Gość: anna_lolka IP: *.static.korbank.pl 27.02.12, 11:33 Witam, ile potrzebuję mniej więcej euro na miesięczny wyjazd do Włoch? To drogi kraj? wyjeżdżam na delegację, także hotel i wyżywienie mam opłacone. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lajton Re: czy włochy są drogie? 27.02.12, 11:45 Mediolan - hity cenowe... piwo 8 € Droższe są zwykle większe miasta, bo już w Veronie jest taniej. No i Wenecja - tam też nie poszalejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gancek Re: czy włochy są drogie? IP: *.interwan.pl 27.02.12, 12:37 nie wiem czy to ci coś rozjaśni, ale poczytaj tu forum.gazeta.pl/forum/w,206,132272918,132272918,ceny_we_Wloszech.html. Niektóre rzeczy są droższe a inne tańsze. Jeśli masz opłacony hotel i wyżywienie to czym się martwisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janna Re: czy włochy są drogie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.12, 15:49 jak chcesz zaoszczędzić chociaż na walucie to wymień sobie pieniądze przez internet. Bo tak w kantorze czy banku to raczej dość kosztowny biznes. Spróbuj znaleźć ofertę na serwisie gdzie wymiana jest pomiędzy użytkownikami, tyle że przez pośrednictwo serwisu np. gieldawalut.pl . We Włoszech trudno żyć oszczędnie, tak wszystko pięknie pachnie i wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SingSing74 Re: czy włochy są drogie? IP: *.piekary.net 08.09.12, 12:01 Dla jednej transakcji jest to nieopłacalne. Musisz założyć dwa konta: walutowe i złotówkowe. Część banków za przelew walutowy bierze od 5 do 20 zł, a za same konta nierzadko również pobierana jest opłata za prowadzenie. Jak porozmawiasz z kasjerem w kantorze (szczególnie w mniejszych miejscowościach) to możesz uzyskać kurs lepszy od internetowego. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: czy włochy są drogie? 27.02.12, 16:13 dyskusje z zeszłego roku są mocno nieaktualne ma świeże wrażenia z nart wszystko podrożało o 10-20 % gastronomia w knajpach, parkingi, wino - jeszcze bardziej :-( jeep Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: czy włochy są drogie? 27.02.12, 20:02 jeepwdyzlu napisał: > wino - jeszcze bardziej > :-( Dzisas, wino tak bardzo podrożało ?! Właśnie szykuję się powoli do zaopatrzeniowego wypadu, piwniczka mi już powoli pustoszeje, a tu taki klops ! :( Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: czy włochy są drogie? 28.02.12, 10:38 wina podrożały ale nie na tyle, żeby ich nie kupować :-) i tak przywiozłem ponad 100 butelek.. a benzynie do 2 euro sporo brakuje nie straszmy ludzi jest drożej ale mam dziwne wrażenie, że to dotyczy całej Europy największy szok cenowy przeżyłem w styczniu w Londynie (nie było mnie tam 2 lata) We Włoszech ciągle można spędzić wspaniałe wakacje - latem czy zimą nie wydając fortuny. Ciao jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gancek Re: wszędzie jest drożej IP: *.interwan.pl 28.02.12, 11:20 jeep napisał > jest drożej > ale mam dziwne wrażenie, że to dotyczy całej Europy ja też nie przypominam sobie obniżek cen w naszych sklepach. W szczególności dotyczy to paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: czy włochy są drogie? 28.02.12, 12:39 > a benzynie do 2 euro sporo brakuje > nie straszmy ludzi To nie jest straszenie tylko rzeczywistosc i jesli ktos wybiera sie samochodem do Kampanii to czeka go przykra niespodzianka, ze benzyna kosztuje 1,87 - 1,957 euro za litr. W innych regionach jest o kilka centow tansza. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekza Re: czy włochy są drogie? 28.02.12, 13:40 shilaa napisała: > > a benzynie do 2 euro sporo brakuje > > nie straszmy ludzi > > To nie jest straszenie tylko rzeczywistosc i jesli ktos wybiera sie samochodem > do Kampanii to czeka go przykra niespodzianka, ze benzyna kosztuje 1,87 - 1,957 > euro za litr. W innych regionach jest o kilka centow tansza. Miesiąc temu w Apulii była (tzn. nie było, ale wyświetlali) po ok. 1.7e. W tej chwili wg autostrade.it między Neapolem a Bari najtańsza benzyna jest w granicach 1.75e, a diesel 1.66e. T. -- Nasze podróże Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: czy włochy są drogie? 28.02.12, 16:23 W tej > chwili wg autostrade.it między Neapolem a Bari najtańsza benzyna jest w granica > ch 1.75e, a diesel 1.66e. Najtansza, co oznacza najgorsza benzyne ;-) I w Neapolu sa stacje z tansza benzyna, glownie w podrzednych dzielnicach, ale rozsadni wiedza, ze na tych stacjach sie nie tankuje. Wczoraj na jednej z najpopularniejszych stacji w mojej dzielnicy litr kosztowal 1,957 euro, na stacji na autostradzie przy wjezdzie do Neapolu 1,89 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-tam Ceny Włochy IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.12, 17:30 anna_lolka napisał(a): ...ile potrzebuję mniej więcej euro na miesięczny wyjazd do Włoch? To drogi kraj? ... moje wypociny < ceny > wątek Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina104 Re: Ceny Włochy IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.12, 19:01 Czy w okolicy Koloseum w Rzymie(tu będziemy mieszkać) znajdę jakiś supermarket , by zaopatrzeć się w produkty do samodzielnego gotowania, wino itp. Jakie sieciówki w Rzymie znajdę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wreda Re: Ceny Włochy IP: *.static.korbank.pl 27.02.12, 21:27 Otworzyli koło placu św. Piotra specjalną Biedronkę dla turystów z Polski. Żeby wejść potrzebny jest polski paszport/dowód osobisty. Niestety, wina tam nie ma, ale za to cały repertuar świecących janówpawłów, niektóre fosforyzujące. W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina104 Re: Ceny Włochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 11:31 Wybrany przez cienie NiCK mówi sam za siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wreda Re: Ceny Włochy IP: *.static.korbank.pl 28.02.12, 11:59 Cała przyjemność po mojej stronie. Ale dobrze, żartowałam z tą biedronką. Ale za to jest cała masa sklepów sieci Google. W. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Ceny Włochy 28.02.12, 13:50 Tu masz listę sieci Spar - nie wszystkie lokalizacje dobrze kojarzę, ale coś na pewno w pobliżu znajdziesz. Na codzienne zakupy OK. www.despar-tuo.it/pdv.asp Jak klikniesz na którąkolwiek lokalizację (np. Pozzetto) to wyświetli Ci mapkę danej lokalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina104 Re: Ceny Włochy IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.12, 14:23 Dziękuję bardzo- o to mi chodziło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Ceny Włochy IP: *.dynamic.mm.pl 02.09.12, 18:33 Powiem tak zabrać ze sobą wszystko co możliwe prócz makaronów,wina jednak nie nastawiajcie sie na zakup smacznego za 1 euro bo jest nie smaczne ale za pare euro kuipicie już dobre, oliwy. Zależnie gdzie jedziecie w sklepach przy campingowych jest w wszystko drogie oliwa tam 6 euro za 0.5 w markecie taniocha 2.20 za litr róznica nie:) pizza około 8-9 euro bardzo smaczna kalmary + frytki 12 euro mała śmietana 1.2 E pieczywo na wage kajzerka 30 centów od4-7 za kilo piwo drogie mały heniek 4 euro w knajpie w sklepie 1.2 E Lane 0.75 7.5 euro Wina w knajpach nie najdroższe 10-12 euro litr Warzywa drogie cebula ok 1 euro pomidory w sezonie 2.5 E za takie jak u nas w lidlu sprzedawali już za niecałe 3 złwinogron 4 E sałaty rucola itp paczkowane po1E Wenecja b doga za obiad biedny ale w ładnym miejscu 70 euro but wina 2 azy frytki i kalmary ogólnie wyglądało jak przekąska z Mc Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: czy włochy są drogie? 27.02.12, 22:19 Wlochy sa ogolnie bardzo drogim krajem, niewspolmiernie do jakosci zycia. W ostatnim czasie z miejsc, w ktorych bywam najbardziej podrozaly puby, zwlaszcza piwo. Cena wzrosla o 1-3 euro za butelke. Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: czy włochy są drogie? 27.02.12, 22:21 Zapomnialam dodac, ze wzrosly tez oplaty za autostrady, a przede wszystkim benzyna, ktora jest juz na granicy 2 euro za litr. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: czy włochy są drogie? 08.03.12, 13:08 > Wlochy sa ogolnie bardzo drogim krajem, niewspolmiernie do jakosci zycia. myślę, że przeciętny Polak mógłby to o swoim kraju również napisać. Wartość nabywcza naszych zarobków jest bardzo niska, to stawia nas na szczycie drogich państw dla jego mieszkańców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marowka11 Re: czy włochy są drogie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.12, 12:02 włochy są mega drogie ale wiesz tam nie da się oszczędzać na niczym. Tyle pyszności, że nie wiadomo co brać. A słuchaj jak będziesz wymieniała pieniądze to pomyśl o najniższym kursie waluty. Najlepiej zobacz na te serwisy gdzie walutę wymienia się pomiędzy użytkownikami np. gieldawalut.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SingSing74 Re: czy włochy są drogie? IP: *.piekary.net 08.09.12, 12:10 Czy to reklama giełdy walut? (już druga w tym wątku). Po pierwsze takich serwisów jest masa, a tu tylko o jednym. Po drugie jak już wspomniałem dla jednej transakcji jest to nieopłacalne. Musisz posiadać dwa konta: walutowe i złotówkowe. Część banków za przelew walutowy do kantoru internetowego bierze od 5 do 20 zł, a za same konta nierzadko również pobierana jest opłata za ich prowadzenie. Przy małych transakcjach opłaty zjadają całą korzyść z niższego kursu. Ponadto jak porozmawiasz z kasjerem w kantorze to możesz uzyskać kurs lepszy od internetowego. Kupuję zawsze w jednym kantorze i nie było kursu, którego właściciel by nie przebił (a wymieniam często). Odpowiedz Link Zgłoś