Dodaj do ulubionych

mamy pracujace

06.09.07, 17:07
Przyklay kobiet, ktore odniosly sukces laczac prace zawodowa z
wychowaniem dzieci:
msn.careerbuilder.com/custom/msn/careeradvice/viewarticle.aspx?articleid=1115&SiteId=cbmsnhp41115&sc_extcmp=JS_1115_home1>1=10372
A wiec jest to mozliwe! :-)
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: mamy pracujace 06.09.07, 22:59
      hmm, ja odbieram ten artykul zupelnie inaczej: albo byc mama albo
      wrocic do pracy, jakos zadna z podanych kobiet nie osiagnela sukcesu
      zawodowego "siedzac" w domu a dopiero gdy dzieci podrosly. Poza tym
      np. Kristie Alley czy J.K. Rowling zanim dotarly tam gdzie sa teraz
      mialy duze problemy z powiazaniem jednego konca z drugim. IMO jesli
      chce sie odniesc sukces trzeba zostac scientologiem ;)))
      • klaudona Re: mamy pracujace 07.09.07, 02:15
        Nieststy w artykule brakuje opisu jak one tego dokonaly.

Ja wlasnie odrzucilam bardzo atrakcyjna oferte pracy, za ktora kiedys
        calowalabym po rekach i wcale mi nie jest zal straconej okazji. Szansa na szybka
        kariere i bardzo dobre pieniadze okupione dlugimi godzinami pracy. Szukam pracy
        od 9 do 5 z dlugimi wakacjami ;-) Moze ktos dac namiary?
        • karla007 Re: mamy pracujace 07.09.07, 13:00
          dlugie wakacje w Stanach??? :-)
          a w jakiej branzy ma byc ta wymarzona praca?
          • klaudona Re: mamy pracujace 07.09.07, 15:07
            not-for-profit, jesli dobrze mi pojdzie interview w poniedzialek i
            zostane przyjeta, dostane 4 tygodnie po przepracowaniu roku plus
            kupe innych fajnych rzeczy jak oplacenie grad school.
            • 4me1 Re: mamy pracujace 07.09.07, 16:04
              Kon by sie usmial z tych podanych przykladow.
            • karla007 Re: mamy pracujace 07.09.07, 16:26
              no to rzeczywiscie fajnie wyglada - powodzenia!!!
              • edytais Re: mamy pracujace 08.09.07, 18:29
                Praca na uczelniach 4 letnich jest od 9 do 17 (lub krocej) i ma sie miesiac
                wakacji w zimie i 3 miesiace w lecie :)
                Tylko place bardzo sie roznia w zaleznosci od kierunku. Z tego co wiem to
                nawet kilkakrotnie wiecej zarabiaja w szkole biznesu niz taki profesor historii
                czy psychologii. Nauki scisle tez bardzo sie roznia.

Przyklady z artykulu nie sa imponujace.
                Poza tym to nie pisza jak te kobiety sobie tak naprawde radza w rodzinie.
                Imponujaca moze byc praca CEO, tylko nie wiesz czy ta osoba nie wychodzi z domu
                o 7 rano i nie wraca o 8, dziecmi zajmuje sie niania lub maz po swojej pracy a
                ona widzi rodzinke tylko w niedziele..... Dla mnie takie cos to nie jest
                pogodzenie kariery z rodzina. Jest to wybor kariery.
                --
                • karla007 Re: mamy pracujace 08.09.07, 20:04
                  Imponujaca moze byc praca CEO, tylko nie wiesz czy ta osoba nie
                  wychodzi z domu o 7 rano i nie wraca o 8...

Najprawdopodobniej tak wlasnie jest. Z drugiej strony, ja nie jestem
                  CEO a tez wychodze do pracy po 7 rano, ale to z powodu dojazdow. To
                  mi sie wlasnie nie podoba, i bedzie na pewno stanowic ogromny
                  problem jak juz dzidzia bedzie na swiecie. Zawsze jest to COS - jak
                  praca niedaleko domu, to albo niezbyt rozwijajaca, a jak juz fajna i
                  z dobrymi perspektywami, to albo daleko, albo cos jeszcze innego...
                  Ehhhh, poki co skoncentruje sie na slodkim nicnierobieniu w
                  oczekiwaniu na nowa role zyciowa:-)
                • piesfafik Re: mamy pracujace 09.09.07, 04:50
                  Z ta praca na uczelnie to nie jest tak rozowo. Co prawda nikogo
                  specjalnie nie obchodzi kiedy sie jest w pracy (chyba ze sie
                  wyklada) ale za to trzeba miec wyniki (publikacje) i caly czas
                  starac sie o granty bo raczej sie nie zdarza zeby uczelnia stanowa
                  gwarantowala 12 miesiecy pensji. Te 3 miesiece w lecie to czas kiedy
                  nie placa (ale mozna sobie pensje zaplacic z grantow) a nie platne
                  wakacje. Kobiety w mojej branzy ktore osiagnely sukces zawodowy na
                  uczelni przewaznie maja dzieci pozno - jak juz maja tenure czyli
                  gwarantowana prace i ustalona pozycje zawodowa. Bycie profesorem
                  przed osiagnieciem tenure to naprawde ciezka praca i b. duzy stres.
                  • klaudona Jaka prace mozna polaczyc z wychowaniem dzieci? 09.09.07, 14:23
                    Jaka prace mozna wg Was polaczyc z wychowaniem dzieci? Wydaje mi sie, ze takie
                    niezalezne zawody jak pisarz czy felietonista-dziennikarz, albo tlumacz, czy
                    programista. Pewnie i tak nie obejdzie sie bez opiekunki, ale przynajmniej jest
                    sie w domu i mozna czesto zagladac do dziecka.

Tak sobie czysto teoretycznie rozwazam, bo nie mam taletu w wyzej wymienionych
                    zawodach. Jakie macie inne pomysly?
                    • karla007 Re: Jaka prace mozna polaczyc z wychowaniem dziec 09.09.07, 17:46
                      wiekszosc prac, gdzie przede wszystkim spedzasz czas przed
                      komputerem, a nie z ludzmi - w mojej firmie, jak zaobserwowalam
                      (public accounting) mamy czesto pracuja z domu, gdy na przyklad
                      dziecko jest chore, niestety nie da sie tak zawsze, bo jednak czasem
                      trzeba pojechac do klienta, lub po prostu fizycznie byc w firmie w
                      razie pytan osob, ktore ci podlegaja, no ale dobrze wiedziec, ze
                      jest mozliwosc pracy z domu bez koniecznosci brania wolnego dnia
                      zawsze gdy dziecko choruje...
                      • magdamajewski Re: Jaka prace mozna polaczyc z wychowaniem dziec 10.09.07, 02:45
                        i wlasnie do tego ja sie sklaniam. W public accounting bardzo duzo firm oferuje opcje ze mozna zostac w domu i tam pracowac jesli dziecko jest chore lub ma wolne od szkoly. Oczywiscie nie moze to byc nagminne. Zanam kilka kobiet co pracuja w firmie 3 dni w tygodniu i 2 w domu no ale one maja juz wyrobiona pozycje w firmie i na to dosc dlugo pracowaly....
                        Tak na prawde to chyba nie ma takiego "zlotego" zawodu... niestety.
                    • cynta Re: Jaka prace mozna polaczyc z wychowaniem dziec 13.09.07, 12:50
                      U mnie w pracy z domu pracuja biostatystycy.... a nauczycielka to nie fajny
                      zawod dla mamy? wakacje sa, placa tak sobie ale mozna przezyc...ja juz marze o
                      wczesniejszej emeryturze i zmianie zawodu...:o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka