Dodaj do ulubionych

Komunikacja Paryż

06.01.13, 22:51
Witam!
Mam pytanie odnośnie cen biletów na komunikację miejską w Paryżu. Do którego roku dzieci jeżdżą za darmo i czy dla seniorów też są zniżki?
Druga rzecz, czy jadąc kolejką z CDG do centrum, bardziej opłaca się się kupić solo bilet, na to jedno połączenie, czy lepiej kupić już kilkudniowy np 3dniowy. Czy wtedy ten sam bilet wykorzystam na dojazd do Disney'a?
Obserwuj wątek
    • jorn Re: Komunikacja Paryż 09.01.13, 20:40
      Na tym forum jest już tysiąc trzysta siedemdziesiąt cztery i pół wątku na ten temat. Wystarczy poszukać.
      • miszel3 Re: Komunikacja Paryż 09.01.13, 20:54
        Nie znalazłem informacji na temat, od ilu lat płaci się za metro?
        Czy dziecko 3 letnie ma przejazdy za free, czy nie oraz jak się mają opłaty u osób po 60
        • jorn Re: Komunikacja Paryż 09.01.13, 21:43
          Dzieciaki do czterech lat gratis pod warunkiem, ze nie zajmuje miejsca siedzącego: enfants.

Seniorzy tylko z jedną z kart uprawniających do zniżek lub darmowych przejazdów. Jedna z nich jest dostępna tylko mieszkańcom Paryża, druga mieszkańcom całej Francji. Obie są osiągalne za pośrednictwem urzędów pomocy socjalnej właściwych dla miejsca zamieszkania: seniors. W zasadzie wygląda mi to na niezgodność z prawem europejskim, więc możesz próbować drogi prawnej.
          • Gość: magdalenkowiec Re: Komunikacja Paryż IP: 193.202.91.* 06.03.13, 14:49
            Ja jeszcze raz zapytam o seniorów, bo nie mogę tego znaleźć... Zabieram rodziców (oboje powyżej 60 lat) do Paryża, czy na jakieś zniżki na komunikację się załapią? Dziękuję za informację!
            Magda
            • simba-z-paryza Re: Komunikacja Paryż 07.03.13, 12:58
              Nie ma znizki dla seniorow.
    • miszel3 Re: Komunikacja Paryż 09.01.13, 21:50
      Super dziękuję bardzo.
      Jeszcze jedno, czy na ten sam bilet dojadę z CDG i Disneya, czy są takie bilety obejmujące te strefy, czy trzeba kupić oddzielnie?
      • simba-z-paryza Re: Komunikacja Paryż 19.01.13, 01:22
        Trzeba kupic specjalny bilet od stacji do stacji.
      • 77asiula bilet - PARIS VISITE 18.02.13, 13:08
        Polecam bilet PARIS VISITE.
        Ta drozsza wersja obejmuje zarowno lotnisko CDG jak i Disneyland - oba miejsca sa w 5 strefie.
    • Gość: hmmm Re: Komunikacja Paryż IP: *.8.75.86.rev.sfr.net 19.01.13, 16:32
      warto to zakupic ;)
      booking.parisinfo.com/z6200e2x26827m466g3514_uk-paris-city-passport.aspx?utm_source=parisinfo-en&utm_content=produit_pcp-en&utm_medium=carrousel_home&utm_campaign=marketplace_boutique
    • Gość: Milka Re: Komunikacja Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 19:52
      Wszystko zalezy gdzie bedziesz mieszkać i jaki wiek osob korzystających i jaki dzien tygodnia. Z i na lotnisko są wyzsze ceny biletów. Jezeli masz PARIS VISITE mozesz jechać z ta karta/biletem na i z lotniska i poruszać sie komunikacją w Paryzu.
    • geomax Re: Komunikacja Paryż 19.02.13, 14:19
      Czy na Stade de France dojadę metrem z biletem ważnym na strefy 1-3 ?
      • Gość: Maniek Re: Komunikacja Paryż IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 19.02.13, 16:27
        Tak.
      • Gość: ir-ed do > geomax IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 17:33
        geomax napisał:
        Czy na Stade de France dojadę metrem z biletem ważnym na strefy 1-3 ?

Państwo Googlewscy kłaniają się i zapraszają.
        Wpisz/wklej > paris rer map
        Pierwszy URL = strefy

Pozdrawiam,
        • simba-z-paryza Re: do > geomax 19.02.13, 18:10
          www.ratp.fr/en/upload/docs/application/pdf/2011-07/paris_public_transport.pdf
          • Gość: doda Re: do > geomax IP: 194.50.110.* 01.03.13, 13:02
            orientujecie sie do jakiego wieku są zniżki dla dzieci na karcie Paris Visite i Mobilis? jakos nie moge sie doczytac, znalazlam tylko ze na biletach jednorazowych t + do 9 lat.
            • Gość: ir-ed @ > doda IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.13, 13:32
              Paris Visite < zerknij
              przewiń ... pod tabelką znajdziesz...
              *dzieci od 4 do 11 lat

Pozdrawiam,
              • Gość: doda Re: @ > doda IP: 194.50.110.* 01.03.13, 13:40
                dzięki ir-ed :)
                tak sobie teraz czytam o dojeździe do Disneylandu (zone 5) i zastanawiam się czy można tam dojechać na karte Mobilis 1-5? Koszt takiej karty 14,20 to wychodzi zdecydowanie najtaniej, zwłaszcza ze to bilet calodzienny a wiec i dojazd w obie strony.
                zna Ktoś odpowiedź?
                • simba-z-paryza Re: @ > doda 01.03.13, 13:45

wystarczy popatrzec
            • simba-z-paryza Re: do > geomax 01.03.13, 13:46

wszystko jest jasno napisane w dwoch jezykach
              • Gość: doda Re: do > simba IP: 194.50.110.* 01.03.13, 14:06
                z tego linku co wkleiłaś wynika, że nie można ale znalazłam w jednym z wątków znalazłam identyczne pytanie odnośnie Wersalu - czy można dojechać tam na Mobilis 1-4 i odpowiedź padła, że jak najbardziej tak. więc idąc tym tropem pytam czy do Disneya można na Mobilis 1-5?
                wątek o Wersalu:
                forum.gazeta.pl/forum/w,20573,98437479,,Bilet_Mobilis_lub_karta_Navigo_a_orlybus.html?v=2
                i cytat:
                Re: Bilet Mobilis lub karta Navigo a orlybusIP: 85.222.87.*
                Gość: Vi 30.07.09, 11:11 zarchiwizowany
                Z tego co gdzieś wyczytałam, to na dziennym Mobilis strefy 1-4 można dojechać do
                wersalu. Ale nie mogę znaleźć info potwierdzającego na oficjalnych stronach np.
                rapt.

Re: Bilet Mobilis lub karta Navigo a orlybus
                imka.allegro 30.07.09, 11:25 zarchiwizowany
                www.transilien.com/web/site/accueil/guide-du-voyageur/billets-tarifs/billets-abonnements/Mobilis/lang/en
                Jako wyjątek podali tylko Orly i CGD, więc sądzę że z tym biletem do Wersalu jak
                najbardziej można dojechać.
                Inna sprawa to cena.

tak wiec proszę raz jeszcze Kogos o odpowiedz - Kogoś kto ma cos wiecej do powiedzenia a nizeli odeslanie do jakiegoś linka
                z gory dziekuje
                • Gość: ir-ed @ > doda IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.13, 15:07
                  Na karty Paris Visites i Mobilis dojedziesz do Wersalu i Disneyland
                  jeżeli kupisz strefy 1 - 5 < praktyczne info, zerknij na RER map

końcowa stacja Marne-la-Vallée - Chessy Disneyland < jak i czym dojechać > Wersal (zamek) końcowa stacja Versailles - Château

Pozdrawiam,
                  • Gość: doda Re: @ > ir-ed IP: 194.50.110.* 01.03.13, 15:30
                    jesteś bardzo pomocny, naprawde WIELKIE dzięki
                • simba-z-paryza Re: do > simba 01.03.13, 17:51
                  Jak to wynika ze nie mozna ?
                  Ja widze na planie i Disneyland i Wersal polozony w 5 strefie aby pokazac ze tam dojezdza sie z jakimkolwiek biletem do 5 strefy.
                  Czy ty naprawde tego nie widzisz ????????????????

• Gość: doda Re: do > simba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.03.13, 21:37
                    tak się składa, że nie widzę mimo że IQ mam całkiem całkiem
                    gdybym widziała to bym nie pytała
                    a Ty jak masz ochote pomóc to po prostu to zrób zamiast filozofować
                    • Gość: gość PARIS VISITE IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.03.13, 22:16
                      Kupujac Paris Visite serio ma się zniżki z tym co tu:

www.ratp.fr/fr/ratp/r_71215/reductions-et-avantages/
                      jak uzyskać zniżkę? podczas zakupu biletu pokazuje bilet? nie ma w tym żadnej ściemy czy jakiś haczyków?
                      • miszel3 Re: PARIS VISITE 29.05.13, 11:14
                        czy dziecko 13 lat ma zniżkę na komunikację miejską?
                        • Gość: nie Re: PARIS VISITE IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.05.13, 08:26
                          nie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka