Dodaj do ulubionych

Okolice Awinion

IP: *.145.246.94.ip4.artcom.pl 23.12.13, 19:27
Będziemy mieszkali w Maubec ( w maju ) ok 30 km od Awinion Proszę o informację co można zwiedzić w ciągu tygodnia dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Sebastian Re: Okolice Awinion IP: *.static.korbank.pl 24.12.13, 09:58
      Pytanie co chcecie zwiedzać - Rzymskie "kamienie" czy coś młodszego, a może bardziej wina, kuchnia i widoczki bo 7 dni to dość mało.
      Zacznijcie od wyboru miejsc, które Was interesują np. tutaj: prowansja.wordpress.com/
      Oczywiście nie wszystko jest tam opisane ale IMO to dobra podstawa pod planowanie wycieczek.
      Na pewno na Avignon z okolicami zaplanujcie jeden dzień, to samo z Arles. Beaucerie/Tarasscone + Camarqa + Aigues-Morte to kolejny.
      Jak będziesz miał bardziej konkretne pytania to zapraszam.

Pozdrawiam
      • Gość: gal1962 Re: Okolice Awinion IP: *.145.246.94.ip4.artcom.pl 24.12.13, 13:59
        znalazłem takie miejscowości w okolicy :Abbaye de Montmajour, Abbaye de Saint-Roman,
        Abbaye de Senanque, Aigueze. Arles, Avignon, Beaucaire, Bollene, Camargue, Cavaillon,
        Colorado-Rustel, Eygalieres, Eyguieres, Fontaine-de-Vaucluse, Gordes, GRAVESON, ISTRES
        La Roque D'antheron, Lacoste, Maison-Carrée, Mallelort, MARSYLIA, MENDE, Mont Ventoux,
        Montpellier, Nîmes, Orange, Pierrelatte, Pont du Gard, Pont du Garrd VERS , Roussillon,
        Saintes-Maries-de-la-Mer, salon-de-Provence, Taraskon(zamek), Uzès, Valence, Valeras,
        Villeneuve-les-Avignion
        jest tego dużo Pytanie co warto zwiedzić a co odpuścić Interesuje nas historia ciekawe miejsca itd Ci z Marsylią słyszałem że okradają

• Gość: Sebastian Re: Okolice Awinion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.13, 22:33
          To lecimy po kolei - pisze tylko o tych co byłem i znam:
          Abbaye de Montmajour - ruiny opactwa niedaleko Arles - dość spore z fajnym widokiem na okolice. Jak zostanie Wam czas po Arles warto zahaczyć - dokładnej opisałem tu prowansja.wordpress.com/2013/04/23/abbaye-de-montmajour/
          Abbaye de Saint-Roman - mniej imponujące od poprzedniego, położone niedaleko Beaucerie. Opisane tutaj prowansja.wordpress.com/2013/11/18/skalne-opactwo-abbaye-de-saint-roman/
          Aigueze - klimatyczne miasteczko położone na wysokiej skale nad rzeką Ardeche, średniowieczna zabudowa, kościółek, fajne widoki - warte odwiedzenia. Kilka zdjęć tu: prowansja.wordpress.com/2012/11/12/aigueze/
          Arles, Avignon - tu chyba komentarz niepotrzebny - interesujące miejsca Arles opisane tu: prowansja.wordpress.com/2013/08/03/witamy-w-arles/.
          Beaucaire i od razu Tarrasone - pierwsze urokliwy rynek z halą targową i merostwem, kanał portowy i ruiny zamku z pokazami sokolnictwa. Drugie zamek i kościół obok - opisane tam gdzie poprzednie.
          Bollene - niekoniecznie.
          Camargue - tak warto i od razu Aigues-Mortes i Saintes-Maries-de-la-Mer prowansja.wordpress.com/2013/05/23/aigues-mortes-czyli-troche-historii/
          Cavaillon - niekoniecznie.
          Colorado-Ruste - warto od razu z Russilion
          Fontaine-de-Vaucluse - tak z L'Isle-sur-la-Sorgue - zwłaszcza w czasie brocante (giełda staroci)
          Gordes + opactwo Sénanque - prowansja.wordpress.com/2013/03/26/abbaye-de-senanque/
          Lacoste - jak masz po drodze to ostatecznie można - ładne widoki i ruiny zamku.
          MARSYLIA - hmm... w sumie klasyka ale... to duże miasto, gdzie nie czujesz regionu i mało interesujących miejsc, a i mieszkańcy jacyś tacy.... ja bym sobie odpuścił.
          Mont Ventoux - warto prowansja.wordpress.com/2012/11/12/mont-ventoux-wietrzna-gora/
          Nîmes, Orange, Pont du Gard - warto - tzw rzymska klasyka ;) - dodałbym jeszcze Glanum i Vaison la Romaine.
          Pierrelatte - farma krokodyli (opisana na podanej stronie) plus fabryczka perfum obok - innych atrakcji brak. Aha - jest jeszcze elektrownia atomowa obok ;)
          Valeras - jedno z wielu jakie będziesz spotykał.
          Villeneuve-les-Avignion - warto - zamek, ogrody, wieża + widok na Avignon: prowansja.wordpress.com/2013/04/22/villeneuve-les-avignon/

Powyższe to co najmniej plan na 10 dni, a gdzie kilka innych wartych zobaczenia, a nie wymienionych?

Moja propozycja to po jednym dniu na:
          Avignon i Villeneuve-les-Avignion,
          Arles,
          Tarrascone i Beaucerie, Les Baux-de-Provence, Glanum,
          Camarque, Stes Maries (może połączone z plażą), Montmajour,
          Aigues-Mortes, Nimes i Le Grau du Roi (oceanarium) lub Pont du Gard,
          Fontaine-de-Vaucluse, Abbaye de Sénanque, Gordes, Roussillon i Colorado - Rustrel jak będzie czas,
          Mont Ventoux, Mont Ventoux, Vaison la Romaine.

Plan dość ambitny i wymagający, jak jadą dzieci możecie nie dać rady.
          Jeżeli masz konkretne pytania to zapraszam.

Pozdrawiam
          prowansja.wordpress.com
          • Gość: sigal1962 Re: Okolice Awinion IP: *.145.246.94.ip4.artcom.pl 25.12.13, 07:34

serdeczne dzięki o to mi chodziło Zdrowych spokojnych Świąt
          • sigal1962 Re: Okolice Awinion 25.12.13, 08:06
            jak można z Tobą popisać Możesz podać pocztę ewnt ty napisz do mnie sigal@op.pl
            • Gość: Sebastian Re: Okolice Awinion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.13, 11:17
              Wysłałem Ci kontakt na @.
              • sigal1962 Re: Okolice Awinion 27.12.13, 13:53
                nic nie dostałem :-(
                • Gość: Sebastian Re: Okolice Awinion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.13, 18:19
                  napisz do mnie sebastianrucinski@gmail.com
    • Gość: sigal1962 Re: Okolice Awinion IP: *.145.246.94.ip4.artcom.pl 24.12.13, 14:01
      znalazłem takie miejscowości w okolicy :Abbaye de Montmajour, Abbaye de Saint-Roman,
      Abbaye de Senanque, Aigueze. Arles, Avignon, Beaucaire, Bollene, Camargue, Cavaillon,
      Colorado-Rustel, Eygalieres, Eyguieres, Fontaine-de-Vaucluse, Gordes, GRAVESON, ISTRES
      La Roque D'antheron, Lacoste, Maison-Carrée, Mallelort, MARSYLIA, MENDE, Mont Ventoux,
      Montpellier, Nîmes, Orange, Pierrelatte, Pont du Gard, Pont du Garrd VERS , Roussillon,
      Saintes-Maries-de-la-Mer, salon-de-Provence, Taraskon(zamek), Uzès, Valence, Valeras,
      Villeneuve-les-Avignion
      jest tego dużo Pytanie co warto zwiedzić a co odpuścić Interesuje nas historia ciekawe miejsca itd Ci z Marsylią słyszałem że okradają
      • bah77 Re: Okolice Awinion... 29.12.13, 18:18
        Może więc przy wyborze pomoże Ci trochę obrazków z okolicy na południe od Awinionu:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,126988924,128399969.html i następne posty

bah77
        • Gość: sigal1962 Re: Okolice Awinion... IP: *.145.246.94.ip4.artcom.pl 29.12.13, 19:18

bah77 dzięki wiedziałem że się odezwiesz Na pewno to sprawdzę i się przyda
    • dvoicka Re: Okolice Awinion 01.01.14, 20:48
      moje trzy grosze:
      mieszkaliśmy w okolicach Aigues Mortes (warte zobaczenia i obejścia dookoła po murach) więc zwiedzaliśmy na trochę innym terytorium, ale jednym z miejsc, które bardzo zapadły mi w pamięć a nie ma go na liście jest Saint-Guilhem-le-Désert. Nie udało nam się natomiast być w opactwie Montmajour a są to chyba porównywalnie ciekawe miejsca. W St Guilhem ciekawe jest to, że klasztor długo stał zaniedbany a jego elementy "rozpierzchły się" po świecie - niektóre wkomponowały się w architekturę okolicy.
      Z Maubec jest tam dość daleko za to bliżej do zabytków Prowansji, których nie znam (Salon de Provence, Aix en Provence)
      Arles i Avignon wydają mi się punktami obowiązkowymi.
      Pont du Gard radzę zostawić sobie na późne popołudnie po innej wycieczce - my tam zajechaliśmy chyba wracając z Avignonu i to była dobra decyzja - most wyglądał pięknie w promieniach zachodzącego słońca a poza tym byliśmy tam zupełnie sami, w co trudno uwierzyć biorąc pod uwagę fakt, że w sezonie są tam dzikie tłumy.
    • Gość: sigal1962 Re: Okolice Awinion IP: *.145.246.94.ip4.artcom.pl 02.01.14, 17:41
      dziękuję wszystkim za informacje na pewno się przydadzą aha będziemy tam od 3 do 10 maja 2014
    • mr6319 Re: Okolice Awinion 16.05.14, 17:29
      Ponieważ planuję Prowansję w tym roku w tym wątku znalazłem wiele cennych informacji... A może dodacie jeszcze coś o noclegach i najlepszym miejscu do wypadów całodniowych...?
      • Gość: Sebastian Re: Okolice Awinion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.14, 23:39
        Jak masz auto to z Avignonu masz generalnie wszędzie stosunkowo blisko.
        To co jest opisane w tym wątku to mało?
        IMO na około dwa tygodnie powinno wystarczyć :)

Pozdrawiam
        prowansja.wordpress.com
      • mr6319 Re: Okolice Awinion 17.05.14, 10:56
        Dzięki. Wątek przeczytałem cały. Zresztą chyba wszystkie jakie są w tym dziale. Znalazłem wiele cennych wskazówek do których na pewno się zastosuję. Wielkie dzięki.
        • mr6319 Re: Okolice Awinion 20.05.14, 10:41
          Witam ponownie. Czy ktoś mógłby polecić fajne miejsce w Alpach po drodze z Polski na spędzenie 2-3 nocy w drodze do Prowansji... Czy warto zatrzymać się nad Jeziorem Bodeńskim?
          Pozdrawiam.
          • Gość: Sebastian Re: Okolice Awinion IP: *.ip.netia.com.pl 20.05.14, 12:35
            IMO jezioro Bodeńskie warte jest zobaczenia i kilka miejscowości wokoło - zwiedzałem od strony niemieckiej - przejazd prez Schwardzwald też jest interesujący.
            Natomiast pytaniem jest czy warto poświęcić tyle czasu - plus dzień-dwa na jazdę - kosztem Prowansji ;).

Pozdrawiam
            Sebastian
            Ciekawe miejsca w Prowansji prowansja.wordpress.com
    • mr6319 Re: Okolice Awinion 20.05.14, 14:33
      Nie chcę gnać do Prowansji na złamanie karku... Wolę zatrzymać się na 2-3 dni w Alpach (najprawdopodobniej będzie to Montafon w Austrii w okolicach Jeziora Bodeńskiego). Następnie 8-9 dni w Prowansji w okolicach Awinion by móc zobaczyć przynajmniej część miejsc jakie są wymienione w tym i w innych wątkach. Z Paryża raczej zrezygnujemy i będzie on częścią oddzielnej wyprawy...
      • Gość: Sebastian Re: Okolice Awinion IP: *.ip.netia.com.pl 20.05.14, 15:10
        No to szykuj drobne na autostradę i bon voyage - udanego urlopu :)

Pozdrawiam
        Sebastian
        Ciekawe miejsca w Prowansji prowansja.wordpress.com
      • bah77.pl Re: Alpy... 21.05.14, 07:42
        > w Austrii w okolicach Jeziora Bodeńskiego...

... polecam Dornbirn i okolice:
        fotoforum.gazeta.pl/k/dornbirn.html

Uroczym miejscem na przystanek na trasie może być Annecy:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,126988924,127794492.html

bah77
        • mr6319 Re: Alpy... 21.05.14, 12:37
          bah77 piękne... Montafon jeszcze nie dopięte może zmienimy... A może masz wiedzę jak w Montafon przedstawia się sprawa otwartych basenów?
          • bah77.pl Re: Alpy... 21.05.14, 18:49
            Niestety, nie byłem.

bah77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka