Gość: A.W.B. IP: *.acn.waw.pl 26.03.04, 23:22 Wybieram się ze znajomymi do Neapolu. Ostatnio słyszałem, że to dosyć niebezpieczne miejsce. oże ktoś był i chciałby się podzielić wrażeniami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Linn Re: Neapol IP: *.dialup.tiscali.it 27.03.04, 09:15 Ostroznosc nie zawadzi. Poznym wieczorem i noca szczegolnie. Ja bylam krotko i wspominam bardzo mile. Wspaniala kawa i cudowne ciastka. Miasto z dusza. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Neapol 27.03.04, 15:14 jest faktycznie troche niebezpieczniej jak w Warszawie, ale tylko troche.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.W.B. Re: Neapol IP: *.acn.waw.pl 27.03.04, 17:37 Dzięki za info! A mieliście może problemy z miejscowymi i gdzie ewentualnie można się wybrać na imprezę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doribork Re: Neapol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.04, 17:39 "Każdy ma taki Neapol na jaki zasłużył". Nie ja to wymyśliłem ale przeczytałem w jakimś przewodniku. Po spędzeniu tam 3 m-cy uważam je za jedno z najbardziej intrygujących miast. Piękne, choć ze stertami śmieci na ulicach. Uważaj na złodziei szczególnie tych na skuterach, ostrożnie z zakupami na bazarach. W sklepach szczególnie drogeriach ceny na półkach znacznie przewyższały te rzeczywiste. Poczytaj przewodniki i gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.W.B. Re: Neapol IP: *.acn.waw.pl 03.04.04, 19:47 Dzięki! A może jakiś przewodnik w szczególności polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.W.B. Neapol IP: *.acn.waw.pl 20.05.04, 09:29 Właśnie wróciłem z Neapolu, służę radą i adresami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mielin Re: Neapol IP: *.chello.pl 20.05.04, 12:01 Cześć! A jak długo byłeś? I czy rzeczywiście jest niebezpiecznie? Ja byłam tylko na dwóch jednodniowych wycieczkach tamże, i na tyle mi się podobało,że mam ochotę na więcej niż tylko to. A masz jakiś dobry i niezbyt drogi adres w bezpiecznej dzielnicy i blisko centrum? I czy wiosna w Neapolu jest jakoś specjalnie widoczna, bo latem to tam w roślinność wydawało mi się, że jest ubogo? No i turystów myślę, że jeszcze jak na lekarstwo? Pozdrawiam Mielin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.W.B. Re: Neapol IP: *.acn.waw.pl 28.05.04, 22:59 Byłem ok. 2 tyg. Mnie też wszyscy straszyli, że niebezpiecznie, ale ja jakoś tego nie odczułem. Jasne są ulice gdzie raczej nie doradzam nocnych eskapad np. cała dzielnica hiszpańska. Wieczorem nie polecam zabierania toreb, torebek, plecaków etc. Od razu widać, że to turyści a co za tym idzie pieniądze. Co do noclegów - możesz je łatwo znaleźć na stronie www.inaples.it, ale licz się, że tańsze hoteliki to miejsca spotkań z ... PANIAMI. Okolice Pzza.Garibaldi to poprostu warszawski stadion X-lecia, do samego wieczora. Hostel Pension Mancini (w tej okolicy) tani ok.18 EUR za noc. Jeśli macie trochę więcej Kaski polecam Bad&brakfast Cavour przy Pzza.Cavour. Pracuje tam polka Edy, która jest bardzo przyjaźnie nastawiona i słuzy wszelka pomocą. (angielski nie jest zbyt popularny) ceny za pok. 4 0s. ok.100 EUR. ze śniadaniam oczywiście. Ja tam mieszkałem i byłem pod wrażeniem. Okolica znacznie spokojniesza i odległość ok. jedna stacja metra od dworca centralnego. W razie potrzeby mam kilka namiarów więc służę pomocą. Pozdrawiam i powodzenia, A.W.B. P.S. Roślinności to tam nie za wiele no chyba, że na Capodimonte, a turyści są raczej cały czas. Może tylko teraz średnia wieku wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: B& B Cavour 29.05.04, 13:41 To powinno byc to: www.bed-and-breakfast-in-italy.com/pagina.cfm?ID=567&IDregione=4 Zwrocilam kiedys uwage w necie. Milo czytac, ze ktos tam byl i poleca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.W.B. Re: B& B Cavour IP: *.acn.waw.pl 29.05.04, 18:42 To właśnie to miejsce. Szczerze polecam. Pozdrawiam, A.W.B. Odpowiedz Link Zgłoś
kazekkazek Re: Neapol 03.07.14, 14:12 A ja mam pytanie odnośnie parkingów w Neapolu. Jako, że będę odpoczywac ponad 140 km na południe od Neapolu, wycieczkę planuję w to miesce jednodniową. Poradźcie, czy wjeżdżać do centrum i szukać parkingu (płatnego) czy może jest opcja zaparkować gdzieś pod Neapolem tez na parkingu strzeżonym i dojechać może autobusem? Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Neapol 08.07.14, 19:13 Nie polecam wjezdzac do centrum, po pierwsze z uwagi na wiele stref wylaczonych z ruchu (ZTL), po drugie, bo stracisz mnostwo czasu w korkach, po trzecie dlatego, ze parkingi sa drozsze. Najlepszym rozwiazaniem w Twoim przypadku bedzie parking "Colli Aminei". Jadac autostrada od strony Wezuwiusza zjezdzasz na obwodnice Neapolu (tangenziale), na obwodnicy skrecasz na zjezdzie "Zona Ospedaliera", za bramkami kilkaset metrow pod gorke i na koncu na wprost znajduje sie parking "Colli Aminei". W tym samym miejscu jest stacja metra linii 1, ktora dojedziesz bezposrednio do centrum. www.anm.it/default.php?ids=16& Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Neapol 08.07.14, 19:19 Mozesz tez zostawic samochod na parkingu Brin (jadac z poludnia jest blizej niz do parkingu Colli Aminei), ale osobiscie nigdy go nie polecam z uwagi na koszmarna dzielnice, w ktorej sie znajduje. Te parkingi sa otwarte 24h na dobe, kosztuja 1,30€ przez pierwsze 4 godziny, pozniej 0,30€ za kazda kolejna godzine. To swietna cena w porownaniu z parkingami prywatnymi, ktore kosztuja nawet 4 euro za godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: Neapol 29.05.04, 12:40 Tak, jak i wszędzie, tak i w Neapolu można zostać okradzionym. Nie uważam więc go za specjalnie niebezpieczne miejsce. A Neapol i cała okolica Zatoki Neapolitańskiej są piekne. Można o tym poczytać w moich wspomnieniach z wakacji. www.wakacje.pl/wsp_info2.phtml?id_wspomnienia=205 Odpowiedz Link Zgłoś
chris.w5 Re: Neapol 03.10.22, 18:59 przed terminalem portu, w tle statek wycieczkowy MSC Orchestra, Napoli, Campania Odpowiedz Link Zgłoś
chris.w5 Re: Neapol 07.10.22, 18:27 o poranku droga wyjazdowa z portu, po prawej fragment statku wycieczkowego MSC Orchestra, Napoli, Campania Odpowiedz Link Zgłoś
chris.w5 Re: Neapol 11.10.22, 20:04 Via Toledo, od 16. wieku jedna z najpiękniejszych i najważniejszych arterii miasta pod względem handlowym, kulturalnym i historycznym, po otwarciu stacji metra od 2012 w całości wykorzystywana dla ruchu pieszego, Napoli, Campania Odpowiedz Link Zgłoś
chris.w5 Re: Neapol 21.10.22, 00:23 w tle galeria handlowa Galleria Umberto I, Napoli, Campania Odpowiedz Link Zgłoś
chris.w5 Re: Neapol 21.10.22, 01:01 w tle galeria handlowa Galleria Umberto I, Napoli, Campania Odpowiedz Link Zgłoś
chris.w5 Re: Neapol 21.10.22, 07:32 w tle galeria handlowa Galleria Umberto I, Napoli, Campania Odpowiedz Link Zgłoś