Dodaj do ulubionych

zakupy w Neapolu i Rzymie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 08:15
czy ktoś się orientuje gdzie można zrobić najlepsze zakupy w
okolicach Neapolu lub samym Neapolu, ewentualnie w Rzymie?? I drugie
pytanie jeśli sie ktoś orientuje czy mogę kupić "na ulicy" np jakąś
firmową rzecz dla siebie na własny użytek i przetransportować to
samolotem czy jest zabronione??
Obserwuj wątek
    • bebicka Re: zakupy w Neapolu i Rzymie 14.09.09, 09:56
      podpinam sie pod watek, bo tez mnie to bardzo interesuje:-)
      Mam nadzieje ze ktos cos podpowie:-)
      pozdrawiam
      Maraska
    • linn_linn Re: zakupy w Neapolu i Rzymie 14.09.09, 11:02
      Chodzi np. o "firmowe" torby, okulary, piora wieczne, paski skorzne itp. itd.?
      Moze Cie to kosztowac 1000 euro mandatu:
      lanazione.ilsole24ore.com/firenze/2008/03/29/76249-acquista_cintura_contraffatta_multa_1000_euro.shtml
      • Gość: ramm Re: zakupy w Neapolu i Rzymie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 11:10
        mimo tego, że to rzeczy dla mnie a nie na sprzedaż? a w Neapolu
        można kupić jakies fajne ciuchy, buty "niefirmowe"?
        dziękujuę za odpowiedzi
        • linn_linn Re: zakupy w Neapolu i Rzymie 14.09.09, 11:22
          W razie wpadki Ty placisz mandat za zakup, a sprzedawca odpowiada za sprzedaz
          podrobek.
          • mama.niunia Re: zakupy w Neapolu i Rzymie 14.09.09, 12:09
            Po co Wy kupujecie podroby???? Nigdy chyba tego nie zrozumiem... We Włoszech
            jest tyle outletów (przy głównych autostradach jest kilka), w których można
            kupić markowe rzeczy po naprawdę fajnych cenach. Z tego co wiem pod Neapolem
            powstaje miasteczko outletowe, ale otwarcie dopiero w lutym.
            • Gość: ramm Re: zakupy w Neapolu i Rzymie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 12:12
              Czytałam na innym forum, że w tych outletach nie ma w czy wybierać,
              może się mylę, ja nie wiem bo nie byłam dopiero się wybieram, jeśli
              się orientujesz możesz podać kilka przykładowych cen np butów lub
              jeansów?? czu od Neapolu daleko jest do outletu?? autobusem czy
              taxi??
            • linn_linn Re: zakupy w Neapolu i Rzymie 14.09.09, 12:53
              Tu mozna znalezc infomacje o wloskich outletach:
              www.outletcenters.info/
              • Gość: ramm Re: zakupy w Neapolu i Rzymie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 13:12
                dzięki ale bez włoskiego to trochę mało przydatne,może jakiś link po
                ang.?
                • linn_linn Re: zakupy w Neapolu i Rzymie 14.09.09, 14:04
                  Kliknij region, potem prowincje i juz masz adresy. Jesli znasz angielski,
                  poszukaj linkow po angielsku.
                  • Gość: Maraska do linn_linn PROSBA!! IP: *.chello.pl 14.09.09, 19:38
                    No mi akurat chodzilo o calkiem normalne wloskie zakupy:-) nie podroby...moze
                    nie zrozumialam watku...
                    w kazdymr azie uwielbiam wlsokie buty i ciuchy tez maja swietne, swego czasu
                    bedac w rzymie i na polnocy udalo mi sie kupic rzeczy, ktore nosze do dzis
                    (ponad 4 lata), sa w super formie. Stad chcialam sie zorientowac czy i tym razem
                    gdzies bede miala namiary na podobnie fajne zakupy:-) do tego jeszcze pamietam,
                    ze jakies niezle ceny byly...
                    sprobuje zerknac na te outlety przy autostradach...

linn linn ja jeszcze do Ceibie bym miala wielka prosbe, ogladalam Twoje zdjecia
                    z wycieczki na Capri, bylas tam na takiej jednodniowej wycieczce prawda? Gdzies
                    chyba pisalas tez jakies info o tym, pamietam ze czytalam, ale nie moge znalezc:-(
                    I jeszcze mialabym kilka pytan, jesli moge... bo mozliwe ze uda mi sie w
                    najblizszych tygodniach trafic na Capri:-) To moje marzenie od kilku lat i
                    bardzo chcialabym zoabczyc to wszystko co tak pieknie sfotografowalas:-)
                    Czy tam na wyspie wszystko jest intuicyjne? Chodzi mi o to, ze mam wrazenie, ze
                    udalo Ci sie podczas tej wycieczki zobaczyc bardzo duzo.
                    Trafie wszedzie bez problemu? Czy musze miec jakas dokladna mape?
                    Konkretnie to chodzi mi np o kolejke Marina Grande - Capri? bez problemow znajde
                    w porcie?
                    Potem te wszystkie zdjecia z miasteczka? mialas jakies plan, czy to takie
                    szwendanie sie bez konkretnego celu?
                    Carthusia, laboratorium produkujace perfumy - trafie tam? maja ciekawe ceny,
                    kupilabym chetnie mamie perfumy w prezencie:-)
                    Na kolejnych zdjeciach jest podpis Via Krupp - czy to ta wspaniala kreta drozka
                    w dol, przypieta do skal? I znowu pytanie czy na nia trafie? Schodzilas w dol?
                    uwielbiam takie miajsca i widoki:-)
                    Wreszcie zdjecia skal, to Marina Piccola, tak? Patrzylam sobie na mape w
                    googlach sa skalki wlasnie tam, mam nadzieje ze to sa te same slynne widokowo
                    sklaki z Capri:-)?
                    I jakbys mogla jeszcze napisac skad plynelas na rejs wokol Capri?
                    Mam nadzieje ze nie prosze o wiele, wiem, ze niektore pyatania sa banalne, ale
                    bardzo bardzo bym byla wdzieczna za taki typowo techniczny mini przewodnik:-)
                    skad itp.
                    Po prostu boje sie, ze bede tam tak krotko i nerwowo, w poplochu bede ganiac z
                    miejsca na miejsce...a nie chcialabym:-) dlatego prosze o pomoc. Mialam tam byc
                    juz 12 lat temu, ale wycieczka sie zbuntowala i Capri zostala na nastepny
                    raz...mam nadzieje ze wlasnie teraz:-)
                    pozdrawiam i dziekuje bardzo
                    Maraska
                    • linn_linn Re: do linn_linn PROSBA!! 14.09.09, 20:07
                      Tu masz kilka watkow o Capri:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,206,92888920,,prom_Neapol_Capri.html?v=2
                      forum.gazeta.pl/forum/w,206,98425171,,Capri_co_polecacie_.html?v=2
                      Przejrzyj najpierw informacje z tych watkow / ewentualnie poszukaj innych /, a
                      potem zapytaj w jednym z nich. Tam odpowiem, zeby nie zasmiecac watku o zakupach.

Co do zakupow, teraz zaczynaja sie sprzedaze jesienno-zimowe, wiec ceny moga byc
                      stosunkowow wysokie. Tzw. saldi sa od okolo 10 stycznia / moze nawet wczesniej:
                      ostatnio nie maja powodzenia i handlowcy obnizaja ceny wczesniej /.
                    • mama.niunia Re: do linn_linn PROSBA!! 15.09.09, 11:27
                      Ja nie linn_linn , ale może Ci pomogę :) Wróciłam z Capri niespełna dwa tygodnie
                      temu i byłam tam 3 dni. Nie udało mi się zobaczyć wszystkiego na wyspie, mimo
                      intensywnego zwiedzania i polskich znajomych, którzy mieszkają na Capri i którzy
                      nas obwozili po wyspie. Pytaj jeśli potrzebujesz pomocy. zaliczyłam rejs dookoła
                      Capri, kolejkę na Monte Solaro, schody, port Marina Piccola, latarnię Punta
                      Carena... polecam kupić w porcie Marina Grande książkę o Capri w polskim
                      wydaniu. Cena 5 euro.
                      Zamierzam wrócić na Capri w przyszłym roku i zobaczyć to, czego nie zdążyłam tym
                      razem :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka