Dodaj do ulubionych

Paryż - rower miejski

IP: 196.3.50.* 01.11.11, 09:11
Witam,

czy ktoś z Was mógłby przybliżyć zasady funkcjonowania paryskiego roweru miejskiego?
Ceny? Dostępność? itp.

Wybieramy się na wiosnę z Żoną i zastanawiamy się nad ciągnięciem własnych rowerów, ale wiadomo, że wtedy dochodzi dodatkowy stres z pilnowaniem sprzętu.

Z góry dziękuję
Dominik
Obserwuj wątek
    • Gość: piechur Re: Paryż - rower miejski IP: *.phil.east.verizon.net 01.11.11, 17:07

europeforvisitors.com/paris/articles/paris-bike-rentals.htm
    • iwonka55 Re: Paryż - rower miejski 02.11.11, 08:38
      Rower kosztuje 1.7 euro na 24h, ale pojedyncza jazda w ciagu tych 24h nie moze przekroczyc pol godziny (naliczane sa wtedy dodatkowe pieniadze). Nie wiem, w jakim celu chcesz uzywac roweru w Paryzu, ale uzywajac go jako dopelnienie transportu miejskiego spokojnie zmiescisz sie w pol godzinie.

Inna opcja to bilet za 8 euro na tydzien, podobnie, pojedyncza jazda do pol godziny.

Bilet wykupujesz w automatach przy stacjach rowerowych, potrzebna jest karta platnicza, na ktorej bedzie mozna zablokowac kaucje 150e.

Rower w Paryzu traktowany jest przez kierowcow samochodow jak kazdy inny pojazd - ma to swoje zalety, bo nikt na ciebie nie trabi jak jedziesz waska uliczka i samochod z tylu nie moze cie wyprzedzic; ale musisz tez uwazac i dostosowac sie do ruchu - jechac zawsze maksymalnie do prawej, nie jezdzic w parach obok siebie, itp.

Mozesz jezdzic po jezdni i chyba wszystkich buspasach, chyba jest fragment na bulwarze St Michel, gdzie nie mozna jezdzic, ale jest to wyraznie napisane.

pozdrawiam
      iwona
      • Gość: Domin Re: Paryż - rower miejski IP: *.217.146.194.generacja.pl 02.11.11, 10:00
        Iwonka,

dzięki za szczegóły!
        Niestety wygląda na to, że będziemy zmuszeni zabrać swoje bicykle. Rower ma nam służyć jako podstawowy środek transportu. Chcemy po prostu zwiedzić Paryż a jako, że już 2 razy było mi dane - pierwszym razem - autobus + metro a drugim - na pieszo (!) - wiem, że żaden z tych sposobów nie jest idealny. Wydaje mi się, że przy ładnej pogodzie rower będzie najbliższy temu ideałowi. Jednak przy takiej opcji rower miejski będzie po prostu zbyt drogi.
        • ennka Re: Paryż - rower miejski 02.11.11, 13:56
          Nie pomogę w temacie,ale zaskoczyłeś mnie stwierdzeniem ,że opcja roweru miejskiego jest za droga.1,7 euro za dobę ,to nie jest chyba wygórowana cena,zwłaszcza ,że nie masz już innych kosztów za komunikację.Poza tym przywiezienie ze sobą roweru też pociąga jakieś koszty.
        • iwonka55 Re: Paryż - rower miejski 02.11.11, 15:12
          no jak uwazasz :) ja raczej preferuje zwiedzanie Paryza pieszo - tzn. dojechac metrem lub autobusem do danej dzielnicy i potem wloczyc sie przez caly dzien po okolicy, wrocic do miejsca spania metrem.

mam nadzieje, ze jedziecie na wiosne lub lato, bo najblizsze miesiace nie sa najprzyjemniejsze w Paryzu, a juz zwlaszcza jak sie spedza dzien na rowerze :)

jeszcze taki szczegol, jesli przylatujecie samolotem, to teoretycznie nie wolno przewozic rowerow w kolejce RER w godzinach szczytu, cytuje :

Vous circulez à vélo :
          Vous pouvez voyager, sans supplément de prix, avec votre vélo dans les trains du réseau Transilien
          les samedi, dimanche et jours fériés toute la journée
          du lundi au vendredi, sauf :
          de 6h30 à 9h vers Paris
          de 16h30 à 19h en provenance de Paris
          de 6h à 9h et de 16h30 à 19h dans les RER A et B, dans les deux sens

Kary napewno nie dostaniecie, no chyba, ze traficie na kontrolerow RATP (rzadko), ale ludzie beda na was baaaardzo krzywo patrzec ;)

pozdrawiam
          iwona
          • Gość: Domin Re: Paryż - rower miejski IP: *.217.146.194.generacja.pl 02.11.11, 17:16
            ennka,
            nie zrozumiałaś kwestii płatności!
            opłata 1,7E to koszt MOŻLIWOŚCI KORZYSTANIA z systemu roweru miejskiego. W ramach tego bezpłatne jest tylko pierwsze 30 min/dobę, każda kolejna rozpoczęta godzina jest coraz droższa.
            Przy 5h dziennie - a wiadomo, że na Paryż 10 to za mało :) to jakieś 15-18E

iwonka,
            nie, przymierzamy się do ciepłej, późnej wiosny.
            Co do obostrzeń w kolejce, pociągach itp - oczywiście, że one są, ale jakieś 10 lat temu, kiedy podróżowałem po Francji stopem zdarzyło mi się przejechać TGV na trasie Lion - Paryż za absolutne darmo, ucinając sobie przemiłą pogawędkę z konduktorem oraz kupując ciuchy z "drugiego obiegu" od Ukraińca, dla którego był to sposób na życie...
            :)

Już się nie mogę doczekać :)
            • iwonka55 Re: Paryż - rower miejski 02.11.11, 17:31
              wiesz, nie moge doczytac na ich stronie, ale do tej pory zawsze tak bylo, ze pierwsze 30min jest bezplatne, potem, jesli chcesz dalej jechac, to odstawiasz rower na stacji i po prostu bierzesz inny i rozpoczynasz kolejne darmowe 30min. Ale rozumiem, ze na dluzsza mete to moze byc uciazliwe. W kazdym razie nie jest to 30min darmowe na dobe, tak jak napisales.

pozdrawiam
              iwona
        • Gość: magda Re: Paryż - rower miejski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 22:50
          Witam,
          jestem studentką turystyki międzynarodowej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Prowadzę badania do mojej pracy magisterskiej, których celem jest zbadanie opinii atrakcyjności Paryża zdaniem turystów. Proszę o poświęcenie kilku minut na wypełnienie ankiety, która będzie cennym źródłem moich badań.

Ankieta jest anonimowa.

Proszę najpierw o wypełnienie metryczki:
          net-ankiety.pl/ankieta.php?id=v1zpj4jsv7ezj7mzfv1jvx4b
          a następnie o wypełnienie ankiety na temat Państwa opinii:
          net-ankiety.pl/ankieta.php?id=v1zpj4jsv7ezj7mzfv1ov14z
          Dziękuję serdecznie za pomoc i poświęcony czas!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka