Dodaj do ulubionych

wizaHb1a bezrobocie

04.12.03, 21:04
Jestem doktorem naukowym, moja placówka po obronie doktoratu nie przedłużyła
ze mną umowy o pracę ze względu na to że po obronie zdeklarowałem się
wyjechać na staż postdoktorski do USA. Znalazłem nowego pracodawce w USA
który załtwił wszystkie formalności związane z legalną pracą jako naukowiec-
kontynuacja mojej tematyki badań(wiza H-B1). Na wniosku wizowym (ds-156) jest
rubryka aktualne miejsce pracy w która wpisałem bezrobotny, moj doradca
powiedział mi ze jak konsul zobaczy ze jestem bezrobotny to pomimo że
wszystko jest legalnie nie da mi wizy. Czy ktoś mogłby mi udzielić jakiejś
rady. Z góry wszystkim dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: wizaHb1a bezrobocie IP: *.cust.telepacific.net 04.12.03, 22:23
      W wypadku zmiany pracy, nie wystepujesz o H1B od nowa, ale wystepujesz o tak
      zwany transfer. Twoj pracodawca ma obowiazek zgloszenia do BCiS faktu wywalenia
      cie z roboty w ciagu 14 dni. Masz tez limitowana ilosc dni na znalezienie nowego
      pracodawcy i zlozenie dokumentow transferowych. Nie pamietam dokladnie ile i od
      kiedy liczone, ale chyba jest to tez w okolicach 3 tygodni, musialbys sprawdzic.
      Po przekroczeniu tego czasu twoja wiza traci waznosc i jestes nielegalny z
      wszystkimi tego konsekwencjami. Sugeruje szybka konsultacje z prawnikiem
      imigracyjnym np. tutaj: www.shusterman.com

Powodzenia. Niewesola sytuacja.
    • redo4 Re: wizaHb1a bezrobocie 05.12.03, 13:33
      Dzięki za poradę, ale to chyba nie o to chodzi. Ja zrobiłem ten doktorat w
      Polsce i dopiero się będę o tę wizę starał pierwszy raz, w USA jeszcze nigdy
      nie byłem, a pracowałem w Polsce.
      • Gość: ela Re: wizaHb1a bezrobocie IP: 132.198.175.* 05.12.03, 15:16
        czy oficjalnie pracujesz jeszcze?
        kiedy konczy ci sie kontrakt w Polsce?
        jesli w trakci skladania wniosku pracujesz na Polskiej uczelni to pisz ze am
        pracujesz.To normalne przeciez ze nie mozesz potem bys w 2 miejscach na raz.
        Z wiza H nie ma takich cyrkow jak z turystyczna wiec glowa do gory
        [powodzenia
        • Gość: redo4 Re: wizaHb1a bezrobocie IP: *.crowley.pl 05.12.03, 15:35
          Serdeczne dziękuję za info. Ja już nie pracuje 10 miesięcy (bezpośrednio po
          obronie doktoratu nie została mi przedłużona umowa a załatwianie pracy na
          amerykańskim uniwersytecie zabrało mi właśnie te 10 miesięcy)miałem być tam
          trochę wcześniej ale wszystko się wydłużyło. Przecież nikt mi nie przedłuży w
          Polsce umowy jak wie że lada dzień mu odpłynę, nawet żadnych nowych badań nie
          mógłbym zacząć bo to trwa około 2 lat. A tu taki jeden doradca za naprawdę dużą
          kasę powiedział mi że jak wpisze, że jestem bezrobotny to napewno wizy nie
          dostanę.
          • pomroczny Re: wizaHb1a bezrobocie 05.12.03, 16:05
            moze powinines byc troche bardziej inventive
            np mozesz wpisac self-employed, self-study, small projects, praca dorywcza, na
            zlecenie czy cos w tym rodzaju
            cos chyba robiles przez te 10m-cy?
            h1b to nie turystyczna, ale dobrze zawsze miec ladnie
            wypelniony forumularz bez budzacych glebokiego zdziwienia wpisow
            w sumie nie ma to duzego znaczenia, ale Immigration to
            najbardziej podla organizacja w USA i trzeba byc przygotowanym
            mozesz sie tez zapytac na jednych z licznych visa-forum w usa
            np www.grasmick.com
            osobiscie nie wyobrazam sobie zeby to mialo krytczne znaczenie
            10 m-cy to troche dluga przerwa, ale mozna to wytlumaczyc wysokim
            bezrbociem w Polsce
            • Gość: redo4 Re: wizaHb1a bezrobocie IP: *.crowley.pl 05.12.03, 17:10
              Tak i to chyba właśnie o to chodzi wniosek musi ładnie wyglądać a urzednicy
              kierują się procedurami. W tym okresie zrobiłem stronę internetową kończącą
              moje studia podyplomowe oraz szkoliłem się językowo, ale najwięcej czasu
              zabierało mi poszukiwanie pracodawcy-to naprawdę nie łatwe zadanie znaleźć
              człowieka który będzie chciał cie zatrudnić oraz będzie to związane z dość
              wąską moją specjalnością-dużo energi a także merytorycznej wymiany zdań, był
              też problem z referentami którzy w okresie wakacji się gdzieś rozpierzchli.
              Ale twoja rada była naprawdę sensowna - szczere dzięki.
              • Gość: ela Re: wizaHb1a bezrobocie IP: 132.198.175.* 05.12.03, 19:29
                pmroczny ma racje, musi ladnie wygladac, ale na prawde nie sadze by to byl
                problem z tym bezrobociem. No i w koncu oficjalnie jedziesz do pracy.
                • Gość: redo4 Re: wizaHb1a bezrobocie IP: *.crowley.pl 05.12.03, 19:33
                  O Ela znalazłaś przyjaciela. Dzieki
    • Gość: JG Re: wizaHb1a bezrobocie IP: *.phil.east.verizon.net 25.12.03, 06:07
      Nie, bycie na bezrobociu w PL nie powinno miec wplywu na Twoja H1B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka