Dodaj do ulubionych

Mandat za przekroczony czas parkowania

IP: *.25-87-b.business.telecomitalia.it 05.08.11, 17:24
Jestem w Triescie. Zaparkowałem w centrum zapłaciłem za parking (1,20 Euro / godz) ale nie wyrobiłem się w czasie i przyszedłem 40 minut po czasie. Za szybą był różowy mandat. Jutro wyjeżdżam z Triestu i zastanawiam się czy płacić czy zostawić na pamiątke?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola a ja mam niedopłatę za autostradę IP: 194.42.116.* 09.08.11, 15:46
      ...bo coś się zepsuło z kieszonką, która pobierała kasę i mam niedopłatę 1,50 euro; przyszedł serwisant, wydrukował taki długi papierek, otworzył bramkę i tyle; chcieliśmy wnieść tę opłatę na innej bramce, gdzie był do obsługi żywy człek, ale kazał zgłosić się gdzieś do jakiegoś biura - niestety niewiele z tego zrozumieliśmy, no i tak zostaliśmy z długim wydrukowanym papierkiem.
      • Gość: Maciej Re: a ja mam niedopłatę za autostradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 15:56
        Ja też mam taki papierek. Zawsze byłem zwolennikiem automatycznych bramek na autostradzie, a tym razem dwie karty nie zadziałały. Pan przez głośnik kazał mi włożyć inną kartę, a ponieważ nie miałem, wydrukował mi też papierek.
        Jest tam napisane (w skrócie), że brakującą kwotę 6,50 EUR mam zapłacić kartą w terminie 15 dni za pomocą strony autostrade.it. I zapłacę, bo nie chcę abym kiedyś w przyszłości miał z tego tytułu problem na włoskiej autostradzie, w przeciwieństwie do mandatu na 39 EUR za parkowanie w miejscu niedozwolonym, którego nie zamierzam płacić (najprostsza przyczyna - nie wiem jak).

Gdy już te 6,50 zapłacę, to postaram się napisać w skrócie, jak to się robi i czy się udało (ale to raczej w następnym tygodniu).
        • Gość: Ola Re: a ja mam niedopłatę za autostradę IP: 194.42.116.* 10.08.11, 10:06
          Fajnie byłoby podążyć czyimś śladem, zaglądam na forum, proszę więc o jakąś wskazówkę.
        • Gość: Marek opłata za parkowanie IP: *.tgd.pl 24.04.13, 13:37
          Panie Macieju,
          jestem ciekaw jak skończyła się Pana sprawa z mandatem za parkowanie?
          Mam podobny problem z mandatem. Poszedłem rozmienić pieniądze wracam a tu mandat. Gościu dosłownie uciekał na skuterze. Opłaciłem miejsce ze złości. Różnica czasów pomiędzy mandatem a moją opłatą to 3 minuty !!
          • ma.ci.ej Re: opłata za parkowanie 24.04.13, 13:51
            Moja przygoda nie skończyła się w żaden sposób - tzn. od dwóch lat na szczęście nic nie dostałem.
            Ale podobno (nie jestem pewien, ale tak czytałem) są to różne sprawy. Mandat za parkowanie w miejscu, gdzie jest po prostu zakaz to jest mandat i nie podlega egzekucji poza Włochami. Natomiast parkowanie bez opłaty w miejscu płatnym, to jest traktowane jako niezapłacenie za płatną usługę i to może być egzekwowane w całej unii. Ale powtarzam jeszcze raz - nie jestem pewien, czy to prawda.
            • vojager29 Re: opłata za parkowanie 24.04.13, 13:56
              >Mandat za parkowanie w miejscu, gdzie jest po prostu zakaz to jest mandat i nie podlega egzekucji poza Włochami.

???? jestes tego pewny ?
              • ma.ci.ej Re: opłata za parkowanie 24.04.13, 14:36
                Odpowiedź jest w poprzednim poście:

>> Ale powtarzam jeszcze raz - nie jestem pewien, czy to prawda.
    • jo.hanna nie ryzykuj, idz na poczte i zaplac 10.08.11, 10:31
      znajomi z Belgiidostali mandat w Cortonie. Nie zaplacili, wychodzac z zalozenia, ze ich to nie dotyczy. Okazalo sie, ze metody sciagania kasy z mandaty sie unowoczesnily. Dostali mandat, przyslany na adres domowy, i rachunek za koszty manipulacyjne. Mandat byl na 25 euro, koszty manipulacyjne 150.
      • Gość: *.* Re: nie ryzykuj, idz na poczte i zaplac IP: 212.182.91.* 12.08.11, 11:50
        jo.hanna napisała:

> znajomi z Belgiidostali mandat w Cortonie. Nie zaplacili, wychodzac z zalozenia
        > , ze ich to nie dotyczy. Okazalo sie, ze metody sciagania kasy z mandaty sie un
        > owoczesnily. Dostali mandat, przyslany na adres domowy, i rachunek za koszty ma
        > nipulacyjne. Mandat byl na 25 euro, koszty manipulacyjne 150.

I zapłacili?
        • jo.hanna tak, koszty sadowe mogly byc wyzsze 12.08.11, 15:38
          niz mandat plus koszty manipulacyjne
    • Gość: e-tam brak współpracy=brak egzekwowania opłat IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.11, 08:38
      tinger napisał(a)
      ...zastanawiam się czy płacić czy zostawić na pamiątke?...

*****************************************************************************************
      ...cytaty.
      ....kraje członkowskie, mimo zobowiązania na poziomie UE sprzed trzech lat, niechętnie podejmują współpracę w tej sprawie.... < POLSKA zobowiązała się do końca 2011r,
      podjąć współpracę z KE.

...KE proponuje zbudowanie w ciągu trzech lat systemu komputerowego, który połączy krajowe rejestry kierowców i pojazdów....

...Problem w tym, że decyzję tę wdrożyło dotąd tylko 7 krajów: Austria, Dania, Finlandia, Francja, Holandia, Rumunia i Węgry, choć termin minął rok temu. Reszta zwleka, tym samym uniemożliwiając skuteczne, ponadgraniczne ściganie piratów drogowych....

...brak współpracy < brak egzekwowania opłat (za parkowanie też)

Pozdrawiam,
      PS
      Wnioski, NIE PŁAĆ zostaw na pamiątkę.

• Gość: Maciej Niedopłata za autostradę - krótka instrukcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 13:03
      Właśnie zapłaciłem niedopłatę o której pisałem - poszło szybko i bez problemów:

1. Wchodzę na stronę www.autostrade.it/, klikam Contattaci (na górze ekranu)
      2. Na dole wybieram zakładkę środkową - Mancato pagamento, paga on-line, potem wybieram środkową opcję paga on-line con carta di credito.
      3. Na dole wybieram Si (czyli że zapoznałem się z regulaminem) i wybieram Avanti
      4. W pole Numero Mancato Pagamento wpisuję numer rachunku (jest na rachunku w bramki), pojawiają się informacje skąd, dokąd i kiedy, sprawdzam czy w porządku, wpisuję dane karty i gotowe
      Potwierdzenie zapłaty dostaję mailem, oprócz tego można pobrać po płatności w formacie pdf.
      • Gość: Ola Re: Niedopłata za autostradę - krótka instrukcja IP: 194.42.116.* 16.08.11, 15:09
        Dzięki, jutro postaram się przejść ten szlak. Jeszcze raz dziękuję. W razie kłopotów będę pytać.
        • Gość: jozefa1 Re: Niedopłata za autostradę - krótka instrukcja IP: 212.160.99.* 19.08.11, 10:01
          Osoba która mieszka na Sycyli doradziła, żeby zapłacić. Podobno dochodzą swego do upadłego, ja w każdym razie zapłaciłam.
          • Gość: jozefa1 Re: Niedopłata za autostradę - krótka instrukcja IP: 212.160.99.* 19.08.11, 10:07
            Oczywiście mówię o mandacie za parkowanie, a nie niedopłacie do autostrady. W miescowościach turystycznych "polują"na turystów i egzekwują mandaty rygorystycznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka