Dodaj do ulubionych

Książki o Paryżu

IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.03.13, 22:08
Do Paryża wybieram się w maju. Teraz wczuwam się w klimat. I chcę się podzielić wiadomością, że świetną książką jest Paryż na widelcu. Sekretne życie miasta. Stephena Clarka. Książka jest moim zdaniem rewelacyjna, zabawna i niesie z sobą więcej informacji praktycznych, niż mój ulubiony przewodnik Wiedzy i Życia. Oprócz "Paryża na widelcu" czytam też Jak rozmawiać z ślimakiem tego samego autora. Ta książka jest opisem czegoś, co nazwę w skrócie francuskością. Jako człowiek anglojęzyczny bardzo cenię sobie każde zdanie, które w niej pada. Teraz przymierzam się do książki Merde! Rok w Paryżu Liczę, że także będzie mi się podobać.
Ogólnie - bardzo polecam.
Obserwuj wątek
    • geomax Re: Książki o Paryżu 07.03.13, 07:36
      Potwierdzam - czytałem te książki i dużo mówią o Paryżu, pospisywałem sobie co ciekawsze rzeczy i wykorzystam jadąc końcem marca.
      • Gość: neta Audiobooki i podkasty o Paryżu. IP: *.netfala.pl 07.03.13, 13:47
        Ja akurat jestem słuchowcem, poza tym nie znam francuskiego, więc audiobook jest dla mnie idealny. Poza tym jest sporo do odsłuchania o Paryżu i Francji na stronach Polskiego Radia w podkastach. Na przykład o Luwrze jest tutaj: Najsławniejsze muzeum świata. A na przykład o Nenufarach Claude Moneta, które są wystawiane w Muzeum Oranżerii w centrum Paryża tutaj. Kiedyś jeszcze był podkast z audycją o dzielnicy łacińskiej z cyklu "Słuchaj Świata".
        Może jeszcze znacie jakieś inne aktywne audycje w necie związane z Paryżem?
    • c_x_v Re: Książki o Paryżu 07.03.13, 14:56
      Może Cię też zainteresować To właśnie Paryż! Agnieszki Kumor którą ja czytałam i Mój Paryż. Elisabeth Duda na która dopiero się czaję.
    • nchyb Re: Książki o Paryżu 10.03.13, 11:27
      w okresie moich paryskich podróży z przyjemnością czytałam również Lunch w Paryżu Elizabeth Bard.

Do wspomnianego przez ciebie Paryża na widelcu się przymierzam, a w księgarni ciągle po kilka razy oglądam Słodkie życie w Paryżu - Davida Lebovitza i zastanawiam się - kupić nie kupić.
      Pewnie przed kolejną wizytą w tym mieście kupię :)
      • myrtille Re: Książki o Paryżu 10.03.13, 22:22
        Zastanawiałam się nad czymś innym niż przewodnik do przeglądnięcia;) na pewno sięgnę po te pozycje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka