Dodaj do ulubionych

Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislava ...

IP: *.olsztyn.mm.pl 09.07.04, 20:55
cześc, wybieram sie autem 1 raz (do tej pory jezdzilem autokarem) i nie wiem
jaka opcje wybrac biorać pod uwagę ze jade z Mazur, autem na gaz, czy ktos
jeżdzi przez Cieszyn potem Olomouc-brno-bratislava-wien-graz-villach-udine
czy na tej trasie w okolicy GRAZ nie trzeba jechac dodatkowo płatnym tunelem,
jak wyglada kwiestia tej trasy w czechcac odnosnie do winietek, czy jest
dosteopny gaz w czechach i czy pasuja zawory w czechach austrii i włoszech,
jakie są inne zeczy na tej trasie na ktore trzeba zwrocic uwage(oplaty), czy
jechac prze nemcy - gorzów wlkp. na monachium, insbruck - bolzano i jakie tu
sa oplaty i doteopnosc autogazu, dziki i pozdrawiam, moze ktos na mejl mi
wrzuci gosciak@o2.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: bogdan Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 11:20
      CZEŚĆ, JA OD 10 LAT JEŻDŻE TĄ TRASĄ DO WŁOCH.JADĘ Z KIELC .GAZ W CZECHACH JEST
      DOSTĘPNY .JEŻDŻĘ PRZEZ ZNOJMO I TAM TANKUJE GAZ.W AUSTRII GAZU NIE MA ,ALE
      STARCZA MI NA CAŁĄ AUSTRIE.WE WŁOSZECH DOPIERO ZA UDINE NA AGIPIE JEST GAZ.Z
      DOPASOWANIEM ZAWORU NIGDY NIE MIAŁEM KŁOPOTU.JEŚLI CHODZI O WINETKI TO ZARAZ ZA
      SZLABANEM GRANICZNYM POLSKIM W CIESZYNIE JEST KIOSK Z WINETKAMI CZYNNY CAŁĄ
      DOBĘ.KOSZT NA CZECHY I AUSTRIĘ TO OKOŁO 60-70 ZŁ.
      • Gość: dorus Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.acn.waw.pl 10.07.04, 11:57
        a czy na trasie cieszyn-olomouc-brno jest gaz..najlepiej przy granicy czesko-
        austryjackiej..??
        • francja4 Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav 10.07.04, 12:19
          Jeśli przez Brno, to po co przez Bratysławę, jeszcze będziesz musiał kupić
          słowacka winietę. Po prostu z Brna na Mikulov.
      • Gość: GościaK Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.olsztyn.mm.pl 10.07.04, 16:41
        a ktoś jeżdzi z cieszyna na ostrave potem autostrda 11 na olomouc i do brna
        potem bratysława czy lepiej z brna droga 52-7 przez Mikulov do wiednia,
        zobaczcie jakie kolo trzba robic (140 km wiecej) z ostravy trasa 11 do
        olomouc'ka a czy jechaliscie z ostravy przez Fulnek do Olomuoc'ka, troch
        namieszalem
      • Gość: Bonifacy Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.04, 10:05
        Nie warto kupować winietek u gościa za granicą w Cieszynie, bo się przepłaca. W
        dodatku gostek ma chamskie podejście do klienta. Lepiej kupić po prostu na
        stancji benz. w Czechach i w Austrii. Na 10 dni w Czechach 150 koron, w Austrii
        7,60 euro. W drodze powrotnej w Austrii zaraz za granicą jest punkt sprzedaży,
        a w Czechach stacje beznynowe. Może nie byc winietek zaraz na pierwszej za
        granica, ale później już są, a paliwo tańsze. Płatna droga zaczyna sie od Brna.
        • Gość: gościak Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.olsztyn.mm.pl 11.07.04, 19:49
          to jak winietke kupię to juz dodatkowo chyba nie musze płacic? czy winiety
          obowiazuja na wszystkie drogi w czechcach czy tylko autostrady? bo jak tak
          smialo mozna jechac krajowymi i nie placic,
          nie lepiej kupic w PZM? i nie miec problemow? i jeszcze jedo za euro kupie w
          czechach paliwo czy musze meic koronki?
          • Gość: BOGDAN Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 13:08
            W POBLIŻU GRANICY AUSTIACKIEJ JA PŁACIŁEM ZA PALIWO W EURO.WRACAJĄC DO WINETEK
            TO TE 10-CO DNIOWE PRZY GRANICY AUSTRIACKIEJ NIE ZAWSZE SĄ DOSTĘPNE.OSTATNIO
            DOPIERO NA 4-TEJ UDAŁO MI SIĘ KUPIĆ.A WTEDY BARDZO PADAŁO I TO WCALE NIE BYŁO
            FAJNE.
          • Gość: Pol Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.zwnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 12.07.04, 16:11
            W CZ obowiązującą walutą są KORONY, koronki to takie dziergane wyroby do
            ozdoby odzieży lub makatek itp. A poważnie: jadąc przez jakiś kraj trzeba mieć
            trochę obowiązującej w nim waluty. Czeskie winiety obowiązują na wszystkich
            drogach odpowiednio oznaczonych „ZA POPLATKOM>”
            • Gość: maciej Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.Wabrzezno.com.pl / *.Wabrzezno.com.pl 12.07.04, 20:29
              Przez Bratysławę jechać to bez sensu. Kieruj sie na Brno a potem od razu na
              Wiedeń. Jesli będziesz zmeczony to spokojnie mozesz isę przespać np w
              samochodzie na jakiś stacjach austriackich - jest bezpiecznie. a potem kieruj
              sie na Graz, Klagenfurt Tarwizio. Co do winiet kup na granicy w Cieszynie 150
              korun i na pierwszej stacji w Austrii. Jak będziesz jechał przez Mikoluv to na
              pewno będą. Gaz jest na stacji Shell w Mikolovie po stronie czeskiej za 13,9
              korony za litr.
              • amarika Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav 14.07.04, 14:08
                Gość portalu: maciej napisał(a):

> Przez Bratysławę jechać to bez sensu.

Właśnie że jedzie się bardzo fajnie. Autostrady puste i dłuższe niż w Czechach
                i omija się Wiedeń gdzie korki zwykle gwarantowane...

Kieruj sie na Brno a potem od razu na
                > Wiedeń. Jesli będziesz zmeczony to spokojnie mozesz isę przespać np w
                > samochodzie na jakiś stacjach austriackich - jest bezpiecznie. a potem
                kieruj
                > sie na Graz, Klagenfurt Tarwizio. Co do winiet kup na granicy w Cieszynie 150
                > korun i na pierwszej stacji w Austrii. Jak będziesz jechał przez Mikoluv to
                na
                > pewno będą. Gaz jest na stacji Shell w Mikolovie po stronie czeskiej za 13,9
                > korony za litr.
      • Gość: martin Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.aster.pl 15.07.04, 21:19
        wejdź na stronę www.viamichelin.com wpisz trasę i zobaczysz któredy najkrócej i
        najszybciej możesz spytac o stacje LPG i po krzyku .Polecam , szerokiej drogi
    • Gość: km Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.lexmedia.com.pl / 195.116.80.* 14.07.04, 11:11
      W Austrii jest gaz na 105 km za Grazem ;-) ale niezbyt tani.
      Zatankowawszy w Polsce na full chyba masz szanse dojechac uzupelniajac w
      Mikulovie.
      Czech chyba sie nie da przejechać omijajać te drogi "vinietkowe".
      A na pewno bardzo by toz wolniło tempo jazdy.
      Co do austriackich vinietek,nigdy nie miałam problemu. NAjczęściej je kupujemy
      w Wiedniu, bo jadąc od Drasenhofen tam się zaczynają autostrady, czyli 100 km
      od granicy można ich szukać.
      Benzynowcom radziłabym rozważyć trasę przez Graz-Maribor-Lublijanę, bo w
      Słowenii nie ma gazu, ale za to benzyna jest wyraznie tańsza niż w Austrii i
      Włoszech (kiedy jeszcze nie mieliśmy gazu na czeskiej beznynie robiliśmy
      Austrię i tankowaliśmy w Gorizii na wjeździe do Włoch, zawsze to oszczędność,
      następne tanowanie było grzieś przed Genuą(bo wtedy przejeżdzaliśmy Włochy w
      drodze do Hiszpanii).
      kasia
      • Gość: Sylwia Nie w PZM IP: *.iel.wroc.pl 14.07.04, 15:01
        Zobaczcie stronę PZM tam mają bardzo dziwne przeliczniki vineta za 150 kc
        kosztuje 34 zł, lepiej kupować na stacji lub na granicy. Ja jeżdżę od 12lat do
        Włoch i widziałam już parę razy, jak austriacka policja kontrolowała vinety na
        odcinku granica z Czechami (zarówno Mikulov jak i Znojmo)- Wiedeń. Widziałam
        taką kontrolę nawet po 22giej i zapewniam Was, że wyglądało to bardzo
        niesympatycznie, miałam skojarzenia z filmami wojennymi. Robili to na ogół po
        drugiej czynnej stacji, na nich zawsze, no prawie (raz na jednej stacji nie
        mieli), można kupić vinetę. Jeśli chodzi o trasę to nigdy nie jechałam przez
        Bratysąłwę to się niekalkuluje, zwłaszcza, że do tej pory było to dołożenie
        dwóch granic. I jeszcze jedno parkingi, a dokładniej rest station są znacznie
        lepsze w Austii, we Włoszech jest jeden parking w Alpach stosunkowo mały i
        głośny. Jeśli, więc, będziesz spać po drodze to wybieraj parking w Austrii.
      • Gość: Sylwia jeszcze jedno IP: *.iel.wroc.pl 14.07.04, 15:03
        Przez Czechy można przejechać drogami "bez poplatku" ale to bardzo wydłuża czas
        podróży, uważam,że warto dać te 150 KC.
    • Gość: km Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.lexmedia.com.pl / 195.116.80.* 14.07.04, 15:57
      ale między mikulovem a wiedniem nie am sutostrad, więc nie mogli kontrolować
      vinietek, bo co innego i owszem
      • Gość: Sylwia Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.iel.wroc.pl 15.07.04, 08:07
        Też tego nie rozumiałam, ale tak było. Zablokowali drogę i puszczali samochody
        przez żwirowy podjazd, chyba do jakiegoś lokalu. Patrzyli tylko na szybę,
        dokładniej mówiąc migali latarką po niej, a wiązkę światła zostawiali na
        winetce. I niestety widziałam trzy polskie wozy zatrzymane, dwa z nich były z
        przyczapą. W takich warunkach nic więcej nie mogli kontrolować, zwłaszca, że
        podobne akcje widziałam trzy albo cztery razy w różnych latach. Dlatego
        ostrzegam wszystkich przed tym, wierz mi to było bardzo niemiłe doświadczenie, a
        po co się narażać na kłopoty i dodatkowy stres wczasie urlopu.
    • Gość: Bonifacy Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 20:51
      Ja kiedyś pytałem, czy nie lepiej jechać od razu na Chyżne i przez Słowację, to
      mi ktoś odpowiedział na forum, że przez Słowację 150 km marną drogą trzeba
      jechać, aby dojechać do autostrady. Jechałem w czerwcu przez Czechy i było
      dobrze. Jeszcze raz napiszę, że nie warto kupować winietek na granicy w
      Cieszynie.
      • Gość: gosciak Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.olsztyn.mm.pl 15.07.04, 19:23
        czemu nie warto? jade przez brno i chyba bede musial kupic? czy sie myle? a
        moze wieksze ceny maja za winiety

• Gość: Bonifacy Re: Jak jeździcie? Cieszyn-Olomouc-Brno-Bratislav IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 22:54
          Chodzi mi o to, że nie warto kupowac u POLAKA, który siedzi zaraz za polskim
          przejściem granicznym w Cieszynie, bo u niego się przepłaca. Oczywiście na
          jakiejś stacji benzynowej w Czechach kupić trzeba, ale płatne drogi zaczynają
          się dopiero po iluś tam km, tak że można bez problemu kupić. Podobnie sprawa ma
          się w Austrii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka