03.10.05, 14:09
Moje Drogie, czy wam tez w miejscach wbijania igły robią się siniaki, bo mi
tak i nie wiem czy to sprawa złego wkłuwania czy tez jeszcze coś żle robię?
Karolina
Obserwuj wątek
    • arsen1983 Re: Clexane 03.10.05, 14:37
      Witam
      Tak robiły mi sie róznież siniaki. Ale od kiedy chłopak zaczął mi je robić
      brzuch mam normalny.
      Myślę, że istotne jest trzymanie fałdki brzucha. (Tak jest w moim przypadku)
      Jak robiłam sama zastrzyk to w chwili wstrzykniecia od razu puszczałam skórę. A
      mój chłopak chwile po trzyma jeszcze skórę dosyć zdecydowanie tak żeby ani
      kropelka sie nie wydostała (jakby zaciskał dziurkę po igle- uniemożliwiał powrót
      krwi). Brzuch mam czysty od siniaków
      tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20724;132/st/20060205/k/a7a1/preg.png
      • moniao1 Re: Clexane 03.10.05, 15:06
        kurde, nie wiem jak ja sie kłuję, ale siniaków nie mam smile nawet lekarze sie
        dziwili..gdzie ja ten clexane niby sobie wstrzykujesuspicious
        A ja łapu capu za schabiki robie..czyli lewą ręką przytrzymuje fałd skórny wink
        - przez cały czas jak wstrzykuje heparyne..A druga , przynajmniej dla mnie
        istotna rzecz, to to, ze zawartość strzykawki wstrzykuje powoli...
        Siniaki pojawiają mi sie sporadycznie..
        Aktualnie delektuję się 80-tką clexanu.
        • samboraga Re: Clexane 03.10.05, 17:00
          nie wiem od czego to zależy
          mało mam siniaków - ale czasmi niespodziewanie sie pojawaiją
          chyba rzeczywiście chodzi o to by pzytrzymać fałdę brucha dłużej
          • mutantowa Re: Clexane 03.10.05, 17:55
            hej smile

Jestem ciekawa jak o wygląda u Was. Biorę clexan od samego początku, najperw
            20mg, teraz 40mg, a moje APTT cały czas wynosi ok 26s i mam spowolnione
            przepływy w tetnicach macicy. w klinice powiedziano mi że jak bedzie ok 30s mogę
            odstawić, ale chyba mnie to nie czeka. Jak to wyglada u Was, jakie macie APTT,
            czy może robicie jakieś inne badania??
            A mnie mężyk kłuje ostatnio w romionko i jest ok, lekko sciskam fałdkę skóry z
            tyłu i zostaje tylko takie małe kułeczko ale siniaka nie ma smile

magda 19tc smile
            • samboraga APTT 03.10.05, 20:33
              zapytam z ciekawości - co to jest APTT?
              pewnie jakiś przepływ, ale jak to sie mierzy? podczas dopplera żył?
              ja miałam ustawione lecznie z powodu żylaków z pierwszej ciąży jeszcze i
              żadnych takich badań nie robiłam
              • mutantowa Re: APTT 03.10.05, 22:04
                APTT to czas krzepnięcia krwi, jak jest za niski to powstają wlaśnie zakrzepy,
                żylaki, Clexan ma wydłużyć ten czas.
                Ja zawsze badam : APTT, RadioAPTT, Fibrynogen, WPT,INR, to cały układ
                krzepnięcia krwi.
                APTT mam 26.3sekund norma jest: 30s-40s, przy takim niskim APTT robią mi się np.
                pajączki.

Przepływy to inna sprawa, właśnie można je zbadać robiąc usg doplerowskie, a jak
                APTT jest niskie te przepływy mogą być spowolnione, dlatego zamiast 20 dostałam
                40 clexanu.
              • moniao1 Re: APTT 03.10.05, 22:05
                APTT jest indeksem krzepnięcia krwi..inaczej: jednym ze wskazników w jakim
                czasie krew krzepnie..Przy clexane APTT moze sie wydłuzyc.
                Zdaje sie, ze górna granica APTT to cus ponad 30sek.Wynik APTT uzyskuje sie po
                zwyczajnym pobraniu surowicy.
                Moj rekord APTT to ponad 100sek uncertain bralam wtedy 2x80mg clexane przy
                zatorowosci płucnej.Zmniejszyłam clexane - spadł czas APTT.
                pozdrowionka
    • aagata4 Re: Clexane 03.10.05, 17:58
      ja nie wiem od czego to zalezy...

na poczatku siniaki mi sie robily raz sie nie robily i nie mialam miejsca na
      brzuchu aby sie wkuć i nie wiedzialam od czego to zalezy..., staralam sei np
      wypuszczac powietrze ze strzykawki i wycierac igle wacikiem z woda utlenioną,
      oserwowac gdzie sie siniaki robią a gdzie nie i do niczego konkretnego nie
      doszłam .. teraz siniak zdarza mi sei sporadycznie, ne mam pojecia dlaczego bo
      nie zmienilam sposobu robienia....

jedynie co to robie daleko od pępka w bok, ale w brzyuch oczywiscie.... jakos
      mniej mnie boli i siniaków prawie nie ma, choc nie jestem pewna czy to daltego
      ze tak robie a nie inaczej ... być moze że moje cialo przyzwyczailo sei juz do
      zastrzykow i te siniaki sa mniejsze smile

pozdrawiam

agata
    • budeczka a gule?? 04.10.05, 08:45
      U mnie siniaki raz się pojawiają raz nie - też nie wiem od czego to zależy.
      Natomiast od niedawna robią mi się po każdym zastrzyku twarde gule, które
      rozchodzą się po kilku dniach dopiero. Macie tak może? Martwię się, że ta
      heparyna się nie wchłania tak jak powinna... Co o tym myslicie?
      • samboraga Re: a gule?? 04.10.05, 08:57
        o, u mnie są już takie 'na stałe' stwardniałe miejsca - ale to chyba co innego,
        niż to co piszesz, bo to raczej od kolejnych wkłućcrying
        ja mam dość sporą fałde tłuszczu na brzuchu, więc jest w co 'wlewać', raczej
        też dość głębko wchodzę igłą (jest gdziewink) - więc może dlatego wszystko się
        ładnie wchłania?
    • marmich22 Re: Clexane 04.10.05, 18:14
      witam Was wszystkie bardzo serdecznie!
      pojawiam się na tym forum od czasu do czasu.Mam do was pytanie-w jakich
      okolicznościah lekarz zalecił Wam clexene.Ja jestem po dwóch ciążach obumarłych
      (5 i 7 tydz.),wszystkie wyniki w normie.Jedynie p/c kardiolipinowe po obumarciu
      ciąży niejednoznaczne,ale po 6 tyg.wynik już w normie.Czy to może być przyczyna?
      Mój lekarz twierdzi ,że nie.Jak było u Was?
      Pozdrawiam gorąco ,Maryla.
      • samboraga Re: Clexane 04.10.05, 22:18
        Mam clexan z powodu żylaków z pierwszej ciąży i możliwości powstania zakrzpicy
        żył. Nie słyszałam o podawaniu clexanu w ramach profilaktyki utrzymania ciąży...
      • aagata4 Re: Clexane 05.10.05, 01:01
        Witaj...

p-ciala antykardiolipinowe maja to do siebie ze w czasei siązy potrafia wzrosnac
        a poza ciążami byc w normie lub tez i zniknąć.... u mnie tak bylo

i podobnie jak u Ciebie lekarze na poczatku źle interpretowali wyniki ... albo
        nie przyjmowali ich do wiadomosci bo chcieli sei upewnic czy druga ciaze poronie
        i dopiero zaaplikowac mi wlasciwe leki w trzeciej ciązy ...

po zabiegu byly lekko podwyższone. poniewaz mam inne p-ciala to sadze ze te inne
        p-ciala zabijaly moje ciąze a te antyakrdiolipinowe po prostu czyhaly na nią,
        ale nie zdazyly zadzialac... w organixmie jak juz sie ma jakies immunologiczne
        problemy to zwykle chodza one w parach lub wiekszych grupach

byc moze u ciebie jest to wlasnie ten problem i wg mnie nna tej podstawie
        kwalifikujesz sei wlasnie do leczenia zestawem lekow acard + heparyna

jezeli masz jeszce jakies inne p-ciala to warto byloby dodac do leczenia encorton...

na twoim miejscu bym zbadala inne p-ciala odpowiedzialne za poronienia i jak
        jakies wyjda dodatnie to szukala gina ktory prowadzi ciąze wlasnie tym zestawem
        lekow (acard+ heparyna+ encorton)

co do profilaktycznego podawaniu clexane i acardu - to juz czytalam na forum
        kilkakrotnie i ciąza przewaznie kończyla sie suukcesem, z nielicznymi wyjątkami
        niestety.

pozdrawiam

Agata
        • budeczka Re: Clexane 05.10.05, 08:49
          A ja czytałam parę artykułów na temat stosowania heparyny w ciąży i jednym ze
          wskazań są poronienia nawykowe o niewyjaśnionych przyczynach - właśnie jako
          profilaktyka - i to z dobrymi rezultatami, bo jak napisała już Agata,
          przeciwciała często pojawiają się tylko w ciąży i między poronieniami badania
          nic nie wykazują.
          Ja mam za sobą dwie obumarłe wczesne ciąże i przeciwciała przeciwjądrowe. Na
          heparynie i acardzie doszłam już do 15 tygodnia i maluch rozwija się świetnie.
          Mój lekarz powiedział, że steryd (encorton) włączyłby mi gdybym miała jeszcze
          dodatni antykoagulant tocznia - nie mam, więc nie biorę.
          Myślę, że skoro raz pojawił się u Ciebie jakiś niejasny wynik badań
          przeciwciał, to jest duże prawdopodobieństwo, że coś się dzieje w tym temacie.
          • samboraga Re: Clexane 05.10.05, 09:15
            z tego co piszecie wynika, że clexan jak najbardziej w profilaktyce sie
            sprawdza...nie wiedziałam...
            życzę wspaniałych maluchówsmile
            • kar76olcia Re: Clexane 05.10.05, 09:37
              Ja też biorę Clexane i Acard profilaktycznie, mam córcię z pierwszej ciąży i
              dodatkowo dwa razy byłam w ciąży raz ciąża obumarła (prawdopodobnie wady),
              drugi raz puste jajo płodowe. Jeżeli chodzi o te siniaki o których wcześniej
              pisłam to spróbowałam dalej od pępka i przytrzymywać po wyjęciu igły i chyba
              skutkuje
              Karolina
        • dagusia26 Re: Clexane 05.10.05, 21:42
          zagladam na te strony czesto, ale jeszcze nie pisalam

jestem po pierwszym poronieniu/ sierpien/. po zrobieniu kilku badan okazalo sie
          ze mam p-ciala antykardiolipinowe. za 3 tygodnie powtorze badanie. lekarz, ktory
          prowadzil moja ciaze powiedzial, ze wystarczy leczyc mnie w drugiej ciazy tylko
          accardem.
          wczoraj po wizycie u innego lekarza uslyszalam o heparynie w zastrzykach.
          nie wiem co o tym sadzic, ktoremu lekarzowi zawierzyc?
        • dagusia26 Re: Clexane 05.10.05, 21:53
          i jeszcze jedno. czy mozecie mi napisac jakie mialyscie stezenie igm
          antyfosfolipidowych. nie wiem czy zazywanie accardu czy tez heparyny ma jakis
          wplyw na wynik badania
          • budeczka Re: Clexane 06.10.05, 08:22
            Dagusia, mój lekarz uważa, że sam acard to za mało. Tak samo twierdzą różne
            opracowania. Wrzuć sobie w wyszukiwarkę przeciwciała i zobacz co podają
            statystyki - po przyjmowaniu acardu zwieksza się odsetek urodzeń u osób z
            przeciwciałami, ale po zestawie heparyna plus acard ten odsetek zwiększa się
            dużo bardziej.

A ja dzisiaj rano zrobiłam sobie zastrzyk wg waszych wskazówek - złapałam mocno
            boczny "schabik" i trzymałam jeszcze trochę po wyjęciu igły. No i została tylko
            malutka bezbolesna gulkasmile Żadnych siniaków, wybroczyn! Tylko wkłucie było
            bardziej bolesne niż bliżej środka brzucha. Coś chyba jest w tym porządnym
            trzymaniu fałdysmile
    • agigi3 Re: Clexane 21.12.14, 17:25
      Witam. Mam do sprzedania clexane 80mg 12 ampułkostrzykawek termin 08/2016 (120zł) i clexane 60mg 10 ampułkostrzykawek termin 04/2016 (80zł) kontakt agigi3@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka