monikan1 04.12.08, 00:52 Czy moze znacie przepis na domowy syrop z cebuli? Moj synek ma kaszel a pamietam , ze w dziecinstwie pojono nas tym specyjalem. Dziekuje, Monika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcysiaw1 Re: syrop z cebuli 04.12.08, 01:38 jasne napisze Ci ale nie wiem czy dziecie wypije chociaz znam takie co pija i to ze smakiem. Moj mlody nawet nie popatrzy, ja tymabrdziej. a oto przepis: cebula (ta plaska biala), 2 lyzki miodu (biala bakteriobojczo), mozesz dodac troche cukru i syropu malinowego, odstawic na pare godzin niech to wszystko pusci sok i gotowe do picia. Na kaszel i bol gardla dobrze dziala ciepla woda z miodem i cytryna (na nas to dziala), zycze zdrowia i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Re: syrop z cebuli 04.12.08, 02:32 Moja mama robila z cukrem, ja robie tylko z miodem. Michael tego nie cierpial jak byl mlodszy, ale teraz bardzo lubi. Corki zawsze to lubily. Jak ktores kaszle to nastepne udaja, ze tez chore, zeby syrop dostac :) Na kaszel dobra tez jest herbata z lipy oraz sok z kaliny. Lipa to linden tea. Elderberry mozna kupic pod rozna postacia w vitacost. Odpowiedz Link Zgłoś
bea_mama Re: syrop z cebuli 04.12.08, 04:15 Ja kroję cebulę, zasypuję cukrem i stawiam na malym ogniu. Jak cebula puści sok można popijać. Tak jak Edyta napisala mozna zamiast cukru dac miod. Jest smaczne, bo sok jest slodki:) Odpowiedz Link Zgłoś
klaudona Re: syrop z cebuli 04.12.08, 15:11 Ale podobno tylko surowy miod ma wlasciwosci leczace. Odpowiedz Link Zgłoś
kobraluca Re: syrop z cebuli 04.12.08, 04:26 jako dziecko uwielbialam syrop z cebuli, dawalam Kajtkowi niedawno i pil ze smakiem :) Kroje cebule, dodaje miodu i gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: syrop z cebuli 04.12.08, 16:59 Wystarczy tylko zasypac pokrojona cebule cukrem, albo zalac miodem i odstawic, az pusci sok. Nie trzeba podgrzewac. Syrop z miodem ma podwojne dzialanie bakteriobojcze, bo dziala tak i miod i cebula, ale ja robie raczej z cukrem, bo dzieciom bardziej smakuje i chetniej go pija. A ze go nie lubia w ogole, wiec ide im na reke ;) A miod daje oddzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jasti Re: syrop z cebuli 04.12.08, 22:44 Ja jeszcze dodaje do cebuli i miodu dodaje sok z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
parasol-ka Re: syrop z cebuli 02.03.09, 20:58 Jak ten syrop sie przechowuje-czy w temp. pokojowej czy w lodowce i jak dlugo? Jaka jest jednorazowa dawka? Ile razy dziennie mozna podawac? Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Re: syrop z cebuli 02.03.09, 22:42 Ja przechowuje w temp pokojowej jesli to przechowywaniem mozna nazwac, bo robie swiezy codziennie. Raz zapomnialam (bo juz nie dawalam), zostal w sloiku w szafce i juz 3ciego dnia byla na wierzchu plesn, wiec jesli juz chcesz przechowac to raczej w lodowce. Syrop z cebuli daje tak gdzies do godziny 14-15. Potem juz nie, bo dziala wykrztusnie. Nie chce, zeby dzieci bardziej kaszlaly w nocy jak maja spac. Lepiej, zeby ta flegma z pluc wykrztusily w ciagu dnia. Na noc daje cos co dziala na odwrot np. olejek eukaliptusowy. Syrop daje co 2-3 godziny ok lyzki (tablespoon czyli 15 ml) zaczynajac z samego rana. Tego raczej sie nie przedawkuje. W koncu to cebula i miod :) Odpowiedz Link Zgłoś
parasol-ka Re: syrop z cebuli 02.03.09, 23:35 Edytais, dziekuje bardzo za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś