linuxcrazy 21.02.08, 16:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: borewicz Narty we Francji. Trzy Doliny - największy ośro.. IP: 195.47.201.* 21.02.08, 16:59 Zdecydowanie najlepszy europejski kombinat narciarski!! Perfekcyjne waruny!! Polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Narty we Francji. Trzy Doliny - największy oś IP: 85.189.236.* 21.02.08, 17:17 Autor artykulu cos niedoinformowany... najwiekszy osrodek swiata to Sella Ronda we Wloszech- 1200km tras!! I zawsze slonecznie! Na trzy doliny trzeba miec szczescie z warunkami - albo sporo sniegu, albo malo i zlodowaciale sztuczne nasniezanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slaw pl Re: Narty we Francji. Trzy Doliny - największy oś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 18:11 Autor artykulu cos niedoinformowany... najwiekszy osrodek swiata to Sella Ronda we Wloszech- 1200km tras!! I zawsze slonecznie! Na trzy doliny trzeba miec szczescie z warunkami - albo sporo sniegu, albo malo i zlodowaciale sztuczne nasniezanie... czytaj ze zrozumienien! We Wloszech nie przemiescisz sie bez samochodu;) w 3D bez odpinania nart dojedziesz w kazdy zakątek.;)Chyba to jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miekkoglowy Re: Narty we Francji. Trzy Doliny - największy oś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 11:36 We Wloszech (podobnie jak we Francji) ciezko poruszac sie tylko na nartach. ALe w obszarze Sella Ronda jak najbardziej (bylem dwa razy, nigdy z samochodem) ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Narty we Francji. Trzy Doliny - największy oś IP: 85.189.236.* 22.02.08, 11:45 przykro mi, ale to nieprawda... 1200km polaczane wszysciutenko... dwa tygodnie i zero ruchu samochodem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slaw.pl Re: Narty we Francji. Trzy Doliny - największy oś IP: 213.25.33.* 22.02.08, 15:03 przykro mi, ale to nieprawda... 1200km polaczane wszysciutenko... dwa tygodnie i zero ruchu samochodem... to znaczy, ze do Cortiny dojade na nartach? Sella Ronda to tylko wyciagi i tlok. Bylem i raczej nie wroce na selle. O wiele lepiej jest w pobliskiej dolinie Val di Fassa. Oczywiscie dojazd samochodem, chyba ze masz skrzydla. 1200 km maja cale dolomitisuperski a nie sella.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani_rosomak Narty we Francji. Trzy Doliny - największy ośro.. IP: *.acn.waw.pl 22.02.08, 01:30 Rzeczywiście 3 doliny to wspaniałe miejsce i wielkie przestrzenie, ale ma też swoje minusy: po pierwsze fatalne warunki mieszkaniowe- makabrycznie ciasne "apartamenty" z piętrówkami to norma. Budynki są naprawdę OHYDNE. Bardzo nieuprzejma jest też obsługa w schroniskach na stokach.Jeśli chodzi o pogodę to jest tak samo pewna jak gdziekolwiek indziej: dwa razy zdarzyło mi się trafić na beznadziejną pogodę, połowa wyciągów była zamknięta.Jadąc pod koniec sezonu kiedy jest taniej i słoneczniej musimy się liczyć z marnymi warunkami śniegowymi: od rana zmrożona tarka po południu breja. Trzeba też liczyć się z czasem: teren jest ogromny a wyciągi nawet w kwietniu zamykane są koło 16 i nie ma przebacz. Jak nie zdążysz wrócić na czas to przechlapane. Czagoś takiego nie ma w Austrii- tam dojazdówki są czynne dłużej, niejednokrotnie do ostatniego klienta- tak przynajmniej jest na przykład w Saalbach. Byłam wielkim fanem ValTho. tam stawiałam pierwsze kroki na nartach, ale po wizycie w austriackich alpach zmianiłam zdanie. Raz pojechać napewno warto , choćby po to by zjachać z Cime de Caron, ale potem- polecam choćby Zillertal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Narty we Francji. Trzy Doliny - największy ośro.. IP: *.viator.gda.pl 22.02.08, 12:31 Bylam i w owej Sella Rondzie wymienianej w innych komentarzach i w 3D i moim zdaniem nie ma porownania. 3D to najlepsze miejsce w jakim bylam, a dosyc sporo ich juz widzialam. Moze i na SR jest wiecej tras, ale połaczenia miedzy nimi sa duzo, duzo gorsze, no i jest zdecydowanie mniej tras dla bardziej wymagajacych narciarzy. W 3D zaleta jest to, ze wszystko jest "upakowane" na stosunkowo malej powierzchni i jak sie dobrze wszystko rozegra to codziennie mozna jeździc na innych, rownie fajnych trasach. Owszem, warunki mieszkaniowe moze i gorsze, ale jesli sie jedzie tam zeby jezdzic na nartach a nie chodzic po barach czy siedziec w pokoju calymi dniami, to to zupelnie wystarczy. Jedyny minus, ze jest dalej niz do Włoch czy Austrii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Narty we Francji. Trzy Doliny - największy ośro.. IP: *.adm.ae.wroc.pl 22.02.08, 14:02 Ja tam wolę Dolomity, a zwłaszcza Alta Badię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Polecam Val Thorens IP: *.bham.ac.uk 22.02.08, 15:34 Bardzo lubie Val Thorens: wspaniale trasy i pod dostatkiem sniegu az do konca maja. Dodatkowo, tamtejszy tor saneczkowy dostarcza niezapomnianych wrazen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcioo mi sie podoba na Wielkiej Raczy... IP: 62.87.185.* 22.02.08, 15:41 pl.youtube.com/watch?v=LcibQ5ni9WM JTM na nartach na Wielkiej Raczy... Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Narty we Francji. Trzy Doliny - największy ośrodek 22.02.08, 17:11 "Pamiętajmy też, że Francuzi mają dziwną słabość do łóżek piętrowych lub wysuwanych spod łóżka „szuflad”, w których nie zawsze śpi się wygodnie." Hehe. My Francuzi nie mamy zadnej slabosci ani do maciupkich mieszkan, ani do powyzszych lozek. Cena metra kwadratowego powierzchni w Alpach (tam gdzie zaklada sie narty pod domkiem, i gdzie snieg jest jesli nie gwarantowany, to "najbardzij gwarantowany") jest taka, ze inaczej trudno. Ja wynajmuje w Alpach od 25-u lat, i wiem jak piekielnie trudno jest znalezc (zeby wogole istnialo) duze mieszkanie, z nartami pod domem, i wyciagiem obok, i ile za to place w wysokim sezonie. Wlasciciele wiekszych mieszkan wogole nie chca wynajmowac, bo turysci potrafia byc okropni - ja jestem od lata zaprzyjazniona z moim wlascicielem, i on wie ze dbam o jego mieszkanie jakby bylo moje wlasne. Zeby mieszkanie "sie wynajelo" w cenie mozliwej do zaplacenia dla turystow (podroz, wynajecie mieszkania czy hotel, ski-pass, narty, i ciut kasy na jakies cieple wino czy restauracje), czyli jakby nie liczyc to kilkaset euro na osobe na tydzien w niskim sezonie, to trzeba sie "scisnac". Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Narty we Francji. Trzy Doliny - największy oś 23.02.08, 11:19 Swieta racja Ela:) Ta pani chyba oprocz Alp nigdy nie goscila we francuskich domach lub mieszkaniach;w mojej francuskiej rodzinie jak w tej francusko- polskiej od kilkunastu lat spia w lozkach conajmniej 160x200,lub 180x200,u przyjaciol tez tak sie spi. bizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz janou Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Wmordemort Re: Narty we Francji. Trzy Doliny - największy oś IP: *.chello.pl 21.01.10, 18:54 Ładne, duże mieszkania można znaleźć w innej stacji narciarskiej, L'Etale w resorcie La Clusaz. Obliczone na 6, 8, 10 osób, więc jeżeli ktoś chce pojechać czteroosobową rodziną (jak my) i mieć komfort przestrzenny - proszę bardzo. Owszem, tu też są łóżka piętrowe, ale w dużym mieszkaniu można z nich po prostu nie korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś