Gość: M IP: *.wroclaw.vectranet.pl 01.03.12, 10:37 Witam Wybieram sie do Rzymu na trzy dni i chciałabym jak najwiecej zwiedzic. Prosze o wskazówki co warto zobaczyc i ile kosztują bilety wstępu. Z góry dziekuje i pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ennka Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? 01.03.12, 12:18 Pewnie wszyscy zaraz na mnie naskoczą ,że jak nie chcę poradzić ,to mogę się nie odzywać,ale trudno.Napisze co mi leży na wątrobie. Skąd się tacy ludzie jak M. biorą?Jak można zadawać na wielkim publicznym forum takie żenujące pytania?Nie mam już cierpliwości ,żeby to czytać. Odpowiedź mam tylko jedną-skoro nie wiesz ,co robić w Rzymie przez 3 dni,to nie jedź. Wszystkie potrzebne informacje masz na tym forum,tylko trzeba odrobić lekcję. W szkole też pewnie ściągałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? IP: 217.153.153.* 01.03.12, 12:55 najprosciej wziąć autobus turystyczny (24 EUR bilet na 48h). I jeździć w kółko wysiadając na przystankach i zwiedzając okolicę. A faktycznie odopowiedzi mogłyby być różne. Jeden woli muzea, drugi ruiny, trzeci stadiony, czwarty zakupy na Via del Corso. W każdym razie 3 dni na Rzym, to bardzo malutko. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? 04.03.12, 15:54 Przychylam sie do odpowiedzi ennka napisała: .................................................................., Dodam moze troche mniej dyplomatycznie, jesli wybierasz sie do teatru ale nie wiesz co tam wystawiaja, to po kiego diabla chcesz tam isc ? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? 01.03.12, 14:59 Zanim się zada tego typu pytanie warto poczytać forum. Co jak co ale o Rzymie jest tu masa informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
magdam110 Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? 01.03.12, 15:50 Poczytaj to forum dziewczyna bardzo fajnie opisała tydzień w Rzymie zielonysmok.blogspot.com/2011_04_04_archive.html i kup przewodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cipunia Trzy dni w Rzymie z blondynka IP: *.cluster-h.websense.net 01.03.12, 18:29 Sadzilam, ze wszystkie matolki z Wrocka juz wyjechaly:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv do M IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 22:08 Jak widzisz po odpowiedziach, tego ogólne typu pytania bardzo niektórych denerwują, a najczęstsza odpowiedzią jest odesłanie do historii forum, lub podanie linku do jakiegoś bloga ( np. kulinarnego). Tak naprawdę to do spędzenia trzech dni w Rzymie niewiele wiedzy potrzeba. Wystarczy zwykły przewodnik , a i tak szybko się zorientujesz, że na zwiedzenie tego miasta potrzeba być może miesięcy. Spójrz na Rzym tylko z zewnątrz, nie zanurzając się zbytnio do jego muzeów ( chyba że masz wymarzony jakiś eksponat, który musisz obejrzeć), posiedź w kawiarni przy dobrej kawie. .....a ew. czytając historie forum nie patrz na podawane ceny. Mogą być już mocno nieaktualne. Włochy bardzo podrożały (Blogersi i ci co odsyłają do takich informacji muszą wprowadzić korekty) Odpowiedz Link Zgłoś
nextur Re: do M 05.03.12, 14:47 Myślę, że jakiś niezbędnik masz założony. Może powiem czego nie warto oglądać jeśli masz mało czasu - możesz spokojnie darować sobie Campo di Fiori - posąg a wokół targ - warzywa plus tandeta dla mało wymagających turystów oraz termy Dioklecjana. Odpowiedz Link Zgłoś
ongoing Re: do M 05.03.12, 20:19 "Campo di Fiori - posąg a wokół targ" aaaaaa, ratunku! nie wiem czy się śmiać, czy płakać nad taką ignorancją Odpowiedz Link Zgłoś
nextur Re: do M 08.03.12, 10:23 Być może mielismy jakieś wygórowane wyobrażenia wobec Campo di Fiori, ale tak to mniej więcej wyglądało - wokół posągu Giordano Bruno stragany z tandetą. Do tradycji placu, na którym odbywały się targi konskie miało się to nijak i robiło to przykre wrażenie. redoffroad.blox.pl/resource/Campo_di_Fiori.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
zagubieniwrzymie Re: do M 18.04.14, 14:00 Campo de' Fiori ma swój klimat. Nie trzeba tu spędzać dużo czasu ale kilkanaście minut na kawę bardzo polecam. Najlepiej zobaczyć to miejsce dwa razy: do południa oraz wieczorem. Gwarantuję, że zobaczycie niejako dwie twarze Campo de' Fiori. Poza tym stąd bardzo blisko do pięknego placu Farnese, romantycznej via Giulia, ciasnych zaułków Dzielnicy Renesansu a w drugą stronę do Piazza Navona, Teatru Pompejusza czy Odeonu Dioklecjana. Ja tą część miasta uwielbiam. Gorąco polecam każdemu kto chce poznać Rzym przeznaczyć jeden dzień na zagubienie się w Wiecznym Mieście bez książek i mapy :-) Chętnie służę informacją potrzebującym turystom :-) Odpowiedz Link Zgłoś
augustyna40 Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? 05.03.12, 22:57 Zalezy o której będziesz w Rzymie pierwszego dnia. Polecam na początek pierwszego dnia- Fontanna di Trevi, Schody Hiszpańskie i Panteon-wejście bezpłatne, drugiego dnia Watykan, z zamkiem Sw. Anioła i muzea Watykańskie, Trzeciego dnia Koloseum i Forum Romanum, Kapitol. Bilet z Koloseum jest również biletem wstępu do Forum Romanum . I git. Prawie wszystko zobaczysz :))Ale musisz mieć pełne 3 dni , by się wrorbic, jak zdązysz możesz sie przespacerować po Piazza Navona wieczorem. Wszystkie zabytki- jeden od drugiego bardzo blisko, mozna zwiedzac na piechotę. W kazdym hotelu dotaniesz mapę i kieruj sie nią. A i jeszcze jedno zwiedzanie Watykanu rozpocznij od Muzeów Watykańskich bo tam wpuszczaja tylko chyba do południa, Pożniej pójdziesz sobie do kaplicy SW Piotra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: utka Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.13, 18:30 W zalewie uwag krytycznych, miłą konkretna informacja. Dziękuję za inteligentna wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
augustyna40 Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? 05.03.12, 23:11 I jeszcze jedno nie pamiętam cen biletów ale osoby do 26 roku zycia mają znizki, trzeba w kasie okazać dowód. Emeryci też ;)) Najdrozszy był do Muzeów Watykańskich chyba 12 euro-ale też są znizki do 26 r. z Odpowiedz Link Zgłoś
zagubieniwrzymie Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? 18.04.14, 14:02 Warto dodać, iż w każdą ostatnią niedzielę miesiąca Muzea Watykańskie można zwiedzać bezpłatnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pojechanewakacje Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? 06.05.12, 19:03 Na szczęście wiele atrakcji znajduje się w centrum, więc można pospacerować od jednej do drugiej. Trzeba jedynie zadbać o dobre buty. O żelaznych punktach poczytasz w każdym przewodniku po mieście, który musisz zabrać ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.12, 18:41 Jeżeli podróżować po Rzymie to tylko z przewodnikiem "Rzym. Wieczne miasto" z IMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miedzy oczy Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 19:31 Qrva, rece opaduja. Gdzie, ty matolku sie chowales? Jakie miasto ciebie nosi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? IP: *.bialystok.vectranet.pl 04.01.13, 23:42 Tekst linka Tekst linka Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? IP: *.customers.ownit.se 10.01.14, 12:08 W październiku 2013 spędziłam 3 dni Rzymie, a na swoim blogu zamieściłam post na temat tej podróży. Znajdują się tam zdjęcia i krótkie opisy zabytków godnych zobaczenia. Oto link: albumzpodrozy.blogspot.com/2013/10/rzym.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.14, 20:50 Proponuję (kolejność dni dowolna, kolejność zwiedzania w poszczególnych dniach optymalna): 1 dzień: Muzea Watykańskie, bazylika św. Piotra, wejście/wjazd na kopułę, zamek św. Anioła 2 dzień: Koloseum, Palatyn i Forum Romanum, Łuk Konstantyna, Kapitol, Ołtarz Ojczyzny, Circus Maximus (wszystko obok siebie) 3 dzień: Piazza del Poppolo, Schody Hiszpańskie, Fontanna di Trevi, Panteon, Piazza Navona Któregoś wieczora spacer po Trastevere. Moim zdaniem to takie podstawy zwiedzania. W Rzymie właściwie co kilka kroków jest jakaś ciekawa budowla więc "po drodze" zobaczysz więcej ciekawych obiektów. Cen biletów niestety nie pamiętam ale można znaleźć w internecie przybliżone wartości. Najwięcej kosztują Muzea Watykańskie (radzę ustawić się w kolejce ok. pół godziny przed otwarciem, wbrew temu co mówią naciągacze po otwarciu muzeów w miarę szybko można się dostać do środka). Wejście na kopułę schodami o ile dobrze pamiętam to 4 euro, można też do połowy wjechać windą, dalej na piechotę - warte zachodu. Na Koloseum, palatyn i Forum Romanum jest jeden bilet. Co do Circus Maximus to niektórzy pewnie stwierdzą że nie warto, ale skoro jest tuż obok to czemu nie? 3 dzień całkowicie darmowy. Mam nadzieję że choć trochę pomogłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wapniaki wdrodze Re: Trzy dni w Rzymie, co warto zwiedzic? IP: 77.236.24.* 02.02.14, 14:36 O naszym styczniowym zwiedzaniu Rzymu napisałam na blogu www.wapniakiwdrodze.blogspot.com , zapraszam, na pewno coś wybierzesz:) Odpowiedz Link Zgłoś