Dodaj do ulubionych

KIEDY 1 KTG ???

14.10.04, 10:26
witajcie kochane kobietki !!!
mam pytanko kiedy robi się 1 badanie KTG dla dzidzi ???
już nie mogę sie doczekać
pamiętam jak byłam w ciązy z KAROLĄ(7lat temu) to mi robiono je codziennie
ale tylko jak leżałam w szpitalu ale to było 3 tygodni przed porodem ! to
cudowne badanie i te bicie serduszka - najcudowniejszy dzwięk smile
a jak jest teraz ?
u mnie dopiero mija 22tydzień

pozdromejdejki

preg.fertilityfriend.com/pregticker/55856/
Obserwuj wątek
    • misiabella Re: KIEDY 1 KTG ??? 14.10.04, 10:35
      Tak do końca to nie wiem,ale słyszałam,że robią od 28 tygodnia.Ja też miałam w
      szpitalu nadzieję na posłuchanie serduszka i kopniaczków,ale nici z tego
      (24tc.)...
      • bei Re: KIEDY 1 KTG ??? 14.10.04, 11:44
        ....samo serduszko- to można posłuchać takim detektorem- z głośnikiem- już od
        16 tc..... a KTG to jakoś dużo poźniej...

Pozdrawiam Mejdejkosmile-
        jak ten czas ciaży biegnie....jejku- dopiero co czekałaś na kopniaczkismilesmilesmile
        Ciekawe- jak Karolcia reaguje na kopiącego braciszkasmilesmile
        Buziaki buziaki buziakismile
        • mejdejka Re: KIEDY 1 KTG ??? 14.10.04, 12:08
          KAROLA niestety nie czuje kopniaczków bo jak na razie jej braciszek
          szaleje tylko nocą -gdy ona słodko śpi- w dzień braciszek sobie smacznie śpi
          lub słucha w skupieniu i bezruchu piosenek i werszyków swojej siostrzyczki
          dzięki BEI za odp.
          serduszko słyszę zawsze podczas wizyt u moje gin. ale to trwa tak krótko
          KTG to porządne badanie i trwa ponad 30min/
          • rendziak Re: KIEDY 1 KTG ??? 14.10.04, 13:46
            ja na pierwsze KTG wybrałam się w 32 tygodniu.... rzeczywiście wspaniałe
            uczuciesmile tylko mój Staśko tak się wiercił że ciężko było czasami go "chwycić"smile
            pozdr
            • moniao1 Re: KIEDY 1 KTG ??? 14.10.04, 17:49
              hellosmile
              mo KTG podlaczano w 26-tym tygodniu ciazy i bylo elegancko slychac..Ale to bylo
              na patologii ciazy, kiedy lezalam na oddziale.
              I wiecie co..oprocz tego, ze mam z tym zwiazane mile wspomnienia..smile to jedna
              rzecz nieprzyjemna gleboko zapadla mi w pamiec: dosc czesto monitorowano u mnie
              KTG i jedna dziewucha, ktora lezala ze mna na sali podeszla ktoregos razu do
              mnie i mi KTG przyciszyla..bo ni emogla przez telefon romawiac..mialam ochote
              dac jej wielkiego kopniaka..
              mam nadzieje, ze nie bedziecie mialy przyjemnosci towarzystwa takich osob i ze
              nikt Wam nie bedzie przeszkadzal wsluchiwania sie w bicie malenkiego serduszkasmile

pozdrawiam cieplosmile
              • gizmag Re: KIEDY 1 KTG ??? 15.10.04, 12:11
                Dziewczyny jak ciąża przebiega prawidłowo to pierwsze ktg robią w dniu terminu
                porodu .Badanie to ma na celu zbadanie dobrostanu płodu,czyli czy nie ma
                czynności skurczowych macicy których my możemy nie czuć a takowe moga
                wystepować co może świadczyć o poczatkach akcji porodowej czyli pierwszego
                etapu porodu.Jeżeli sa jakieś powikłania tak jak u mnie ,ja pierwsze dziecko
                urodziłam martwe w 41 tygodniu ciąży i do tej pory nie znaleziono przyczyny tej
                tragedii teraz jestem w 35 tygodniu ciąży i lekarz zalecił już badanie ktg by
                wychwycic jakieś nieprawidłowości.Byłam wczoraj na takim badaniu pierwzsy raz i
                zapis był dobry choć miejscami tetno skakało do 200 co podobno nie jest za
                bardzo prawidłowe ale lekarz nie kazał sie denerwować i powiedział żebym
                przyszła w poniedziałek i jak historia sie powtórzy i zatrzyma mnie na oddziale
                i beda badac tetno dwa razy dziennie.Ale to ostateczność powiedział że dopóki
                normalnie czuje ruchy to nie ma sie co przejmować.Badanie to miałam robione na
                wznak i myśle że to mogło mieć taki skutek skoków tętna bo przecież zalecają
                pod koniec ciąży nie leżenie na wznak i lekarz powiedział że następne zrobimy
                na boku.Ja jak lezałam na wznak to wydaje mi sie że w momencie gdy dzidzia mi
                sie ruszała to wtedy ten zapis sie tak podnosił,więć nie wiem może i to ta
                pozycja tak zmieniła prawdziwy obraz.Tak więc jak wszystko jest dobrze to
                pierwsze ktg należy zrobić po 36 tygodniu ale to tylko profilaktycznie i w
                momencie jak coś was nie pokoi względem zachowania dzidziusia w brzuchu lub jak
                wystepują jakieś dziwne skurcze a tak to liczyć ruchy i grzecznie czekać na
                sygnał od brzuszka że jadziemy do szpitala aby sie wreszcie spotkać.Pozdrawiam
                was dziewuszki i głowy do góry wszystkop bedzie bo musi być dobrze.Życze wam
                szybkich sprawnych i bezbolesnych porodów.
    • perissa 26 t.c. :)) 15.10.04, 12:08
      Mejdejuś - ja własnie z patologii wracam: byłam "zwolniona" z KTG - "słuchanie"
      obowiązywało od 26 tygodnia.
      Ale, jak zapewne się domyślasz - z własnej woli się "podłączyłam" i krótki 10
      min. wykresik mam smile) Prócz bicia serduszka słychać było co chwilę huk: Artuś
      kopał zawzięcie w głowicę, którą musiałam trochę docisnąć do brzucha by go
      złapać wink
      Takie same kopy sprzedawał w miejscach gdzie położne przykładały detektor do
      wysłuchania tętna (co 3 godz. całą dobę, mnie to obowiązywało również). Tam
      gdzie był ucisk, czułam po chwili "strzała". He, he, taki mały, a jaki
      charakterek...
      Całusy,
      Perissa i 23 tyg. Artek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka