Dodaj do ulubionych

Sardynia - ponton

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 09:35
Wybieram się na wakacje na Sardynię.
Po obejrzeniu wielu zdjęć i przeczytaniu wielu komentarzy pomyślałam, że wiele miejsc fajnie byłoby zobaczyć od strony morza . Mam ponton, niewielki -dla 2 osób dorosłych + dziecko.
Na jezioro fajny, obawiam się jednak, że na morze za mały/delikatny.
Proszę o opinie, czy warto zabrać ze sobą, czy raczej nie ma sensu - ponton nie ma silnika.
A może ktoś się orientuje czy problemem jest wynajęcie jakiegoś małego sprzętu pływającego typu mała motorówka, ponton z silnikiem, ile to kosztuje no i czy w ogóle do pływania wzdłuż brzegu się nadaje.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Sardynia - ponton 26.01.11, 09:47
      Sa roznego rodzaju wycieczki: takze na pontonach.
      • Gość: Gość Re: Sardynia - ponton IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 11:24
        Ale mi nie chodzi o wycieczki tylko o wypożyczenie pontonu i samodzielne pływanie, oczywiście wzdłuż wybrzeża, a nie na pełnym morzu.
        Domyślam się, że ponton z silnikiem powinien wystarczyć, ale nie wiem czy:
        - można coś takiego wypożyczyć na miejscu bez uprawnień/patentu i ile to kosztuje,
        - ponton bez silnika do czegoś się przyda, czy na morze (oczywiście w niewielkiej odległosci od brzegu np. w Zatoce Orosei) z samymi wiosłami pchać się nie ma sensu.

• linn_linn Re: Sardynia - ponton 26.01.11, 11:34
          Trzeba sprawdzic konkretna miejscowosc. Tak ogolnie nie da sie powiedziec. Sa wypozyczalnie: widzialam np. w Palau.
          www.mdservice-nautica.it/index.php?option=content&task=view&id=19
          Wypozycznie, ze skipperem i bez, taxi boat itp.
          O samych pontonach wiem niewiele.
          • Gość: donpedro Re: Sardynia - ponton IP: 109.117.133.* 26.01.11, 12:07
            Ponton bez patentu dla 2/4 osob mozna wypozyczyc, srednia cena to okolo 100 euro za dobe. Moze byc troche taniej w zaleznosci od sezonu i miejsca. O wioslowaniu zapomnij.
            • Gość: Gość Re: Sardynia - ponton IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 12:24
              Ok, dzięki za odpowiedź.
    • Gość: goldwakacje Re: Sardynia - ponton IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 20:11
      Hello,
      Słuchaj, ponton to frajda ale raczej na Mazurach. Moim zdaniem na Sardynię warto jechać ale bez niego. Ja spotkałam się z ,,wielką falą" na Sarynii, czyli o 15 00 przy spokojnym morzu, tworzy się fala na 3 m wysokości i zalewa pół plazy, potem PRZESAJE. Jest to wynik promów które napędzaja taka falę i myślę ze gdybyś był na pontonie to by Cię zalało. Oczywiscie dotyczy to niektórych plaż. Mówię konkretnie o północy Sardynii czyli Sassari. Tam byłam.
      Z dzieckiem na pontonie - nie polecam.
      Za duże ryzyko.
      Sardynia to raj dla leniuchów - leżeć bykiem na plaży - jeść super owoce morza i pasty - pić dobre wino.....

Pa
      • Gość: donpedro Re: Sardynia - ponton IP: 109.117.204.* 28.01.11, 23:21
        Huh? o jakich pontonach mowa?? Na Sardynii wypozycza sie profesjonalne pontony, ktore kosztuja po 15.000 - 20.000 euro i nic ich nie ma prawa zalac. Nikt tam nie plywa na pompowanych zabawkach popularnych swego czasu na naszych jeziorach.
    • Gość: Iwan Re: Sardynia - ponton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 20:06
      Ja wybieram się na Sardynię w lipcu. Jedziemy z przyczepą i zabieramy ze sobą ponton z silnikiem 20 KM. Z tego co wiem, uprawnienia (patent sternika) nie są wymagane do sterowania silnikiem do 5 KM. Pontonem pływamy od 3 lat, zazwyczaj w pobliżu linii brzegowej, bądź na pobliskie wysepki. Moje doświadczenia nie są więc duże ale nie polecam pływania po morzu pontonem bez silnika, tym bardziej w towarzystwie dzieci. My obowiązkowo mamy na wyposażeniu pontonu kapoki, dzięki czemu czuję się trochę bezpieczniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka