Dodaj do ulubionych

Bretania-prawdy i mity

IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 14:38
Witam forumowiczów.
Chcielibysmy pojechac z rodziną na wakacje (lipiec) do Bretani, ale jest małe ....ale.Otóz moja żona obawia sie pogody, że bedzie deszczowo i może być chłodno.Obalcie te mity lub potwierdzcie je. Czy wogóle tam warto pojechac, i w jaki rejon.
Dzieki za wszelkie rady i sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Facet Re: Bretania-prawdy i mity IP: *.chelmno.mm.pl 06.01.11, 15:51
      Witajcie
      Wiadomo, ze do Francji na wycieczki warto jezdzic, bo to arcyciekawy kraj.
      Jaka pogoda bedzie w Bretanii w lipcu, tego nikt nie jest w stanie przewidziec ni jakiejkolwiek gwarancji udzielic;) Dosc przewidywalne w sensie dobrej ( tzn slonecznej i cieplej) pogody jest Lazurowe Wybrzeze.
      Pozdrawiam
    • felinecaline Re: Bretania-prawdy i mity 06.01.11, 22:18
      Obalam.
    • ela.tu-i-tam Re: Bretania-prawdy i mity 07.01.11, 09:42
      Ja tez obalam.
    • aseretka Re: Bretania-prawdy i mity 12.01.11, 13:10
      Jadąc do Bretanii na przełomie sierpnia i września byłam uprzedzona, ze może być wietrznie i deszczowo. Zabrałam więc trochę cielejszych ubrań, kurtki przeciwdeszczowe i kalosze. Pogoda jednak była cudna: słoneczko grzało niemiłosiernie, a przez dwa tygodnie nie spadła ani jedna kropla deszczu. Woda w oceanie była jednak zimna, a na plaży trochę wiało. Oczywiście nie mogę zagwarantować, jaka pogoda będzie w lipcu tego roku. Bretania jednak jest tak piękna, że zamierzam tam jeszcze pojechać. I te cudowne odpływy i przypływy...
      Garś wrażeń z mojego pobytu w Bretanii możesz przeczytać tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,20573,70158771,,Garsc_wrazen_z_Normandii_i_Bretanii_.html?v=2
      A trochę zdjęć zobaczyć tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,705,70158459.html
      • Gość: ma_dre Re: Bretania-prawdy i mity IP: 80.12.110.* 27.01.11, 18:17
        "Woda w oceanie była jednak zimna, a na plaży trochę wiało" tak jest zazwyczaj w Bretanii, nawet w lecie. Wg mnie woda jest chlodniejsza niz w Baltyku i jest bardziej wietrznie niz nad naszym morzem, ale i tak polecam, ze wzgledu na piekno okolicy, wspaniale spacery wglab oceanu w czasie odplywow, dobra kuchnie... Jesli ktos na prawde obawia sie zimna, polecam kapiele w kombinezonie do surfa ;-) Wiele osob tak sobie radzi nad francuskim Atlantykiem :-) a juz koniecnie polecam to wdzianko dzieciom!
    • coralin Re: Bretania-prawdy i mity 16.01.11, 17:56
      Nie ma reguły. W lipcu 2006 kiedy w Paryżu było ponad 40 stopni i ludzie umierali z gorąca, w Bretanii w hotelu szukaliśmy dodatkowych kocy. Temperatura była ok 20, padało i wiało.
      • felinecaline Re: Bretania-prawdy i mity 16.01.11, 20:14
        Trzeba jedno wziac pod uwage: zimniej jest w Côte d'Armor niz gdziekolwiek na wybrzezu atlantyckim.
        Dawna nazwa tego departamentu (Côte du Nord) skutecznie odstraszala turystow.
        Golfstream robi swoje.
    • 77.bah Re: Bretania-prawdy i mity 17.01.11, 08:14
      > Czy wogóle tam warto pojechac, i w jaki rejon.

W jakim celu?

> Chcielibysmy pojechac z rodziną na wakacje (lipiec) do Bretani...

To przeważnie najlepsza pora, aby pojechać do Bretanii, bo zazwyczaj jest najbardziej słonecznie, a przeciętna max temperatura w dzień wynosi 19 st. C:
      www.wunderground.com/NORMS/DisplayIntlNORMS.asp?CityCode=07110&Units=metric
      Pozdrawiam

bah77
    • Gość: Zibid Re: Bretania-prawdy i mity IP: *.olsztyn.mm.pl 22.01.11, 17:59
      Bretania jest bardzo piękna - to inna Francja warta zobaczenia - nie będziecie żałować.
      Polecam:
      - St Malo
      - Dinan
      - Le Mont Saint-Michel - obowiązkowo

Co do pogody - w lipcu należy być przygotowany na każdą pogodę. Temperatury ok 20-25 stopni. Były dni że rano słońce, w południe deszcz, popołudniu słońce - i w każdej porze Bretania ma swój urok.

Pozdrawiam
    • Gość: turystka Re: Bretania-prawdy i mity IP: *.pl 28.01.11, 18:57
      Byłam w Bretanii w drugiej połowie lipca i widzę, że nie ma reguły. Zaczynaliśmy od Mont Saint Michel, gdzie było gorąco - na szczęście jest tam gdzie schować się przed gorącem. W Saint Malo było parnoi bez słońca. W Brest strasznie parno, cieżkie powietrze, ale ciepło. Bałam się przylądka Roscoff - najbardziej wysuniętego na zachód, że będzie zimno od oceanu, a tu skądże! Spokojny, cieplutki, słoneczny poranek, zero wiatru, spędziliśmy nad oceanem 2 godziny przy pięknej bezwietrznej i bezchmurnej pogodzie..
      W Ouimper natomiast tylko 20 parę stopnii pogoda taka sobie (w tym mieście polecam starówkę).
    • uzi_123 Re: Bretania-prawdy i mity 03.02.11, 14:47
      Ja byłem w Bredani kilka razy o różnych porach roku. Niestety na Bretanie nie ma reguły. Podczas mojej ostatniej wizyty w Rennes (wisną) zmarzłem w zimowych ubraniach, a pół roku wcześniej w październiku chodziłem tylko w cienkim swetrze.

Wybierając się do Bretani nie nastawiał bym się na samo leżenie na plaży (od tego są takie miejsca jak Kreta, Hiszpania itp). Bretania to raczej miejsce na różnorodny wypoczynek. Bretania to autonomiczny rejon, majacy swoje troche "nie francuskie" nawyki i zwyczaje. Z turystycznych rzeczy polecam Mont Saint-Michel, Saint Malo, Dol-de-Bretagn (katedra), Carnac (Carnac stones) , Fougères, Fort-la-Latte. W centrum Rennes jest też bardzo ciekawe, a do tego mają wiele wspniałych knajp i restauracji. A kuchnia w bretani też jest trochę odmienna od typowo francuskiej. Z alkoholi polecam napoje o nazwie cydr oraz tamtejsze wspaniałe naleśniki (La pâte à crêpes)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka