Gość: ola IP: *.socal.res.rr.com 15.07.08, 07:30 musze zdac prawko mimo ze mam miedzynarodowe. bardzo sie stresuje. jestem tu jako au pair i nie chcialabym zawiesc rodzinki. Ktos wie ile bledow mozna miec na psiemnym i jak wyglada praktyczny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sapinek Re: prawko w kalifornii 15.07.08, 10:20 dla uspokojenia powiem Ci, ze masz 3 szanse zdania teorii. jedna po drugiej. dopiero jak 3 razy oblejesz musisz sie umowic na test. ile bledow? hmmm wejdz na strone dmv, tam masz wszystko. poza tym sciagnij sobie w pliku pdf przepisy. a co do praktycznego no to mozesz przyjechac na niego nawet wlasnym samochodem. i to raczej jest formalnosc. jesli umiesz jezdzic to nie ma problemu. nikt cie nie obleje za jakas glupote jak w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 więcej info 15.07.08, 12:56 --> www.dmv.org/ca-california/apply-license.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uu glupota IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.08, 14:21 hehe to zalezy jaka to bedzie glupota bo jak bedzie jechac przepisowo to ma prawko w reku i tego nalezy sie trzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: prawko w kalifornii 15.07.08, 18:41 www.dmv.ca.gov/dl/dl_info.htm Min musisz miec 85% a wiec 7 bledow max (39 poprawnych)na tescie ktory ma 49 pytan. Praktyczny wyglad roznie w roznych miejscach - sa DMV gdzie instruktorzy sa mniej lub bardziej krytyczni. Egzaminy odbywaj sie w okolicach DMV a wiec w malej miejscowosci gdzie jest jedna prosta droga i jeden stop jest latwiej niz w centum LA... Generalnie zaczyna sie test a parkingu DMV od pokazania rekami kierunkow, zapiecia psow, ustawienia lusterek i siedzenia, potem jazda do przodu i do tylu prosto, potem wyjazd na ulice i po malych uliczkach ze stopami i swiatlami gdzie egzaminator sprawdza jak sie kontroluje samochod - jak sie obserwuje droge i lusterka oraz jak sie przestrzega przepisow i predkosc. Zwykle wtedy sprawdzaja parkowanie rownolegle do chodnika i jazde do tylu wzdluz chodnika. Potem zwykle wyjedza sie na wieksza droge (ostatnio nawet na autostrade)aby sprawdzic zmiane pasow i zachowanie sie w ruchu(ogladanie sie, sygnalizacja, itp) Test zwykle trwa jakies 20 minut.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola oblalam :/ IP: *.socal.res.rr.com 17.07.08, 00:14 oblalam teorie, po 1 szansie tak sie zestresowalam, ze nie bylam w staniue sie potem skupic :/ nigdy nie oblalam zadnego egzaminu w swoim zyciu, zawsze musi byc 1 raz. mialam 7 bledow na 6 mozliwych na 36 pytan :/ okropnie sie z tym czuje. czytalam kodeks tylko 1 wieczor i poszlam zdac, chyba za malo czasu. coz, musze sie wziac sie w garsc i poprawic Odpowiedz Link Zgłoś
gdotb Re: oblalam :/ 17.07.08, 06:15 > :/ okropnie sie z tym czuje Co ty, Olka! Egzamin w Polsce zdałem za pierwszym razem, i teorię i praktykę, poczytałem sobie tylko kodeks trochę i było dobrze, rozwiązałem też kilka testów. Z takim samym nastawieniem podszedłem do egzaminu w Kalifornii (bo to przecież bułka z masłem w porównaniu do Polski) i oczywiście teorię oblałem. Za drugim razem już było ok, więc od razu jazda: Polam5 podal super info, poczytaj. Od siebie dodam, ze instruktorka kazała mi jeszcze wytłumaczyć do czego slużą przyciski na głównej konsoli, jak sie włącza ogrzewanie przedniej, a jak tylnej szyby. Zmiana pasu - bardzo ważne. Patrz często we wszystkie lusterka, bo za to tez mi baba odjęła punkt (wcześniej to głupie ogrzewanie mi się lekko pomyliło, mimo, że samochód należał do mojej żony, i za to poleciał punkt [za ogrzewanie, nie za żonę] - ale kto włącza ogrzewanie w Kalifornii...?!) Generalnie jazda to pryszcz był, oprócz tych dwóch błędów. Więc poczytaj sobie teorię raz jeszcze, zrób parę testów (są chyba dostępne online, W357 podał link) i będzie K. K? Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: oblalam :/ 17.07.08, 20:16 No wiec ksiazeczke nalezy przestudiowac dokladnie poniewaz pytania sa czasami podchwytliwe - a czasami wrecz glupie. Podstawowa zasada to najpierw wyeliminowac te niemozliwe i zwykle pozostaje jedno albo 2 odpowiedzi mozliwe. Radze sie przetestowac na stronie DMV www.dmv.ca.gov/pubs/interactive/tdrive/exam.htm NP pytanie: Which of the following statements about blind spots is true? a) They are eliminated if you have one outside mirror on each side of the vehicle. b)Large trucks have bigger blind spots than most passenger vehicles. c)Blind spots can be checked by looking in your rear view mirrors. Nie wiem co widzi truck driver ale LAtwo wiec odrzucic a i c jako ze blind spot jest to wlasnie to czego nie widac w lusterkach Natomiast Unless otherwise posted the speed limit in a residential area is ____. 20 mph 25 mph 30 mph To juz trzeba wiedziec ze 25mph Ale to jest "tricky" bo albo trzeba zakuc albo uzyv logiki czy intuicji... bo inaczej jest jak jest chodnik a inaczej jak nie ma jako ze nalezy pomyslec jak auto sie zachowa gdyby "puscil" hamulec When parking uphill on a two-way street with no curb, your front wheels should be: a)Turned to the left (toward the street). b)Turned to the right (away from the street). c) Parallel with the pavement. Oczywiscie prawidlowa odp jest b - aby auto cofnelo sie w krzaki z niewieka szansa na spowodowanie wypadku poprzez wyjazd na jezdnie Ale gdyby byl chodnik to byloby odwrotnie - nalezy skrecic kola w srone jezdni aby szybko tyl przedniego kola oparl sie o chodnik Na marginesie: Cala lista roznych pytan jest chyba ok 100 i sa one rozlozone chyba na 6 roznych testow (mowie chyba mo moglo sie cos ostatnio zmienic) A wiec nie jest trudno "zdobyc" wszystkie versje jako ze test dostajesz do domu a jak popytasz wsrod znajomych to na pewno ktos ma cala kolekcje.... Odpowiedz Link Zgłoś
sapinek Re: oblalam :/ 23.07.08, 16:22 Olu czy mozesz zeskanowac i udostepnic mi swoj test ? ja posiadam test z 2006 roku. jak chcesz mozemy sie wymienic ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: prawko w kalifornii IP: *.socal.res.rr.com 20.07.08, 05:53 /dziekuje za slowa otuchy :) ja w sumie jeden wieczor czytalam kodeks, ale pytania byly podchwytliwe. Teraz czytam uwazniej i bardziej szczegolow. Mam nadzieje, ze za drugim razem zdam. potem ejszcze ten praktyczny...ech po co to wszytsko? ;) na szczescie kalifornia bardzo mi sie podoba ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: prawko w kalifornii 21.07.08, 18:56 A to wszyatko po to zebys i Ty ja mogli pojezdzic bezpiecznie... Ironiczne jest jeszcze to ze mozna w CA zdawac egzamin w swoim jezyku - i nie jest koniczna znajomosc angleskiego a polowa znakow to nie obraze ale napis typu "left turn on arrow only" "NO U-turn" "NO parking except Saturdas and Sundays and on shoulder" "one way" "Stop HERE on Red" "road closed" "Weight limit 2Tons per axle 10 tons gross ", "No right turn accross tracks". "Left lane must turn left" itp..... albo nawet "begin right turn here - yield to bikes" :)) go figure Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: prawko w kalifornii IP: *.socal.res.rr.com 02.08.08, 06:34 zdalam :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
sapinek Re: prawko w kalifornii 02.08.08, 11:16 mozesz mi podeslac skan testu? albo jakie pytania mialas? Odpowiedz Link Zgłoś