Dodaj do ulubionych

Firenze Card

IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.12, 18:29
Szukam informacji praktycznych dotyczących karty muzealnej dostępnej we Florencji. Stronę karty znam. Interesuje mnie czy po zakupie on-line odbieram ją na miejscu czy mogą mi ją przesłać, jak praktycznie ją aktywujemy, jak realnie wygląda jej używanie, itp.
Obserwuj wątek
    • Gość: JckS Re: Firenze Card IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.12, 18:01
      Podbijam wątek - szukam praktycznych informacji dot. Firenze Card.
      Dołożę jeszcze temat podróży szybką koleją Frecciarossa. Rozkład jazdy, ceny - rozpracowałem.
      Będę wdzięczny za uwagi praktyczne.
      • augustyna40 Re: Firenze Card 03.04.12, 14:51
        Niestety nic nie poradzę na temat karty ...ale ciekawi mnie Frecciarossa -czy mozesz podać link do Frecciarossa.-ceny , godziny odjazdów , przyjazdów itp. Wybieram się tam z Rzymu i tez mnie to interesuję a nie mogę nigdzie znależć rozkładu jazdy :((
        • Gość: JckS Re: Firenze Card IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.12, 22:17
          Trzeba niestety opanować stronę Trenitalia
          orario.trenitalia.com
          Po wpisaniu stacji odjazdu np. Roma i docelowej np. Napoli pokażą się najbliższe połączenia - regionalne, IC i Frecciarossa - z czasami i cenami. Regionalne są tylko na najbliższe dni.
    • Gość: JckS Re: Firenze Card IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.12, 10:27
      I niestety .....odpowiedzi na moje pytania musiałem znaleźć sobie na miejscu ;)
      Mogę jednak teraz pomóc w temacie Firenze Card i Frecciarosa
      • Gość: BBC Re: Firenze Card IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.12, 11:50
        Chętnie dowiem się czegoś na temat tej karty. Zamierzam spędzić dwa dni we Florencji z mężem i dwójką dzieci (11+14 lat). Noclegi w Hotelu Bavaria już zamówiliśmy, resztę dni czyli 10 zamierzamy spędzić na campingu Figline Vandarno i pojeżdzić troszkę po okolicy. Będziemy wynajmować samochód ale dopiero po pobycie we Florencji, bo słyszałam że Florencję korzystniej jest zwiedzać na nogach lub korzystając z komunikacji miejskiej. Dlatego chetnie posłucham o miejscach które warto zobaczyć z kartą Firenze(jeszcze jej nie posiadam)i czy z lotniska do centru lepiej jechać autobusem czy pociaiem. Dziekuję z góry za cenne informacje:)
        Bogusia
        • Gość: JckS Re: Firenze Card IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.12, 21:00
          Pierwsze, co do karty Firenze Card ( www.firenzecard.it/ )
          Cena lekko zaporowa - 50 euro za osobę. Jeżeli jednak chcemy pochodzić po muzeach szybko się zwróci. Karta zapewnia wstęp do większości florenckich muzeów ( oprócz niektórych kościołów ) w ciągu trzech dni ( jednokrotne ) i przejazd środkami komunikacji miejskiej. Co najważniejsze z pominięciem kolejek, a samo to może nam zaoszczędzić nawet kilka godzin.
          Kartę możemy kupić w informacji turystycznej naprzeciwko dworca kolejowego. Dostaniemy z nią pakiet informacyjny z planami miasta, obiektów i komunikacji. Dobrze jest nosić ją na załączonej smyczy - łatwo wyłapią nas wtedy sprawdzający bilety i skierują do odpowiedniej kolejki.
          Ja miałem tylko jeden dzień, zaliczyłem więc tylko tuzy: Palazzo Vecchio, Kaplicę Medyceuszy, Galerię Uffizi, Akademię i poza kartą katedrę.
          Co do lotniska nie podpowiem. Ja miałem bazę wypadową w Bolonii i poruszałem się pociągami. Głównie regionalnymi ( tanie, klimatyzowane, bez tłoku ). Tylko raz, z ciekawości przejechałem się Frecciarossa ( drogie, zatłoczone - mimo miejscówek, nic nie widać - jadą głównie tunelami ...ale szybkie i szpanerskie ;) W obu przypadkach bilety kupowałem bez kolejki w automatach.
          Pozdrawiam.
          Jacek
          • Gość: BBC Re: Firenze Card IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.12, 21:18
            Bardzo dziękuję za cenne informacje :)
            Bogusia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka