dunkerjanin 23.06.11, 22:45 witam może ma ktoś jakieś świeże niusy z tego roku ? Zdjęcia ,polecane miejsca itp ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pap Re: sardynia alghero IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.11, 15:48 witam; wróciłem z Sardynii dwa tygodnie temu; najlepiej jeśli zapytasz o konkrety; ja byłem z rodzinką własnym autem; korzystałem z Eurocampu - Baia Blu Tortuga w Vigniola Mare; ponieważ lubimy zwiedzać, sporo jeździliśmy na miejscu; co warto zobaczyć - to rzecz względna; dla mnie wartościowe były przepiękne krajobrazy w trakcie podróżowania autem po górach; małe wioski i miasteczka, przez które przejeżdżaliśmy wywołując niejednokrotnie zdziwienie (np. Villanonva Monteleone); ale także miejsca, o których przeczytasz w przewodnikach: Castelsardo, Capo Testa, grota Neptuna (najpierw trzeba tam dzwonić, bo przy złej pogodzie jest zamknięta), Bonifacio na Korsyce (prom w obie strony za trzy osoby - ok 100EUR; wypływa z Santa Teresa 4-5 razy dziennie); co do Alghero, to zwiedzałem je raptem 2-3 godziny, więc poza tym, że to miasto z ładną starówką i sporym portem jachtowym, więcej nie powiem; ważna wskazówka: jeśli zamierzasz zwiedzać Sardynię autem i nie chcesz się trzymać autostrad, lecz np. tak jak ja jeździć drogami górskimi, musisz pamiętać, że bardzo wydłuża to czas zwiedzania/przemieszczania się (trasę ok 170-200km w jedną stronę pokonałem w ok 2,5-3h z czego część jechałem autostradą, ale droga powrotna, tylko przez góry trwała 4,5h!!); cena paliwa: 1,48-1,58 EUR; pozdrawiam i jeśli masz jakieś pytania to śmiało pisz (wojkup@tlen.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lawendowa Re: sardynia alghero IP: *.108.153.178.wlantech.pl 27.06.11, 11:51 HEJ! My też w tym roku planujemy Sardynię, we wrześniu. Chcemy zatrzymać się na tydzień w jednym miejscu, a potem pojeździć. Czy opcja noclegu w aucie wchodzi w grę? Czy można zatrzymać się gdzieś niedaleko morza i przespać jedną noc? Jak ceny — czy są tam markety, gdzie można zrobić zakupy w cenach podobnych do Włoch lądowych? Czy lepiej zatrzymać się na tydzień na północy (okolice Santa Teresa) czy lepiej na południu (Villasiums) Będziemy wdzięczni za info! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: sardynia alghero IP: *.ups.com 27.06.11, 15:54 >Czy opcja noclegu w aucie wchodzi > w grę? Zalezy dla kogo, dla mnie absolutnie nie. We wrzesniu na Sardynii placilam niecale 10e za nocleg w bungalowie na campingu. Bungalow mial lazienke, kuchnie itp. Podejrzewam ze nocleg w namiocie to juz w ogole groszowe sprawy. Serio chcesz az tak zaoszczedzic te 20-40zl/os w zamian za spanie i mycie sie w normalnych warunkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lawendowa Re: sardynia alghero IP: *.108.153.178.wlantech.pl 28.06.11, 13:12 Kika, a gdzie był ten camping? Szukam i szukam i nic w takich cenach nie mogę znaleźć :( Ogólnie rzecz biorąc, planujemy noclegi na campingach i apartamentach. Zastanawiam się po prostu, czy w razie czego, jeżeli nie znajdziemy nic po drodze, a noc zastanie nas w trasie, można gdzieś się przespać w aucie... Bardzo Cię proszę o namiary na ten camping Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marud Re: sardynia alghero IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.11, 13:57 podbijam temat, planuje być w połowie lipca kilka dni na Sardynii, jednak bez auta, i tak raczej mocno budżetowo, dlatego chętnie skorzystałbym z jakiś poleconych pól namiotowych w północnej i środkowej części wyspy...najlepiej takich, gdzie da się dotrzeć komunikacją publiczną, pieszo czy ostatecznie stopem(0 znajomość włoskiego :( ) też kampingi które przeglądam, na dwie osoby w sezonie, lipcu, to tak przynajmniej 30E, ale pewnie są jakieś takie, które nie mają basenów, strony internetowej ale za to przystępną cenę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lawendowa Re: sardynia alghero IP: *.108.153.178.wlantech.pl 29.06.11, 14:36 30 E to chyba za namiot i osoby... Bo mobile homów i bungalowów w tej cenie w lipcu nie widzę. A może źle szukam? Wrzucisz jakieś linki? Mnie najbardziej interesuje południowy wschód, okolice Villasimius... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marud Re: sardynia alghero IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.11, 02:04 tak, pisałem o namiocie i 2 osobach - 30 E bungalowy i mobile house raczej tak od 50-60 i zwykle na dłuższy okres czasu... rozglądam się głównie za północą, chciałbym tak z 3 miejsca po 2 dni zaliczyć ostatecznie zostanę w okolicach Alghero cały tydzień :-) polecam stronę www.camping.it - jest sporo adresów kampingow, nawet tych bez strony www nie wiem czy jest jakiś przewodnik, który mógłby rzeczywiście pomóc w takim backpackingu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marud Re: sardynia alghero IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.11, 02:17 aha jak jedzie więcej osób i bardziej stacjonarnie, tzn. przynajmniej tydzień w jednym miejscu korzystnie wychodzą ogłoszenia z ebay.it tylko bez włoskiego może być problem z kontaktem z właścicielami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lawendowa Re: sardynia alghero IP: *.108.153.178.wlantech.pl 30.06.11, 08:35 Dzięki, Marud :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genzos Re: sardynia alghero IP: 151.56.54.* 10.01.12, 18:57 Cena paliwa to juz prawie 1,8 eur... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: sardynia alghero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 07:58 Witam, czy w ostatnim czasie był ktoś może na Sardynii? jak teraz kształtują się ceny promów? wybieram się na wyspę na początku września, nie mam żadnej rezerwacji na prom - w zeszłym roku kupowaliśmy bilety na Korsyke już w porcie na 4h przed wypłynięciem i wszyło zdecydowanie taniej niż to co oferowano nam na różnych stronach internetowych na kilka miesięcy przed wyjazdem. Czy z Sardynią jest podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genzos Re: sardynia alghero IP: 151.56.54.* 10.01.12, 18:56 Fotki z Alghero, prosze bardzo www.algheroservice.it/Alghero/Zdjecia/Ogladaj/?id=alghero a wiecej na fb www.facebook.com/pages/wwwalgheroserviceithome/135340094917 Odpowiedz Link Zgłoś