Dodaj do ulubionych

Sardegna- Porto Torres-warto?

IP: *.acn.waw.pl 23.02.10, 22:41
witam wszystkich :)
wybieramy sie na wakacje na Sardynie,znalezlismy w miare tanie miejsce w Porto
Torres (typu B&B).. czy opłaca sie tam jechac?czytalam juz podzielone
opinie,jedni pisali,że tam ładnie,inni ze brudna woda.. (czego na zdjeciach w
googlach nie widac:P).jesli ktoś był,widział na własne oczy to prosze o
opinie:) zastanawiam sie tez,nawet jesli w Porto Torres nie jest najlepiej,czy
nie lepiej jechac tam i pozwiedzac okoliczne miejscowosci i wyspy
(Asinare,Castelsardo,Alghero),a przynajmniej nie zostawiac olbrzymich
pieniedzy w hotelach innych drozszych miast..co polecacie?
a moze ktos sie orientuje jak wygląda tam kwestia autobusow,pociagów miedzy
miasteczkami?jakie sa ceny/czy czesto jezdza?
pozdrawiam pozdróznikow:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ted2222 Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 04:24
      Porto Torres to niezbyt ciekawa miejscowość i duży porta więc plaże nie
      najczystsze, myślę że lepiej poszukać coś np. w Alghero.
      Poza B&B są też campingi z bungalowami, z których korzystałem.
      • Gość: podróżniczka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.acn.waw.pl 24.02.10, 10:05
        acha dzięki za info.my jedziemy tylko we 2,wiec chyba najbardziej się oplaca
        b&b.w sumie jedziemy tylko na tydzien,bo bedzie to część naszych wakacji (reszta
        na lazurowym wybrzezu), a chcemy zobaczyc jak najwiecej.bardziej nam chodzi o
        ładne widoki,niz takie konkretne zwiedzanie;)
        • Gość: Ted2222 Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 11:20
          Właśnie Alghero jest położone na ładnym odcinku wybrzeża ( Capo Caccia i Grota
          Neptuna)a ładna starówka daje możliwość przyjemnego spędzenia wieczorów.
          www.comune.alghero.ss.it/alghero_turismo/arrivare.htm
          Zakwaterowanie:
          iwww.algheroweb.com/
          www.bed-and-breakfast-alghero.com/
          www.algherosolemare.com/
          Transport:
          www.aeroportodialghero.it/collegamenti/autobus.asp
          www.alghero.org/main/linee_extraurbane_1.htm
    • Gość: agatulka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.61-82-r.retail.telecomitalia.it 24.02.10, 12:13
      Porto Torres nie jest najlepszym wyborem. Chyba, ze chcecie codziennie dojezdzac np. do Stintino, Capo Caccia tez jest ok, Costa PAradiso to juz chyba za daleko na dojezdzanie.
      Jesli chcecie poznac prawdziwa Sardynie to wybierzcie wschodnie wybrzeze (polnocny-wschod).
      • Gość: podróżniczka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.acn.waw.pl 24.02.10, 12:33
        dzieki wielkie za linki!:)jeszcze dziś poszukam,juz jedno zapytanie do hostelu w
        Alghero wysłałam.
        ale co do wsch.-północnego wybrzeża,to słyszalam,ze jest piorunsko drogo,dużo
        ludzi i tak naprawdę troche przereklamowane..poniewaz płyniemy z Genui szukamy
        czegos wokół portów, do ktorych płynie stamtad prom czyli własnie Porto
        Torres,Arbatax i Olbia (ale tam chyba najgorsze ceny..).Własnie zastanawiamy sie
        czy nie jechac jednak do Porto Torres i codziennie gdzies sobie dojechac,w sumie
        tak odległości są nieduze i ceny tak samo,a przynajmniej wiecej zobaczymy..ech
        duży dylemat;)
        a i jeszcze jedno pytanko - wiecie może czy promy płyną tylko nocą?bo z tego co
        znalazłam wynika,że tak..a chyba lepiej w dzien,wiecej wrażeń :)
        • Gość: agatulka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.61-82-r.retail.telecomitalia.it 24.02.10, 13:01
          Gość portalu: podróżniczka napisał(a):

> ale co do wsch.-północnego wybrzeża,to słyszalam,ze jest piorunsko drogo,dużo
          > ludzi i tak naprawdę troche przereklamowane..

Nie zgodze sie z ta opinia. W tamtym roku za ladny w pelni wyposazony apartament
          (basen, korty tenisowe) na Costa Smeralda, ktora jest uwazana za najdrozsze
          miejsce na Sardynii zaplacilismy 300 euro (tydzien w 2 polowie czerwca). W
          podobnej cenie mielismy apartament na La Maddalena.
          Co do przereklamowania to wedlug mnie najladniejsze miejsca w calej Europie, no
          ale musisz sama ocenic. Jesli dobrze trafisz to wiecej nie bedziesz jezdzic na
          Lazurowe Wybrzeze ;)
          • Gość: podróżniczka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.acn.waw.pl 24.02.10, 13:37
            No to rzeczywiście nie jest dużo,ale połowa czerwca..A my jedziemy w połowie
            lipca,czyli juz prawie high season:/No ale inaczej nie mogę..
            Jak patrzyłam w okolicach Olbii np.San Teodoro to ceny za B&B były od 50e za
            dzień/osobę w zwyż:/najcześciej po 70-80e.W Porto Torres mamy za 35e,wiec jest
            spora różnica;)Jeszcze pózniej popatrze na Alghero,może coś znajde fajnego.
            • Gość: podróżniczka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.acn.waw.pl 24.02.10, 23:23
              No musze powiedzieć,ze popatrzylam troche na fotki w necie, m.in.Capo Caccia i
              kusi niesamowicie:)) Wiecie może jaki jest tam dojazd z Alghero?I jak jest z tą
              grotą Neptuna-wstęp jakis płatny??
              Powysyłałam troche maili do B&B w Alghero,mam nadzieje,ze znajdzie się coś
              wolnego dla nas,bo ceny też w miarę nawet:)
              • Gość: podróżniczka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.acn.waw.pl 24.02.10, 23:27
                A i jeszcze jedno pytanko - może sie orientujecie czy z Alghero można popłynąć
                do Bonifacio i na Asinarę?I ewentualnie jakie to koszty:)
                • Gość: Tomek Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: 212.180.179.* 24.02.10, 23:47
                  Nie byłem w Alghero , ale od jakiegoś czasu interesuję się tym
                  miastem. Mam zamiar tam pojechać , może nawet w maju. Dużo czytałem
                  w necie. Z tego co udało mi się wyszperać to z portu w Alghero
                  pływają statki do groty Capo Caccia. Koszt około 10 Euro od osoby ,
                  kurs co godzinę. Z tego co czytałem gdzieś na stronie to grotę
                  zwiedza się z przewodnikiem , ale nie wiem czy jest to konieczne. Za
                  zwiedzanie groty dodatkowa opłata. Można też zejść do groty z lądu ,
                  ale z Alghero jest ok. 12 km i nie znalazłem nigdzie połączenia
                  autobusowego. Jakby ktoś miał jakieś dodatkowe informacje na temat
                  tego miejsca to też jestem zainteresowany.
                • Gość: Ted2222 Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 23:57
                  O ile wiem to nie, do Bonifacio ( wręcz zjawiskowe miasto dosłownie zawieszone
                  nad morzem na szczycie białego klifu) pływają promy
                  z Sta Teresa di Galura (też warto zobaczyć).
                  Nawiasem mówiąc to Korsyka bije Sardynię pod względem malowniczości.
                  • Gość: agatulka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.61-82-r.retail.telecomitalia.it 25.02.10, 10:45
                    Gość portalu: Ted2222 napisał(a):
                    > Nawiasem mówiąc to Korsyka bije Sardynię pod względem malowniczości.

Co masz na mysli? Korsyka jest piekna jednak wedlug mnie daleko jej do Sardynii.
                    Moze z wyjatkiem niektorych krajobrazow gorskich Calanques de Piana,
                    Girolata-Scandola plus Bonifacio. Jednak na Sardyni rowniez nie brakuje
                    podobnuch cudow natury Gennargentu, Capo Testa, okolice Costa Smeralda czy
                    wspomniane przez ciebie Capo Caccia.
                    • Gość: Ted2222 Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 11:11
                      Byłe i widziałem ,a o guście się nie dyskutuje.
                      • Gość: agatulka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 25.02.10, 12:59
                        Gość portalu: Ted2222 napisał(a):

> Byłe i widziałem ,a o guście się nie dyskutuje.

Konkrety prosze Ted :) Objechalam i Sardynie i Korsyke dookola lacznie z wyspami. Wiele miejsc do ktorych sie nie dojedzie i pewnie niewiele osob o nich slyszalo przeszlam pieszo. Korsyki absolutnie nie mam zamiaru krytykowac, gdzy uwazam ja za druga najladniejsza wyspe srodziemnomorska.
                        • Gość: Ted2222 Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 16:47
                          Ja też objechałem obie wyspy i to nie raz, ale Korsyka jest ładniej
                          bo jest zielona , a ja akurat lubię ten kolor.
                          Ale nie dyskutuję o wyższości świat Bożego Narodzenia na Wielkanocą
                          nawet o tej porze roku.
              • Gość: Ted2222 Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 23:50
                Na Capo Caccia pływają łodzie wycieczkowe z Alghero w programie jest zwiedzanie
                groty. Ceny nie pamiętam ale warto ,bo nie trzeba wchodzić po 656 stopniach na klif.
                Tu są szczegóły:
                www.grottedinettuno.it/index_eng.htm
                Inne ciekawostki lokalne:
                www.sardegna.com/code/articolo/TABLE/LOCALITA/id/475/LINGUA/EN
                Koniecznie odwiedź Assinarę - rejsy z P. Torres lub Stintino, najciekawsza jest
                wyprawa po wyspie typu jeep-safari.
                www.parks.it/parco.nazionale.asinara/Eser.php
                it.wikipedia.org/wiki/Capo_Caccia
                www.algherosardinia.net/daytrips.html
                www.insulatour.it/offerte_search.asp?tipo=9&ver=en
                • Gość: Ted2222 Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 00:08
                  Jeszcze jedno, kilka lat temu na Assinarze nie było żadnej gastronomii
                  na statku także, nie wiem jak jest obecnie, ale wodę i tak trzeba mieć.
                  Krajobrazy są takie, że niemal o "suchym pysku" przytrzymaliśmy cały dzień.
                • Gość: podróżniczka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.acn.waw.pl 25.02.10, 00:13
                  Dziękuje Wam bardzo za wszystkie informacje:)jejku tyle tego do zobaczenia,a tak
                  mało czasu;)Teraz zaczełam oglądac zdjęcia Palau,Maddaleny itd... powiem jedno -
                  ACH.. :)Muszę sie z tym przespać ;)
                  • Gość: podróżniczka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.acn.waw.pl 25.02.10, 20:41
                    Ted na tych stronach co podałeś są wlasnie wycieczki na Bonifacio,Costa
                    Smeralda,Stintino z Alghero:)coraz bardziej jestem przekonana do Alghero:)
                    a jeszcze takie pytanie-czy promy na Sardynie płyną tylko w nocy??bo z tego co
                    widze chyba tak niestety..wolalabym w dzień;)
                    • Gość: agatulka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 25.02.10, 21:26
                      Gość portalu: podróżniczka napisał(a):

> a jeszcze takie pytanie-czy promy na Sardynie płyną tylko w nocy??bo z tego co
                      > widze chyba tak niestety..wolalabym w dzień;)

Skad? Z Livorno plyna i w dzien i w nocy.
                    • Gość: Ted2222 Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 21:50
                      To zależy z jakiego portu chcesz płynąć Moby Lines z Livorno płynie
                      w dzień do Olbi.
                      www.traghetti-sardegna.it/orari.php
                      Ale Ty masz być wcześniej na Lazurowy Wybrzeżu to daleko od Livorno.
                      Z Lazurowego łatwo dostać się na Korsykę ale nie na Sardynię.
                      Nie namawiam do zmiany bo nie chcę się narażać pewne jzapeżonej forumowiczce.
                      Ja staram się płynąć nocą bo szkoda dnia na gapienie się w wodę,bo warunki na
                      promach nie zawsze są komfortowe z basenem, a poza tym mam nocleg, za który i
                      tak musiałbym zapłacić.
                      Wolę też przypłynąć rano i ruszać na zwiedzanie albo w trasę.
                      Ponieważ nie masz auta to trzeba jeszcze skoordynować prom z transportem lądowym
                      po obu strona a to dość trudne.
                      Ja wychodzę z założenia,że ponieważ każdy dzień wakacji kosztuje to powinien być
                      optymalnie wykorzystany.
                      • Gość: Ted2222 Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 22:13
                        Z Civitavecchia w dzień pływa Corsica Ferries do Golfo Aranci.
                        www.corsica-ferries.co.uk/
                      • Gość: agatulka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 25.02.10, 22:28
                        Podrozniczka nie chcac narazac sie pewnemu zaperzonemu forumowiczowi... :) powiem ci tak, obie wyspy sa piekne, obojetne czy pojedziesz na Korsyke czy na Sardynie bedziesz zachwycona i pewnie bedziesz chciala wrocisz tam jeszcze nie raz. Od 6 sezonow jestem co roku na obu wyspach i jeszcze mi sie nie znudzilo ;)
                        • Gość: podróżniczka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.acn.waw.pl 25.02.10, 22:41
                          Dzięki za rady:) Ja bede płyneła z Genui,a tam własnie promy do Porto Torres
                          wypływaja ok.21-22 i dopływaja rano ok.8:00.Myśle,że fajnie by było w dzień,bo
                          oprocz gapienia sie w wodę będą też super widoki.Jedynie do Olbii z Genui
                          powrotny prom jest o 10:00 rano chyba jakos tak.A powiedzcie jeszcze jak bardzo
                          wcześnie powinno sie kupować bilety-tak mniej więcej żeby nie było niespodzianek;)
                          A co do Korsyki,to też słyszałam,ze jest piękna,ale jakos nie mogłam znalezc
                          jzadnych rozsądnych cen B&B:( Ale mam dobra bazę na Lazurowym (moja siostra tam
                          mieszka), wiec mozliwe,że nastepnym razem popłyne na Korsyke,moze w innym
                          terminie,np.we wrzesniu czy maju:)
                          Pozdrawiam:)
                          • Gość: agatulka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 25.02.10, 22:53
                            W sezonie lepiej kupowac wczesniej. W maju i we wrzesniu nie powinno byc zadnych niespodzianek. Czasami im wczesniej kupisz bilet na prom tym nizsza jest jego cena, ale wcale to nie jest regula.
                            Wgralam ci jedno zdjecie z "niepolecanej" Costa Smeralda. Zdjecie zrobilam telefonem:
                            i48.tinypic.com/24v1z6p.jpg
                            • linn_linn Re: Sardegna foto 26.02.10, 06:14
                              Na Fotoforum jest spory zbior zdjec z Sardynii:
                              fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,26178071,29642040,0,2.html?v=2
                              Nie pamietam zdjec Porto Torres: sama nie bylam.
    • Gość: Ted2222 Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 17:33
      I znowu jestem.
      Skoro zależy Ci na dziennym promie i widokach, wyruszasz z Lazurowego,
      a ponadto masz nick Podróżniczka to mam specjalną propozycję:
      Prom SNCM z Nicei do Ajaccio
      ( co dziennie za wyjątkiem Pon, Wt)
      www.sncm.fr/
      Z Nicei 805 w Ajaccio 1300
      Z Ajaccio do Propriano
      www.corsicabus.org/busAjaccio/index.html
      Autobus: wyjazd 1430 , 1600
      Czas jazdy 1,5 godz.
      Nocleg w Propriano
      www.hotelscorse.com/hotel-propriano_666.htm
      (mieszkałem w hotelu Arena Blanca przy plaży ale dość daleko od przystani )
      Prom SNCM z Propriano 730 do Porto Torres 1130
      Promy pływają kilka razy w tygodniu i trzeba ustalić datę podróży
      (płynąłem tą linią)
      Jest co prawda połączenie z Ajaccio do P.Torres ale w czerwcu tylko 2 razy a
      potem brak zupełnie.
      Starczyło by czasu rzut oka na Ajaccio i na kąpiel w Propriano
      a także na degustację piwa z kasztanów(specjalność Korsyki to wyroby z
      kasztanów, ale nie takie jak robią dzieci w przedszkolu
      tylko takie dla dorosłych - gorzałka z kasztanów, piwo likier i ciasta.]
      W knajpach koło portu dają znakomite fruti di mare.
      Taki wariant daje wręcz morderczą dawkę widoków.
      • Gość: iwa Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.chello.pl 26.02.10, 21:19
        Byłam zarówno na korsyce jak i sardyni. Płynęłam też z bonifacio do santa teresa
        gallura(z korsyki na sardynię). Uwielbiam Włochy(byłam już 10-krotnie w tym
        kraju), (francuzów znaaaaaaaaacznie mniej) ale dla mnie również korsyka bije na
        głowę sardynię. Przede wszystkim ze względu właśnie na to na co zwrócił uwagę
        Ted - korsyka jest bardziej zielona i znacznie bardziej urozmaicona(fantastyczne
        góry we wnętrzu wyspy).Róznież miasteczka mają dla mnie znacznie ładniejszą
        architekturę (w tym "zwykłe" domy też. Już na wstępie dopływając do Santa Terasa
        Gallura uderzyła mnie okropna (według) mnie architektura ośrodków wczasowych
        oraz właśnie brak zieleni. Nawet na costa smeralda Porto Cervo oraz Cannigione
        "odrzucały" mnie tą swoją turystyczną aechitekturą. Byłam też w Alghero -
        szczerze mówiąc dla mnie ta starówka to nic szczególnego,
        Castelsardo(średniowieczne miasteczko - w przewodnikach wychwalane) - też dla
        mnie nieciekawe, natomiast przez Porto Torres przejżdzałam i było to najbrzydsze
        miejsce na Sardyni jakie widziałam(porównywalne z przedmieściami Sassari). Jadąc
        z Alghero do Sassari krajobrazy smutne dla mnie.Rozczarowało mnie to bardzo. Z
        ładnych miejsc - costa paradiso, niektóre fragmenty costa smeralda. I jeszcze
        jedno - co mnie "poraziło" najbardziej? Wszędobylskie śmieci na poboczach
        dróg(również na costa smeralda) a już na wjeżdzie do do portu w Olbii tragedia.
        Ale nawet na zwykłych drogach gdzie krajobraz był miarę ładny te śmieci na
        poboczu mnie bardzo przeszkadzały. Czasami było to naorawdę góry śmieci ciągnące
        się kilometrami. Tego na korsyce nie było ( ajuż na pewno nie w takiej ilości).
        Na korsyce polecam np. Propriano albo Porticcio(na zachodnim wybrzeżu) albo
        Porto Vecchio na wschodzie ale miejscowości przyjemnych do wypoczynku jest
        naprawdę dużo.(i mnóstwo do zobaczenia w okolicy).
        Nie znaczy to że Sardynia jest brzydka. Mnie po prostu rozczarowała.

• Gość: Ted2222 Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 23:09
          Dokładnie tak,jeżeli chodzi o miasta to mnie najbardziej podobało się Carloforte
          na Isola S. Pietro, kolorowe miasteczko jakby przeniesione z Ligurii.Może
          jeszcze Bosa i Alghero zasługują na uwagę.
          Natomiast jest jeszcze sporo ładnych odcinków wybrzeża np. nad zat. Oristano
          czy Orosei (5*) albo w okolicy Villasimius czy wysepki Tavolara i ładnie
          położonych ruin miast Tharos i Nora.
          Wnętrze wyspy jest nieciekawe a miasta bez wyrazu, nie ma tu nawet koloryty
          południowych Włoch czy Sycylii.
          Co do brudu to nieodłączna cecha południowych Włoch ale tu i tak jest lepiej
          niż w Neapolu i Kampanii.
          Mimo wszystko Sardynię warto zobaczyć i jest tam sporo dzikich miejsc i
          odludnych plaż na sąsiednich wysepkach.
        • Gość: agatulka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 26.02.10, 23:39
          Bardzo roznimy sie w swoich gustach i ocenach, ale to dobrze. Wazne zeby przedstawiac konkretne argumenty a nie takie jednoznaczne stwierdzenia bez zadnego uzasadnienia tak jak zrobil to na poczatku Ted, jakby to byl jakis oczywisty fakt - to troche lekcewazace w stosunku do osob majacych odmienne zdanie.
          Wracajac do tematu. W 2009 roku podrozowalam ponad 3 tygodnie po Sardynii [po Korsyce ponad miesiac :)] i nie zauwazylam tych ciagnacych sie kilometrami gor smieci. W ktorym miejscu widzialas cos takiego? Sprobuj przejechac sie droga z Bastii do Saint Florent, stok od strony Bastii to dopiero gory smieci ;) ale to i tak nie ma wiekszego znaczenia.
          Wydaje mi sie, ze wiekszosc osob jedzie na Sardynie podziwiac przepiekne morze a nie architekture tamtejszych miast. W tym celu lepiej jechac to Toskanii czy Lombardii. Chociaz jesli ktos np. lubi ruiny rzymskich miast to ma na Sardyni Nore czy Tharros.
          Sardynia to przede wszystkim morze, ogromna roznorodnosc plaz, prawie kazdy kawalek wybrzeza jest pod tym wzgledem inny - nie znam drugiego takiego miejsca w Europie, kolory morza, czystosc i krystaliczna przejrzystosc wody.
          To w czym Korsyka wedlug mnie ustepuje troche Sardynii to wlasnie ta roznorodnosc, kolory i przejrzystosc morza. Nie jest to jakas tajemnica wiadomo dlaczego tak jest. Na Korsyce sa bardzo wysokie gory (gdzie mozna nawet jezdzic na nartach) z ktorych splywa bardzo duza ilosc mniejszych i wiekszych rzek. Pojedz kiedys na Korsyke wczesna wiosna a zobaczysz, ze prawie na kazdej plazy do morza wyplywa jakas rzeczka i zmniejsza jego przejrzystosc. Na Sardyni gory sa znacznie mniejsze, nie ma tak wielu rzek wplywajacych do morza, pewnie wiesz, ze na duzym obszarze brak jest slodkiej wody pitnej. Co ciekawe sa za do zrodla slodkiej wody bijace w morzu bezposrednio przy plazach. Przez co morze na Sardyni jest bardziej przejrzyste, kolorowe.
          Wschodnie wybrzeze Korsyki jest bardzo monotonne, malo ciekawe. Na poludniu plaze sa na prawde piekne, szkoda tylko, ze bardzo podobne do siebie (nie wszystkie). Zachodnie, gorskie wybrzeze jest chyba najbardziej roznorodne, tam niektore plaze moglyby konkurowac z najpieknieszymi miejscami na Sardynii tylko znow problem o ktorym pisalam wyzej, brakuje mi tej "sardynskiej" krystalicznej przejrzystosci wody, kolorow.
          Polnoc, przede wszystkim Desert des Agriates, tamtejsze plaze chyba najbardziej podobaja mi sie na Korsyce, wczesna wiosna rowniez tu wplywaja do morza rzeki, mimo to woda jest tu chyba najbardziej przejrzysta, niesamowicie blekitna, szczegolnie we wrzesniu kiedy gorskie rzeki juz wyschna.
          Zeby ktos tez nie wyciagnal blednych wnioskow z tego co napisalam, ze na Korsyce woda jest brudna a plaze brzydkie, wrecz przeciwnie sa piekne, niektora na prawde niesamowite, woda jest bardzo czysta i przejrzysta, ale nie az tak jak na Sardynii - przynajmniej wedlug mnie ;) To troche jak porownywanie Ferrari do Porsche :)
          • Gość: podróżniczka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.acn.waw.pl 27.02.10, 18:09
            To tak po kolei:) - dzięki Ted za tą propozycje,bardzo fajna,pomyślę nad nią:)
            Zgadzam się z Agatulką, my chcemy głównie podziwiać widoki,krajobraz, piękne
            morze i plaże,miasta aż tak nas nie interesują,co nie znaczy,że mogą być okropne;)
            Podejrzewam,że na Korsykę też kiedys popłyniemy, jak i nie wykluczam,ze zawitamy
            kolejny raz na Sardynie:)na razie już nam sie tyle razy koncepcja zmieniła,że
            jestem skołowana :D chwilowo przeważa opcja z Alghero, odpisało mi kilka hosteli
            o dostępności pokoi,wiec jest super:)bardzo mi sie spodobały te wycieczki z
            Alghero (link od Tedda insulatour), bo będac na północno-zachodnim wybrzeżu
            można zwiedzić też półn.-wschodnie,Bonifacio,jest też rejs do Groty Neptuna i na
            Stintino,wiec w tydzień dość sporo do zobaczenia:)
            Fakt,ze Włosi w porównaniu do Francuzów są wiekszymi brudasami.Mam porównanie
            chociazby na Lazurowym(teraz bede 11 albo 12raz-stracilam rachube:P),wczesniej
            moja siostra mieszkała po stronie francuskiej,teraz mieszka po włoskiej i jest
            róznica niestety..ale i w cenach tak samo..ale za to Włosi sa bardziej
            sympatyczni,otwarci i tak nosa nie zadzieraja;)
            p.s.zdjęcia super:)
          • bah77 Re: Sardynia - Porto Torres- tutaj najmniej warto. 03.03.10, 07:39
            > Sardynia to przede wszystkim morze, ogromna roznorodnosc plaz,
            prawie kazdy kawalek wybrzeza jest pod tym wzgledem inny - nie znam
            drugiego takiego miejsca w Europie, kolory morza, czystosc i
            krystaliczna przejrzystosc wody...

Czy Twoja klasyfikacja plażowa obejmuje także Portugalię?

bah77
            • Gość: agatulka Re: Sardynia - Porto Torres- tutaj najmniej warto IP: *.180-80-r.retail.telecomitalia.it 16.03.10, 11:04
              Witaj Bahu, dopiero wrocilam z nart i nie moglam wczesniej odpisac. Moja
              klasyfikacja obejmuje rowniez Portugalie, chociaz jeszcze nie w takim stopniu
              jak bym chciala. Na Algarve znam kilka plaz: Praia do Camilo, Praia d. Anna,
              Praia da Batata, Senhora da Rocha, sa rzeczywiscie piekne. Na zachodnim wybrzezu
              znam znacznie wiecej plaz, ale wedlug mnie sa one tez troche gorsze i ocean nie
              zawsze jest spokojny.
              • yaranga Re: Sardynia - Porto Torres- tutaj najmniej warto 16.03.10, 17:08
                We wrześniu byłam w Stintino,która słynie z plaży La Pelosa i La
                Pelosetta.
                Nigdzie nie widziałam tak czystej i przeżroczystej wody.
                Polecam.
                • Gość: agatulka Re: Sardynia - Porto Torres- tutaj najmniej warto IP: *.180-80-r.retail.telecomitalia.it 16.03.10, 17:23
                  Tak mozna sie poczuc jak na Karaibach :)
                  Jedyna wada to dosc plytka woda i czesto pojawiajace sie meduzy.
                  • bah77 Re: Sardynia - Porto Torres- tutaj najmniej warto 16.03.10, 18:57
                    > Jedyna wada to dosc plytka woda i czesto pojawiajace sie meduzy.

Druga - za dużo skał na dnie.
                    Trzecia - kilka razy za dużo ludzi/m2, jak na Sardynię.
                    Czwarta - handlarze, wałęsający się po plaży.

Na plażowanie nie polecam, ale fotki można tam robić super!

Pzdr

bah77
                    • yaranga Re: Sardynia - Porto Torres- tutaj najmniej warto 17.03.10, 10:46
                      bah77 napisał:

> > Jedyna wada to dosc plytka woda i czesto pojawiajace sie meduzy.
                      >
                      > Druga - za dużo skał na dnie.
                      > Trzecia - kilka razy za dużo ludzi/m2, jak na Sardynię.
                      > Czwarta - handlarze, wałęsający się po plaży.
                      >

jakie skały na dnie???
                      Pisałyśmy o plaży La Pelosa...
                      A tam sam piasek
                      > Na plażowanie nie polecam, ale fotki można tam robić super!
                      >
                      > Pzdr
                      >
                      > bah77
                      • Gość: agatulka Re: Sardynia - Porto Torres- tutaj najmniej warto IP: *.180-80-r.retail.telecomitalia.it 17.03.10, 11:13
                        Ja tez nie pamietam za bardzo skal, ale chyba jakies sa w zachodniej czesci obok wiezy.
                        Turystow rzeczywiscie jest bardzo duzo w sezonie, poniewaz plaza jest latwo dostepna. Alu juz np. w maju do poludnia bylismy na plazy praktycznie sami i nawet nie trzeba bylo placic za parking. Dopiero w poludnie zaczelo pojawiac sie troche ludzi.
                      • bah77 Re: Sardynia - Porto Torres- tutaj najmniej warto 17.03.10, 11:31
                        > A tam sam piasek...

Może niedokładnie się wyraziłem, przepraszam.

Kiedy zobaczyłem główny (piaszczysty) odcinek tej plaży, mina mi
                        zrzedła:

static.panoramio.com/photos/original/5330143.jpg

Poszedłem więc w kierunku wieży, ale tam też nie dało się pływać
                        (płytko, skały):

www.panoramio.com/photo/732443

www.panoramio.com/photo/11691446

www.panoramio.com/photo/13219867

www.panoramio.com/photo/2274605

Ale byłem tam tylko kilka godzin (w sierpniu), więc oczywiście
                        wszystkiego nie widziałem...

bah77
              • bah77 Re: Sardynia - Porto Torres- tutaj najmniej warto 16.03.10, 19:04
                Witaj Agatulko!

> Moja klasyfikacja obejmuje rowniez Portugalie, chociaz jeszcze nie
                w takim stopniu jak bym chciala...

Choć nie jest to odpowiednie Forum, polecam Ci (wirtualnie) mój
                spacer po plażach Algarve:

fotoforum.gazeta.pl/uk/Algarve,bah77pl.html

Gdyby tak jeszcze woda była tam cieplejsza... ;)

Pozdrawiam

bah77
                • Gość: agatulka Re: Sardynia - Porto Torres- tutaj najmniej warto IP: *.180-80-r.retail.telecomitalia.it 17.03.10, 11:08
                  Dziekuje za zdjecia Bahu. Bardzo ladne.
                  Jakie masz plany na ten sezon letni?
                  • bah77 Re: Sardynia - Porto Torres- tutaj najmniej warto 17.03.10, 11:39
                    A zgadnij: ;-)

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,97614212,103612584.html

Pzdr

bah77
                    • Gość: agatulka Re: Sardynia - Porto Torres- tutaj najmniej warto IP: *.180-80-r.retail.telecomitalia.it 19.03.10, 10:16
                      bah77 napisał:

> A zgadnij: ;-)
                      >
                      > fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,97614212,103612584.html

Swietnie :)
                      Ja na ten rok postawilam na litere B hehe :) Konkretnie to Baleary i Bretania.
                      Wlochy mam na miejscu, wiec oczywiscie tez. Jesli sie uda to chce odwiedzic
                      miedzy innymi to miejsce:
                      www.salentocasevacanza.it/PortoMlgesito.JPG
                      Najsmieszniejsze, ze bylam kiedys jakies 200 metrow dalej i nie wiedzialam o
                      jego istnieniu.
                      • linn_linn Re: Salento 19.03.10, 11:06
                        Prosze mi tu takich zdjec nie wstawiac :))
                        • Gość: agatulka Re: Salento IP: *.2-79-r.retail.telecomitalia.it 20.03.10, 09:30
                          linn_linn napisała:

> Prosze mi tu takich zdjec nie wstawiac :))

Czemu :) Tez sie wybierasz?
                          • linn_linn Re: Salento 21.03.10, 08:47
                            Ja mam Salento o rzut beretem, wiec wlasciwie moglabym. Niestety Wlochy sa
                            piekne i miejsc duzo. Ostatnio bylam na wycieczce w Lecce i na razie tym sie
                            zadowole.
                      • bah77 Re: Sardynia - Porto Torres- tutaj najmniej warto 20.03.10, 12:46
                        Agatulko, a masz łódkę? ;)

Pozdrawiam

bah77
                        • Gość: agatulka Re: Sardynia - Porto Torres- tutaj najmniej warto IP: *.2-79-r.retail.telecomitalia.it 20.03.10, 13:13
                          bah77 napisał:

> Agatulko, a masz łódkę? ;)

Swojej niestety jeszcze nie :(
                          Na Sardynii plywalam Alena 47, cos niesamowitego, marzenie. Moze kiedys sie
                          dorobie hehe :)
        • Gość: Maggie Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.prolight.lonet.proip.pl 26.08.21, 15:35
          Nie byłam jeszcze na Sardynii, ale Korsyka absolutnie mnie zachwyciła, zwiedziłam dużo. Na wypoczynek polecam Calvi a potem zwiedzanue wybrzeża. Plaża długa , z sosnami, z pociągirm letnim zatrzymującym się na różnorodnych plażach. Zgadzam się, Korsyka zirlona, czysta z pięknymi miasteczkami. Jaką okolicę więc polecacie na Sardynii?
    • algheroservice Re: Sardegna- Porto Torres-warto? 24.04.10, 11:26
      Z punktu widzenia kogoś, kto cały rok żyje w dużym mieście, Porto Torres będzie ok.
      Natomiast żaden Włoch nie poleci Ci wyjazdu czy nawet mieszkania tam: jest to miejscowośc industrialne: port, przerzucanie paliwa, towaru itd. Jeżdżą tam tylko do pracy.

Myślę, że lepszym rozwiązaniem jest Alghero
      Tu znajdziesz więcej informacji, zdjęcia, co warto zobaczyć
      www.algheroservice.it/Home/?lan=pl
      • Gość: podróżniczka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.acn.waw.pl 16.05.10, 23:04
        oo wielkie dzięki za strone po polsku!:) zaliczka do Alghero wpłacona,bilety na
        samolot kupione,jeszcze tylko na prom bilety i bedzie komplet:)
        mam jeszcze pytanie -co do promu własnie-czy opłaca sie brać pokoj na promie jak
        sie płynie w dzien?bo mamy jeden rejs w dzien,jeden w nocy,wiec chcemy wziąć raz
        pokój(na noc) i raz tylko reserved seat (na dzien) - myslicie,że to dobre
        rozwiązanie?
        jeju jeszcze 2miesiace..jak ja wytrzymam:P
        pozdrawiam wszystkich podróżnikow :)
        • linn_linn Re: Sardegna- Porto Torres-warto? 17.05.10, 08:34
          W dzien nie bardzo sie oplaca: zalezy zreszta ile hùgodzin plyniesz, czy
          podrozuja maluchy itp. Ja plynelam w dzien 4 i 7 godzin: nawet w tym drugim
          przypadku nie bylo ciezko. W okolicach barow jest duzo miejsc, wiec wystarczy je
          szybko zajac.
          Powinny byc jeszcze fotele lotnicze, ktore mozna rezerwowac. Noca kabina jest
          bardzo wygodna. Szczegolnie jesli morze jest niespokojne.
          • Gość: podróżniczka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.acn.waw.pl 02.06.10, 23:32
            acha super dzieki za pomoc :) a - moze to glupie pytanie- czy w bilecie na prom
            jest cos wliczone jesli chodzi o posiłki??moze sie orientujecie?podejrzewam,ze
            pewnie nie,ale nie szkodzi sie zapytac;)
            • linn_linn Re: Sardegna- Porto Torres-warto? 04.06.10, 11:35
              Na promie sa bary, restauracje: oplacasz sama.
              • Gość: podróżniczka Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.acn.waw.pl 09.06.10, 23:13
                acha czyli tak jak myslalam ;) dzieki!
                • Gość: nina Re: Sardegna- Porto Torres-warto? IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.10, 22:17
                  ja mam siostre w Porto torres i jestem tam dwa razy w roku. Nie zgadzam się z tym, że skoro tam jest port to jest brudna woda. to nie prawda! woda kryształ. W samym Porto torres jest tylko jedna plaża godna uwagi czyli Balai ale wada jets to ze jest mała i strasznie duzo ludzi a zwlaszcza mlodziezy :) ale jak ktos wybiera sie tam autem to jest najlepiej. Pieknie jest na costa paradiso mmm.... ślicznie. Najbardziej przypadal mi do gustu plaza w Stintino.
                  Fakt ze pelno jest handlarzy ale to normalne na plazach zarowno w hiszpani jak i francji.
                  Bardzo polecam:D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka