Dodaj do ulubionych

Najpiękniejsze zamki Francji

18.10.14, 14:34
Miłośnikom francuskich zamków polecam oglądanie serialu na TVP Historia, w którego poszczególnych odcinkach od 4 października przedstawiane są najpiękniejsze zamki tego kraju.
W odcinku 1 przedstawiono zamek w Chambord, wybudowany w 1519 r. dla króla Franciszka I, który jest największym w grupie zamków nad Loarą, a jednocześnie jednym z najpiękniejszych przykładów francuskiego renesansu. W odcinku 2 mogliśmy zobaczyć Chaumont-sur-Loire położony malowniczo na wzgórzu nad Loarą wybudowany w X w. przez władcę Blois Odona II. A w 3 -aktualnie wyświetlanym dziś odcinku - mogliśmy zapoznać się z zamkiem w Amboise, który posiada najbardziej włoski styl, pośród wszystkich zamków w Dolinie Loary oraz położonym nieopodal chateau du Clos Luce, gdzie dożył końca swoich dni geniusz renesansu Leonardo da Vinci.
Myślę, że kolejne odcinki serialu będą równie ciekawe.
Obserwuj wątek
    • Gość: e-tam Re: Najpiękniejsze zamki nad Loarą. IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.14, 16:20
      Zamki nad Loarą < zapraszamy > zamki które zwiedzaliśmy (lokalizacja)
      Majówka 2008r. < zapraszamy do klikania na znaczniki informacji na mapie
      • lodium Re: Najpiękniejsze zamki nad Loarą. 22.11.14, 18:25
        Polecam zwiedzenie zamku w Ussé. Nielatwo go znalezc, jest troche na uboczu, ale naprawdze warto. Szczegolnie jezeli zwiedza sie z dziecmi. Zamek w Ussé zainspirowal Charles Perrault do napisania Spiacej krolewny. Bajka ta jest przedstawiona przez postacie woskowe, czarownica jest jak zywa!
    • aseretka Re: Najpiękniejsze zamki Francji 23.11.14, 18:35
      Dzisiejszy odcinek przedstawiał prześliczny zamek w Chantilly:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,147411143,148082172.html
      i kolejne posty dotyczące przystanku 40.
      • felinecaline Re: Najpiękniejsze zamki Francji 24.11.14, 19:35
        Zanim pojedziecie ogladac je "na zywo" zapoznajcie sie z nimi tutaj:
        www.facebook.com/myloirevalley
    • aseretka Re: Najpiękniejsze zamki Francji 29.11.14, 15:46
      W dzisiejszym odcinku obejrzałam sobie wnętrza zamku w Fontainebleau - królewskiej rezydencji, która niemal dorównuje świetnością Wersalowi. Podczas mojej podróży po Francji nie dane mi było ich obejrzenie: raz, że Fontainebleau było tylko krótkim przystankiem w drodze na zachód Francji, dwa, że gdybym nawet chciała zwiedzić zamek od środka, to akurat podczas mojego pobytu kręcono tam jakiś film i wstęp był zabroniony.
      Miejsce jest jednak piękne i warto tu zajrzeć:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,147411143,147534067.html
      i dalsze posty dotyczące przystanku 8.
    • aseretka Re: Najpiękniejsze zamki Francji 06.12.14, 15:10
      Dzisiaj przedstawiono kolejną perełkę pośród francuskich zamków - chateau de Compiegne, który był trzecią (po Wersalu i Fontainebleau) z siedzib królów Francji. Ten otoczony pięknym ogrodem, położony pośród terenów łowieckich pałac, po Rewolucji Francuskiej, był ulubionym miejscem pobytu Napoleona III i jego żony Eugenii. W latach 1852-1870 cesarz Francuzów często przyjeżdżał tutaj na jesień, głównie ze względu na polowania w tutejszych lasach.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,705,73182465,73299805.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka