerwy nocnej w
      karmieniu. Potrzeba przynajmniej jedno nocne karmienie. Czy Twoja mala przesypia
      noce?
    • nanuk24 Re: dosc intymne pytanie... 06.04.07, 20:50
      6 miesiecy po porodzie, a karmilam 14 miesiecy
      • edytais Re: dosc intymne pytanie... 06.04.07, 20:59
        Przy pierwszej dwojce dostalam jak juz karmilam tylko raz lub dwa razy dziennie
        (czyli po ok roku, oraz 9 mies.) Przy ostatnim dziecku dostalam okres jak
        synek mial 14 miesiecy mimo, ze nadal dosyc intensywnie go karmilam w dzien i w
        nocy (w nocy 1-2 razy).
        • a_dassuj Re: dosc intymne pytanie... 06.04.07, 21:06
          karmie mala 6 na dobe i je przynajmniej 4 oz do 6 oz za jednym razem.Wczesniej
          karmilam jeszcze czesciej , myslalam ,ze przynajmniej pare miesecy minie zanim
          znow sie pojawi ...a tu juz 3 razy !
    • a_dassuj Re: dosc intymne pytanie... 06.04.07, 21:01
      Tak moja mala od poczatku spi bardzo dobrze,karmie ja okolo 6 rano.Wczesniej
      mialam karmienie o 2 w nocy ,z czasem je pominelam ,ale dalej sciagalam mleko o
      2 bo czulam ,ze po prostu musze,inaczej bym nie zasnela z powodu przepelnionych
      piersi.
    • hannamay Re: dosc intymne pytanie... 06.04.07, 21:38
      hey hey ..nie przejmuj sie to tylko znak ze swietnie sobier radzisz z dzieckiem
      sowim i z hormonami :) im czesciej karmisz tym wiecej powstaje "hormonow
      milosci" i co czesto opoznia miesiaczkowanie. jesli twoja mala spi dobrze w
      nocy to masz ograniczona liczbe karmien i czas pomiedzy nimi takze sie wydluza.
      z reguly opoznia sie miesiaczka jesli sie karmi co najmniej 8-10 razy na dobe
      z przerwa nei wieksza niz 3 godz. ale wszystko zalezy od organizmu kobiety.

osobiscie karmilam do 21-22 mca ( w koncu 4 mca ciazy przeslalam karmic)okolo 4
      razy na dobe. do roku karmilam chyba z 10 albo wiecej razy. a okres powrocil po
      7 mcach pomimo bardzo intensywnego karmienia.

ps.kiedys wspomionalas o sposobie, ktory ci podrzucila tesciowa jak spowodowac
      aby male dzieciatko spalo przez noc. zdradz dla ciekawosci ten sekret.bo widac
      ze sobie swietnie radzicie,moze byc cenny dla inny mam w tym mnie samej takze;)

wdzieczna bede!
    • a_dassuj Re: dosc intymne pytanie... 06.04.07, 23:06
      podrzucila mi taki plan dnia i na poczatku bylam przeciwna , bo wydawalo mi sie
      ,ze to ja musze dostosowac sie do potrzeb malenstwa.Odstepy miedzy wieczornymi
      karmieniami byly moim zdaniem za dlugie 7-10 pozniej 2 w nocy i 6 rano.Mala
      szybko zaakceptowala jednak rutyne i zaczela przybierac na wadze itd i teraz
      jestem wdzieczna za ten plan dnia.Karmie mala o 6 rano pozniej o 9 i 12.Dluga
      drzemka od 12 do 4 .4 karmienie pozniej zabawy itd kapiel po 6 i o 7 znow
      karmienie i do lozeczka , karmie ja jeszcze o 10 ,ale wtedy "na spiocha"...
    • marta2777 Re: dosc intymne pytanie... 07.04.07, 01:17
      ja karmilam 13 miesiecy, a okres dostalam po 11 miesiacach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka