Gość: easyM IP: 194.50.110.* 28.03.13, 12:16 czy zauważyliście, że paryskie metro nr 1 jeździ bez kierowcy? Jak to możliwe? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mona Re: Metro - ciekawostka IP: *.netfala.pl 28.03.13, 12:36 che, che Polecam gorąco rozdział o metrze i właśnie o tych pociągach linii 1 w książce "Paryż na widelcu". Książka jest genialna, właśnie z takimi smaczkami, ploteczkami, ciekawostkami. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Metro - ciekawostka 28.03.13, 13:48 Jedynką nie jechałam, wsiadałam z reguły do srodkowych wagonów, więc nie zauważyłam nawet :) zaciekawiłaś mnie książko, już od dawna do niej się przymierzałam, a teraz pewnie narażę rodzinę na głodniejsze święta i kupię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Metro - ciekawostka IP: *.netfala.pl 28.03.13, 14:46 Ja mam audiobook. I właściwie teraz się cieszę, że wybrałam wersję audio. Nie jestem francuskojęzyczna. A lektor tak pięknie wszystkie te francuskie aforyzmy i sentencje czyta. Miód na uszy. Dodatkowo, dla mnie, osoby bez jakiegokolwiek obycia z francuską pisownią i wymową, ten audiobook jest jak najbardziej praktycznym podręcznikiem językowym. Muszę się przyznać, że jestem teraz dopiero w rozdziale o historii, gdyż niektóre z wcześniejszych rozdziałów słuchałam po 2 - 3 razy. I przyswajałam sobie nazwy paryskich stacji metra, dzielnic, muzeów, parków, nazwisk osób... Teraz, kiedy siedzę nad mapą, automatycznie w głowie brzmi mi właściwa wymowa, co zakładam, bardzo mi się przyda, gdy już niedługo wybiorę się na wypad z kocykiem do Parc des Buttes Chaumont :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: Metro - ciekawostka IP: *.fbx.proxad.net 28.03.13, 20:01 zieeew... linia 1 od niedawna "jeździ sama", ale nie jest nowością w Paryżu: pierwszą w pełni automatyczną linią była linia 14, otwarta w 1998 roku. co ciekawe - większość (chyba tylko trzy nie są) inii wyposażona jest w system automatycznej kontroli jazdy i prędkości - kierowca jest tylko w celu zatrzymywania się/ruszania na stacjach. stąd już jeden krok do kolejnych pociągów z możliwością popatrzenia przez przednią/tylną szybkę... może, kiedyś. choć w sumie w Paryżu nie ma to większego sensu. lepiej rozglądać się z punktu widzenia kierowcy w Dubaju ;) Odpowiedz Link Zgłoś