Dodaj do ulubionych

na stałe do włoch

IP: *.net26.pl / *.net26.pl 16.03.04, 09:15
Planuje wyjechac na stale do wloch, znalezc prace i zamieszkac tam. Czy jest
mozliwosc, ze wyjade tam w poszukiwaniu pracy i nie zostane deportowana? A
jesli nie, to gdzie najlepiej szukac pracy? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: na stałe do włoch 16.03.04, 10:02
      Chcialabym zrozumiec ten fenomen: u nas w Niemczech sa tysiace Wlochöw,
      ktörzy opuscili swöj kraj z powodu braku pracy. Sa tez reprezentacyjne
      Wloszki ze znajomoscia obcych jezyköw, nie möwiac o wloskim.
      W Ameryce jest tych Wlochöw jeszcze wiecej.
      A tu stale czytam o wyjezdzie do Wloch za praca.
      Jak to jest? Czy Polacy jako sila robocza sa az tak tani, ze zostaja
      przyjeci do pracy, chociaz dostatecznie duzo jest wloskich kandydatöw?
      Czy moze mi ktos odpowiedziec? Dziekuje.
      • Gość: Linn Re: na stałe do włoch IP: 62.11.133.* 16.03.04, 10:34
        Polacy podejmuja prace, do ktorej na ogol nie ma wielu kandydatow Wlochow.
        • chiavone Re: na stałe do włoch 16.03.04, 13:49
          to niezupelnie jest tak, ludzie przenosza sie czesto nawet wowczas jesli maja
          prace w ich rodzinnych stronach
          dla scislosci, obecnie w Niemczech jest chyba wieksze bezrobocie niz w Italii
          wiec jesli ktos ma ochote poznawac swiat, jest mlody, nie zwiazany to jest to
          jedna z mozliwosci
          nie jestem za masowa emigracja ale dla przygody, dlaczego nie !!!!
          w Italii sa spore mozliwosci w branzy turystycznej - trzeba znac jezyk ale to
          nie taki problem - w hotelarstwie itp.
          przed laty, poznalem w Italii przesympatyczna angielke -pracowala jako pomoc
          domowa- i nikt jej nie mial za zle, ze robi to co robila, bo to byla jej forma
          podrozowania po swiecie
          dlaczego wiec mamy odradzac !!!
          • Gość: Linn Re: na stałe do włoch IP: *.dialup.tiscali.it 16.03.04, 15:43
            Oczywiscie. Wlasnie dlatego napisalam "na ogol".
            • chiavone Re: na stałe do włoch 16.03.04, 18:22
              no właśnie, z pracą różnie bywa, czasami ludzie mają szczęście nawet jeśli
              wyjadą bez kontraktu
    • Gość: dario 38 Re: na stałe do włoch IP: *.38-151.net24.it 26.03.04, 17:57
      Mieszkam od ponad 10 lat we Wloszech i bez watpienia to wspanialy kraj,pomimo
      wielu problemow.Ale jesli ktos jest cierpliwy,nie ma wygorowanych ambicji co do
      pracy,zarobkow,uwazam,ze z czasem potrafi sie tu odnalezc jak u siebie,bo
      ludzie sa tu bardziej otwarci niz np w Europie polnocnej.Z praca ostatnio nie
      jest ciekawie,wszystko zalezy od regionu,polecam osobiscie centralne regiony
      Italii jak Marche,gdzie mieszkam,nad Adriatykiem.Latem mozna sie gdzies
      zaczepic np w sferze turystycznej,a znajac jezyk z pewnoscia jest szansa na
      jakas bardziej stala prace.Oczywiscie ,jak wszystko w zyciu wymaga
      cierpliwosci,z papierami na poczatku beda problemy,bo Wlochy jak i inne kraje
      UE wprowadzily okres przejsciowy przy zatrudnianiu pracownikow z nowych krajow
      Wspolnoty,sa jednak kwoty pracownikow dla kazdego kraju.Jednak,jesli ktos chce
      wszystko zalatwiac zgodnie z prawem,procedura jest dluga i trzeba miec
      wczesniej juz jakies kontakty tu na miejscu,kontrakt na prace na poczatek.Dla
      ludzi mlodych,ktorzy nie maja wiele do stracenia w Polsce ,nie widze
      przeszkod,aby nie zdecydowaly sie na taki wyjazd.To z pewnoscia wielka
      przygoda,a z czasem wszystko sie ulozy.Powodzenia
      • Gość: tomek Re: na stałe do włoch IP: *.ne.client2.attbi.com 07.04.04, 06:56
        Mieszkam w Stanach i powiem wam, ze nie bardzo rozumiem wlochow siedzacych tu i
        pracujacych jak konie, skoro maja tak piekny kraj, do ktorego moga wrocic.
        Ceny posiadlosci wzrosly tu nieziemsko w ostatnich latach i po sprzedaniu mozna
        naprawde ladnie sie urzadzic. Ja niestety mam do wyboru Baltyk, wiec zostane w
        Massachusetts i bede jezdzil na urlop do Karwi. Czy ktos wie, gdzie moglbym
        dowiedziec sie na temat kupna jakiegos mieszkania we Wloszech?
        • vojager29 Re: na stałe do włoch 07.04.04, 08:15
          Gość portalu: tomek napisał(a):

> Mieszkam w Stanach i powiem wam, ze nie bardzo rozumiem wlochow siedzacych tu
          i
          >
          > pracujacych jak konie, skoro maja tak piekny kraj, do ktorego moga wrocic.
          > Ceny posiadlosci wzrosly tu nieziemsko w ostatnich latach i po sprzedaniu
          mozna
          >
          > naprawde ladnie sie urzadzic. Ja niestety mam do wyboru Baltyk, wiec zostane
          w
          >
          > Massachusetts i bede jezdzil na urlop do Karwi. Czy ktos wie, gdzie moglbym
          > dowiedziec sie na temat kupna jakiegos mieszkania we Wloszech?

kliknij sobie tu:

www.immobilien.it/

• dorrit Re: na stałe do włoch 07.04.04, 09:04
            Ja pomieszkalam troche w Stanach (jakies 8 lat temu...) i popracowalam
            (legalnie, mam Zielona Karte), po czym "wybralam Europe" a scislej Wlochy,
            gdzie juz wczesniej bylam ponad 3 lata; mimo balaganu, biurokracji i
            innych "kwiatkow" jakos wole ten kraj a raczej tutejszy sposob zycia, kontakty
            miedzyludzkie, klimat. I tez nie rozumiem tych Wlochow z wersji Tomka, co
            to "pracuja jak konie" zamiast pracowac nieco mniej i cieszyc sie zyciem u
            siebie. Ale to ich wybor (cos z tego widocznie maja, a kazdy ma wlasne
            priorytety...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka