Dodaj do ulubionych

Rzym - muzea

IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.06.12, 14:55
Witam, będąc w Rzymie chce wybrać się do kilku muzeów, nie wiem jednak, jakie wybrać. Które polecacie? Czy warto pójść do muzeum sztuki współczesnej?

Na chwilę obecną wiem, że na pewno odwiedzę Muzea Kapitolińskie, Galerię Borghese i Watykańskie (tu pytanie: czy kupienie biletu online naprawdę uchrania przez gigantyczną kolejką?).

Czekam na sugestie ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Bea Re: Rzym - muzea IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.06.12, 14:56
      Dodam jeszcze, że jadę z chłopakiem, ktory nie lubi zwiedzac i dlatego chciałabym by muzea zaciekawiły i jego.
    • miriam_73 Re: Rzym - muzea 22.06.12, 19:51
      Tak, naprawdę. Idziesz bezpośrednio wzdłuż kolejki, omijając ją, do wejścia, tam okazujesz rezerwacje i wchodzisz bezpośrednio.
    • ongoing Re: Rzym - muzea 24.06.12, 21:40
      polecam Palazzo Barberini - ma wspaniałą galerię malarstwa, a i sam pałac jest przepiękny i wart zwiedzenia
    • Gość: Zmija Re: Rzym - muzea IP: 195.94.195.* 27.06.12, 15:27
      Polecam zakup Roma Pass, nie dośc że cenowo wypada atrakcyjnie tak samo pozwala uniknąć wielokilometrowych kolejek, nie obejmuje jednak Watykanu, a kolejka z tego co pamiętam jest sakramencka. Podobnie Koloseum, Forum Romanum etc., a ja byłam w lutym, więc jakby poza największym szczytem sezonu.
    • ruella Re: Rzym - muzea 27.06.12, 15:59
      Obowiązkowo Katakumby św. Kaliksta
      8 euro, ale warto!
    • maddalena81 Re: Rzym - muzea 02.07.12, 09:38
      Bea,
      szczerze - jesli Twoj chlopak, nie lubi zwiedzac to Muza Kapitpolinskie czy Muzea Watykanskie go moge zmeczyc. Nie, ze nie sa ciekawe, jest tam cala masa interesujacych rzeczy, ale oba sa ogromne i nie ma tam ciagac kogos kto nie lubi zwiedzania.
      Villa Borghese jest natomiast muzeum bardzo malym, ale za to ma niezywkla kolekcje rzezb. Bardzo polecam, anwet jak ktos za zwiedzaniem nie przepada. Do Villi Borghese musisz koniecznie zarezerowac bilet.
      Z mniej znanych, nie typowych muzeow mnie bardzo sie podobala Centrale Montemartini - nie czynna elektrownia, w ktorej na tle urzadzen ustawione sa posagi.

Kogos kto nie przepada za muzeami, to zamiast targac sie po 3 godziny po muzeum, zabralabym taka osobe na przyklad na ogladanie pojedynczych dziel w kosciolach - na Piazza del Popolo w Basilica di Santa Maria del Popolo, sa dwa przepiekne obrazy Caravaggia, a w Santa Maria delle Vittoria (via XX settembre) mozna podziewiac ekstaze Swietej Teresy Berinniego.

Chodz Ci tylko o muzea czy wogole interesujace zabytki?
    • Gość: przewodnikporzymie Re: Rzym - muzea IP: *.24-151.libero.it 02.07.12, 19:36
      Bilety on line- chronià przed kolejkami zdecydowanie.
      Polecam zwiedzic Chiesa dei Cappuccini ( krypty) i przylegle muzeum.
      Ewentualnie polecam przewodnika, podaje kontakt - gregor69@alice.it
      • monia515 Re: Rzym - muzea 20.08.12, 11:49
        Czy mogę prosić o adres strony, na której mogę kupić bilety on-line.
        Zależy mi na bilecie Coloseum-Forum Romanum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka