kar76olcia 03.10.05, 14:09 Moje Drogie, czy wam tez w miejscach wbijania igły robią się siniaki, bo mi tak i nie wiem czy to sprawa złego wkłuwania czy tez jeszcze coś żle robię? Karolina Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arsen1983 Re: Clexane 03.10.05, 14:37 Witam Tak robiły mi sie róznież siniaki. Ale od kiedy chłopak zaczął mi je robić brzuch mam normalny. Myślę, że istotne jest trzymanie fałdki brzucha. (Tak jest w moim przypadku) Jak robiłam sama zastrzyk to w chwili wstrzykniecia od razu puszczałam skórę. A mój chłopak chwile po trzyma jeszcze skórę dosyć zdecydowanie tak żeby ani kropelka sie nie wydostała (jakby zaciskał dziurkę po igle- uniemożliwiał powrót krwi). Brzuch mam czysty od siniaków tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20724;132/st/20060205/k/a7a1/preg.png Odpowiedz Link
moniao1 Re: Clexane 03.10.05, 15:06 kurde, nie wiem jak ja sie kłuję, ale siniaków nie mam nawet lekarze sie dziwili..gdzie ja ten clexane niby sobie wstrzykuje A ja łapu capu za schabiki robie..czyli lewą ręką przytrzymuje fałd skórny - przez cały czas jak wstrzykuje heparyne..A druga , przynajmniej dla mnie istotna rzecz, to to, ze zawartość strzykawki wstrzykuje powoli... Siniaki pojawiają mi sie sporadycznie.. Aktualnie delektuję się 80-tką clexanu. Odpowiedz Link
samboraga Re: Clexane 03.10.05, 17:00 nie wiem od czego to zależy mało mam siniaków - ale czasmi niespodziewanie sie pojawaiją chyba rzeczywiście chodzi o to by pzytrzymać fałdę brucha dłużej Odpowiedz Link
mutantowa Re: Clexane 03.10.05, 17:55 hej Jestem ciekawa jak o wygląda u Was. Biorę clexan od samego początku, najperw 20mg, teraz 40mg, a moje APTT cały czas wynosi ok 26s i mam spowolnione przepływy w tetnicach macicy. w klinice powiedziano mi że jak bedzie ok 30s mogę odstawić, ale chyba mnie to nie czeka. Jak to wyglada u Was, jakie macie APTT, czy może robicie jakieś inne badania?? A mnie mężyk kłuje ostatnio w romionko i jest ok, lekko sciskam fałdkę skóry z tyłu i zostaje tylko takie małe kułeczko ale siniaka nie ma magda 19tc Odpowiedz Link
samboraga APTT 03.10.05, 20:33 zapytam z ciekawości - co to jest APTT? pewnie jakiś przepływ, ale jak to sie mierzy? podczas dopplera żył? ja miałam ustawione lecznie z powodu żylaków z pierwszej ciąży jeszcze i żadnych takich badań nie robiłam Odpowiedz Link
mutantowa Re: APTT 03.10.05, 22:04 APTT to czas krzepnięcia krwi, jak jest za niski to powstają wlaśnie zakrzepy, żylaki, Clexan ma wydłużyć ten czas. Ja zawsze badam : APTT, RadioAPTT, Fibrynogen, WPT,INR, to cały układ krzepnięcia krwi. APTT mam 26.3sekund norma jest: 30s-40s, przy takim niskim APTT robią mi się np. pajączki. Przepływy to inna sprawa, właśnie można je zbadać robiąc usg doplerowskie, a jak APTT jest niskie te przepływy mogą być spowolnione, dlatego zamiast 20 dostałam 40 clexanu. Odpowiedz Link
moniao1 Re: APTT 03.10.05, 22:05 APTT jest indeksem krzepnięcia krwi..inaczej: jednym ze wskazników w jakim czasie krew krzepnie..Przy clexane APTT moze sie wydłuzyc. Zdaje sie, ze górna granica APTT to cus ponad 30sek.Wynik APTT uzyskuje sie po zwyczajnym pobraniu surowicy. Moj rekord APTT to ponad 100sek bralam wtedy 2x80mg clexane przy zatorowosci płucnej.Zmniejszyłam clexane - spadł czas APTT. pozdrowionka Odpowiedz Link
aagata4 Re: Clexane 03.10.05, 17:58 ja nie wiem od czego to zalezy... na poczatku siniaki mi sie robily raz sie nie robily i nie mialam miejsca na brzuchu aby sie wkuć i nie wiedzialam od czego to zalezy..., staralam sei np wypuszczac powietrze ze strzykawki i wycierac igle wacikiem z woda utlenioną, oserwowac gdzie sie siniaki robią a gdzie nie i do niczego konkretnego nie doszłam .. teraz siniak zdarza mi sei sporadycznie, ne mam pojecia dlaczego bo nie zmienilam sposobu robienia.... jedynie co to robie daleko od pępka w bok, ale w brzyuch oczywiscie.... jakos mniej mnie boli i siniaków prawie nie ma, choc nie jestem pewna czy to daltego ze tak robie a nie inaczej ... być moze że moje cialo przyzwyczailo sei juz do zastrzykow i te siniaki sa mniejsze pozdrawiam agata Odpowiedz Link
budeczka a gule?? 04.10.05, 08:45 U mnie siniaki raz się pojawiają raz nie - też nie wiem od czego to zależy. Natomiast od niedawna robią mi się po każdym zastrzyku twarde gule, które rozchodzą się po kilku dniach dopiero. Macie tak może? Martwię się, że ta heparyna się nie wchłania tak jak powinna... Co o tym myslicie? Odpowiedz Link
samboraga Re: a gule?? 04.10.05, 08:57 o, u mnie są już takie 'na stałe' stwardniałe miejsca - ale to chyba co innego, niż to co piszesz, bo to raczej od kolejnych wkłuć ja mam dość sporą fałde tłuszczu na brzuchu, więc jest w co 'wlewać', raczej też dość głębko wchodzę igłą (jest gdzie) - więc może dlatego wszystko się ładnie wchłania? Odpowiedz Link
marmich22 Re: Clexane 04.10.05, 18:14 witam Was wszystkie bardzo serdecznie! pojawiam się na tym forum od czasu do czasu.Mam do was pytanie-w jakich okolicznościah lekarz zalecił Wam clexene.Ja jestem po dwóch ciążach obumarłych (5 i 7 tydz.),wszystkie wyniki w normie.Jedynie p/c kardiolipinowe po obumarciu ciąży niejednoznaczne,ale po 6 tyg.wynik już w normie.Czy to może być przyczyna? Mój lekarz twierdzi ,że nie.Jak było u Was? Pozdrawiam gorąco ,Maryla. Odpowiedz Link
samboraga Re: Clexane 04.10.05, 22:18 Mam clexan z powodu żylaków z pierwszej ciąży i możliwości powstania zakrzpicy żył. Nie słyszałam o podawaniu clexanu w ramach profilaktyki utrzymania ciąży... Odpowiedz Link
aagata4 Re: Clexane 05.10.05, 01:01 Witaj... p-ciala antykardiolipinowe maja to do siebie ze w czasei siązy potrafia wzrosnac a poza ciążami byc w normie lub tez i zniknąć.... u mnie tak bylo i podobnie jak u Ciebie lekarze na poczatku źle interpretowali wyniki ... albo nie przyjmowali ich do wiadomosci bo chcieli sei upewnic czy druga ciaze poronie i dopiero zaaplikowac mi wlasciwe leki w trzeciej ciązy ... po zabiegu byly lekko podwyższone. poniewaz mam inne p-ciala to sadze ze te inne p-ciala zabijaly moje ciąze a te antyakrdiolipinowe po prostu czyhaly na nią, ale nie zdazyly zadzialac... w organixmie jak juz sie ma jakies immunologiczne problemy to zwykle chodza one w parach lub wiekszych grupach byc moze u ciebie jest to wlasnie ten problem i wg mnie nna tej podstawie kwalifikujesz sei wlasnie do leczenia zestawem lekow acard + heparyna jezeli masz jeszce jakies inne p-ciala to warto byloby dodac do leczenia encorton... na twoim miejscu bym zbadala inne p-ciala odpowiedzialne za poronienia i jak jakies wyjda dodatnie to szukala gina ktory prowadzi ciąze wlasnie tym zestawem lekow (acard+ heparyna+ encorton) co do profilaktycznego podawaniu clexane i acardu - to juz czytalam na forum kilkakrotnie i ciąza przewaznie kończyla sie suukcesem, z nielicznymi wyjątkami niestety. pozdrawiam Agata Odpowiedz Link
budeczka Re: Clexane 05.10.05, 08:49 A ja czytałam parę artykułów na temat stosowania heparyny w ciąży i jednym ze wskazań są poronienia nawykowe o niewyjaśnionych przyczynach - właśnie jako profilaktyka - i to z dobrymi rezultatami, bo jak napisała już Agata, przeciwciała często pojawiają się tylko w ciąży i między poronieniami badania nic nie wykazują. Ja mam za sobą dwie obumarłe wczesne ciąże i przeciwciała przeciwjądrowe. Na heparynie i acardzie doszłam już do 15 tygodnia i maluch rozwija się świetnie. Mój lekarz powiedział, że steryd (encorton) włączyłby mi gdybym miała jeszcze dodatni antykoagulant tocznia - nie mam, więc nie biorę. Myślę, że skoro raz pojawił się u Ciebie jakiś niejasny wynik badań przeciwciał, to jest duże prawdopodobieństwo, że coś się dzieje w tym temacie. Odpowiedz Link
samboraga Re: Clexane 05.10.05, 09:15 z tego co piszecie wynika, że clexan jak najbardziej w profilaktyce sie sprawdza...nie wiedziałam... życzę wspaniałych maluchów Odpowiedz Link
kar76olcia Re: Clexane 05.10.05, 09:37 Ja też biorę Clexane i Acard profilaktycznie, mam córcię z pierwszej ciąży i dodatkowo dwa razy byłam w ciąży raz ciąża obumarła (prawdopodobnie wady), drugi raz puste jajo płodowe. Jeżeli chodzi o te siniaki o których wcześniej pisłam to spróbowałam dalej od pępka i przytrzymywać po wyjęciu igły i chyba skutkuje Karolina Odpowiedz Link
dagusia26 Re: Clexane 05.10.05, 21:42 zagladam na te strony czesto, ale jeszcze nie pisalam jestem po pierwszym poronieniu/ sierpien/. po zrobieniu kilku badan okazalo sie ze mam p-ciala antykardiolipinowe. za 3 tygodnie powtorze badanie. lekarz, ktory prowadzil moja ciaze powiedzial, ze wystarczy leczyc mnie w drugiej ciazy tylko accardem. wczoraj po wizycie u innego lekarza uslyszalam o heparynie w zastrzykach. nie wiem co o tym sadzic, ktoremu lekarzowi zawierzyc? Odpowiedz Link
dagusia26 Re: Clexane 05.10.05, 21:53 i jeszcze jedno. czy mozecie mi napisac jakie mialyscie stezenie igm antyfosfolipidowych. nie wiem czy zazywanie accardu czy tez heparyny ma jakis wplyw na wynik badania Odpowiedz Link
budeczka Re: Clexane 06.10.05, 08:22 Dagusia, mój lekarz uważa, że sam acard to za mało. Tak samo twierdzą różne opracowania. Wrzuć sobie w wyszukiwarkę przeciwciała i zobacz co podają statystyki - po przyjmowaniu acardu zwieksza się odsetek urodzeń u osób z przeciwciałami, ale po zestawie heparyna plus acard ten odsetek zwiększa się dużo bardziej. A ja dzisiaj rano zrobiłam sobie zastrzyk wg waszych wskazówek - złapałam mocno boczny "schabik" i trzymałam jeszcze trochę po wyjęciu igły. No i została tylko malutka bezbolesna gulka Żadnych siniaków, wybroczyn! Tylko wkłucie było bardziej bolesne niż bliżej środka brzucha. Coś chyba jest w tym porządnym trzymaniu fałdy Odpowiedz Link
agigi3 Re: Clexane 21.12.14, 17:25 Witam. Mam do sprzedania clexane 80mg 12 ampułkostrzykawek termin 08/2016 (120zł) i clexane 60mg 10 ampułkostrzykawek termin 04/2016 (80zł) kontakt agigi3@wp.pl Odpowiedz Link