Dodaj do ulubionych

Pizza w Rzymie!!!

IP: 195.117.116.* 07.11.10, 12:01
Wie ktoś gdzie można zjeść najlepszą pizze w Rzymie?
Obserwuj wątek
    • Gość: dolmadakia Re: Pizza w Rzymie!!! IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.10, 13:00
      Gdzie najlepszą to nie mam pojęcia /ktoś ma?/ ale byłam w zeszłym tygodniu parę dni i żywiliśmy się prawie tylko pizzą -tak była pyszna.Najbardziej mi smakowała w tratoriach,popijana domowym winem podawanym w dzbankach. Ale i ta w barach"do ręki" ma swój urok.Byłam również w lutym parę dni i w ciągu tych pobytów nie było przypadku,żeby nie smakowała:-))
      • karnacja Rewelacyjna pizza w Rzymie 07.11.10, 16:10
        Najlepsza pizza w Rzymie podawana jest w Forno Campo de Fiori na placu o tej samej
        nazwie pod numerem 22. www.fornocampodefiori.com/
        Jestem prawie przekonana, ze w sobotni wieczor widzialam jedzacego pizze dwa stoliki
        dalej swietego Piotra. Fakt, ze mialam juz w sobie pol butelki chianti. Kelner zapewnil
        mnie, ze swiety Piotr rzeczywiscie jada u nich od czasu do czasu. Nie lubi karczochow.
        Lubi podwojny ser. Jakie pije wino nie chcial powiedziec.
        • marghe_72 Re: Rewelacyjna pizza w Rzymie 08.11.10, 01:19
          No jak to jakie?
          Vin Santo :DD

ja tam wiem gdzie dają b. dobrą pizza al taglio ..
          wcale nie w polecanym Pizzarium
    • Gość: azja-341 Re: Pizza w Rzymie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 09:18
      witam, napiszę, gdzie ja jadłam pizzę - moim zdaniem - jedną z najlepszych: pizzeriabaffetto.it oraz Pizzeria Gioia Mia, Via degli Avignonesi 34; przed pierwszą zawsze stoi kolejka do wejścia, więc trudno jej nie zauważyć; polecam obie i życzę smacznego;
    • anthonyb Re: Pizza w Rzymie!!! 08.11.10, 15:30
      podobno w Pizzarium
      Pizzarium, via della Meloria, 43 -Roma- tel. 06 39745416
      • karnacja Jedna baba drugiej babie:) 08.11.10, 15:41
        anthonyb napisała:

> podobno w Pizzarium<

"Podobno" sie nie liczy. W wypowiedziach licza sie tylko empiryczne doswiadczenia.
        • linn_linn Re: Jedna baba drugiej babie:) 08.11.10, 16:34
          Jedni Pizzarium bardzo chwala, inni nie. Trzeba byloby zaczac od watek od opisania rodzaju pizzy. Jedni lubia cienutka chrupiaca, inni wprost przeciwnie. Polecanie w ciemno nie jest rozsadne.
    • marghe_72 Re: Pizza w Rzymie!!! 08.11.10, 18:20
      Byłam w Pizzarium
      Nie rozumiem zachwytów
      Wybór nie za duży, pizza z figa niekoniecznie oszałamiająca, suppli' jadałam lepsze
    • anthonyb Empirycznie o pizzy 09.11.10, 15:57
      Pizza w Rzymie?
      Pizze je sie w NEAPOLU !!!!!
      • karnacja Re: Empirycznie o pizzy 09.11.10, 16:08
        Masz racje tylko czesciowo. Pizze jada sie wszedzie.
        Rowniez w Neapolu. Czasami z zacisnietym nosem:)
        • anthonyb Re: Empirycznie o pizzy 09.11.10, 16:29
          Uffa... karnacja . Jada sie wszedzie, miesi sie wszedzie. Tylko co? Rozciagniete do niemilosiernych rozmiarow piadiny, foccacie i tego podobne, ktore nazywaja sobie pizza. I wszedzie sie to jada. I wszedzie sie to miesi. Bo to taki towar eksportowy znany na caly swiat.
          A tak na marginesie, to nos mozna zatkac jak sie je pizze w Pozzuoli, przy Solfatarze.
          • karnacja Re: Empirycznie o pizzy 09.11.10, 17:03
            Ja tylko bronie wspomnien swoje boskiej pizzzy w Forno na Campo de Fiori.
            Ciasto bylo cienkie, kruche i rozplywajace sie w ustach. Mazzarella bezszwowo
            i aksamitnie piescila podniebienie otulajac czule papryke i porcini. Moje kubeczki
            smakowe cichutko skowytaly z rozkoszy:) Mama mia...

Rzeczywiscie, Solfatara ma ... hmmm, specyficzny zapach:)
          • linn_linn Re: Empirycznie o pizzy 10.11.10, 08:34
            Niekoniecznie. Ja bylam w Neapolu 23 pazdzernika br. i niestety stan ulica / i powietrza / byl fatalny. Mieli posprzatac w ciagu 3-4 dni i mam nadziej, ze to zrobili. W tym roku bede w Neapolu jeszcze 2 razy, a na pewno 1 raz i wolalabym gor smieci juz nie widziec. Mimo wszystko uwielbiam Neapol i nic mnie nie zraza.
      • marghe_72 Re: Empirycznie o pizzy 09.11.10, 22:05
        anthonyb napisała:

> Pizza w Rzymie?
        > Pizze je sie w NEAPOLU !!!!!
        W Neapolu jada się pizzę neapolitańską
        w Rzymie rzymską

Poza tym autorka do Neapolu sie raczej nie wybiera
        • anthonyb Re: Empirycznie o pizzy 10.11.10, 00:33
          Tak marghe. Masz racje. Moze nie na glowny temat, ale ja odpowiadam karnacji.
          Pizza z pizzarium jest pizza sprzedawanana na kawalki i wypiekana w formach. Jest wysoka. Powiedzmy taka pizza w wersji domowej.
          A pizza w Rzymie i ponad Rzymem. Non è l'arte loro.
          No tak zapomnialam o pizzy tej bolonskiej, turynskiej i z Bolzano ....
          • karnacja Re: Empirycznie o pizzy 10.11.10, 02:35
            Pizza pizza ale bardziej od pizzy lubie makarony. Kuchnia/cucina wloska jest moja
            ulubiona. Na sasiednim rogu Campo di Fiori jadlam rowniez najwspanialsza porcje
            fettuccini w swoim zyciu. Jadlam je przez trzy kolejne rzymskie noce. Trzy cudowne,
            cieple rzymskie noce...

Anthonyb, zajrzalam do Twojej kuchni. Wspaniale rzeczy kreujesz i fotografujesz.
            Szkoda, ze nie jadam przed snem. Od samego patrzenia przytylam, tfu, kilogram:)

Buona notte
            • anthonyb Re: Empirycznie o pizzy 10.11.10, 16:50
              Karnacja dziekuje za odwiedziny. Milo mi :-)
          • marghe_72 Re: Empirycznie o pizzy 10.11.10, 09:11
            anthonyb napisała:

> Tak marghe. Masz racje. Moze nie na glowny temat, ale ja odpowiadam karnacji.
            > Pizza z pizzarium jest pizza sprzedawanana na kawalki i wypiekana w formach. Je
            > st wysoka. Powiedzmy taka pizza w wersji domowej.

Wysoka to jest pizza sprzedawana na północy Włoch. Mówię o tej sprzedawanej na kawałki.. bo i na północy są b. dobre pizzerie serwujące pizzę tradycyjną, okrągłą ;-)

Pizza rzymska (krojona, jedzona na ulicy..) nie ma nic wsólnego z pizzą neapoletańską.
            Zatem porównywanie czy wartościowanie nie ma najmniejszego sensu
            Uwielbiam pizzę neapoletańską.. uwielbiam krojoną pizzę rzymską. Jedno drugiego nie wyklucza

pizza z pizzarium, z figami
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117586550,118542982.html
            • anthonyb Re: Empirycznie o pizzy 10.11.10, 16:48
              marghe i w Neapolu sprzedaje sie pizze w kawalkach. Znajdziesz i te pieczone w formach a nawet jakies wyjatki z piecem elektrycznym.

Ja nie dyskutuje o tym co oni nakladaja na pizze, ja mowie o ciescie. Osobiscie nie lubie za bardzo polaczen z owocami i nie tylko na pizzy. Zjem owszem prosciutto z melonem czy figami , ale nie zebym dala sie za taki zestaw pokroic. Wole wysoka pizze niz sucha hostie.To tak osobiscie.Ale pewnie kazdy ma inny gust i rozne rzeczy ludzie lubia.
              Oczywiscie , ze na i na polnocy znajdziesz dobre pizzerie tylko pytanie kto jest ich wlascicielem i kto te pizze piecze?
              Tak tylko dla wyjasnienia to jeszczew latach 60-70 tych ze swieca moglas szukac pizzerii poza Neapolem.
              No to wlasciwie skad ta pizza? W klasycznym tego slowa znaczeniu.
              A zreszta niedlugo dowiemy sie , ze najlepsza mozzarella pochodzi z Alpejskich lak.
              • marghe_72 Re: Empirycznie o pizzy 10.11.10, 19:13
                Dlatego napisałam, że nie rozumiem zachwytów nad Pizzarium.. Znam w Rzymie znacznie lepsze pizzerie serwujące pizzę al taglio. Bez owoców..

W mojej ulubionej pizzerii pod Padwą pizzę pieką "tubylcy". I jest znakomita.
                Porównanie mam ;-)

Rozumiem lokalny patriotyzm bo pizza neapoletańska faktycznie jest wyśmienita. Ale i w inncyh miastach Włoch można spokojnie zjeść (prawie) równie dobrą.

ps. w latach 70i 80 mieszkałam w Rzymie. świecy nie potrzebowałam ;-)
              • vojager29 Re: Empirycznie o pizzy 11.11.10, 14:20
                anthonyb napisała:

Tak tylko dla wyjasnienia to jeszczew latach 60-70 tych ze swieca moglas szukac
                > pizzerii poza Neapolem.

pewnie miałas na mysli w 1860-70 latach ale wowczas to i mnie jeszcze nie planowano
                • anthonyb Re: Empirycznie o pizzy 12.11.10, 16:30
                  Chcecie to zaakceptowac czy nie pizza pochodzi z Neapolu a reszta Italii zaczela ja jadac, w pizzeriach, po II wojnie swiatowej , w latach szesciedziatych i siedemdziesiatych :-)
                  I to produkowana wedle wlasnych gustow regionalnych :piadiny, schiaciate itp,itd.

Marghe a ja jestem z urodzenia wroclawianka. Tam sie wychowalam. I to moje miasto.
                  • makda Re: Empirycznie o pizzy 12.11.10, 16:45
                    Gwoli ścisłości historycznej, to pierwsza neapolitańska pizzeria w Mediolanie została otwarta w 1929r.
                    A Santa Lucia- działa do dziś.
                    • anthonyb Re: Empirycznie o pizzy 13.11.10, 10:31
                      Santa Lucia to ristorante a nie pizzeria.
                      I mowisz pierwsza w 1929?
                      W Neapolu pierwsza pizzeria ze stolikami zostala otwarta w 1830 roku Port'Alba. Dziala do dzis.
                      Via port'alba, 18
                      80134 - Napoli (NA) italia
                      :-)
                      • makda Re: Empirycznie o pizzy 13.11.10, 10:39
                        Po pierwsze, A Santa Lucia :-)
                        Po drugie- byłeś/byłaś tam, ze twierdzisz, że to nie pizzeria? :-) Pizzę serwują od początku działalności. Piszą to nawet na swojej stronie internetowej: Storica Prima Pizzeria a Milano dal 1929
                        www.asantalucia.it/it/home.html
                        Po trzecie- nie udawaj, że nie rozumiesz, że odnosiłam się do Twojej tezy, jakoby pizza przywędrowała na pólnoc Włoch dopiero po II wojnie światowej.
                        :-)
                        • anthonyb Re: Empirycznie o pizzy 13.11.10, 10:57
                          Ristorante "a Santa Lucia" - Via S. Pietro all'Orto, 3 - 20121 Milano -
                          Tel. e fax 02 76023155
                          makda nie bede sie pytac czy umiesz czytac.

Restauracja ta podaje dania kuchni neapolitanskiej? Tak?
                        • anthonyb Re: Empirycznie o pizzy 13.11.10, 11:04
                          Lazania to wg Was danie wloskie?
                          Tak jest powszechnie znane w calych Wloszech, a nawet swiecie.
                          Neapol ma swoja tradycyjna wersje. Z gama skladnikow scisle zwiazanych z terytorium.
                          Ale ja nie bede twierdzila, ze lazania to danie neapolitanskie. No powiedzcie mi skad ono pochodzi?
                          • makda Re: Empirycznie o pizzy 13.11.10, 11:14
                            Ok, skończmy dyskusję, bo przeradza się w pyskówkę.
                            I miłego weekendu nad pizzą w Neapolu życzę.
                            • anthonyb Re: Empirycznie o pizzy 13.11.10, 12:26
                              Dziekuje makda i nawzajem :-)
                  • marghe_72 Re: Empirycznie o pizzy 14.11.10, 01:16
                    anthonyb napisała:

> Chcecie to zaakceptowac czy nie pizza pochodzi z Neapolu

a ktoś to neguje?

a reszta Italii zaczel
                    > a ja jadac, w pizzeriach, po II wojnie swiatowej , w latach szesciedziatych i s
                    > iedemdziesiatych :-)
                    druga wojna światowa skonczyła sie w 1945 roku ;-)

> I to produkowana wedle wlasnych gustow regionalnych :piadiny, schiaciate itp,it
                    > d.
                    piadiny, schiacciate to nie pizza
                    w wiekszośc włoskich miast można zjeść bardzo dobrą pizzę..
                    To się zaczyna robić męczące.

> Marghe a ja jestem z urodzenia wroclawianka. Tam sie wychowalam. I to moje mias
                    > to.
                    Swietnie, tylko co to ma do rzeczy?
                    • anthonyb Re: Empirycznie o pizzy 14.11.10, 15:36
                      marghe:
                      Rozumiem lokalny patriotyzm bo pizza neapoletańska faktycznie jest wyśmienita

anthonyb:
                      > > Marghe a ja jestem z urodzenia wroclawianka. Tam sie wychowalam. I to moj
                      > e mias
                      > > to.

marghe_72 napisała:
                      > Swietnie, tylko co to ma do rzeczy?

Jestem po prostu zdania , ze lokalne smakolyki najlepiej smakuja tam skad wlasciwie pochodza. Tu gdzie mieszkam tez robia dobre cannoli i cassaty , ale jakos tak mi bardziej smakowaly na Sycylii.
                      Marghe zycze slonecznej niedzieli :-)
    • linn_linn Re: Pizza w Rzymie!!! 12.11.10, 17:02
      O zgode jak widac trudno, ale i tak w tym roku najlepszym pizzaiolo zostal Antonio Trivento z San Severo / Foggia / wygrywajac Word Pizza Cup i uzyskujac tytul Absolutnego Mistrza Swiata w tej dziedzinie.
      • himilke Re: Pizza w Rzymie!!! 14.11.10, 23:51
        Mieszkam od 10 lat w samym centrum historycznym Neapolu, pizze jadam mniej wiecej dwa razy w tygodniu, jednak musze sie zgodzic z tym, ze pizza na Campo di Fiori jest absolutnie genialna, jest w niej cos bogatego, czego neapolitanska nie ma i tyle.
        • anthonyb Re: Pizza w Rzymie!!! 15.11.10, 00:37
          Macie wszyscy racje :-)
          I tak z rozpaczy, z powodu mojej niewiedzy, niezbyt wyszukanego smaku zjadlam sobie na pocieche pizze fritta - okragla ze skwarkami.
          Wprawdzie to nie to co ta z Campo di Fiori , ale ....
          • karnacja Pizza ze skwarkami:) 15.11.10, 06:25
            anthonyb napisała:

>niezbyt wyszukanego smaku zjadlam sobie na pocieche pizze fritta - okragla ze skwarkami. <

Na temat gustu i smaku raczej sie nie dyskutuje:) Te skwarki na pizzy mnie
            zaintrygowaly. Skad sie one tam wziely? To standard czy improwizacja?
            • linn_linn Re: Pizza ze skwarkami:) 15.11.10, 09:41
              Pizza fritta to nie jest pizza, jaka znamy w Polsce. Samo slowo pizza ma wiele znaczen. O szczegolach Pizza fritta con ciccioli" napisze Anthony.
              To jest slodka pizza wielkanocna:
              italiansdoeatbetter.blogspot.com/2010/03/pizza-dolce-pasquale.html
              A to slona, tez Wielkanocna / jedna z wielu /:
              gattoghiotto.blogspot.com/2010/03/pizza-di-pasqua.html
              A to jest pizza fritta z Neapolu / tez jedna z wielu /:
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2073026,1,0,777,Neapol.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka