Gość: Ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 12:16 Witam Poszukuję informacji co można ciekawego zobaczyc w Kalabrii i jakie są ceny przeprawy promowej na Sycylię i wjazdu na Etnę. Będę wdzięczna za info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maciej Re: Kalabria i Sycylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 13:36 Witam. Jeśli chodzi o Sycylię (ceny z przed roku): - bilet powrotny ważny 3 dni około 18-21 EUR za samochód (w zależności od długości( - bilet powrotny ważny powyżej 3 dni (chyba 60 albo 90 dni) - około 30 EUR Na Etnę na parking na ok. 2000 m dojedziesz bez opłat (parking tani - chyba 1 EUR), gorzej z dostaniem się na samą góra - tam jeżdżą tylko specjalne terenowe busy (ja nie byłem - poczytaj w przewodnikach czy warto się wybierać na samą górę). To było dużo, ale przepraszam nie pamiętam ile. Jeżeli masz dobrą kondycję i zdecydujesz się na wyprawę pieszą musisz mieć dobre wysokie buty - idziesz cały czas po pyle wulkanicznym, który dostaje się wszędzie (widziałem turystów, którzy szli boso - kto wie czy to nie najlepsze wyjście), niezbędne są wtedy też dobre okulary i przygotuj się na zimno (na dole było ponad 30 stopni, a na górze, na 2000 m - gdy na zmianę - słońce i ok. 20 stopni, albo mgła i niewiele ponad 10 st.) W Kalabrii na pewno warto zobaczyć miejscowość Tropea, Capo Vaticano, po drugiej stronie (południowo - wschodniej) Stilo i Locri, jeśli lubisz góry możesz pomyśleć o wycieczce w masyw Aspromonte). Pozdrawiam Maciej Odpowiedz Link Zgłoś