Gość: bolek723 IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.11, 20:01 Prosił bym o informacje praktyczne na temat tego Kempingu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamka1 Re: Kemping Altomincio 17.09.11, 14:26 A co Cię interesuje? Byliśmy tam w zeszłym roku na Wielkanoc. Uważam, że to jeden z lepszych kempingów dla rodzin z dziećmi. Jest całkowicie wyłączony z ruchu samochodowego, parkingi są osobno. Wiem, że dla niektórych to jest właśnie problemem, a dla nas to zaleta. Świetne, duże baseny wyłożone miękką matą. Bardzo dużo leżaków przy basenach. Co kilka mobilhomów mini place zabaw. No i animacje dla dzieciaków codziennie, również rano opieka nad dziećmi. W "centrum" wifi bezpłatne, z niektórych mobilhomów można złapać sygnał. Na kempingu wygodne miejsca z pralkami, nie ma publicznych sanitariatów (oprócz tych przy basenie) bo nie ma tam namiotów. Uważam ten kemping za świetną bazę wypadową, myślę, że musieli czymś nadrobić to, że nie jest bezpośrednio nad jeziorem Garda. W maju 2012 mamy tam zarezerwowane kilka dni na takie totalne nic-nie-robienie:) Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to proszę, chętnie odpowiem jeśli będę wiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek723 Re: Kemping Altomincio IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.11, 17:59 Dzięki za odzew bo już myślałem że nikt nie odpisze. Chodzi mi o parking, gdzie się znajduje i czy jest na terenie kempingu czy poza ogrodzeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
kamka1 Re: Kemping Altomincio 17.09.11, 18:58 Parking jest na terenie kempingu, wjeżdża się na niego przez szlaban. Jest taki tarasowy jakby, kto pierwszy ten jest wyżej i ma bliżej do mobilhomu:) A kiedy się wybieracie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolcia Re: Kemping Altomincio IP: *.231.49.46.koba.pl 02.12.11, 14:20 Wybieramy się ze znajomymi na początku maja właśnie na ten kemping ;) Fajnie poczytać, że wrażenia osób które były są pozytywne, gdyż pierwszy raz jedziemy na tego typu wakacje na kempingu, gdzie wszystko trzeba samemu sobie organizować (dojazdy, wyżywienie, wycieczki itd.). A wy kiedy dokładnie jedziecie? Odpowiedz Link Zgłoś
kamka1 Re: Kemping Altomincio 02.12.11, 14:39 My jedziemy od 25 maja do 3 czerwca. Tak jak wakacje wiosenne. Od piątku do niedzieli. Ale my mamy tylko 2 godziny drogi:) W zeszlym roku byliśmy na Wielkanoc (ale jeszcze jechaliśmy z Polski). Ale baseny wszystkie byly otwarte. Jaki macie mobilhome? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milena35 Re: Kemping Altomincio IP: *.ip199.fastwebnet.it 13.05.12, 20:50 Karolcia, Wróciliscie już ? Jak wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolcia Re: Kemping Altomincio IP: *.231.7.44.koba.pl 14.05.12, 09:21 Tak, wróciliśmy dokładnie tydzień temu. Jeśli chodzi o kemping: jako, że był to weekend majowy - tłumy (głównie Holendrów). Faktycznie kemping jest idealny dla rodzin z dziećmi. Baseny wszystkie czynne, Gardaland w miasteczku także już był czynny, lecz nie skorzystaliśmy. Pogoda dopisała bardziej na zwiedzanie, niż na wylegiwanie się pod basenem, co jednak nie przeszkadzało dzieciakom, które okupowały zjeżdżalnię już od samego rana. Zwiedziliśmy Mediolan, Bergamo, Wenecję, Weronę i Sirmione, a także pobliskie Peschiera del Garda, jak na tydzień - wystarczająco. W sumie na kempingu bywaliśmy rzadko, 2 dni na opalanie. Bardzo polecam to miejsce na wyjazd dla rodzin z dziećmi, u nas byli sami dorośli, ale wybraliśmy ten kemping tylko ze względu na położenie i świetną bazę wypadową. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: Kemping Altomincio IP: *.181.241.87.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.12.11, 22:16 my również w zeszłym roku byliśmy po raz pierwszy na wakacjach na kempingu, po długich poszukiwaniach wybraliśmy właśnie altomincio i na drugi tydzień pra delle tori. Powiem że na obu było super, altomincio mniejszy (nie znaczy mały) nam najbardziej podobały się baseny wyłożone taką jakby gąbką, płytkie więc dla dzieci super bezpieczne, ze zjeżdżalni najlepiej zjeżdżać na kółkach lub materacach dostępnych w supermarkecie, był również na ośrodku kompresor do dmuchania tego ustrojstwa - też fajny pomysł. Na ośrodku nie płaci się za nic pieniędzmi, tylko na recepcji dostaje się kartę, na którą wpłaca się pieniążki i później używa tylko tej karty. Do wypożyczenia na ośrodku były fajne rowerki, ale dla dziecka warto zabrać ze sobą chociaż hulajnogę. Supermarket na ośrodku zaopatrzony całkiem całkiem i ceny w miarę, ma poza ośrodkiem kupiliśmy drożej, poza ośrodkiem to tylko raczej trzeba poruszać się samochodem, bo spacerkiem nigdzie z dziećmi byśmi nie doszli. Ponieważ dzieci chciały tylko się kąpać w basenach, nie szukaliśmy kąpieli w Gardzie, ale szczerze powiedziawszy nie zauważyłam czy gdzieś było jakieś fajne kąpielisko (może ktoś się wypowie, bo sama jestem ciekawa). W głównej recepcji była możliwość wynajęcia sejfu, opłata 1 euro na dzień, ale każde otwarcie i zamknięcie kosztuje 2 euro.. ot taki dziwoląg. Restauracja była jedna duża i ceny niestety wysokie, oprócz tego bar z zakąskami, lodziarnia i drink bar. Fajne były te place zabaw co kilka kroków, my mieliśmy mobil przy jednym z większych, nasze dzieci były zachwycone, ale niektórym może być w popołudniowych godzinach głośno. Aha my byliśmy na przełomie czerwca i lipca. jakbym mogła jeszcze w czymś pomóc to proszę pisać lidiasiem@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolcia Re: Kemping Altomincio IP: *.231.52.39.koba.pl 05.12.11, 19:16 jesli chodzi o mobile home to nazywa sie Fiji. Jedziemy w 4 lub 5 doroslych osob, licze ze jakos sie pomiescimy :). Wybieramy sie samochodem z PL takze czeka nas dluga droga i zapewne nocleg na trasie. A termin wybralismy przelom kwietnia/maj ze wzgledu na mniejsza liczbe turystow, no i jest majowka wiec nie trzeba martwic sie szczegolnie urlopami. Chcemy w tydzien odpoczac i zwiedzic choc troche polnocne Wlochy. Czyli mozna liczyc na to, ze baseny beda czynne ma poczatku maja? Czy jest tam o tej porze roku na tyle cieplo, aby moc sie w nich kapac? Bardziej nastawiamy sie na zwiedzanie, ale jesli bylaby mozliwosc kapieli na pewno spedzimy jeden dzien na basenach Odpowiedz Link Zgłoś
kamka1 Re: Kemping Altomincio 05.12.11, 21:12 Czyli jedziecie z Vacansoleil, skoro Fiji:) My z Eurocampu, ale z oferty angielskiej, bo polska nie ma tego mobilhomu Premier. Możecie być w 5 osób dorosłych? Bo zwykle jest max 4. Co do kąpieli: może być różnie, zwykle początek maja to nie sezon na kąpiele w basenach, ale np. w zeszłym sezonie bez problemu korzystaliśmy z basenów na koniec kwietnia. Być może i w tym roku pogoda będzie łaskawa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolcia Re: Kemping Altomincio IP: *.231.55.36.koba.pl 08.12.11, 16:56 Zgadza sie, jedziemy z Vacansoleil. Z tego co mi powiedziano w biurze to nie ma problemu i moze byc nawet 6 osob, gdyz tyle jest miejsc noclegowych w domku (mimo, iz widzialam zdjecia tego domku i jeden pokoik jest z mniejszymi lozkami- bardziej dzieciecymi). Poruszaliscie sie na miejscu samochodem czy innym rodzajem transportu? My zamierzamy zwiedzic Werone, Wenecje, Padwe no i okolice jez. Garda. Czy warto wybrac sie do Mediolanu na wycieczke 1-dniowa? Co jeszcze warte jest zobaczenia w promieniu 150-200 km od kempingu? Z uwagi na to, ze bedziemy tylko tydzien musimy rozsadnie planowac wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
kamka1 Re: Kemping Altomincio 08.12.11, 19:19 Poruszaliśmy sie autem, inaczej sobie tego nie wyobrażam. W zeszłym roku byliśmy w Sirmione (polecam), i w Weronie (warto zobaczyć ofertę kocertów i oper w Arenie) mi w Gardalandzie (jadąc z dziećmi się nie obejdzie bez tego:))). W Wenecji byliśmy w innym czasie. Bardziej niż Mediolan (mimo, że mieszkam teraz 40 km od Mediolanu) polecam Bergamo. Piękna starówka, jedna z ładniejszych jaką widziałam! Pozdrawiam K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolcia Re: Kemping Altomincio IP: *.231.55.37.koba.pl 10.12.11, 12:53 Dziękuję za odpowiedź i cenne rady ;) Szkoda, ze część wodna Gardalandu jest czynna dopiero od połowy maja...Przeglądając forum wiele osób poleca Bergamo, więc na pewno odwiedzimy to miejsce, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kamka1 Re: Kemping Altomincio 10.12.11, 14:06 Która część wodna? Chodzi Ci pewnie a aquapark w Mediolanie??? Bo to co jest w parku Gardaland nad Gardą jest czynne cały czas! Wszystkie atrakcje, wodne też:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolcia Re: Kemping Altomincio IP: *.231.55.37.koba.pl 10.12.11, 15:10 Faktycznie, sprawdziłam na ich stronie internetowej i są czynni już od początku maja jak najbardziej, po prostu gdzieś na innym forum wyczytałam, że od 16 maja dopiero otwierają...Dzięki za informacje :) tylko jak to wszystko zorganizować w tydzień pobytu :). A pytając jeszcze o sam kemping - jak tam jest z barami? i sklepem? Na ich stronie jest info, że wszelkie takowe udogodnienia są, ciekawi mnie jakość i ceny.. Vacansoleil pobiera też kaucję 160 E za pobyt, czy robią problemy ze zwrotem? Odpowiedz Link Zgłoś
kamka1 Re: Kemping Altomincio 10.12.11, 15:43 Gardaland jest otwarty od 1 kwietnia, codziennie od 10 do 18 (na wakacje dłużej). Bilety warto kupić na kempingu, w zeszłym roku kosztowały 29 euro zamiast 36 w kasie przy parku. Jeśli chodzi o sklep, to na kempingu jest jeden. Płaci się specjalną kartą, którą nabija się w recepcji głównej. My kupowaliśmy jakieś drobiazgi w tym sklepie, po całą resztę j(większy wybór niż w sklepie na kempingu) eździliśmy do marketu do pobliskiego miasteczka, nie pamiętam nazwy. Albo po drodze, po zwiedzaniu. Jest też bar, restauracja i bistro z jedzeniem na wynos (pizzą np.). Prawdę mówiąc nie korzystaliśmy więc cen nie znam. Jedliśmy albo w trakcie wycieczek albo sami robiliśmy coś w mobilhomie. Przy każdym jest grill, przy eurocampowych mobilhomach gazowy. Nie wiem jak jest przy vacansoleil. Inne udogodnienia: jest budynek z pralkami i suszarkami. Jeśli chodzi o kaucję to nie wiem jak jest, bo nigdy nie korzystaliśmy z vacansoleil. Po prostu zawsze eurocamp wychodził korzystniej cenowo:) W tym roku tez. No i nie ma tej kaucji, więc np. nie musisz czekać aż ktoś sprawdzi domek. no chyba, że kaucję zwracają Ci na konto, po powrocie. Nie wiem. W eurocampie zostawiasz klucze w drzwiach i wyjeżdżasz kiedy Ci pasuje (oczywiście max o godz. wymeldowania), nie czekasz na obsługę. My np. teraz mamy wykupione wakacje do poniedziałku po to by móc wyjechać w niedzielę po kolacji, by cieszyć się jeszcze całym dniem, nie koczując przy aucie. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawy-1 Re: Kemping Altomincio 08.01.12, 23:08 Bergamo we Włoszech zdecydowanie warto odwiedzić. Zwłaszcza, jeżeli na przykład i tak nasz lot tanimi liniami kończy się na lotnisku w Bergamo. Zamiast od razu w pociąg/Autobus i do Neapolu, bo to chyba najczęstszy kierunek, warto poświęcić jeden dzień i w spokoju obejrzeć Citta Alta w Bergamo, to perełka nawet jak na Włochy. Odpowiedz Link Zgłoś