Dodaj do ulubionych

Cala violina (Punta Ala) - dojazd

IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.12, 13:20
Witam!
Może ktoś pomoże. Będę w tym roku z dwuletnim dzieckiem w okolicach Ceciny. chcę się wybrać na całodniowe plażowanie na plażę cala violina.Mam kilka pytań. Jadąc od strony Follonici gdzie należy skręcić (pewnie brak jakichkolwiek znaków) żeby tam dojechać. Czy jest wogóle możliwość zaparkowania( w lesie???) za darmo? Jak daleko można wjechać autem w pobliże plaży - będę z dzieckiem więc spacer przez las chcę zminimalizować do najwyżej 400m.
Jeśli nie znajdę tej plaży to gdzie w pobliżu jest urokliwa, jaka najbardziej dzika, bezpłatna plaża (na punta ala albo nieco bliżej follonici)
Obserwuj wątek
    • Gość: agatuniowo Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: *.32-79-r.retail.telecomitalia.it 02.07.12, 12:30
      Jesli nie znajdziesz tu odpowiedzi to zapraszam na italiaforum.pl
      Chetnie odpowiemy na wszystkie Twoje pytania ;)
    • Gość: kobitka Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.12, 22:07
      Nie wiem jak dojechać do tej plaży ale mogę polecić piękną, dziką plażę za Castiglione della Pescaia. Znajduje się przy drodze biegnącej wzdłuż morza, na plażę można wjechać samochodem. Proponuję zobaczyć na googlach.
      • Gość: iwcia Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.12, 09:33
        na północ od castiglione czy na południe? Na południe znam ale na północ nie znam - wydaje mi się że tam sa kempingi i jest problem z wejściem na plażę

• Gość: kobitka Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.12, 12:55
          Na poludnie od Castiglione . Na pólnoc faktycznie hotel i camping.
          • Gość: nilka Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: *.ip110.fastwebnet.it 16.07.12, 22:09
            Iwcia. Od 13 lat tam jestem w wakacje co roku. Cala Violina boska. ale jak wchodzisz do morza to woda ziiimna i gleboko. nie ma plycizny. Od Follonici jak jedziesz w strone Punta Ali to za Puntone skrecasz w Pian D'Alma. To jest jeszcze przed akrzyowaniem na Castiglione/ Torli/Punta Ala. tam są wskazowki jak dojechac na Cala Violine. Male znaki. Skret jest po prawej stronie. Jedziesz polna droga, a na koncu jej jest parking. Platny. Od Parkingu idziesz pod gorke i z gorki 1,5 km. Polecam, plaza jest piekna. piasek zwirkowy, nie lepi sie wszedzie do ciala.
    • Gość: GrzesJ71 Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: 109.197.175.* 17.07.12, 09:27
      Witam, wlaśnie stamtąd wróciłem. Z drogi jest kierunkowskaz na Calavioline i widać płatny parking pod lasem (5 euro) z parkingu 1,5 km pieszo do plaży. Woda cieplutka i przejżysta jak nigdzie indziej. Urok plaży nie do opisania. Polecam
      • Gość: GrzesJ71 Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: 109.197.175.* 17.07.12, 09:37
        Bardziej dokładnie- z drogi SP 158 Follonica -Castiglione. trudno nie zauważyć skętu na Calavioline. Zresztą każdy włoch wskaże drogę. Woda jest długo płytka- byłem z dwójką bobasów. Temperatura woda zależna od prądów. Codziennie była super ciepła ale jednego dnia wodą była zimna jak w bałtyku
        • Gość: GrzesJ71 Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: 109.197.175.* 17.07.12, 09:42
          A kolejną to polecam plaże w Rocchette. Pieszczysta płytka łączy się ze skałami- coś pięknego. I przyjechać można autem pod samą plaże
          • Gość: iwcia Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.12, 22:05
            Bardzo dziękuję za odpowiedzi. A do plaży rochette jak dokładnie dojechać(z tego co wiem są tam kempingi i hotele więc pewnie mają swoje prywatne wydzielone plaże). Najbardziej interesowałaby mnie plaża bez parasoli, bezpłatna.
            • Gość: park Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: *.29-151.libero.it 23.07.12, 10:28
              bylismy na tej plazy 2 dni temu. Jadac od Folloniki na Castilione bedzie kierunk.na Calav. Parking platny 5 eur. Szczególy w pizzerii na via piemonte w follonice. Jemy tu wieczorem codziennie. Obsł.zna j.pol.
              • Gość: iwcia Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 17:08
                Skoro jesteś w Follonice i widziałeś dużo szyldów z wywieszką do wynajęcia to mam prośbę - szukam czegoś (apartament, bungalow na campingu) co będzie blisko niepłatnej plaży, najlepiej na zacienionym terenie. Jeżeli widziałeś w Follonice takie dobre lokum to prosiłabym o linki do stron internetowych lub inne formy kontaktu. Aha - poszukuję dla dwóch osób dorosłych+dziecko.
                Dziękuję z góry
                • Gość: nilka Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: *.ip110.fastwebnet.it 23.07.12, 19:29
                  i ja jestem obecnie w Follonice. Koszt malego mieszkania bez posrednictwa biura to ok 300 euro za tydzien.
                  • Gość: iwcia Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.12, 20:11
                    Tak tylko że z dzieckiem nie pojadę w ciemno. Czy mogłabym prosić jednak jakieś konkretne namiary?
      • Gość: mari Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: *.21-80-b.business.telecomitalia.it 12.08.12, 23:15
        właśnie dzisiaj tam byłam parking płatny rzeczywiście 5 euro od 13.30 3 euro i potem pieszo 1,5- 2 km przez las , który zamienił sie w jeden wielki toy- toy, tez słyszałam ,ze to niby najładniejsza plaża ale dla mnie nie miała ona w sobie nic ładnego, jest brudna , mnóstwo na niej ludzi i nie ma a ni uroków dzikiej blazy ani zalet plaży zagospodarowanych z WC i słodka wodą . rozczarowała mnie mocno. nie polecam!!!
        • Gość: iwcia Re: Cala violina (Punta Ala) - dojazd IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.08.12, 22:38
          A na Punta Ala jest dojście przez lasek(ale maks 500m) do plaży czy jest to luksus zarezerwowany tylko dla gości hotelowych lub kempingu baia verde?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka