Dodaj do ulubionych

polacy a swieto dziekczynienia

24.11.03, 19:40
zastanawiam sie, w jaki sposob moi rodacy spedzaja
swieto dziekczynienia. przyznaje sama, ze mieszkam
tutaj od paru lat, i w jakis dziwny sposob kazdego roku
to wyjatkowe swieto staje sie moja chwila reflekcji nad
zyciem emigranta. to jedyny chyba dzien, kiedy
osobiscie czuje sie tutaj jakos nieobecna; wszystko
zamkniete na cztery spusty,kazdy opowiada o indyku,
happy thanksgiving! ..ready for thanksgiving? ...

intersuja mnie spostrzezenia innych ...

Btw, happy thanksgiving :)
hannamay
Obserwuj wątek
    • Gość: Camille Re: polacy a swieto dziekczynienia IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 24.11.03, 21:50
      Ja "zaadoptowalam" to swieto natychmiast...Jestem tu od 19 lat i stalo sie ono
      dla mnie taka druga Wigilia. Wrecz nie lubie byc zapraszana do innych, tylko
      sama zapraszam, bo taka przyjemnosc robi mi przyrzadzanie/co roku
      innych/potraw....Najczesciej przyjmuje Amerykanow i nie moga sie nadziwic, ze
      mi sie chce tyle tego robic. I ze wychodzi autentycznie, nie "po polsku".
    • Gość: Maciek Re: polacy a swieto dziekczynienia IP: *.cust.telepacific.net 25.11.03, 00:59
      wsiadam w auto i jade gdzies na kemping. Puchy panie.
      • pinkink Re: to moje swieto! 26.11.03, 08:05
        tez mialam do tych swiat stosunek,nazwijmy to, luzny do chwili, kiedy sobie
        uswiadomilam, ze jest to jak najbardziej moje, emigranckie swieto! A tak!
        Przeciez ci, od ktorych poszla tradycja to byli wlasnie cudzoziemcy, ktorzy
        przybyli tu z zewnatrz i po ciezkich trudach adaptacji uczcili pewnego dnia
        swoj EMIGRACYJNY sukces i wrabali swego indyka zakaszajac slodkim kartoflem
        czy kukurydza.
        Nie jestem pewna,czy moja prywatna wykladnia zgadza sie w 100% z
        podrecznikowa wersja ale mnie sie ona podoba i od teraz Indyk-day jest moim
        swietem.
        Odwaze sie powiedziec, ze nawet bardziej "moim" ze wzgledu na moj status, niz
        osiadlych Amerykanow, ktorzy nawet juz nie znaja swoich emigranckich korzeni.
    • hannamay Re: polacy a swieto dziekczynienia 26.11.03, 22:44
      Camille, Maciek, pinkink :

dziekuje za podzielenie sie swoimi spostrzezeniami.

Ostatnio czytalam troche o tym dniu i bardzo zachwycila mnie pierwotna idea tego
      swieta - podziekowanie za zbiory, za dobrodziejstwa ziemi. My ( moja rodzina)
      zdecydowanie mamy za co dziekowac, za kazdy wspanialy dzien i chcemy aby wlasnie
      ta idea stala sie poczatkiem naszego swietowania, jednym z naszych nowych rytualow.

Zycze wszystkim wyjatkowego swieta dziekczynienia i jak najwiecej wspanialych chwil.

hannamay
      • Gość: Tomek Re: polacy a swieto dziekczynienia IP: *.broadcom.com 27.11.03, 00:16
        Ja dziekuje za dwa wolne dni i korzystam z okazji wyjezdzajac na narty :)
        Zjedzcie indyka i za mnie :)
        • hannamay Re: polacy a swieto dziekczynienia 27.11.03, 00:24
          Hey Tomek --

ja dopiero za tydzien wybieram sie do lake tahoe:( w ktore gorki ty sie wybierasz?

indyka z tofu zjem i za ciebie :))))))
          • Gość: Tomek Re: polacy a swieto dziekczynienia IP: *.broadcom.com 27.11.03, 02:32
            Tahoe troche za daleko.
            Jade do Mammoth.
            • Gość: pablo Re: polacy a swieto dziekczynienia IP: *.proxy.aol.com 27.11.03, 03:43
              Najpierw Indianie im pomogli, a potem ich wyrznieto. Nie mam z tym nic
              wspolnego. Ciesze sie z wolnego i czasu z rodzina.
              • Gość: pinkink Re: dziekuje, hannamay IP: *.oc.oc.cox.net 27.11.03, 06:04
                ...tez miej sie dobrze.
                Ja juz dzis zaliczylam dwa indory; jeden rano w college gdzie urzadzilismy
                potluck, a drugi u przyjaciol, ktorzy jutro pracuja (szpital).
                Jutro nastepne dwa - jeden domowy, ktorego zaraz bede nadziewac, a drugi
                przyjacielski. Nie wiem, czy jest sie z czego cieszyc bo funtow przybedzie!
                Ale indor to taka smaczna ptaszyna.
      • starypierdola Happy Thanksgiving? 27.11.03, 19:18
        Pozdrowienia dla wszystkich Polish-Americans aktywnych na forach Gazety!!!
        - dla tych na dachach, w basementach, i na parterze …
        - dla legalnych, nielegalnych i dla obywateli ...
        - dla tych co robia za $5.50/hr, za $120k/yr i dla milionerow z Chicago …
        - dla tych co mowia po angielsku, co nie mowia i dla tych co sie ucza …
        - dla tych co popieraja Busha, co go nienawidza i ktorym Bush wisi
        - dla tych co popieraja wojne w Iraku, ktorzy uwazaja ja za hanbe i dla tych
        co dzieki wojnie maja prce …
        - dla wszystkich rozrzuconych w i miedzy Kanada i Meksykiem!

Jak to przyjemnie pomyslec ze macie sie lepiej od:
        - polskich Kanadyjczykow ktorzy o Thanksgiving juz zapomnieli i siedza tam
        zasypani sniegiem z ktorego wystaja im tylko odmrozone nosy
        - polskich Australijczykow ktorym slonce wytapia tluszcz z tylkow tak ze
        niewielu osiagnie normalna wage 250 (per person)
        - Polakow w kraju z ktorych niewielu widzialo 20 funtowe indyki, a ci ktorzy
        widzieli nie wiedza jak je piec, gotowac czy kroic
        - Polakow w Kazachstanie czy w Irkucku zapomnianych przez tych w kraju
        zajetych Irakiem czy kupowaniem F-14s, i pozostawionych sobie jako wylegarnia
        przyszlych Dzierzynskich, Rokossowskich czy Kollatajow
        - polskich South Africans ktorzy boja sie isc do doktora zeby sie nie
        dowiedziec ze maja AIDS (nie leczone: "to nie problem" mowi im tow. Mbeki)
        - innego polskiego Herrenvolk z Vaterlandu i z innych Heimatow ktorzy musza
        zadowalac sie przemycana polska gorzalka bo nie stac ich na “Grey Goose”,
        - Polakow w Izraelu ktorzy marza aby dostac sie do Ameryki a w miedzyczsie
        wyrabiaja polskie pasporty "na wszelki wypadek"

Swieto szczegolne, jako ze najwiekszy "Turkey" w tym roku to Polak:
        moneycentral.msn.com/content/invest/extra/P67369.asp?Printer
        Warty $600 million!!!

Starypierdola
        • starypierdola The link 27.11.03, 19:20
          moneycentral.msn.com/content/invest/extra/P67369.asp?Printer
    • Gość: Tamtejszy Re: polacy a swieto dziekczynienia IP: *.proxy.aol.com 27.11.03, 20:28
      Thanksgiving? To trochę tak jak i Santa Claus, totalnie świeckie nudziarstwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka