Dodaj do ulubionych

czy biorąc clexane mogę mieć zzo przy porodzie?

02.11.06, 08:12
witam
sorry, że się naprzykrzam, bo niedawno pytałam o to, czy zespół antyfosfolip.
jest wskazaniem do cesarki. Na szczęście uspokoiłyście mnie, że nie.
A teraz chciałabym spytać, czy przy porodzie naturalnym mogę proszć o zzo? Ja
biorę clexane 40. Wydaje mi się, że warto też by zrobić przed porodem badania
na układ krzepnięcia, bo może anastezjolog tego wymagać. Ja wiem, że te
pytania powinnam zadać mojemu lekarzowi, ale o co nie spytam, to mam
wrażenie, że wiem więcej niż on. Nie ma to jak dogłębna lektura na forum.
Obserwuj wątek
    • moniao1 Re: czy biorąc clexane mogę mieć zzo przy porodzi 02.11.06, 13:50
      smile
      Przy malych dawkach clexane możliwe jest znieczulenie zewnatrzoponowe, przy
      większych anestozjolodzy nie ryzykują. Trudno mi coś doradzać: moje dwa porody
      zakończyły sie cięciami i nie rodziłam naturalnie..Na dzień dzisiejszy jednak,
      jeśli mialabym wybór, próbowałabym rodzic bez zzowink
      Moze nie tyle z lekarzem prowadzącym ciąze powinnaś porozmawiać, ile zaczepić
      jakiegoś anestezjologa?
      • mamusia100 Re: czy biorąc clexane mogę mieć zzo przy porodzi 02.11.06, 20:50
        ja jeszcze nie rodziłam więc z własnego doświadczenia nic nie powiem, ale
        ostatnio pojawił się taki wątek. Przy małych dawkach - 20 i 40 mg można rodzić z
        zzo, ale przy większych ponoć nie. Ja narazie biorę 20 i czekam z duszą na
        ramieniu na jeden wynik badania, mam nadzieję, że przy tej dawce pozostanę.
        Bardzo chcę rodzić sn no i chyba ze znieczuleniem...
    • atena2006 Re: czy biorąc clexane mogę mieć zzo przy porodzi 06.11.06, 15:19
      Jestem kompetentna osoba do udzielenia ci odpowiedzi. W ciazy bralam Clexan 40
      z powodu zespolu antyfosfolipidowego, a w lipcu urodzilam szczesliwie synka
      silami natury i przy olbrzymiej pomocy ZOP-a. Ostatnia dawke Clexanu nalezy
      przyjac na 24 godziny przed ewentualnym znieczulenie ( w ulotce pisza o 12
      godzinach odstepu miedzy lekiem a nakluciem przestrzeni zewnatrzoponowej, ale
      moj anestezjolog uznal, ze lepiej odczekac dobe). Nie latwo sobie zaplanowac
      termin porodu, ale mi sie jakos udalo utrzymac zalecana przerwe (skurcze
      zaczely sie na 16 godzin od urodzin synka). Wszystko ok.
    • heath2 Re: do zojdy 06.11.06, 18:12
      Cześć.W maju urodziłam Małgorzatkę.W ciąży tez brałam clexane 40 i zostało mi
      jeszcze jedno opakowanie (9 sztuk0.Nie wiem, co z tym zrobić, pisałam już na
      forum, że mogę odstąpic, ale nikt się nie zgłosił.Jeśli chcesz, moge Ci ten lek
      wysłać.Nie znosze, jak się coś marnuje.Podaj adres, z chęcią wybiorę się na
      spacer z córeczką i zachaczę o pocztę.Mam jeszcze Fenoterol i Staveran kilka
      tabletek...
    • zojda do heath 08.11.06, 13:13
      bardzo dziękuję za tak miłą propozycję
      napisałam Ci na pocztę
      pozdrawiam
    • heath2 Re: do zojdy 10.11.06, 14:54
      wczoraj wyslalam, daj znac czy dojdzie i czy nie popekaly
    • zojda do heath2 13.11.06, 13:35
      przed chwilką dostałam przesyłkę. Wszystko jest w idealnym stanie, bo
      zapakowałaś ją rewelacyjnie. Jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka