Dodaj do ulubionych

Region Poitou-Charentes

16.07.13, 19:24
Tak sobie pomyślałam, że to może być temat na osobny wątek...
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Region Poitou-Charentes 16.07.13, 19:25
      A może macie jakieś doświadczenia z położonym nad Atlantykiem regionem Poitou-Charentes? Za dwa miesiące tam będę i jestem w trakcie przygotowywania planu wycieczki. Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie.
      • aseretka Re: Region Poitou-Charentes 16.07.13, 19:26
        Autor: 77bah 16.07.13, 14:46
        Odpowiedz > jakieś doświadczenia z położonym nad Atlantykiem regionem Poitou-Charentes?

Jeśli mogę się wtrącić, to polecam ujście Żyrondy:
        9. ...La Rochelle (**) – Saint Georges-de-Didonne (klify Suzac: ***) - Talmont-sur-Gironde
        (***!) - Blaye ()...

bah77

• aseretka Re: Region Poitou-Charentes 16.07.13, 19:27
          > Jeśli mogę się wtrącić, to polecam ujście Żyrondy: 9. ...La Rochelle (**) – Saint Georges-
          > de-Didonne (klify Suzac: ***) - Talmont-sur-Gironde(***!) - Blaye ()...

Jak najbardziej możesz się "wtrancać" :) La Rochelle oczywiście mam w planie, ale to w ostatni dzień w drodze do Paryża.
          W kierunku ujścia Żyrondy zaplanowałam: St-Georges-de-Didonne -> przylądek Suzac -> Meschers-sur-Gironde z jaskiniami w wapiennych klifach ( zdecydowałam się na zwiedzenie jaskini Matata, ale może lepsza jest jaskinia Reguluj?) -> Talmont-sur-Gironde -> Montagne -sur-Gironde z połozona nieopodal Pustelnią St-Martial -> St-Fort-sur-Gironde -> port Maubert ze wzgórzem Terier Beaumont, na którego szczycie stoi jedna z najstarszych latarni morskich, wybudowana jeszcze za czasów rzymskich. Stamtąd powrót do La Palmyre, gdzie mamy nocleg, a jeśli starczy czasu zatrzymanie się po drodze w Saintes (jak nie starczy czasu, to do Saintes osobna wycieczka, bo uważam, że warto to miasto odwiedzić).
          Blaye nie planowałam, a czy warto? Nie jestem też pewna, o którym Blaye mówisz, bo Via Michelin podpowiada mi dwie miejscowości o tej samej nazwie: jedno przy ujściu Żyrondy, a drugie też w tym regionie ale za Bordeux (myślę jednak, że masz na myśli tę pierwszą miejscowość).
          Poza tym podczas 9 dniowego pobytu w regionie Piitou-Charente zamierzam odwiedzić: Royan, Saint-Palais-sur-Mer , Półwysep Avert z Pointe Espagnole,zwanym też Wierzchołkiem Avert, Ronce-les-Bains, Marennes, Fort Louvois oraz malownicze miasteczka na Wyspie Oleron.
          Oczywiście odpocząć na plażach też trzeba, ale ciągle pozostaje mi trochę "luźnego" czasu, więc zastanawiam się co jeszcze warto zobaczyć.
          • bah77 Re: Region Poitou-Charentes i nie tylko... 16.07.13, 21:51
            Na zwiedzanie Blaye nie miałem zbytnio czasu (prom przez Żyrondę!), ale jest tam cytadela Voubana:
            fr.wikipedia.org/wiki/Blaye

Trochę dalej, na wybrzeżu - przepiękna piaskownica w Arcachon - Wydma Piłata... :)

Pozdrawiam

bah77
            • aseretka Re: Region Poitou-Charentes i nie tylko... 16.07.13, 22:08
              Popatrzę w internecie... I zdecyduję, czy zwiedzać. Zastanawiałam się też nad przepłynięcie promem przez Żyrondę i zwiedzanie drugiego brzegu ujścia. Kilka miejsc wyglądało tam ciekawie. A co byś Ty polecił?
              • bah77 Re: Region Poitou-Charentes i nie tylko... 16.07.13, 22:36
                Haut-Medoc to przede wszystkim słynne winnice, np. Margaux...

bah77
                • aseretka Re: Region Poitou-Charentes i nie tylko... 17.07.13, 20:58
                  Starość nie radość ... :) i winnice coraz to mniej mnie interesują, bo nie chcę zbytnio obciążać wątroby :) Cóż to bowiem za przyjemność oglądać winnice, a nie popróbować wytwarzanego tam wina.
                  • bah77 Re: Region Poitou-Charentes i nie tylko... 18.07.13, 08:37
                    A cóż mają powiedzieć kierowcy?

Winnica to oczywiście także piękne chateau, np.:
                    www.chateau-margaux.com/en/

bah77
                    • aseretka Re: Region Poitou-Charentes i nie tylko... 18.07.13, 19:12
                      Zgadzam się z Tobą, że chateau jest piękne, ale mimo wszystko nie mam ochoty na zwiedzanie winnic i piwnic.
                      Dyplomata, to ktoś taki, co dwa razy pomyśli zanim nic nie powie.
          • tess1956 Re: Region Poitou-Charentes 17.07.13, 13:05
            > jeśli starczy czasu zatrzymanie się po drodze w Saintes (jak nie st
            > arczy czasu, to do Saintes osobna wycieczka, bo uważam, że warto to miasto odwi
            > edzić).
            Może lepsza jednak będzie osobna wycieczka, a prócz Saintes zwiedzenie Cognac i Angouleme. Niedaleko leży też Chateau de la Roche-Caurbon.
            • aseretka Re: Region Poitou-Charentes 17.07.13, 21:16
              Ciekawa propozycja i warta rozważenia. O Cognac myślałam, ale w końcu je odrzuciłam, a może niepotrzebnie... Zamek wygląda nawet całkiem, całkiem... Muszę się bliżej przyjrzeć temu miastu w internecie. Za to Angouleme po pobieżnych oględzinach w sieci wygląda zachęcająco. A jeszcze bardziej podoba mi się to Chateau de la Roche-Caurbon. A jego ogrody, to moje klimaty :) Tego chyba nie odpuszczę.
              • Gość: dwapokoje Re: Region Poitou-Charentes IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.07.13, 14:37
                Aseretko, nie wiem jakie masz preferencje, ale wydaje mi się, że na La Rochelle plus wysepkę połączoną mostem z lądem można by śmiało przeznaczyć dwa dni. Swego czasu upłynęły nam tam dwa tygodnie z miesiąca miodowego, więc w razie czego mogę służyć radą ;)
                • aseretka Re: Region Poitou-Charentes 21.07.13, 15:56
                  > Aseretko, nie wiem jakie masz preferencje, ale wydaje mi się, że na La Rochelle
                  > plus wysepkę połączoną mostem z lądem można by śmiało przeznaczyć dwa dni.

Właśnie wiem i bardzo nad tym boleję, że na zwiedzenie La Rochelle i Ile de Re, na którą przejeżdżą się mostem, potrzeba co najmniej dwóch dni. Dlatego przeznaczyłam tylko kilka godzin na zwiedzanie La Rochelle w drodze do Paryża. Wyspę Re niestety muszę sobie tym razem odpuścić :( Mam jednak nadzieję, że jeszcze tam wrócę i zwiedzę te okolice dokładniej.

PS. Zazdroszczę Wam tych dwóch tygodni miodowego miesiąca w tych pięknych okolicach. Moim zdaniem macie bardzo dobry gust. Większość młodych ludzi wybiera we Francji na podróż poślubną, Paryż, Lazurowe Wybrzeże lub Prowansję, która tej częścią jest też i Lazurowe Wybrzeże.
                  --------
                  Dyplomata, to ktoś taki, co dwa razy pomyśli zanim nic nie powie.
                  • Gość: dwapokoje Re: Region Poitou-Charentes IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.07.13, 10:39
                    w takim razie trzymam kciuki, żeby Was jeszcze kiedyś tam poniosło, bo warto :)
                    dzięki za pochwałę odnośnie wyboru, chcieliśmy pojechać tam, gdzie jest urokliwie, jest trochę do zwiedzania, przyroda jest piękna, ocean na wyciągnięcie ręki, gdzie nie ma dzikich hord turystów obcokrajowców i ... jeszcze trochę było tych warunków ale, żeby nie naginać rzeczywistości przyznam się - drugie dwa tygodnie były w Paryżu (chociaż też zupełnie innego niż w przewodnikach do zwiedzania), bo chciałam pokazać mężowi miasto, w którym spędziłam kiedyś cały miesiąc pierwszych samodzielnych wakacji, jadąc trochę na wariata i z sentymentem wróciłam do miejsc i osób, które wtedy mnie oczarowały ;)
                    teraz szukamy czegoś alternatywnego do La Rochelle na przyszłoroczne wydłużone wakacje (choć tym razem musimy nieco ograniczyć zapędy ze względu na bąbelka, który z nami będzie, ale poddać się bez walki nie zamierzamy i nie pojedziemy na camping z basenami, tylko znów postaramy się znaleźć coś bardziej z zadziorem)
                    podsumowując, Aseretko - baw się dobrze!
                    • aseretka Re: Region Poitou-Charentes 23.07.13, 20:59
                      Jeżeli ma to być Francja, to jeżeli nie byliście polecam Bretanię. Co prawda istnieje ryzyko bretońskiej, mglistej, wietrznej i deszczowej pogody, ale może traficie tak, jak ja na upały.
                      fotoforum.gazeta.pl/72,2,705,70158459,70158459.html
                      Opis tu:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,20573,70158771,70158771,Garsc_wrazen_z_Normandii_i_Bretanii_.html
                      Może to też być przepiękna Korsyka, gdzie raczej pogoda "murowana":
                      fotoforum.gazeta.pl/72,2,705,86844148,86844148.html
                      Opis tu:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,20573,86843724,86843724,Moja_podroz_po_Korsyce_.html
                      • Gość: dwapokoje Re: Region Poitou-Charentes IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.08.13, 19:16
                        Dzięki serdeczne za wskazówki, Bretania odpada, bo po nacięciu się w Lille i okolicach nie tęsknimy za taką pogodą :) Korsyka może może... wstępnie myśleliśmy o czymś bliżej granicy z Hiszpanią, ale jeszcze wszystko w sferze planów. Pozdrawiam niezmiennie serdecznie
      • Gość: orka Re: Region Poitou-Charentes IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.09.13, 18:18
        Witaj Aseretko!
        Czekam na relację z podróży i na fotki też :)
        Pozdrawiam serdecznie!
        • aseretka Re: Region Poitou-Charentes 28.09.13, 20:27
          Siedzę w domu i mam trochę czasu, więc zdążyłam już przejrzeć zdjęcia (ponad 1600 ) i udało mi się opisać 6 dni z 21 dniowego pobytu. Myślę, że za tydzień -dwa wszystko będzie gotowe.
          • Gość: orka Re: Region Poitou-Charentes IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.09.13, 08:13
            Świetnie :) Miłego wspominania!
            Czekam.
    • aseretka Re: Region Poitou-Charentes 30.08.13, 21:08
      Nadszedł czas urlopu... Wyjazd jutro rano. Cieszę się, że będę mogła poznać nieznany mi dotychczas region Poitou-Charentes. Oby pogoda dopisała :)
      • Gość: dwapokoje Re: Region Poitou-Charentes IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.09.13, 20:00
        Aseretko,
        i jak podróż - wszystko się udało?
        My mamy od wczoraj zaproszenie do Bordeaux i rozważamy, czy nie zaszaleć (bo noclegi powiedziałabym po studencku miałyby być) albo druga propozycja - wiosenna Normandia, ale tutaj to "tylko" towarzystwo do zwiedzania by było ;)
        • aseretka Re: Region Poitou-Charentes 22.09.13, 09:15
          Wróciłam w nocy. Wszystko się udało, chociaż pogoda nie do końca dopisała i przez dwa dni lało tak mocno, że trzeba było zrezygnować z jakiejkolwiek wycieczki. Ogólnie jednak plan zrealizowałam w 95 %. W najbliższym czasie zdam dokładniejszą relację z podróży.
          Wybór między Bordeaux a Normandią trudny... Oba regiony warte odwiedzenia.
          • Gość: orka Re: Region Poitou-Charentes IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.09.13, 18:18
            Tu miałam wpisać ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka