Dodaj do ulubionych

wenajem auta

24.06.12, 11:33
Czy ktoś może mi udzielić w miarę rzetelnych informacji w sprawie wynajęcia auta ? Ląduję na lotnisku Roissy pod Paryżem. Planuję wynajęcie auta na 7 dni, gdyż jadę na płd. Francji. Lecąc z Irlandii liniami aerlingus mam kod zniżkowy do wypożyczalni Hertz.Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie i może się z nimi podzielić. Słyszałam różne historie typu blokowania 1000E, 2000E na karcie kredytowej. Każdy mówi co innego, sprzeczne informacje, a chciałabym wiedzieć co mnie czeka, czego się mogę spodziewać. Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii.
Obserwuj wątek
    • mair Re: wenajem auta 24.06.12, 12:47
      Mysle, ze tu wszystko mozna wyczytac www.airport-car-hire-france.co.uk/hertz-paris-de-gaulle.asp
    • iwonka55 Re: wenajem auta 24.06.12, 13:31
      Korzystalas juz kiedys z wypozyczalni samochodow we Francji ? Ja wprawdzie mam doswiadczenie tylko z Europcar, ale mysle, ze dzialaja podobnie jak Hertz. To prawda, ze jest blokada kaucji na karcie, z tego co pamietam, w Europcar chyba 400e. Ale u mnie na przyklad ta kwota nie pojawila sie wogole na koncie, to chyba zalezy od banku, czy te pieniadze beda fizycznie zablokowane, czy nie.

Na stronie Hertz pisza o kaucji 250e za dzien i 1350 na miesiac.

www.hertz.fr/rentacar/reservation/reviewmodifycancel/templates/rentalTerms.jsp?KEYWORD=MOP&EOAG=PARS65
      Przy okazji zauwazylam, ze w internecie jest kilka watkow dosc niepochlebnych o tej firmie, ale trudno mi ocenic, na ile sa one wiarygodne.. Ja z Europcar nigdy nie mialam problemow.

Generalnie wypozyczanie samochodow jest tutaj bardzo popularne, a na lotnisku to juz wogole. Pewnie nawet bedziesz musiala sporo w kolejce odczekac ;)

Z waznych rzeczy, to jesli chcesz byc spokojna to popros o pelne ubezpieczenie, koszt kilkanascie euro wyzszy od ubezpieczenia podstawowego, a spokoj gwarantowany.

Sprawdz zanim ruszysz, czy wszystko dziala, ja raz wyjechalam w dosc dluga trase z uszkodzona pompka do spryskiwacza, o czym przekonalam sie juz niestety w drodze.

Pamietaj tez, zeby przed oddaniem zatankowac do pelna, bo inaczej oni tankuja u siebie i doliczaja Ci rachunek, a benzyne maja drozsza niz na stacjach.

Pozdrawiam
      Iwona
    • yvonne40 Re: wenajem auta 24.06.12, 16:07
      Serdecznie dziękuję. Każda informacja jest ważna, żeby później uniknąć ewentualnych niespodzianek.
      • Gość: agama Re: wenajem auta IP: 188.141.33.* 31.08.12, 21:43
        Witam , mam ten sam problem z wynajęciem samochodu we francji z HERTZ + aerlingus, Czy może wiesz coś na temat kaucji? Bardzo proszę o informację. Dzięki
    • ela.tu-i-tam Re: wenajem auta 31.08.12, 22:09
      Byla jedna wyczerpujaca odpowiedz nawet ze strona Hertz.fr

Hertz czy jakikolwiek inny wynajememca na lotnisku bierze odbitke karty KREDYTOWEJ (czyli nie Elektron i ogolnie te ktorymi nawet na autostradach nie daje sie placic), normalne to Visa, Master, Amex. Podpisuje sie pewna sume na tej odbitce, w zaleznosci od wielkosci kaucji czy samochodu. Ta suma nie zostanie zainkasowana jesli samochod bedzie zwrocony caly w dniu i miejscu jak w umowie. Podobnie zreszta jest z wynajmowaniem mieszkan na wakacje we Francji, lato czy zima, daje sie kaucje w ten sam sposob (albo czek na bank francuski), jak sie oddaje klucze, i po tym jak sprawdza (czasem ciut pozniej) to oni niszcza odbitke albo czek. Kiedys mi odsylano czek, teraz dostaje emaila ze zniszczyli.

Nigdy nie mialam problemow z Hertzem, a wrecz przeciwnie, mam dobre wspomnienie sprzed kilku lat o swicie na CDG, oddawalam samochod z delegacji lapiac salomot do Wwy, i mialam tak napiety czas ze wrecz wcisnelam klucze w rece jakimus facetowi z Hertza mowiac Panie nie mam ani sekundy, niech sie pan tym zajmie, i pobieglam. Potem czekam w salonie AirFranca lapiac oddech, i jest telefon do stewardesy, okazuje sie do mnie - pan Luigi znalazl moja komorke, i prosi zeby ja odebrac przy okazji. Tydzien pozniej odebralam.
    • geomax Re: wenajem auta 31.08.12, 22:49
      Ja korzystam z sieci pośredniczących np traveljigsaw /zawsze niższa cena/, i tu do wyboru są 2 opcje - z blokadą kwoty zastawu i bez. Jeśli wypożyczamy auto w droższej full opcji to mamy pełne ubezpieczenie od np uszkodzeń auta przez kogoś na parkingu czy pękniętej szyby a jeśli bierzemy tańszą opcję bez tych droższych zabezpieczeń /tzw wkładu własnego/ to wypożyczalnia nam blokuję jakąś kwotę na ewentualne pokrycie szkód. Dlatego ważne jest przy odbiorze auta obejrzenie go z pracownikiem i sprawdzenie czy nie ma jakichś uszkodzeń nie wykazanych w opisie auta który dostajemy przy wypożyczeniu bo potem one będą "zaliczone" nam.
      • Gość: agama Re: wenajem auta IP: 188.141.33.* 01.09.12, 11:24
        Dziękuję bardzo za podpowiedzi. A czy ten formularz uszkodzeń samochodu może być w j.angielskim , ponieważ francuski to dla mnie czarna magia?
        • geomax Re: wenajem auta 01.09.12, 14:03
          Patrzę właśnie na formularz z Włoch i jest on po włosku i angielsku oraz zawiera rysunek auta z zaznaczonymi miejscami uszkodzeń więc można się połapać czy wszystko jest OK. Ja zawsze sprawdzam na stronie lotniska gdzie ląduję jakie tam działają wypożyczalnie i wchodzę po kolei na ich strony ale generalnie najtaniej jest w sieciach,które same nie mają aut tylko porównują ceny.
          • Gość: agama Re: wenajem auta IP: 188.141.33.* 04.09.12, 19:03
            Dziękuję bardzo, wszystkie porady się przydadzą. A ja zadzwoniłam do HERTZa , na lotnisko w Nicei i teraz wiem , że za forda fiestę lub podobny kaucja wynosi 270 euro na tydzień . To jest ok, bo gdzieś czytałam , że chcą duże sumy na depozyt. pozdrawiam
            • Gość: agama Re: wenajem auta IP: 188.141.33.* 04.09.12, 19:04
              Przepraszam , pomyliłam za forda focusa.
    • Gość: monique Re: wenajem auta IP: *.nplay.net.pl 04.09.12, 20:45
      Niestety we Francji przy wypożyczaniu samochodu (firma nie ma znaczenia) trzeba szczególnie uważać. Przeczytaj uważnie opis auta, który otrzymasz w dokumentach w wypożyczalni - szczególnie zwróć uwagę na rysy, wgięcia itp. Jeśli coś się nie zgadza, zgłoś do obsługi zanim wyjedziesz.
      Szerokiej drogi!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka